10 ОЗНАК СИЛЬНОГО ХРИСТИЯНИНА. ЧАСТИНА 4. ЖЕРТОВНІСТЬ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

Жертовність розпочиналась ще в ті часи, коли Бог наказав приносити жертви. Жертви приносились за гріхи, щоби люди не забували, що по-перше, за гріхи треба платити. Платити треба було саме тією твариною, яка була найкраща, яку треба було купити та принести на жертву за гріхи. Давайте подивимось на ознаки тварини, яку тільки можна було приносити до храму на жертву за гріхи: 1) Без плям та без вад. 2) Ту, яку вигодовували. Та ми ж до неї прив’язалися! Так, ось і відчуй всю огиду гріха. Тобто віддавати треба було те, що для тебе самого було цінним. Невже Бог не міг надати наказ, щоби Йому принести в жертву найгіршу тварину, яка не потрібна? Ні, хай люди усвідомлюють та відчувають, що Богові треба найкраще.  

Що ж таке жертва?

А) Це коли ми віддаємо Богові те, що нам самим потрібно, що для нас дорого і з чим ми не можемо просто так розставатися. Зазвичай, людям легше розставатися з тим, що їм самим не потрібно. У мене були знайомі, історія давня. Чоловік говорить дружині, — у нас маргарин пропав, що його викидати? А дружина здивовано відповідає, — навіщо, давай гостям торт зробимо, тим більше, що у нас в холодильнику ще сметана пропала.

З ІСТОРІЇ ЖЕРТВОПРИНОШЕННЯ

Діти перших людей вже приносили жертви, хоча їм ще ніхто не наказував. «І сталось по деякім часі, і приніс Каїн Богові жертву від плоду землі. А Авель, він також приніс від своїх перворідних з отари та від їхнього лою. І зглянувся Господь на Авеля й на жертву його, а на Каїна й на жертву його не зглянувся. І сильно розгнівався Каїн, і обличчя його похилилось» (Бут.4:3-5). Вся проблема в тому, що жертва одного була прийнята, а іншого ні. А знаєте чому? Все не так складно. Відомо, що жертви приймає Бог такі, які від щирого серця, які приносять з правильними мотивами, з відчуттям подяки. Авель приносив жертви від щирого серця, а Каїн такі жертви, Біблія не уточнює нюанси, які Богу були вкрай неприємні. Висновок очевидний, — Богу то вподоби тільки жертви, які приносяться від доброго серця.

   З давніх давен люди відчували, що Богові треба приносити жертви і найкращі. І до того вже дійшло, що почали приносити дітей в жертву Молоху. Бог це категорично заборонив. І з часом, в книзі Левит, Бог віддав накази, як саме приносити жертви і за що.

Авраам, Ісак, Яків приносили жертву Богові. Бог наказав Авраамові принести в жертву сина, якого цей старець чекав 25 років. Це був дуже сумний, навіть, трагічний парадокс. Одначе, Авраам, пішов із сином, настільки безмежна була його віра в Бога.

А далі почали регулярно приносити жертви спочатку в скинії, а потім і в храмі.

ПРИКЛАД З ЧЕРНОБИЛЕМ

Чорнобильська аварія є одним з найбільш жахливих прикладів того, яку небезпеку може становити собою ядерна енергетика, якщо її не тримати під постійним контролем. Однак сама аварія могла б обернутися чимось набагато більш жахливим, якби не дії трьох чоловік. Ситуація була такою: камера, в якій знаходився величезний шматок радіоактивного вуглецю була на небезпечній межі розплавити підлогу камери і впасти прямо в резервуар з водою. Якби це сталося, це б викликало парової вибух небачених масштабів, який в свою чергу привів би до того, що тисячі тонн радіоактивного матеріалу були б з силою викинуті в повітря. Було швидко вирішено, що комусь потрібно було якомога швидше осушити резервуар, для того, щоб врятувати життя мільйонів людей. Троє чоловіків зголосилися це зробити. Олексій Ананенко, Валерій Безпалов і Борис Баранов самовіддано вирішили стрибнути в воду і відкрити клапан. Пізніше всі вони загинули від величезних доз радіації, які вони отримали, рятуючи життя своїх співвітчизників.

Наступна причина чому так потрібна жертовність.

Б) Це коли ми беремо тягар ближнього, проблеми ближнього на себе. Згадаймо в цьому плані історію про милосердного самарянина. «Проходив же там якийсь самарянин, та й натрапив на нього, і, побачивши, змилосердився. І він підійшов, і обв’язав йому рани, наливши оливи й вина. Потому його посадив на худобину власну, і приставив його до гостиниці, та й клопотався про нього. А другого дня, від’їжджавши, вийняв він два динарії, та й дав їх господареві й проказав: Заопікуйся ним, а як більше що витратиш, заплачу тобі, як вернуся» (Лук.10:33-35). Ось яскравий приклад, як людина, яка віддає свої засоби власного комфорту ближньому. Милосердний самарянин навчає нас складовим жертовності. Це і час, і гроші, і зусилля фізичні, і клопоти. І, врешті решт, гроші.

Згадаймо наших батьків, які ночі недосипали, які стільки страждали, щоби нас виростити. Ось вам приклад жертовності з яким ми стикаємося з самого дитинства і якому ми зобов’язані всім.

Що змінило гріхопадіння? Люди, по Божому призначенню – були створені, щоби служити один одному, але гріх все змінив. Після гріхопадіння люди почали бути егоїстами, турбуватися лише про себе та, в кращому випадку, про свою сім’ю. В цьому проблеми світу, політиків. Згадаймо президента України Януковича, який втік до Росії. Його найбільша проблема була в тому, що він працював тільки на свою сім’ю і для своєї сім’ї вкрав мільярди грошей. «Усі бо шукають свого, а не Христового Ісусового» (Фил.2:21). Пам’ятаю, як молодший наш син, ще зовсім маленький, в пісочниці грав і інші діти хотіли взяти його машинку. Він категорично відмовлявся давати цінні для нього іграшки і я його почав вчити ділитися тим, що для нього було таким цінним. Це вже були перші уроки жертовності, бо для маленької дитини вже притаманний егоїзм.

А нещодавно молодший син Богодар почав вередувати, тому що ми попросили його нарвати вишні. Він все говорив, що дотримується всіх, написаних мною, правил, а понад правил робити не буде. То ж ми виховували його пояснюючи, що треба робити не лише по правилам, але і понад правил. Батьки просять то ж піди і нарви. Тим більше, коли не просять нарвати великий таз, але лише маленьку каструлю.

Бог змінює, коли входить в нас Дух Святий, докорінно природу і робить з нас жертовними людьми. Жертовний, це той, хто спрямований не тільки на себе, але і на інших.

Наша гріховна природа вкрай анти жертовна, вона егоїстична. Біблія про це достатньо прямо говорить, що люди шукають свого: «Нехай кожен дбає не про своє, але кожен і про інших. Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі!» (Фил.2:4,5).

А ось і заклик до жертовності. «Носіть тягарі один одного, і так виконаєте закона Христового» (Гал.6:2).

Про які жертви іде мова?

А що взагалі треба Богові від нас? Про які жертви іде мова?

Квартири? Є і такі, в історії християнства, як віддавали свої квартири. Але, переважно, про це говорять пройдисвіти, непорядні люди від релігії. Мова іде про інші речі.

Що Бог від нас чекає?

1) Дари та таланти, якими ми будемо служити для Бога.

2) Час. О, ця річ безцінна! Вона ніколи не відновлюється і не повертається. І те, наскільки ми віддаємо час на служіння Богові та людям, заради Христа, оцей час нам повернеться вічністю, вічним життям з Богом.

3) Гроші. Бог чекає і просить від всього, що Він нам дає лише 10%. У вас там десятина! – кричать ті, хто не хоче йти до Бога. Скажи, а ти в сім’ю свою вкладаєш? А в хобі вкладаєш? Скажи, а в те, що для тебе ціно ти вкладаєш гроші, час? Звісно ж так, відповів чесний співбесідник.

4) А взагалі найвища жертва – це все наше життя, яке ми віддаємо Богові. Все наше життя повинно перетворитися на жертовність заради Христа: «Тож благаю вас, браття, через Боже милосердя, повіддавайте ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу» (Рим.12:1).

3) Третя характеристика жертовності – це, коли ми робимо те, що нам, в принципі, не потрібно, але треба іншим людям. Христу треба було йти на розп’яття?

ДЕКІЛЬКА БІБЛІЙНИХ ПРИКЛАДІВ:

— Згадаймо Авраама, який був готовий принести свого сина в жертву Богові. І це був той син, якого він чекав 25 років. Добре, що Ангел зупинив руку батька, який вже заніс над своїм сином.

— Згадаймо вдову, яка віддала 2 лепти, і Христос її помітив, томі що вона віддала всі свої статки.

Все християнство побудовано на жертовності.

Апостоли віддали своє життя заради розповсюдження по світу християнства.

Всі старозавітні жертви вказували на Христа.

Жертовність самого Христа. «але Він умалив Самого Себе, прийнявши вигляд раба, ставши подібним до людини; і подобою ставши, як людина» (Фил.2:7).

Христос приніс себе в жертву і не лише на хресті, але і все життя Його суцільна жертва за всіх нас.  

Любов без жертовності не буває. Ви де небудь бачили любов без жертовності?

— Жертовність є доказом нашої любові.

— У нас не буде любові без жертовності.

Жертва завжди приємна Богові це пахощі (руск. благоухание) «і поводьтеся в любові, як і Христос полюбив вас, і видав за нас Самого Себе, як дар і жертву Богові на приємні пахощі» (Еф.5:2).

А тепер порівняйте цей вираз «приємні пахощі» з образом, який даний в історії про Марію, яка намастила Христу ноги дорогою оливою: «А Марія взяла літру мира, з найдорожчого нарду пахучого, і намастила Ісусові ноги, і волоссям своїм Йому ноги обтерла… І пахощі мира наповнили дім!» (Iван.12:3).

 «Отож, завжди приносьмо Богові жертву хвали, цебто плід уст, що Ім’я Його славлять» (Євр.13:15).

В нас повинні бути ті ж самі почуття, як у Христі, закликає нас Біблія. «Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі!» (Фил.2:5). І коли Христос перетворив своє життя на суцільну жертву, то і ми, хай дуже частково, але маємо жертовність у всіх сферах.

   Поставимо важливе питання, — А чому так важлива жертовність?
Жертовність це перемога над егоїзмом заради Бога. Показує наскільки ми любимо Бога та людей. Наскільки готові поступитися своїми інтересами.

ЩО РОБИТЬ З НАМИ ЖЕРТОВНІСТЬ?

1) Вона веде до досконалості. Ми або вчиняємо по закону, або по благодаті. По закону, я можу служити Богові, але від корки до корки, від паркану до паркану. Марія, яка намастила Христу ноги своїм волоссям, вона як раз вчиняла більше ніж по закону. Це вразило Христа.

2) Жертовність прославляє Бога. Марія і миро дорогоцінне, яке стало пахощами для Бога. «А Марія взяла літру мира, з найдорожчого нарду пахучого, і намастила Ісусові ноги, і волоссям своїм Йому ноги обтерла… І пахощі мира наповнили дім!» (Iван.12:3).

Християни міста Філіпи допомагали Ап.Павлу і він з подякую пише їм, що це жертва, приємні пахощі: «Та все я одержав, і маю достаток. Маю повно, прийнявши від Епафродита, що ви послали, як пахощі запашні, жертву приємну, Богові вгодну» (Фил.4:18).

«А Богові подяка, що Він постійно чинить нас переможцями в Христі, і запашність знання про Себе через нас виявляє на всякому місці!» (2Кор.2:14).

І знов те саме слово, яке використовується, коли мова йде про Марію, як вона обтерал ноги Христу маслом і дім сповнився пахощами.

3) Жертовність – робить нас зрілими та сильними християнами.

4) Жертовність робить нас благословенними і відкриває канал для Божої добрості. «Хліб свій пускай по воді, бо по багатьох днях знов знайдеш його» (Екл.11:1).

5) Жертовність збирає нам скарби на небі.

6) Коли ми вчиняємо жертовно ми служимо самому Христу. Пам’ятаєте, коли я був хворий ви Мене відвідали, говорить сам Спаситель?

ЯК ВПРАВЛЯТИСЯ В ЖЕРТОВНОСТІ?

Чотири ключові напрямки жертовності: Бог, сім’я, церква, світ.

  1. Бог. Будьте. Які у нас можуть бути жертовні думки? Боже, більше всього я зараз хочу спати, або більше всього хочу з самого ранку, поки слабо працює голова, побути в соц. мережах, але, я хочу бути жертовним.
  2. Сім’я. Скільки жертовності ви привносите в сім’ю? Як часто, поза планом, ви спілкуєтеся з другою половиною і з дітьми? Чи допомагаєте вашій другій половині, навіть, поза планами?
  3. Церква. Ви та людина, яка може жертовно відреагувати, коли до вас звертаються за допомогою? Ви жертовно служите? Яке ваше ставлення до братів, сестер, зокрема, з домашній групи? Як ви жертовно допомагаєте один одному?
  4. Світ. Чи несете ви жертовно Євангеліє? Як ви себе поводите на роботі, щоби ваші колеги могли сказати Слава Богу!

ПИТАННЯ: 1) Що таке жертовність? 2) Чому Бог очікує від нас жертовність? 3) Наведіть хоча б одну цитату із Біблії про необхідність жертовності? 4) Жертовність, як те, що ми робимо заради любові до іншого і те, що нам не потрібно. У вас частенько таки вияви жертовності відбуваються? 5) Жертовність – це коли ми віддаємо те, що для нас вкрай цінно. А як часто ви віддаєте те, що вам цінно заради Христа? 6) Що дає нам жертовність, що вона змінює в нашому житті?

Страницы: 1 2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *