ЧИМ МИ ЗАРАЖАЄМОСЯ САМІ І ЗАРАЖАЄМО ІНШИХ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

Ми всі мріємо, щоби в церкві панувала чудова атмосфера любові, радості, віри. Навряд чи знайдеться людина, яка би хотіла, щоби люди були підозрілі, один одного тільки і робили, що критикували, зневажали, штовхали на гріх. Здорова церква – мета Божа, мета і нареченої Христа. Не в плані кількості людей, а в плані справжнього духовного здоров’я. Та хіба важко зрозуміти, що здорова церква складається з духовно здорових людей та духовно здорових стосунків між цими людьми? І, звісно ж, виникає питання, як до цього прийти? А хіба не так повинно бути в церкві? Не будемо забувати, що людина є грішна і водночас створена за образом та подобою Божою. Тому, та сама людина, з одного боку, прагне до Бога, до чистоти і святості. А з іншого боку, її гріховна природа не задовільняється власною хворобою, а агресивно намагається заражати своєю хворобою інших.

Образ який ми використовуємо знайомий без винятку всім. Це хвороба інфекційна, коли людина, якщо не буде захищатися, обов’язково отримає таку саму хворобу, як у хворого, навіть якщо з хворим контактує абсолютно здорова людина. Ця проповідь відповідає на питання, що робити, коли нас хочуть заразити хворобою? І як нам самим не бути рознощиком інфекції? Допоможуть нам розібратися з цією темою розвідники яких посилав Мойсей у землю Ханаанську. «І промовляв Господь до Мойсея, говорячи: Пошли людей, і вони розвідають ханаанський Край, що Я даю Ізраїлевим синам; пошлете по одному чоловікові від племени своїх батьків, кожного начальника в них. І послав їх Мойсей з пустині Паран за Господнім наказом. Усі вони мужі достойні, вони голови Ізраїлевих синів» (Чис.13:1-3). Цікаво, для чого треба було посилати розвідників, коли було точно зрозуміло, що Бог веде весь ізраїльський народ у землю Божої обіцянки де тече молоко і мед, а Божа обіцянка завжди виконується тому що Бог вірний? Тут питання не в Бозі, а в тому, що людям треба якась підмога. Людям буде легше знати, що їх чекає у майбутньому. Найцікавіше починається не тоді, коли були відправлені кращі з кращих представники всіх 12 колін на які був розбитий єврейський народ. Найцікавіше починається тоді, коли розвідники повернулися і почали ділитися враженнями.

Отже, Бог веде в кращу землю, даючи кращу долю своєму народові. «І прибули вони аж до долини Ешколу, і витяли там галузку з одним гроном винограду, і вдвох понесли його на жердині; також узяли із гранатів та з фіґ» (Чис.13:23).

РОЗДІЛ 1. ЧОМУ ДУХОВНА ХВОРОБА ТАКА АКТИВНА. ІСТОРІЯ ХВОРОБИ

На початку розглянемо, що таке інфекція. Інфекція або заражування хворобою (англ. Infection — проникнення в організм хвороботворних мікробів; інфікування, зараження) — стан, коли в організм потрапляє чужорідний агент — патоген (бактерія, паразитичний грибок та інше), який розмножується і може чинити хвороботворний ефект. Запозиченому з лат. infectio, що означає фарбування, просочування. (Взято з Вікіпедії). Хвороба, як ми бачимо, складається з мікробів, а це живі, одноклітинні організми, які поводяться агресивно і намагається захопити інших людей. Аналогія пряма з дияволом. Він намагається захопити всіх людей, щоби тільки довести Богові свою важливість. Диявол конкурує з Богом. Він хоче інфікувати хворобою гріха, бунта проти Бога, всіх людей. З початку це була Єва, потім Адам, потім їх син Каїн, який позаздрив своєму братові Авелю, та його вбив. І пішло поїхало. Якщо подивитися під таким кутом ми зрозуміємо дуже швидко, що тільки і точиться боротьба муж хворими гріхом і Богом, та Його дітьми, які вели, як мужні лікарі, боротьбу з хворобами. Диявол веде боротьбу за владу: «Небагато вже Я говоритиму з вами, бо надходить князь світу цього, а в Мені він нічого не має» (Iван.14:30). Тому Сам Христос говорить за нього, як за князя, цього світу.

РОЗДІЛ 2. МЕХАНІЗМ ЗАРАЖЕННЯ

«І вернулися вони з розвідки того Краю по сорока днях. І пішли, і прийшли вони до Мойсея й до Аарона та до всієї громади Ізраїлевих синів, до пустині Паран, до Кадешу, і здали справу їм та всій тій громаді, і показали плід того Краю. І вони розповіли йому та й сказали: Прибули ми до Краю, куди ти послав був нас, а він тече молоком та медом, а оце плід його! Та народ той, що сидить у тім Краї, міцний, а міста укріплені, дуже великі. А також бачили ми там нащадків велетня…» (Чис.13:25-28).

Існує три різновиди хвороби: фізична, душевна та духовна. Ми говоримо про найнебезпечнішу, духовну хворобу.

  1. Людина, яка сама хвора духовно, стає небезпечною, тому що з неї хвороба обов’язково буде, так би мовити, «вистрибувати». Христос про це достатньо зрозуміло говорив звертаючись до фарисеїв: «Роде зміїний! Як ви можете мовити добре, бувши злі? Бо чим серце наповнене, те говорять уста» (Матв.12:34). Хвороба з людини завжди буде виходити, а духовна хвороба — виходити через вуста.
  2. Те, що людина говорить, промовляє це дає можливість поставити діагноз духовній хворобі. Якщо людина говорить про образи, про те, як всі помиляються, як все погано, тоді, ця людина, не звільнилася від цього мотлоху гріховного. Те, про що людина говорить це показує зміст гріха в людині.
  3. Кожна людина хоче, щоби всі навколо думали як вона. Таким чином, кожна людина хоче впливати на інших і ми, на справді, всі впливаємо. Питання лише в тому, які у нас мотиви. Я не приховую, що хочу впливати на людей і мене до цього закликає Бог. Тому Біблія закликає, щоби ми перевіряли себе, наміри свого серця, щоби не захворіти. Звісно, хворі духовно люди, будуть розповсюджувати свої погляди, щоби якомога більше людей отруїти. «Та люди, що ходили з ним, сказали: Ми не зможемо ввійти до того народу, бо він сильніший за нас… І пустили вони між Ізраїлевими синами злу вістку про той Край, що розвідали його, говорячи: Той Край, що ми перейшли по ньому, щоб розвідати його, це край, який поїдає своїх мешканців. А ввесь той народ, що ми бачили в ньому, люди високі на зріст. І там ми бачили велетнів, синів Енака, з роду велетнів, і були ми в своїх очах немов та сарана, і такими були ми і в їхніх очах» (Чис.13:31-33).

Будьте самі обережні, розуміючи, що всі люди хочуть взяти вас у союзники, вплинути на вас. Всі, без винятку. Добрий та надійний вплив відбувається лише тоді, коли на вас впливають Біблійними істинами.

РОЗДІЛ 3. ЗАХИСНІ ФАКТОРИ

Як же захиститися від цих людей, які прагнуть заразити нас своїми хворобами духовними?

  1. Розуміти мету хвороби і хворого. Яка мета хвороби? Вона, як у фізичному світі так і в духовному співпадає. Зробити життя тяжким, а потім привести до смерті. Тільки якщо ми говоримо про духовну хворобу — тоді мета духовна смерть. Роки тому у нас була одна групка людей, яка схотіла все кинути і піти з церкви. Вони з собою забрали жіночку, яка тільки тільки стала християнкою, ще така слабенька в вірі. Чого ж дивуватися, що вона невдовзі і відпала. А друга жіночка, забрала з собою свого синочка, якого вона так любила. І де той синочок? Він далекий від віри, тому що мама сама духовно захворіла і на дітей почала впливати, так би мовити, розхитувати віру. А віра вона водночас і сильна і тендітна.

Мета хворого дуже зрозуміла, коли уважно подивитися, що сталося з людьми, які не хотіли іти і розповсюджували плітки: «І зняла зойк уся та громада, та й заголосила. І плакав народ той тієї ночі. І нарікали на Мойсея та на Аарона всі Ізраїлеві сини. І сказала до них вся громада: О, якби ми померли були в єгипетськім краї, або щоб ми померли були в цій пустині!» (Чис.14:1,2). Давайте зробимо очевидний висновок, до чого призводять такі хворі. 1) Безнадійність. Вони втратили надію на Бога, який є любов, на Його мудрість і Бога, який веде людей найкращими шляхами. 2) Страх. 3) Злоба. 4) Ненависть на керівника.

  1. Розуміти, як захиститися. Наш організм так дивно створений Богом, що він має три внутрішні сили захисту. 1) Лімфатичні вузли та селезінка виконують роль своєрідного фільтру. Дуже часто, проникнувши через шкірні бар’єри, інфекція затримується у лімфатичних вузлах і руйнується там. 2) Гуморальні фактори захисту— в нашій крові є білки, антитіла, які руйнуючий мікроорганізми та інфекцію. 3) Імунна система — найбільш потужний механізм захисту. Клітини імунної системи здатні розігнати та знищити мікроби.

СИСТЕМИ ЗАХИСТУ.

Дивно, коли людна поруч з нами кашляє, чихає, грипує, ми боємося такого, ніби вогню. Але коли йде мова про духовну хворобу, якось і не страшно, і не захищаємося. А дарма.

1) Мораторій. Коли наша церква переживала складні часи: несправедлива критика, зневажливе ставлення, проблеми з людьми, ми з дружиною тільки і робили, що говорили про це і знов говорили, тому що телефонують їй телефонують мені у зв’язку з цими проблемами. Ми домовилися, що припиняємо будь які негативні розмови, що найменше, на тиждень і вечорами, я читав свої духовні роздуми над Євангелієм. Ми просто відчули, що наші душі починають настільки забруднюватися, що нас поглинає безодня негативу та нелюбові до людей. Ми схаменулися. А якщо би ні, то так можна і віру втратити.

2) Коли людина критикує, запитайте, що людина зробила, щоби подолати цю проблему. Припустимо, в церкві не вистачає молитви — що робить здорова людина? Вона починає молитися за всі проблеми церкви, за всі служіння. Що робить духовно хвора людина, вона починає тільки всім розповідати, що в церкві дуже мало молитви. «І самі, немов те каміння живе, будуйтеся в дім духовий, на священство святе, щоб приносити жертви духовні, приємні для Бога через Ісуса Христа» (1Петр.2:5). Ап. Петро говорить, щоби ми самі будувалися і так будували церкву, як живе каміння, живі цеглини.

3) Запитайте, чи людина молиться, постійно за цю проблему, за яку вона вам розповідає і яка у неї болить. Чому це питання важливо, тому що коли молишся, Бог тоді в молитві налаштовує нас, Духом Святим на любов, на прощення. Припустимо, мене сильно образив брат. Я стаю молитися і молюся не поспіхом, але так докладно, розповідаю Богу за свої проблеми. Як ви гадаєте, що Бог буде промовляти? Якщо проблема між вами та пастором, між вами та людиною з церви, даю 100% Бог скаже вам зустрітися з тією людиною. І ось тоді, коли ви скажете Богові, що у мене вистачає проблем, то буде ваша помилка проти Бога.

4) Духовні роздуми та Божий захист. Доволі часто люди, у яких є проблема, коли їм кажуть, що треба зустрітися з пастором, зі служителями, вони відповідають: «Я і так знаю, що мені будуть говорити». Це вже ознака проблеми. Треба спілкуватися. Одне слово, один приклад, може нас так надихнути. Колись одна жіночка, сестра у Христі, яка сильно хворіла, так мудро мені сказала: «Все минає» і ці слова так торкнулися мого серця. До того ж, людина може промовити вам якусь цитату з Біблії, на яку ви іншими очима подивитеся. Це гордість уникати таких зустрічей.

5) Чи людина, яка критикує, дає вихід? Звертайте увагу на те, як на вас впливає те, що говорить людина. Навіть, якщо людина говорить вам неприємні речі, чи є в словах людини Божий вихід

Коли диявол хотів звабити Христа, ми пам’ятаємо, що Спаситель користувався надпотужною імунною системою — Словом Божим. «Написано…».

РОЗДІЛ 4. НЕ РАЗНОСИТИ ХВОРОБУ, А ЗАРАЖАТИ ВІРОЮ ТА ЛЮБОВ’Ю

Коли ми розносимо духовну хворобу, неминуче, ця хвороба знищить нас самих, як вона знищила євреїв. Людина, що сіє то і пожинає. Але, християни, справжні, здорові, які живуть Богом, вони також хочуть заражати іншим. Вони хочуть впливати, але, на відміну від світських людей, впливати Божою істиною, впливати безкорисно, впливати за ради слави Божої. В Біблії це має назву – заохочувати. «Але кожного дня заохочуйте один одного, доки зветься Сьогодні, щоб запеклим не став котрий з вас через підступ гріха» (Євр.3:13). Другі розвідники знали, що не треба себе виправдовувати, не треба забувати, що Бог великий і усемогутній, що треба людей налаштовувати на віру і любов. Людей треба заражати, тільки святістю. «А Калев утихомирював народ перед Мойсеєм та й сказав: Конче ввійдемо ми й заволодіємо ним, бо ми справді переможем його!» (Чис.13:30). Христос був розп’ятий, щоби зупинити розповсюдження цієї хвороби, зупинити поширення гріха. І навпаки, Він був розп’ятий, щоби ми сповнились Його благодаттю і заражали інших людей цією Христовою любов’ю. ПИТАННЯ:

1) Якби ви охарактеризували, що означає духовна хвороба і які ознаки духовно хворої людини? 2) Чому духовно хворим людям так важливо розповсюджувати свої негативні думки на інших людей? (тому що серце сповнене і від цього промовляють вуста. Друга причина — тому що таким чином себе хочуть виправдати). 3) Як ви думаєте, чому розвідники почали розповідати, що там живуть велетні яких нам не подолати? Вони хотіли себе виправдати? 4) Яке одне питання допомагає виявити, що рухає хворими людьми, які передають негатив? (відповідь — для чого людина це робить? Яка мета?); 5) Що треба робити, коли ви стикаєтесь з духовно хворими людьми? (Відповіді: в тексті є такий пункт, як мораторій. Ставте людині питання: чи молишся ти за цю проблему кожного дня? Чи зустрівся ти з тією людиною з якою конфлікт? Коли ти негативне розповідав людині яка була твоя мета?) 6) Скажіть, щиро, скільки ви залишили після себе людей, які від вас отримали негатив? 7) Чому духовно здорова людина буде прагнути збільшити віру, та любов до Бога, в ближніх, на відміну від духовно хворої? 8) Чи багато у вас людей, яким ви намагалися збільшити віру та любов до Христа? 9) Що збираєтеся поміняти у своєму житті?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *