ЯК ПОЛЮБИТИ ЧИТАТИ БІБЛІЮ? ЛАЙФХАКИ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

«і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасіння» (1Петр.2:2).

А ви любите Бога? А як це можна зрозуміти?

ЧАСТИНА 1. ДЛЯ ЧОГО ЧИТАТИ БІБЛІЮ?

   Доречи, а що таке лайфхак? Це набір методів і прийомів «зламу» навколишнього життя для спрощення процесу досягнення поставлених цілей за допомогою різних корисних порад. Вже не знаю, чи буде це спрощений засіб досягнення мети, але поговорити про це дуже потрібно, бо ми зачіпаємо супер важливу тему. Якщо з цією темою не розібратися, можна і віру втратити, і церкву кинути, і своє життя занапастити. Будемо говорити про те, як не просто читати Біблію, а полюбити це  робити.

  1. Найважливіше – це любити Бога. Всі ми добре знаємо, що найважливіша заповідь, яка тільки є, і саме на цій заповіді ставив великий акцент Христос, — любити Бога та ближнього. В цьому вся сутність християнства. Бог, Який є любов, написав для людей книгу, під назвою Біблія. Він використовував різних письменників, які жили на 3х континентах, які писали протягом 1500 років і при тому вражаюча єдність авторів. Окрім того, сама ж Біблія про себе говорить: «Усе Писання Богом надхненне…» (2Тим.3:16); «Бо пророцтва ніколи не було з волі людської, а звіщали його святі Божі мужі, проваджені Духом Святим» (2Петр.1:21). То ж ми не просто читаємо книгу, а торкаємося Слова самого Бога, читаємо слова, які, по великому рахунку, належать Богові.
  2. Любиш Бога – любиш Його слово. «Тому я люблю Твої заповіді більш від золота й щирого золота» (Пс.118:127). Любов Бога в тому, що Бог дав Своє слово, Біблію. Бог і підтримує, і чудеса робить, і життя дає нам та нашим дітям. Але ще важливий вияв любові – це те, що Він дав людству Біблію.

1) Кохаєш дівчину і отримав від неї листа. Як будеш читати? З якою насолодою вчитуватися в кожне слово. Чому? Тому що ти дуже любиш цю людину і хочеш жодне слово не пропустити. Коли любиш важлива  вся людина з її сумом і радощами.

2) Шукаєш роботу і тут тобі приходить лист з надією влаштуватися на престижну працю. Я пам’ятаю, що ніч не спав так хвилювався перед іспитами в філармонії. Треба було здавати екзамен, щоби пройти на навчання. Як би ми читали книгу, яка би давала реально пораду, як заробити великі гроші?

ЯК СЕБЕ ЗМОТИВУВАТИ?

Мій син все відмовлявся щоденно займатися спортом. Я міг би як батько притиснути, гиркнути на нього, але зрозумів, що краще сильно мотивувати. І я почав пояснювати, чому саме важливо робити зарядку. І ви знаєте, він погодився і, навіть, слово дав, що готовий займатися щоденно. Так і ми, спочатку з великою радістю читаємо Біблію, але з часом, це починає трохи набридати, думки з’являються, що мовляв, я вже все знаю і нічого цікавого. І все, любов до Слова Божого минає. А це ж неприпустимо, з цим дуже небезпечним явищем треба вести боротьбу. Тому ми повинні себе сильно мотивувати. А щоби мотивувати треба чітко тримати в пам’яті, що дає нам Біблія і що ми втрачаємо, коли не читаємо?

Щоби вирости на спасіння. «і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасіння» (1Петр.2:2). Виходить, щоби досягти вічного спасіння нам треба читати Біблію. То ж, коли ми читаємо Біблію, ми ростемо. А не читаючи, перестаємо рости до спасіння. Це, ніби, як дотягнутися до дуже важливої речі. А, з іншого боку, виходить, що коли ми не читаємо Біблію, ми не можемо досягти спасіння. Давайте розглянемо, яким чином ми зростаємо на спасіння? «А те, що на добрій землі, це оті, хто як слово почує, береже його в щирому й доброму серці, і плід приносять вони в терпеливості» (Лук.8:15).

  1. Коли читаємо Біблію, падає Слово Боже на грунт нашої души. Ми це слово приймаємо, зберігаємо і потім саме по Слову Божому вчиняємо і так Біблія дає плід в нашому житті, і так ми зростаємо у спасіння.
  2. Бог розмовляє зі мною через Своє слово. Якщо ви любите Бога ви хочете з ним розмовляти, ви хочете почути Його думки.
  3. Тільки читаючи слово я можу збільшувати любов до Бога, тому що саме через Біблію я краще розумію, який прекрасний та люблячий Бог, що Він зробив для мене і як він бажає мені щастя, коли я буду Його слухатися.

Насправді таких пунктів дуже багато, які пояснюють, чому треба читати Біблію, але зупинимося хоча би на цих трьох.

А от що відбувається, коли я перестаю читати Біблію, або коли читаю час від часу?

  • Віра випаровується, стає слабкою.
  • Я віддаляюся від Бога. Він стає якимось далеким та чужим.
  • Втрачаю внутрішню силу і мені значно легше іти на компроміси з гріхом. А втрачаючи силу неодмінно прийдеш до гріха.

ЧАСТИНА 2. ЯК ЖЕ ЧИТАТИ БІБЛІЮ, ЩОБИ ПОЛЮБИТИ СЛОВО БОЖЕ?

Якщо бути щирим, до з часом ми більше себе примушуємо читати Біблію, а оскільки примушувати себе постійно дуже важко, то і починається, коли люди перестають читати Біблію, тому що людина схильна робити здебільшого те, що їй подобається. Тим більше, що читати Біблію це наша особиста справа. Якщо би ще хтось контролював нас, як студентів на іспитах, як на роботі. А так, хочеш читай, а хочеш не читай. Як же вийти на рівень, щоби я хотів це робити, щоби мені подобалося, щоби я любив читати Слово Боже?

4 РІВНЯ ЧИТАННЯ БІБЛІЇ

 

ЯК ПОЛЮБИТИ ЧИТАТИ БІБЛІЮ?

А тепер декілька лайфхаків.

  1. Швидкість читання. Є речі, які швидко не робляться. Точніше їх можна робити, але це буде приносити лише шкоду. Наприклад, швидко їсти. Вчені з Університету Хіросіми в Японії встановили, що ті, хто приймають їжу дуже швидко, в п’ять з половиною разів частіше в порівнянні з повільними їдцями стикаються з цілою низкою великих проблем зі здоров’ям. Серед них ожиріння, підвищений артеріальний тиск і високий рівень холестерину. Звичка швидко приймати їжу збільшує ризик діабету і хвороб серця, говорять дослідники. Ті люди, які їдять дуже швидко, просто не дозволяють своєму організму відчути стан насичення. В результаті вони частіше стикаються з переїданням. Повільний прийом їжі дає можливість відчути смак кожного шматочка, і це набагато корисніше для здоров’я, як показало дослідження за участю більше тисячі чоловік середнього віку». Цікаво, як починає своє Євангеліє Лука: «тому й я, все від першої хвилі докладно розвідавши, забажав описати за порядком для тебе, високодостойний Теофіле, щоб пізнав ти істоту науки, якої навчився» (Лук.1:3,4). Євангеліст Лука ретельно все досліджував перед тим, як писати про Христа. А ретельне дослідження вимагає багато часу.

— Не можна швидко освідчитися в коханні.

— Не можна швидко вислуховувати людину, коли у неї горе і вона хоче з вами поділитися. Принаймні, спробувати себе поставити на місце тієї людини. Я пам’ятаю, коли у нас загинув один молодий хлопець, я з його мамою спілкувався пів ночі і це не можна було робити швидко.

— Не можна швидко спілкуватися з дітками, або з другою половиною, якщо ти хочеш будувати добрі, глибокі стосунки. Доречи, зверніть увагу, як швидко спілкуєшся такі і стосунки.

Читайте Слово Боже повільно. Якщо повільно читати тоді це буде глибоко.

ШВИДКІСТЬ

 

 

ГЛИБИНА

  1. Щоби не поспішати треба зарезервувати час. І причому зробити це назавжди. Як знайти час на читання? Один раз треба подивитися скільки часу у вас піде, щоби прочитати Новий Заповіт, мінімум 2 розділи та Старий Заповіт мінімум 2 розділи. А потім сплануйте свій ранковий підйом настільки, щоби ви могли спокійно встигнути, без поспіху почитати Слово Боже. Можливо це буде 20 хвилин. І залиште час на паузи для роздумів. Наскільки ви зарезервуєте з ранку час покаже наскільки ви любите Бога. Не буває так, що на того, кого любиш, або на те, що любиш немає часу.
  2. Читайте в тиші. Я скільки разів експериментував. Звучить музика, звучить якісь фон. Ютюб канал там щось говорить. Вибиває повністю. Перестаєш сприймати тонкощі і тоді, дійсно, читати Біблію не цікаво і нудно. Біблія потребує тиші та повільного читання. Коли ми щось хочемо дуже важливе для нас розповісти другу, навряд нам буде приємно, якщо з нами будуть розмовляти с гучно включеним інтернетом, телевізором, колонкою. Є речі, які потребують тиші. Це ще одна причина, чому цар Давид, якій міг дозволити собі спати скільки завгодно, прагнув побути з Богом з самого ранку. Бо потім така марнтоа починається, що і ніколи заспокоїтися, зосередитися на Бозі. «Світанок я випередив та й вже кличу, Твого слова чекаю» (Пс.118:147). Вдумайтесь, ще не розвиднилося, а цар вже до Бога, вже шукає його Слова.

Смакуйте Біблію під час читання. А як смакувати? Ми вже зрозуміли, що треба читати в тиші і категорично не поспішати. А тепер ще один компонент, який дозводить нам смакувати Святе Письмо.

  1. Читайте і застосовуйте для себе. Щоби ви не читали повинно лунати лише одне питання – Яке це відношення має до мене і що робити? Наприклад. Читаю зараз Євангелію від Івана, події після воскресіння Христа: «А дня першого в тижні, рано вранці, як ще темно було, прийшла Марія Магдалина до гробу, та й бачить, що камінь від гробу відвалений. Тож біжить вона та й прибуває до Симона Петра, та до другого учня, що Ісус його любив, та й каже до них: Взяли Господа з гробу, і ми не знаємо, де поклали Його! Тоді вийшов Петро й другий учень, і до гробу пішли. Вони ж бігли обидва укупі, але другий той учень попереду біг, хутчіш від Петра, і перший до гробу прибув» (Iван.20:1-4). Біжить, щоби повідомити про воскресіння. Господи, щоби оце я так біг і всім людям розповідав, як це дивно, як це вражає, що Христос воскрес! Пам’ятаєте, ми вже говорили про те, що спочатку Слово Боже, а потім плід?
  2. Читайте емоційно. Як відомо, емоції допомагають нам добре запам’ятовувати. Я досі пам’ятаю, як батьки мені подарували велосипед, коли мені було 8 років, а от як дарували одяг, книжки не пам’ятаю. Чому? Том що не пов’язано з емоціями. Якщо ви спробуєте уявляти, що ж там відбувалося і що ви могли би переживати на місці головних героїв, я вас запевняю, що читання Біблії стане для вас найцікавішою пригодою.
  3. Читайте та уявляйте, що читаєте. Я давно вже для себе зрозумів, що коли уявляєш про що читаєш, все чудово входить в свідомість, уявлення породжує розуміння, а розуміння дозволяє тримати довго в пам’яті та виконувати те, що читаємо. Уявлення дозволяє відстежувати багато тонкощів і залишає надовго Слово Боже в нашому серці. Ось дуже простий експеримент, якщо ви уявляєте те, що читаєте, тоді і переказати, без проблем, зможете будь кому прочитане, але якщо ви читаєте і нічого не уявляєте, тоді ви не зможете нічого переказати, тому що не засвоїли. То ж, читайте і уявляйте.

Спробуємо почитати: «Вони ж бігли обидва укупі, але другий той учень попереду біг, хутчіш від Петра, і перший до гробу прибув. І, нахилившися, бачить лежить плащаниця… Але він не ввійшов. Прибуває і Симон Петро, що слідком за ним біг, і входить до гробу, і плащаницю оглядає, що лежала, і хустка, що була на Його голові, лежить не з плащаницею, але осторонь, згорнена, в іншому місці… Тоді ж увійшов й інший учень, що перший до гробу прибув, і побачив, і ввірував. Бо ще не розуміли з Писання вони, що Він має воскреснути з мертвих» (Iван.20:4-9). Запихались. Бігли з усієї сили. Невже воскрес? Ключове питання, бо від цього залежало все їхне життя. Серце щемить. А що би ви переживали, якщо би бігли пересвідчитися, що Христос воскрес?

А Марія в цей час стояла та плакала: «І учні вернулися знову до себе. А Марія стояла при гробі назовні та й плакала. Плачучи, нахилилась до гробу» (Iван.20:10,11). Якщо би я так плакав за Христом, коли забуваю про Нього, коли мені більше і більше потрібен Спаситель, а я не фокусуюся на Ньому.

Ой, як страшно!

Ой, як приємно, як радісно!

Ой, як цікаво!

ЕМОЦІЇ

ПАМ’ЯТЬ

Чи більше ви емоційно читаєте тим більше ви запам’ятаєте.

  1. Читайте молитовно. Це означає, що вам доведеться зробити всі попередні кроки.

Якщо ви будете продовжувати нудьгувати, тоді все зрозуміло, ви просто не використовуєте ті поради, які пролунали в цій проповіді, а саме:

  • Читайте в тиші.
  • Читайте без поспіху.
  • Читайте і постійно відповідайте, що це, саме для мене, означає?
  • Читайте емоційно.
  • Читайте молитовно. І ось тепер про останній крок, останній лайфхак про читання Біблії. Молитовно читати. Я переконаний, що це найпотужніший засіб молитви і ось чому:
    1. Найцікавіша форма молитви. Така молитва ніколи не буває банальною  позбавлена самоповторів.
    2. Найцікавіша форма читання Біблії. Таке читання допомагає заглибити погляд в Біблію, бо якщо ти хочеш про щось зі Слова Божого помолитися ти це повинен зрозуміти, застосувати для себе і помолитися, відповідно по цьому уривку.
    3. Така молитва заглиблює наше розуміння Бога і значно підвищує рівень молитви.

Практикуйте всі ці поради і я вас запевняю, що ви полюбите Слово Боже, полюбите його читати всім серцем і вам вже не треба буде себе так сильно примушувати себе.

ПИТАННЯ: 1) Чому ми так іноді не хочемо читати Біблію? 2) Які ваші причини пропусків читання Біблії? 3) Чи любите ви Бога і як ви це визначаєте? 4) Назвіть 4 рівні читання Біблії? 5) Чому треба читати Біблію? 6) Поясніть, яка існує залежність між повільним читанням та глибиною розуміння Біблії? 7) Чи згодні ви, що читання Біблії потребує тиші? 8) Які ви для себе відкрили важливі закономірності і що зміниться у вашому стилі читання Біблії?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *