ИСТИНА СДЕЛАЕТ ВАС СВОБОДНЫМИ (на украинском языке)

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

ІСТИНА ЗРОБИТЬ НАС ВІЛЬНИМИ

«і пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить!» (Iван.8:32).

Колись мене абсолютно вразив один безхатченко якому я пропонував поїхати до центру реабілітації. Він на мене уважно подивився і так зухвало, самовпевнено, урочисто промовив: «Я свою свободу ні на що не проміняю».

Як жили раби, наприклад, в стародавньому Римі? Вони, власно, і не були людьми в повному розумінні цього слова. Це було щось ближче до домашньої худоби. Вони повністю належала своєму панові. Тільки той факт, що з рабом можна було робити, що завгодно, що рабів можна було продавати вже діє . Ці люди, які були товаром, що можна бути більш принизливим? Але ж, найгірше, що вони були позбавлені свободи. Ось чому до найвідомішого раба Спартака, в 71 році до Р. Христова спочатку приєдналося 78 рабів, але з а часом їх вже було 120 тисяч. Найкраща в світі армія риму не могла нічого зробити з цим військом цілих два роки. Тому що раби знали, за що боролися, — вони виборювали свободу. Цікаво, що саме християнин Уільям Уілберфорс своєю наполегливою працею, 44 роки боротьби, звільним людей від рабства в Англії.

БЛУДНИЙ СИН. Хотів згадати доволі відому історію про блудного сина. Вона настільки ємна, всеосяжна, що її можна згадувати ледь не під будь яку Біблійну тему. Отже, молодий хлоп’я вирішує забрати частину маєтку, майна яка йому належить і врешті решт отримати свободу. «І Він оповів: У чоловіка одного було два сини. І молодший із них сказав батькові: Дай мені, батьку, належну частину маєтку! І той поділив поміж ними маєток» (Лук.15:11,12). Чого хотів той молодший син? Безмежна наївність, — він хотів свободи. Для нього свобода була від… Свобода від батька, від батьківських правил, від обмежень, які, напевно, давав батько. Він не розумів, що свобода це не скільки від, скільки для. Для чого вам свобода? Щоби розважатися, щоби чашу гріха випити цілком?

РОЗДІЛ 1. УМОВИ СВОБОДИ

«Тож промовив Ісус до юдеїв, що в Нього ввірували: Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете» (Iван.8:31).

  1. Христос ці слова звертає до тих, хто щойно увірував. «Коли Він говорив це, то багато-хто в Нього увірували» (Iван.8:30). Здається треба надзвичайно радіти, але Христос, радіючи, попереджає, ніби говорячи, що покаятися, прийти до Бога, це ще не все. А що ж треба? Треба істину зберігати. В істині треба перебувати. «…Як у слові Моїм позостанетеся, тоді справді Моїми учнями будете»
  2. Не просто вірити, а жити.

Можна:

— Ходити до церкви і думати, що я християнин.

— Звертатися до Бога, коли все дуже погано у вважати себе християнином.

— Згадувати про Бога не великі свята та на ті свята, коли не можна працювати.

Але чого чекає Бог від людини? Слово «позостанетеся», російською «пребудете» перекладається з мови оригіналу, як «залишатися, жити, бути». Сказати простіше Христос закликає не просто іноді звертатися, а жити Словом Божим.

Фізично жити, для нас це зрозуміло. Як тільки відмовлять нирки, як перестане виконувати свої функції печінка, як зупиниться надовго шлунок, все, життя припиняється. Але ж, ще більше – це духовне життя. Як тільки ми перестаємо бути з Богом, як втрачаємо духовне життя, якщо залишається оболонка – це також смерть. Тому жити Богом треба постійно, як постійно працює наше серце.

«…Як у слові Моїм позостанетеся…». Жити по Слову Божому, згідно заповідям Христа.

Христос прокладає своїми заповідями маршрут. Взагалі, нам пропонують декілька життєвих маршрутів. Життя згідно науці.

Життя згідно науки. Я нещодавно слухав лекцію по еволюціонізму, в якій молодий вчений, прямо з такою іронією розповідав, що віруючи придумали собі, що Бог створив землю, людину. І він так з того кепкував, і такий був гордий, що з того знущається. Слухаючи лекцію я подумав, що людина, яка не знайома з християнством, може легко потрапити на цей гачок. Але ж нам вже розповідали про теорію еволюції комуністи, це була їх офіційна філософія. І що вони дали людству? Не було більшого лицемірства ніж в часи СРСР. Люди жили в порожнечі, бо у них забрали Бога. Мені Радянський Союз уявляється, як величезна територія рабства. Виїзд за кордон був заборонений, бо тоді б з цього «рая» потікали всі. Дочка Фіделя Кастро Аліна Фернандес втекла, в запеклого ворога Куби, до США. Наука без Христа – це рабство.

Життя згідно традиціям. Як всі вчиняють. Це найбездумніший шлях. А яке там свято сьогодні релігійне? А що треба робити на це свято? Нести гілочки у храм. А чи можна працювати чи ні? Ні. От і добре. Підемо до друзів їсти та водку пити. Або життя, як суцільна молодіжна тусня. Я сам так жив, студентом музичного училища, пару років, ледь не щоденно, кожного вечора, бари. Це здавалося таке вільне життя. Але бачу тепер ті ж самі обличчя, через двадцять, тридцять років. Хтось вже давно помер. Один хлопець, душа компанії зараз бомж.

БЛУДНИЙ СИН. Побачив такий, як йому здавалося, добрий маршрут, дорогу до свободи. Але ж, ця свобода, на перших порах, веде до жорстокого рабства. Пам’ятаю приятеля мого батька, зірку онко хірургії. Людина спилась. Залишився без роботи. Ось вам ціна свободи. Блудний син втратив все, що міг. А якщо би він залишився при батькові, жив би за словом Батька свого, а його батько символізує Бога, тоді би його життя було би щасливим, мирним та успішним. Тоді би він оминув того банкрутства, яке прийде обов’язково, коли людина шукає свободи не у Христі.

Життя згідно вчення Христового. Я розмовляв давненько з одним філософом, який так і сказав: «Я порівняв всі вчення, з якими тільки міг познайомитися, але краще Слова Божого нічого не знайшов». Він же розповідав, що прокидається о 4 ранку, щоби вивчати Біблію. Нещодавно ми з дружиною зупинилися на світлофорі і перед нами стояв бус на задньому склі якого надпис: «Якщо будеш читати Біблію вона утримає тебе від гріха». Цей маршрут свободи приведе нас до щастя, якщо ми його будемо строго дотримуватися.

РОЗДІЛ 2. ПІЗНАЄТЕ ІСТИНУ

«і пізнаєте правду, а правда вас вільними зробить!» (Iван.8:32). Слово «пізнавати» має декілька значень. Коли Марія на слова Ангела, що у неї з’явиться дитинка від Святого Духа, реагує здивуванням і запитує: «Як же це буде, коли я чоловіка не пізнала?». Вона використовує саме це слово «пізнала», слово, яке перекладається як тілесна єдність між чоловіком та жінкою. Максимальна тілесна єдність яка тільки може бути на землі. В духовному плані мова іде про максимальну єдність з Христом, єдність з Його словом.

Давайте трохи скажемо про те, як відбувається процес пізнання. Процес пізнання завжди відбувається через порівняння. Ось чому тільки теоретичні знання часто нічого не міняють. А коли починаєш жити згідно цих знань, тоді змінюється буквально все.

Отже, процес пізнання – це порівняння. Я ніколи не займався спортом, а потім почав займатися. Себе відчув так чудово, бадьоро, здоровіше, приплив енергії такий, що зрозумів, більше без спорту я жити не хочу. Спробував налагодити своє харчування. Відмовився від смаженого, жирного, від шкідливих хімічних продуктів, і чудо, почуваюся значно значно краще. Так я пізнавав, що краще. Потім, спробував жити за Біблією, спробував жити так, що в моєму житті з’явився реально Бог. Я ні за які гроші не хочу повертатися до минулого, безбожного життя. Порозмовляєш зі своїми одногрупниками, однокласниками, які продовжують жити без Богу, дивно і жахливо.

БЛУДНИЙ СИН. Як блудний син пізнавав, яка то радість та свобода жити з батьком? Він набув досвід. Можливо ви зараз зробите висновок, та може і мені припуститися в усі тяжкі гріхи, щоби пізнати Христа? Та ми і так живемо в грішному світі. Ми і так з вами, навіть, якщо ви ультра молода людина, знаємо, що цей світ, без Бога, сповнений заздрістю, непорядністю, злобою.

РОЗДІЛ 3. СТАТИ ВІЛЬНИМ

— Пошук свободи існує стільки скільки існує людство. Приміром візьмемо євреїв. Вони постійно потрапляли в рабство. То вавилоняни, то ассирійці, то єгиптяни. В часи Христа євреї знаходилися під окупацією Римської імперії. То ж, про яку свободу вони могли мріяти? Та тільки і думали, як звільнитися, як вийти з під опіки римлян. Вони мріяли стати незалежними. І тут приходить Христос і говорить їм, що Я вас можу звільнити. Я вас зроблю вільними.

Подібно єврейському народові люди шукають свободу зовнішню. «Чи покликаний був ти рабом? Не турбуйся про те. Але коли й можеш стати вільним, то використай краще це. Бо покликаний в Господі раб визволенець Господній; так само покликаний і визволенець він раб Христа» (1Кор.7:21,22). Визволенець – в перекладі на російську – освобожденный. Христос дає свободу іншого ґатунку. Тобто, Спаситель показує нам, що можна бути визволеним від окупації, можна зовні жити заможнім, забезпеченим і при тому бути рабом.

Христос дивиться в саме коріння проблеми. Як би не змінювалися обставини, але людина не стає вільною, якщо не позбавиться від рабства гріху. «Вони відказали Йому: Авраамів ми рід, і нічиїми невільниками не були ми ніколи. То як же Ти кажеш: Ви станете вільні? Відповів їм Ісус: Поправді, поправді кажу вам, що кожен, хто чинить гріх, той раб гріха» (Iван.8:33,34).

РОЗДІЛ 4. ОЗНАКИ ВІЛЬНОЇ ЛЮДИНИ

  1. Вільна людина не томиться від Батька Небесного. Ми щасливі від того, що маємо Бога, Який нас підтримує.
  2. Вільна людина має велику радість. Блудний син, який повернувся до батька, має радість від свободи, від радості батькової. А для батька це взагалі свято.
  3. Вільна людина не хоче вже повертатися до рабства. Згадайте, як жахливо виглядали раби? То ж, значно гірше духовно виглядають раби гріха, які невільні, які товар диявола, які Погодьтесь, навряд чи блудний син схоче знов повертатися до минулого життя, бо тепер він дуже добре знає, чим закінчується таке життя.
  4. Вільній людині не притаманна заздрість, образливість та інші гріхи. Вільна людина насолоджується своєю свободою. Врешті решт, ми з вами з’ясовуємо, що можна жити з батьком і бути також не вільним. Старший син, який так жорстко заздрить, виявляється також не вільний. Його серце сповнене образи на батька, що той його не достатньо цінує. Він не зрозумів, що свобода не зосереджується на інших людях, свобода, коли ти зосереджуєшся на Бозі, свобода в Бозі. Пр: Богодар пішов в гості до хлопчика. І той такий молодець, почав йому показувати свої поробки, різні моделі. Молодший син нам це розповів. Ми дайвай хвалити того хлопчика, а він нас так обережно запитує: «А ви мене ще любите?»
  5. Вільна людина ні за які задоволення, ні за яку «чечевичную похлебку» не віддасть своєї свободи.

ПИТАННЯ: 1) Чому люди так прагнуть свободи, що за неї ладні, навіть, життя віддати? 2) Як ви розумієте вираз: «Якщо в Слові Моєму позостанетеся»? (Если в Слове Моем пребудите?); 3) Як перекладається слово «позостанетеся» (руск. пребудите) з оригіналу? 4) В чому проблеми, якщо жити за традиціями світу цього? 5) Чому так важливо бути вільним не зовні, а внутрішнє? 6) Важливе питання, — Як відбувається пізнання? Розкажіть, як ви пізнавали, що Христос дає свободу? Як ви пізнавали, що Христос дає свободу від гріха? 7) Гостре питання, — чи готові ви сказати, якому гріху, чи недолікам власним, ви є рабами? 8) Яким чином відбувається звільнення від гріха? 9) Ви відчуваєте себе вільними від пізнання істини? 10) Що ви збираєтеся робити після цієї проповіді?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *