10 ОЗНАК СИЛЬНОГО ХРИСТИЯНИНА. ЧАСТИНА 5. РАДІСТЬ В УСІХ ОБСТАВИНАХ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

РОЗДІЛ 1. РАДІСТЬ ТА ПРИРОДА ЛЮДИНИ

1. Людина – істота емоційна такими нас створив Господь Бог. Емоції іноді створюють певні проблеми, коли ми гніваємося чи коли у відчаї. Навіть, відривають наші стосунки з Богом, бо вводять в гріх, але в емоціях стільки прекрасного, це радість, це насолода мистецтвом, красотою природу, насолода від працю свої рук, радість від сім’ї та дітей, від доброго спілкування з друзями та від досягнень, але головна наша радість – має духовний вимір.

   Так красиво і легко про це говорити, але ж так складно жити, щоби виконувати заповідь: «Завжди радійте! Безперестанку моліться! Подяку складайте за все, бо така Божа воля про вас у Христі Ісусі» (1Сол.5:16-18).

2. Людина емоціями реагує на всі події, які трапляються в нашому житті. Добрі події і я радію, погані події і я сумую, засмучуюсь. І це ж так природньо, коли я своїми емоціями реагую. А що ж ви хотіли, щоби людина, коли все погано в її житті, раділа? Це вже якась форма психічного захворювання. Так хоче Бог, це Його воля на радість в усіх обставинах.

3. Людина шукає щастя, а значить і радості, тому що щастя завжди пов’язане з радістю. На тому, доречи, грає диявол і він все пропонує радість, яка є отрутна. Це нагадує спиртні напої. Вони дають штучну радість, яка потім перетворюється в залежність руйнацію здоров’я, втрата людської подоби. Диявол пропонував Адаму та Єві щастя в незалежності від Бога.

Можна сказати, що люди не просто шукають радість, але вони ще тікають від негативних емоцій, від болючого тиску життєвих обставин. Нещодавно біля нашого дому сиділи мужики та неспішно випивали водку. Я проходив повз них і таке чітке розуміння, — ці чолов’яги шукають розслаблення та радості, яких вони без алкоголю знайти не спроможні.

4. Чому Бог хоче, щоби ми просто так раділи в усіх обставинах? Якщо ми будемо радіти просто так, тоді у нас точно є проблеми з психікою. У адекватної людини завжди повинна бути причина на вияв емоцій. Якщо немає причини тоді вочевидь наявність психічного розладу. Бог хоче, щоби ми постійно раділи, тому що:

— Радісна людина підтримує своє здоров’я. От скажіть, хто довше живе, хто краще береже свою нервову систему та людина, яка постійно сумна та злюча чи та, яка завжди радіє? Відповідь очевидна.

— Але, якщо піднятися з тіла до духа, радісна людина це та, яка шукає Бога в усіх обставинах. А хіба це не мета Божа, щоби ми трималися за Нього в усі періоди нашого життя, в усіх обставинах, при будь якому емоційному фоні.

5. Чому для Бога так важливо, щоби ми завжди раділи? Ні не просто раділи безпідставно. Бог не порожня істота, щоби нас примушувати просто так радіти, особливо, коли мова іде про дуже складні, тяжкі обставини, наприклад хвороба дитини та інші проблеми з сином чи з донькою. Бог хоче навчити нас радіти.

РОЗДІЛ 2. ТРИ КЛЮЧОВІ ПИТАННЯ, АБО В ЧОМУ МОЯ РАДІСТЬ?

— Чи Бог є для мене радістю?

— Чи Бог є для мене радістю, яка більше інших радощів?

— Наскільки ми хочемо навчитися, щоби завжди радіти?

5. Духовність, зрілість перевіряється не тоді, коли ми радіємо і всі би на нашому місті раділи з приємних моментів. Ні, духовна радість виявляється тоді, коли у невдачі, проблеми, коли випробовування, але ти все одно радієш.

Тестове питання для всіх, — у вас виходить радіти, коли є проблеми?

Радіти, коли проблеми зі здоров’ям, з грошима, матеріальні, проблеми в стосунках. Саме так вміли перші християни: «Ви бо страждали й з ув’язненими, і грабунок свого майна прийняли з потіхою, відаючи, що маєте в небі для себе майно неминуще та краще» (Євр.10:34). (потіха = радість).

Та ні, зрозумійте мене вірно, я не закликаю радіти саме з проблем. Це повне божевілля. Як навчитися, коли є проблеми радіти все одно і ключове питання, — чому радіти?

2) Якщо радість має незмінне джерело тоді і моя радість буде незмінна. А якщо джерело моєї радості мінливе тоді і моя радість буде постійно змінюватися. Важливо, щоби моя радість не була, як погода, — сьогодні дощ, завтра сонце а післязавтра сильні пориви вітру та хмарне небо.

3) Я би радість поділив на три категорії.

РОЗДІЛ 3. ТРИ КАТЕГОРІЇ РАДОСТІ

  1. Радість фундаментальна – це радість від самого Бога.
  2. Друге джерело радості – це все, що Бог дає.
  3. Трете джерело – це те, що ми віддаємо для ближнього, як для Бога і робимо заради Бога. Коротше кажучи, все, що ми робимо, як для Бога.

1. РАДІСТЬ ВІД САМОГО БОГА. Отже, перше питання – чи Бог є радістю для мене?

Цікаво, якщо провести соціологічне опитування, яка кількість людей скажіть, що беззаперечно вірить, що Бог є? І інше питання, а чи Бог для вас є радістю?

Радість в Бозі, показує, насправді, чи ми пізнали Бога, чи зрозуміли всі Його скарби, які Він нам дає?

Що ж може викликати у нас радість від Бога? «Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лук.2:10,11).

  1. Він наш батько. «Авва, Отче» татусь. «А що ви сини, Бог послав у ваші серця Духа Сина Свого, що викликує: Авва, Отче!» (Гал.4:6).
  2. Бог є любов. Скільки людей впадали в депресію, скільки повісилось, скільки жили в ненависті та відчаї, скільки зламаних доклей і все тому, що люди гадки не мали, що є вічно джерело любові і промінь цієї любові іде прямо в серце. Ми завжди живемо в любові Божій, та ось тільки самі можемо цю любов відкидати, зраджувати, відвертатися і тоді замість любові, гнів Божий на нас. Але лише найменше зусилля, лише короткі, стислі слова, лише найменший намір серця повернутися до Бога, так одразу Бог радіє та передає нам велику радість. Там, коли ми повертаємося, чого ніколи немає у Бога – це докорів. «Блудний син» або «Вівця, яку шукали і знайшли». Бог завжди відправляється на пошуки заблудлих та має радість, коли знаходить такого нещасного втікача. Не докори, а радість.
  3. Бог завжди з нами і підтримує.
  4. Він наша сила.
  5. Він ніколи не зраджує, навіть коли всі навколо залишили нас.
  6. Він був розіп’ятий за наші гріхи
  7. Він подолав смерть, щоби дати мені вічне життя з ним.

Чи замало цього, щоби любити Бога найбільшою любов’ю?

І які земні блага можуть порівнятися з тим, хто є Бог і що Він для нас зробив і що робить і ще зробить у вічності?

2. РАДІСТЬ ВІД ВСЬОГО, ЩО ДАЄ БОГ.

Радість не лише в самому Бозі а у усьому, що Він дає.

Наведемо декілька прикладів:

— Радість від споглядання природи. Хто не знає це відчуття, коли відпочиваєш в лісі, біля моря, коли милуєшся краєвидами Божого творіння.

— Радість від того, що Бог дає. Декілька днів тому побачив старезного чоловіка, який ледь рухався, і я подумав, що напевно він живе та кожну мить страждає. Нащо таке і життя. А потім в наступну хвилину прийшла інша думка, — а можливо він живе і насолоджується тим, що йому залишилося зовсім мало часу і треба дійсно насолоджуватися кожною миттю. Це нагадує, коли сидиш в піцерії і випив майже весь сік, а залишилось трохи, десь на дні, а піци ще багато і ти маленькими ковточками розтягуєш задоволення знаючи, що залишилось декілька крапель. Можливо так і треба ставитися до життя, смакуючи кожну краплю?

— Підвищуємо рівень і переходимо до радості критики, радості покарання від Бога. «Бо Господь, кого любить, того Він карає, і б’є кожного сина, якого приймає!» (Євр.12:6); «Ті нас за короткого часу карали, як їм до вподоби було, Цей же на користь, щоб ми стали учасниками Його святости. Усяка кара в теперішній час не здається потіхою, але смутком, та згодом для навчених нею приносить мирний плід праведности!» (Євр.12:10,11).

Радість від критики: «Як праведний вразить мене, то це милість, а докорить мені, це олива на голову, її не відкине моя голова…» (Пс.140:5). Давайте собі уявимо, як же це прекрасно, коли в сім’ї один одного критикують і радіють. Любий, ти сьогодні знов не полагодив чайник і вже пройшло три місяці. Люба, як я тобі вдячний. Вже три місяці це дуже довго. Неодмінно завтра зроблю. Критикуй мене частіше! Кохана, я сьогодні з ранку пішов на роботу голодний бо ти забула мені з вечора картоплю відварити і це вже далеко не перший раз. Я тобі безкінечно дякую. Як же я люблю твою критику. Вона така корисна! Неодмінно виправлюсь!

— Радість, замість заздрості, коли у ближнього все добре, коли у ближнього нова автівка, куплений приватний будинок і купа грошей. Я просто дуже радий за мого ближнього! Коли на роботі колега став значно краще вас, хоча у нього значно менший досвід! Як добре і як я радію за нього, за те, що він більш талановитий!

3. РАДІСТЬ ВІД ВСЬОГО, ЩО Я РОБЛЮ ДЛЯ БОГА ТА ДЛЯ БЛИЖНЬОГО, ЗАРАДИ БОГА

Купив чоловік собі новий будинок — великий, красивий — і сад з фруктовими деревами біля будинку. А поруч у старенькому будиночку жив заздрісний сусід, який постійно намагався зіпсувати йому настрій: то сміття під ворота підкине, то ще якусь гидоту накоїть. Одного разу прокинувся чоловік у гарному настрої, вийшов на ганок, а там — відро з помиями. Людина взяла відро, помиї вилив, відро вичистив до блиску, назбирав в нього найбільших, стиглих і смачних яблук і пішов до сусіда. Сусід, почувши стукіт у двері, злорадно подумав: «Нарешті-то я дістав його!». Відкриває двері в надії на скандал, а чоловік протягнув йому відро з яблуками і сказав:
— Хто чим багатий, той тим і ділиться!

РОЗДІЛ 4. ЯК СХОПИТИСЯ ЗА РАДІСТЬ І ЇЇ НЕ ВІДПУСКАТИ?

Як завжди і як всіх, зрідка, але мене іноді хлопці з вулиці ображали, хоча в цілому з пацанами з мого дому ми жили доволі дружно. Я вже тоді шукав формулу щастя та радості. Інтуїтивно я знайшов механізм емоційної стійкості проти образ. Коли мені було об’єктивно погано, коли наді мною сміялись чи дражнили однокласники я сам собі повторював, — але у мене є велосипед. Треба сказати, що я страшенно мріяв про велосипед і мені здавалося, що апофеозом щастя може бути саме велосипед. А я ще мріяв про дуже модний велосипед, з передовими технологіями, — розкладний, щоби з ними можна було, в складеному вигляді, зайти навіть в тролейбус. І ось моя мрія збулась, я отримав від батьків цей велосипед. Мене ображали, і негативні емоції мене намагалися накрити, але ж я шукав, що можна їм протиставити і знаходив велосипед.

   Приклад другий. Напевно нам знайомо таке відчуття, коли ми потрапляємо до лікарні і за щось треба схопитися, точніше за якусь думку. Хтось хапається за думку, що це всі проходили. А хтось, — що все минає, лише мить, лише момент і все позаду. Доречи, остання думка і мені дуже допомагає. І коли нещодавно молодшому сину виривали зуб, я йому спробував розповісти те саме. Але він же філософ і помітив: по-перше ви завжди кажете буде не боляче, але насправді боляче. А по-друге, все минеться, але ж мені зараз будуть рвати зуб. З молодшим не пройшло. Але, сподіваюсь, нам це допоможе. Щоби не відбувалося, ми розуміємо, що це лише мить, і все пройде.

ЗУПИНИТИСЯ І ПОДУМАТИ. ЗНАЙТИ В ДУМКАХ БОЖЕ ПІДГРУНТЯ. Якщо бездумно просто злитися, дратуватися, або впадати у відчай, сумувати, у нас нічого не вийде. Ми не будемо радіти в складних обставинах. Доведеться зупинитися і подумати. Духовно думати – це є життя, а не думання, тупість, духовна смерть. Християнин має треновані духовні мізки.

   Коли ми вчилися плавати, який найбільший страх? Відпливти так, щоби не було дна. Нам потрібно дно, коли ми не можемо пливти, коли ми зморені, стомлені. І цією підвалиною, цією підвалиною є Бог.

   То ж, коли у вас великі проблеми, ви починаєте самі собі згадувати Бога, згадувати про те, що у вас є Небесний Батько, що Він вас дуже любить і ніколи не залишить на самоті. Ви завжди можете покластися на Бога, бо Він є вірний, на відміну від людей (деяких), які йдуть по життю поруч з вами

   Напевно ми знаємо що Христос молився першосвящениціькою молитвою, але чи ми пам’ятаємо, що один із пунктів цієї молитви за учнів та за всіх людей – це радість. Нагадаю: «Коли з ними на світі Я був, Я беріг їх у Ймення Твоє, тих, що дав Ти Мені, і зберіг, і ніхто з них не згинув, крім призначеного на загибіль, щоб збулося Писання. Тепер же до Тебе Я йду, але це говорю Я на світі, щоб мали вони в собі радість Мою досконалу» (Iван.17:12,13).

В ЯКИХ ВИПАДКАХ НЕ МОЖЕ БУТИ РАДОСТІ В БОЗІ?

Уявіть, що всі проблеми на одній шалці терезів, а на другій радість від Бога, радість від розуміння, що у мене є Бог. Але, в яких же випадках таке уявлення не допоможе?

  • Коли страх перебільшує, переважує відчуття та віру, що Бог поруч з вами.
  • Коли ми грішимо. Звісно, якщо ми грішимо то не буде у нас радості від Бога. Радість привносить в наше життя Дух Святий: «А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра» (Гал.5:22). А коли ми грішимо ми вгашаємо Духа Святого і відповідно в нас зменшується радість, а якщо не відновлюємося духовно, якщо продовжуємо грішити, радість духовна нас полишає.

ЯК УТРИМУВАТИ РАДІСТЬ?

  А тепер давайте подумаємо, як нам утримувати радість? Хіба не той самий механізм? Нам треба на думці, яка малює жахливі перспективи протиставити іншу думку – яка буде покладатися на Бога і яка покаже нам прекрасні перспективи, тому що віруючим все сприяє на благо. І ці перспективи духовного розвитку завжди є, коли ми правильно сприймаємо всі проблеми, перешкоди, випробовування. «І знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає на добре» (Рим.8:28).

Також не забувайте, що над радістю треба працювати. Треба формувати святу звичку.

В РАДОСТІ ТРЕБА ПОСТІЙНО ВПРАВЛЯТИСЯ. ФОРМУЮЧИ СВЯТУ ЗВИЧКУ

«А страва тверда для дорослих, що мають чуття, привчені звичкою розрізняти добро й зло» (Євр.5:14). Важливо тренуватися, щоби ваші почуття, ваша воля, вся ваша істота звикла до того, щоби завжди обирати радість.

ПИТАННЯ: 1) Чому Бог бажає бачити нас завжди радіючими? 2) Згадайте три пункти, з чого ми повинні радіти? 3) Бог для вас найбільша радість? Поділіться вашим досвідом, коли Бог був найбільшою радістю і це вам допомагало долати сум та журбу? 4) Поділіться, коли ви маєте радість від того, що Бог вам дає? 5) Поділіться великою радістю, коли ви віддаєте Богові, а це означає і людям, але заради Христа? 6) В яких випадках у людини не може бути радості з її провини? 7) Що важливого ви для себе зрозуміли, відкрили і над чим будете працювати? Наскільки ви хочете з усіх сил працюваи над тим, щоби завжди радіти?

Страницы: 1 2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *