КОНФЛІКТ ЗАДОВОЛЕНЬ АБО, ЯК НАВЧИТИСЯ НАСОЛОДЖУВАТИСЯ БОГОМ?

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

«Бо маю задоволення в Законі Божому за внутрішнім чоловіком, та бачу інший закон у членах своїх, що воює проти закону мого розуму, і полонить мене законом гріховним, що знаходиться в членах моїх» (Рим.7:22,23). Ап. Павло відверто говорить про свою внутрішню боротьбу між двома насолодами. Внутрішня людина, це дух людський, чи серце, як називає Біблія – знаходить задоволення в Божих заповідях. Тілесна частина людини не хоче коритися Богові і не бачить ніякої насолоди в Бозі.

РОЗДІЛ 1. ПРО НАСОЛОДУ ТА ЇЇ ПОХОДЖЕННЯ

  1. Все в житті людини пов’язано з задоволенням. Так, ви здивуєтеся, почувши тезу, все що людина не робить, вона робить винятково із задоволення. А як же ті численні речі, які ми робимо в житті і які не мають ніякого відношення до задоволення? Наприклад, робота, на яку здебільшого ми ходимо і не отримуємо задоволення? Кажуть, людина, яка отримує радість від своєї роботи, вона вже наближається до щастя. Численні побутові проблеми. Наприклад, для чоловіків, прибирання квартири, складати все на місце, мити за собою посуд, яка ж може бути радість, коли такі страждальницькі речі треба виконувати?

В плані задоволення всі дії людські я би поділив на 2 категорії.

— Одні речі робляться саме задля того, щоби зараз отримати задоволення.

— Другі ж, щоби задоволення отримати потім. Наприклад, людина ходить на роботу, яку дуже не любить, але, вона отримує з тієї роботи гроші, які дозволять купувати те, що дає задоволення, починаючи з комунальних витрат і закінчуючи одягом, розвагами, іграшками. Бо коли ти бачиш, як дитина радіє і стрибає, отримуючи нову іграшку, розумієш, що це того варто.

Я би всі задоволення поділив на три категорії.

1) Задоволення/насолода тілесна. Фізіологічні. Наприклад їжа. Дійсно так цікаво створено Богом, щоби ми могли споживати їжу, яка дає нам фізичну енергію, і насолоду. Навіть, дієтологи говорять, що треба споживати їжу, яка смачна, з певними але… Ми втратили природній смак, через ці штучні солодощі та хімічні речовини, які пхають ледь не в усі продукти. Тому, мета повернутися до природнього смаку.

2) Задоволення/насолода душевна. Це задоволення від природи, від пізнання, наприклад, дуже цікаво дивитися різноманітне відео в ютьюбі, дивитися документальні та художні фільми. Від розваг, від відпочинку. А задоволення від мистецтва? Ми, як християни, отримаємо естетичне задоволення від пісень, які славлять Бога.

3) Задоволення/насолода духовна. Нажаль, більшість людей, які нас оточують, позбавлені духовної насолоди, бо таку насолоду ми можемо отримувати тільки в Бозі. Давайте згадаємо з чого починалася історія людства? «І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею. І насадив Господь Бог рай ув Едені на сході, і там осадив людину, що її Він створив» (Бут.2:7,8). Виявляється, що слово «Єден» (російською «Эдем»)  перекладається, як насолода. Тобто, Бог помістив людину в сад, який є символом прекрасного життя разом з Творцем, для того, щоби людина насолоджувалася. І це була вища насолода, яка повинна була перекривати всі проблеми та негаразди. Ми, таким чином, можемо сміливо стверджувати, що людина була створена саме для насолоди Богом. Біблія багато говорить про радість. Плід Духа Святого – радість. Є заклики завжди радіти. Людина яка радіє без причини є психічно хворою, а це значить, що у нас повинна бути причина радості. А причина цієї радості – є сам Бог. А вже від духовної насолоди утворюється радість. Я проводжав свою дружина з однієї околиці міста до іншої, потім ми ще довго гуляли, а потім я пішки йшов з одного кінця місця в інший і мені то було такою радістю. Якщо би я зараз подолав такі відстань, ноги би «повідпадали», а раніше просто таки летів і кожну мить радів. Мені такі дистанції були в радість і це все робить кохання.

Отже, у нас вимальовується така послідовність.

БОГ — ЛЮБИШ – НАСОЛОДА – РАДІСТЬ (ЩАСТЯ)

Бог створив перших людей, Сам перебував з ними в раю постійно: «І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх. І поблагословив їх Бог, і сказав Бог до них: Плодіться й розмножуйтеся, і наповнюйте землю, оволодійте нею, і пануйте над морськими рибами, і над птаством небесним, і над кожним плазуючим живим на землі!» (Бут.1:27,28). Перелічимо декілька насолод, які отримали перші люди до гріхопадіння.

Сімейне життя – насолода. Були нагі і не соромилися. Праця, як благословення «оволодівайте землею».  Побудова на землі прекрасних умов для життя. Благословенна праця по преображенню землі в гармонії з природою, а не її руйнація.

  1. Хімія насолоди. Відчуття «щастя», забезпечується наявністю в мозку чотирьох особливих нейрохімічних речовин: дофаміну, ендорфіну, окситоцину і серотоніну. Ці «гормони щастя» активно синтезуються в ті моменти, коли мозок зчитує приємні для нас речі.

Дофамин створює відчуття радості від творчості, від якогось відкриття. Ми всі переживали це відчуття, коли уважно читаєш Біблію і щось цікаве Бог відкриває. Ось тут спрацьовує дофамін. На днях читав, як 24 страці упали перед Спасителем, як вони вклонялися Йому. І я знов собі нагадав, як важливо мати благоговіння, яке так допомагає нам отримувати праведність та святість. Мить насолоди.

Ендорфін формує почуття легкості і забуття. Коли людина переживає біль, їй погано, але вона має легкість від усвідомлення, що поруч Бог, який підтримує. Єпископ нашого об’єднання лежить після операції і поруч з ним, ще один чоловік, який готується до подібної операції. Тут його дружина дізнавшись, що Анатолій Іванович є священником, сідає біля нього з блокнотом та ручкою, звичка науковця, і починає ставити багато питань про Бога, про спасіння, про християнську віру. У того ще наркоз не вийшов, ще не може думки поєднати, але вже відповідає і має з того велику радість, навіть в такому стані. А потім, після бесіди, запрошує до церкві. І та сім’я таки прийшла. Оце вам викид єндорфінів, коли робиш Божу справу. Це була насолода духовна.
Окситоцин дає людині відчуття безпеки в колі собі подібних. Тепер це називається «соціальні зв’язки». В церкві, в більшості своїй, люди не агресивні, не злі, як, навіть, коли і накоять щось, просять вибачення, шукають миру. У мене найбільш синтезується окситоцин, коли я бачу, як люди вирішують конфлікти, як вибачаються. Пам’ятаю, як до мене додому прийшли два розлючених брати. Вони ледь ненавиділи один одного і ми почали розмову. Згадували, як Христос вибачив тих, хто Його зрадив, хто над Ним знущався. І закінчилося тим, що брати обійнялися. Дух Святий працює з нашим духом та тілом. Це Він обумовлює синтез окситоцину, гармона насолоди та радості.
Серотонін створює у людини відчуття визнання і поваги з боку оточуючих. Бог дає нам дари і таланти і якщо так в житі ми середні люди, які не мають якихось геніальних проявів, до для Бога ми всі важливі та цінні. Серотонін виділявся у блідного сина, коли він пригнічений повертався додому, але батько його зустрічав, як поважного гостя, тому що любив, тому що чекав, тому що радів про повернення. Так само серотонін виділявся у Ап. Петра, який почув від воскреслого Христа: «Паси вівці мої» після свого трех разового зречення Вчителя. Це була мить щастя, мить насолоди духовної.

РОЗДІЛ 2. ВТРАТА ДУХОВНОЇ НАСОЛОДИ І ЩО ДАЛІ?

Продовжуємо згадувати історію про Адама та Єву. Вони згрішили, і Бог дає осторогу, забороняючи скуштувати плід пізнання добра і зла. Ми розуміємо, що вони спробували зло = непослух Богові, і втратили рай, втратили Еден. А це означає, що перші люди втратили насолоду в Бозі, бо втратили послух Богові.

Доки вони слухалися Бога, вона мали вічну насолоду. Але самі собі ту насолоду перебили, чому? Тому що обрали іншу насолоду, хибну, оманливу, за допомогою диявола.

По-перше, він м’яко звинуватив Бога в брехні, пояснюючи що і далі Адам та Єва будуть жити. І  додав: «Бо відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючи добро й зло. І побачила жінка, що дерево добре на їжу, і принадне для очей, і пожадане дерево, щоб набути знання. І взяла з його плоду, та й з’їла, і разом дала теж чоловікові своєму, і він з’їв» (Бут.3:5,6). Якщо узагальнити, люди побачили, що насолоду можна отримувати і без Бога, коли самі стаємо Богом. Адам та Єва відчули, що непослух Богові може бути також приємним та привабливим. Диявол спромігся свого і люди відпали від Бога через спокусу насолоди без Творця. І далі почалося…

— Гріх пов’язаний з насолодою. Можна сказати, що гріх також пов’язаний завжди з насолодою. Алкоголізм – дуже яскравий приклад. Коли п’єш маєш задоволення. А потім жахливий стан. Я пив і знаю, що це за жах. У людини трясуться руки, вона не може знайти собі місця доки не вип’є. Я, молодим хлопцем, мав купу проблем. Там з дівчиною суцільні негаразди. Там в музичному училищі проблеми з викладачами. З батьками вкрай напруженні стосунки. І від такого стресу, від таких страждань юнака, я почав шукати альтернативних джерел задоволення. Почав палити. Перший раз коли затягнувся, було жахливо, кашель, нудота, бридке відчуття, а потім поступового втягнувся і почав отримувати задоволення, а потім, невдовзі, став і залежним від того зілля. Потім почали пиячити з хлопцями і пиячили дуже багато. Потім пішли всі інші гріхи. Я шукав насолоди, і лише потім зрозумів, шукав чистої насолоди і ніде її не знаходив і пив ще більше. Це було замкнуте коло. Тоді я ще не знав, що справжня насолода, яку може переживати будь яка людина – це насолода тільки в Бозі.

В чому ж проблеми з насолодами?

1) Будь яка насолода, яка перекриває від нас Бога, є насолодою шкідливою. В чому ж проблема? Насолода забирає час, енергію, сили, а часу на Бога вже не залишається. І з людиною трапляється так, як про це говорить Христос: «Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить?…» (Матв.16:26). Знаєте, чому Ап. Петро зрадив Христа? Тому що він не хотів ризикувати вищою насолодою – просто жити, насолодою життя. Ми ж розуміємо, що його могли просто вбити, якщо би він себе визнав учнем Христа.

2) Насолода, яка залежить від обставин, дуже швидко нас розчаровує. Обставини постійно змінюються, люди часто бувають не надійними. Наприклад, скільки разів нам обіцяли і не робили обіцяного? А хіба ми самі такими не буваємо? Ось чому Біблія говорить, щоби ми не сподівалися на людей: «Так говорить Господь: Проклятий той муж, що надію кладе на людину, і робить раменом своїм слабу плоть, а від Господа серце його відступаї!» (Єр.17:5). Всі, хто чекають насолод від обставин, приречені бути сумними, розчарованими і не мати насолоди. Ап. Петро під захистом Сина Божого, як і всі 12 учнів. І ось, раптом, обставини змінюються. І вже надія на добрі обставини зникала, а Симон зрадив.

2) Ми дуже швидко пересичуємося і перестаємо відчувати насолоду в маленьких речах, які нам дає Бог. Зламав руку і думаєш, яка ж то радість мати здорові руки. День голодуєш і радий  маленькому сухарю. Прихожу провідувати батька після трьох інсультів і кожного разу ловлю себе на тому, що можливість самостійно ходити та себе забезпечувати це також насолода. Ось чому Бог закликає за все дякувати: «Подяку складайте за все, бо така Божа воля про вас у Христі Ісусі» (1Сол.5:18).

3) Насолоди не повинні нами керувати. «…хто ким переможений, той тому й раб» (2Петр.2:19). Як тільки людина стає рабом насолод безбожних, насолод, які порушують заповіді Божі, так ті насолоди руйнують життя самої людини. Наприклад, насолода владою, робить саму людину нещасною і може позбавляти мільйони людей життя. Пол Пот камбоджійський політик, який знищив півтора мільйони людей в своїй країні. Садам Хусейн. Ірак. 2 мільйони загиблих. Сталін. Від 40 до 62 мільйонів загиблих. Гітлер 20 мільйонів.

4) Насолода безбожна ніколи не дає нам насичення. Ось чому Христос говорив: «А хто питиме воду, що Я йому дам, прагнути не буде повік, бо вода, що Я йому дам, стане в нім джерелом тієї води, що тече в життя вічне» (Iван.4:14).

РОЗДІЛ 3. ЯК НАВЧИТИСЯ ОТРИМУВАТИ ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД БОГА?

1) Насолода там де є кохання. Найвища насолода це кохання. Візьмемо бізнесмена і дамо йому успішний бізнес, але в сім’ї жахливі стосунки. Чи буде він себе почувати щасливим? А давайте навпаки. В бізнесі криза, але бізнесмена підтримує дружина, тому що вона його кохає. Давай, вперед, почнемо все з початку! – ось так підбадьорює любляча дружина.

Можливо ми ще не вміємо любити Бога, як належить, але ж Він нас перший полюбив і Сина Свого віддав заради нас. Давайте усвідомимо, що ми повертаємося до Едену, до раю, коли Дух Святий входить в нас і ми починаємо жити щільно з Богом. «Або яка згода поміж Божим храмом та ідолами? Бо ви храм Бога Живого, як Бог прорік: Поселюсь серед них і ходитиму, і буду їм Богом, а вони будуть народом Моїм!» (2Кор.6:16). Коли ви любите вам все стає в насолоду. Ось чому Христос парадоксально говорив, що Його тягар, а тягарем  часи Старого Заповіту називали заповіді, Його тягар легкий, а ярмо любе. Коли любиш тоді і тягар стає легким.

2) Навіть там, де нам сильно не подобається, ми можемо отримувати задоволення, якщо дуже добре розуміємо, що вмотивовані любов’ю до Бога та людей. Чоловік, який працює на роботі, яку він не любить, заради сім’ї, яку він любить – оце може приносити задоволення. Вся насолода починається з того, що ми вмотивовані любов’ю до Бога. Це є найважливіша заповідь.

3) Навчайтеся отримувати насолоду і тепер і в майбутньому. Ми не маємо насолоди зараз, тому що прагнемо до насолоди в майбутньому. І саме тому не отримуємо задоволення саме зараз. Змініть відношення до процесу. Починайте отримувати задоволення саме зараз, тому що Бог хоче, щоби ми завжди раділи. І задоволення не лише від результату, але і від процесу. «І все, що тільки чините, робіть від душі, немов Господеві, а не людям!» (Кол.3:23). Навчайтеся отримувати радість, як від теперішнього часу та і в майбутньому. Як від того, що ви робите зараз, так і від тих результатів, які ви будете отримувати. Навіть, коли результати не будуть такими великими, як ви спланували, а ви працювали, все одно радійте і насолоджуйтеся. Оце в Біблії називається повнотою радості Господньої: «Дорогу життя Ти покажеш мені: радість велика з Тобою, завжди блаженство в правиці Твоїй!» (Пс.15:11).

4) Насолода в стражданнях. Коли у вас дуже великі проблеми, страждання, пильнуйте, щоби ці проблеми не вкрали у вас насолоди, радості в Бозі. Я все думаю, про перших християн, які зі співом віддавали своє життя за Христа. А як цього досягти? Щоби не було, я насолоджуюся Богом: «Коли б фіґове дерево не зацвіло, і не було б урожаю в виноградниках, обманило зайняття оливкою, а поле їжі не вродило б, позникала отара з кошари і не стало б в оборах худоби, то я Господом тішитись буду й тоді, радітиму Богом спасіння свого! Бог Господь моя сила, і чинить Він ноги мої, як у лані, і водить мене по висотах! Для дириґента хору на моїх струнних знаряддях» (Ав.3:17-19). Як ми добре пам’ятаймо, Христос говорив про радість своїм учням незадовго до своїх страждань. Христос залишив нам приклад, щоби ми йшли слідами Його.

Вся нагірна проповідь побудована на контрасті між земними негараздами і блаженством, насолодою та радістю, тому що Бог буде реагувати з любов’ю на всі наші страждання і завжди нас підтримувати. «Блаженні вбогі духом, бо їхнєє Царство Небесне. Блаженні засмучені, бо вони будуть утішені. Блаженні лагідні, бо землю вспадкують вони. Блаженні голодні та спрагнені правди, бо вони нагодовані будуть» (Матв.5:3-6).

5) Дайте собі відповідь на питання:

— Чому ви не отримуєте задоволення від читання Біблії? Тому що перестали щось для себе відкривати. Читайте під кутом відкриття.

— Чому ви не отримуєте задоволення від молитви?

— Чому ви не отримуєте задоволення від Богослужіння?

— Чому не отримуєте задоволення від служіння Богові?

— Чому не отримуєте задоволення на роботі? Спробуйте робити все якісно, як для Господа. Нещодавно полагодив перед під’їздом лавку. Вона просто хруснула навпіл. Взяв дошку велику, прикрутив. Все робив дуже якісно. І вже і так подивився і так. І бабусі, що сидять щоденно вже так дякували. І ви знаєте, робиш, як для Господа і дуже приємно.

— Що заважає отримувати задоволення, коли ви жертвуєте своїм часом, силами зарадим інших людей?

— Чому не маю насолоди, коли мене критикують і дають поради, як треба робити?

Тіло хоче насолод тільки тепер і ніколи наше тіло не буде думати про майбутнє.

«бо тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете» (Гал.5:17). Ми обираємо насолоду в Бозі, насолоду Богом.

ПИТАННЯ: 1) Чи часто ви насолоджуєтеся Богом? Розкажіть докладніше. 2) Чи насолоджуєтеся ви Богом, коли все погано в житті? 3) Що заважає насолоджуватися Богом? 4) Що заважає насолоджуватися Біблією, молитвою, сімейними стосунками, роботою, жертовністю, коли критикують, коли страждання? Прохання відповісти на кожне питання окремо і конкретно-практично? 5) Що плануєте змінити, над чим працювати, щоби насолоджуватися Богом кожну мить? Що би особливо виділили в проповіді, що сподобалося і здалося дуже важливим? Що примусило замилитися?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *