ЛАСКАВИЙ ТА ПІДСТУПНИЙ СМУТОК. ЯК ПЕРЕМОГТИ ПЕЧАЛЬ?

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

ПРИТЧА. Одного разу в кімнату серця прийшла журба. При зовнішній крихкості і витонченості цієї дами вона виявилася вельми агресивною. Її агресія полягала в тому, що вона не могла ужитися разом з іншими жителями цієї кімнати; вірою, надією та любов’ю. Перше, що вона зажадала — закрити всі вікна, тому що яскраве світло псувало її настрій. Розуміючи, що вона занадто слабка проти трьох чеснот печаль почала підходити до кожної окремо. І кожну переконувати, щоби схилити на свій бік.
— Віра, хіба ти не знаєш, що далеко не завжди можеш допомогти нужденному? Віра вірою, але треба жити реальним життям, а не ілюзіями. Потрібно харчуватися, одягатися, а це майже не можливо в країні, в якій ти живеш. Тоді навіщо ти?

— Надія, що користі від тебе, коли зараз все так погано? Навіщо обіцяти краще майбутнє, коли треба жити реального сьогоденням?
— Любов, чим ти можеш порадувати людину, коли за тебе завжди платять нелюбов’ю? Чи багато ти допомогла Христу, Який за свою любов отримав хрест?
У кімнаті з закритими вікнами стало відразу задушно, важко. Аргументи журби здалися дуже переконливими, так і хотілося їй сказати: » Так я і без тебе знаю, що все це правда, просто боюся собі зізнатися ».
Серце, прийняло сум, забувши про віру, надію та любов.

Десь там, в глибинах душі, боязко прозвучало запитання, — А Церква? Церква все ж- таки — Божа родина?
А, що Церква, — продовжувала переконливо говорити журба, — складається з грішників, кожен сам за себе. Давай візьмемо пастора, подумай тільки, скільки у нього недоліків, що ж вже говорити про інших? А в Церкві поки молодий ти ще потрібен, постарієш, не зможеш служити, так, як раніше і нікому, чуєш, нікому не потрібен, всі тебе забудуть.
Ну добре, а Бог? — ще більш тихо заперечило серце. Бог, Він хороший, — задумливо сказала печаль, — але Йому і ніколи, та й далеко Він дуже, все — таки небеса, це не земля. Небо це космос. А ми ж не в космосі, а отут на землі. Серце зовсім поникло.
Ніхто не любить печалі, — важко зітхнувши, сказала журба, — але куди дінешся від правди, тим більше, якщо вона така сумна.
Гостинне і довірливе серце ще довго, при закритих вікнах, розмовляли з сумом. А той, кому належало серце, довго і багато сумував, бо радіти ж було точно нічому.

РОЗДІЛ 1. ВИЗНАЧЕННЯ ПЕЧАЛІ

Найніжніший і «люблячий нас» гріх – сум, печаль. Якщо віра і оптимізм наповнюють людину силою Божою, то печаль її висмоктує. В цьому плані печаль схожа на соломинку, через яку п’ють коктейль. Біблія говорить, що пригноблений дух сушить кості: «Серце радісне добре лікує, а пригноблений дух сушить кості» (Пр.17:22). Напевно чули вислів «осушити склянку». Уявімо печаль, як трубочку котельню, через, яку диявол випиває наші сили. Маса прикладів, коли у людини не витримувало серце від постійної печалі. У нас був сусід я якого почалися проблеми з сином у школі. Він так хвилювався, так переживав, що отримав серйозну хворобу і навіть інвалідність.
Печаль — це пила, за допомогою якої диявол перепилює канат, який тримає корабель біля берега. «… прийняти надію, що лежить перед нами, що вони для душі як котвиця, міцна та безпечна, що аж до середини входить за заслону» (Євр.6:18,19). Корабель це ми. Земля, за яку тримається корабель, це Бог. Якір (котвиця) це віра і надія. Печаль — пила диявола.

РОЗДІЛ 2. ЩО Ж ТАКЕ ЖУРБА, І ЯКЕ ЇЇ КОРІННЯ?
 Печаль — це любов до себе без Бога. Ще християни стародавніх часів зрозуміли, що походження печалі — гордість. Сум, на перший погляд, ніжний та сповнений любові і нагадує красуню. А познайомишся з нею ближче і бачиш повний егоїзм і не бажання що-небудь робити для ближнього. Журба зайнята тільки собою. Дама, яка не відходить від дзеркала, щоб плакати про свої ж печалі, про те, як її всі не люблять та ображають.
Печаль буває від Бога та для Бога, а смуток гріховний від диявола.
Як навчитися розрізняти печаль божу від печалі диявольською?
1. БОЖА ПЕЧАЛЬ змушує людину, щось робити, щоб самому позбутися від гріха або якщо печаль за ближніх, допомогти ближнім позбутися гріха. Можете ви радіти, коли будь — хто в гріху? «Бо смуток для Бога чинить каяття на спасіння, а про нього не жалуємо, а смуток світський чинить смерть» (2Кор.7:10). Давайте подивимося на Біблійний чудовий приклад смутку, який призвів до великих плодів. Неємія дізнався, що його країна в розрусі. «А вони сказали мені: Позосталі, що лишилися з полону, там в окрузі, живуть у великій біді та в ганьбі, а мур Єрусалиму поруйнований, а брами його попалені огнем… І сталося, як почув я ці слова, сів я та й плакав, і був у жалобі кілька днів, і постив, і молився перед лицем Небесного Бога» (Неем.1:3,4). Наслідки печалі Неємії в тому, що він звернувся сам і звернув до Бога весь єврейський народ, щоб відновити Єрусалим і Бог йому в цьому допоміг. Або згадаємо Ап. Петра, ​​який зрадив Христа, і з цього приводу дуже сумував, але потім прийняв любов і прощення Господнє і став старшим серед апостолів.

  1. ПЕЧАЛЬ ВІД ДИЯВОЛА — паралізує людину. Класичний приклад диявольського суму — це Юда. «Тоді Юда, що видав Його, як побачив, що Його засудили, розкаявся, і вернув тридцять срібняків первосвященикам і старшим, та й сказав: Я згрішив, невинну кров видавши. Вони ж відказали: А нам що до того? Дивись собі сам… І, кинувши в храм срібняки, відійшов, а потому пішов, та й повісився…» (Матв.27:3-5). Покаяння йому не допомогло. Чому? Печаль Іуди, як і будь-яка НЕ ​​Божа печаль робить Бога безпорадним, маленьким і не усемогутнім, неспроможнім допомогти людині. Це спотворена, диявольська картина Бога. Тому печаль, якщо це не сум по Богу, великий гріх! Надалі ми будемо говорити про печаль, що не Божа.
    РОЗДІЛ 3. ПРИЧИНИ ПЕЧАЛІ
    1. Головна причина – НЕ ОТРИМУЄМО те, ЩО ХОЧЕМО. Це добре видно у маленьких дітей. Дитина сумує через те, що не отримала, що хотіла. Якщо потреби дитини маленькі, то у дорослого вони стають набагато складніше і «крупніше». Я звернув увагу, що мій син плаче у двох випадках: 1) Коли десь вдарився. 2) Коли не отримує те, що хоче. Переважно, в більшості випадків, причина друга. Не отримує здоров’я, гроші, певний рівень матеріальне життя. Хвороби, страждання. «Тому ми не сумуємо; але якщо зовнішній наш чоловік, тліє, то внутрішній з дня на день оновлюється» (2-е Корин. 4:16). Старіння тіла засмучує. Бог вчить нас радіти, через Ап. Павла того, що дух, якщо живемо Богом, оновлюється, стає міцнішою і мудрішими. Наповнюється любов’ю. Безвихідь. Печаль про минуле. Часто люди показують альбоми з фотографіями і в коментарях чується сум за кращим минулим життям.
  2. ВТРАЧАЄМО ТЕ, ЩО ХОЧЕМО. — Майно. Небажання розлучитися з тим, що дорого. Печаль показує наскільки людина прив’язана. Особливо це помітно при втраті грошей, при пожежі, або коли ми стаємо жертвою крадіжки. «… і грабунок свого майна прийняли з радістю, знаючи, що є у вас на небесах майно промінь-шиї і неминуще» (Євр. 10:34). Втрачаємо друзів, власне здоров’я та саме життя, друзів через зраду, увагу, любов та повагу. І ще багато чого втрачаємо, що приносить сум.
    3. БІЛЬ ПРИЗВОДИТЬ ЖУРБУ. Якщо Бог приносить радість, то гріх — печаль! Запам’ятайте, гріх ніколи не породжує чисту, безтурботну радість. Незабаром на зміну радості приходить печаль. «а на Каїна й на жертву його не зглянувся. І сильно розгнівався Каїн, і обличчя його похилилось. І сказав Господь Бог Каїнові: Чого ти розгнівався і чого похилилось обличчя твоє? Отож, коли ти добре робитимеш, то підіймеш обличчя своє а коли недобре, то в дверях гріх підстерігає І до тебе його пожадання, а ти мусиш над ним» (Буття 4: 5-7). Похилине обличчя – це смуток. А причина такого суму – це гріх.
    РОЗДІЛ 4. НАСЛІДКИ СУМУ, ЗНЕВІРИ
    Божий Шлях від смутку: СУМ — КАЯТТЯ — ПОТІХА — РАДІСТЬ.
    Диявольський шлях: СУМ — Безвихідь — ДЕПРЕСІЯ — СМЕРТЬ.
    1. Зброя диявола від суму до відчаю, а потім до зневірства, смерті.
    Диявол використовує печаль, щоб людину увігнати в ще більшу печаль, але це вже журба яка переходить в відчай, депресію, повну безвихідь.

Ап. Павло написав викривальний лист до Коринфської Церкви, з приводу того, хто згрішив, але диявол може ввергнути в відчай, використовуючи цю ситуацію, як Іуда в депресію, а далі — смерть, тому Павло пише: «Досить такому карання того, що від багатьох, через те навпаки, краще простити й потішити, щоб смуток великий його не пожер. Через те вас благаю: зміцніть до нього любов!» (2Кор.2:6-8). Тобто, дуже цікаве спостереження, — коли ми караємо то до такої людини треба зміцнювати паралельно з покаранням любов, щоби не пожер (так влучно сказано) смуток. Сам Бог говорить через Апостола, що смуток може людину зжерти, тобто він, цей смуток, їсть душу. Ви бачили, як хробак їсть яблуко? Отак сум гризе людину.

  1. Сум, журба — відбирають сили, енергію. «бо скінчилось життя моє в смутку, а роки мої у квилінні, моя сила спіткнулася через мій гріх, і виснажились мої кості!» (Пс.30:11). Сум, як пробоїна в душі людини і через цю пробоїну виходить сила. Зазвичай, людина безсила після того, як дозволяє журбі себе охопити.
    РОЗДІЛ 5. ЩО РОБИТИ, ЩОБ ПОЗБУТИСЯ ПЕЧАЛІ

Якщо ви не навчитеся тішитися від Бога, вам буде важко переносити випробування.
Іов розумів, що навіть якщо поруч з тобою друзі, то втіха людини, якщо вона не несе Божої розради нічого не варта: «Чув я такого багато, даремні розрадники всі ви!»

(Йов.16:2). По справжньому можна втішитися лише Богом. «Тільки від Бога чекай у мовчанні, о душе моя, від Нього спасіння моє!» (Пс.61:2). Ви подумаєте, що неможливо завжди замінити печаль на радість. Матимете рацію. Як радіти, коли помер або загинув ближній? Коли в життя важке випробування або, коли тебе зрадили?
Але Біблія говорить: «Завжди радійте» (1Фес.5.16). Радість не завжди означає «посмішка до вух». Радість може бути тихою, як розрада. Відчуття спокою й миру, ось що приносить Дух Святий. Христос, знаючи нашу потребу в розраді говорив: «Нехай серце вам не тривожиться! Віруйте в Бога, і в Мене віруйте!» (Iван.14:1). Виходить, що справжня віра саме вона позбавляє нас від тривоги, занепокоєння. «Та Я правду кажу вам: Краще для вас, щоб пішов Я, бо як Я не піду, Утішитель не прийде до вас. А коли Я піду, то пошлю вам Його» (Iван.16:7). Христос наш первосвященик, який нам співчуває, втішає, додає нам рівно стільки сил, щоб ми могли перенести.

МОЯ ІСТОРЯ. Лікар подивився мене уважно і сказав, що у вас може бути онко. Через тиждень ви повинні здати аналізи, кров на онко. І у мене було трохи більше тижня. Бог мені сказав, що це буде добрий період в моєму житті, період молитви. Приходили різні думки, спокуси, випробування. І, що було важливо, ці думки спокусливі, треба було міняти на духовні, Біблійні думки. Я почав вести молитовну боротьбу.

  1. Треба гнати цей смуток, вести з ним боротьбу. «Тому жени смуток від серця свого, і віддаляй зле від тіла твого, бо й дитинство, і рання життєва зоря то марнота!» (Екл.11:10). Ви спитаєте, а як же це робити? Принаймні почнемо з бажання та усвідомлення, що зі смутком треба вести боротьбу, а не коритися, не здаватися. І я знайшов декілька думок Біблійних, які мені дуже допомогли.
  2. Бог співчуває, так само, тому що Сам переніс страждання печалі. «Тоді промовляє до них: Обгорнена сумом смертельним душа Моя! Залишіться тут, і попильнуйте зо Мною…» (Матв.26:38). Але зважте, що Христос потребував молитовної допомоги насмаперед. Так і ми, коли насувається смуток, повинні закликати людей Божих до молитовної підтримки.
  3. Бог допомагає, тому що є наш первосвященик. «Маючи ж Архірея великого, що пройшов небо, Ісуса, Сина Божого, будемо твердо дер-тулитися визнання. Бо ми маємо не такого первосвященика, який не може Співстраждання нам у наших немочах, але, подібно до нас, випробуваного в усьому, крім гріха. Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб отримати милість і знайти благодать для своєчасної допомоги» (Євреїв 4: 14-16).
    4. Бог не дасть більше ніж ми зможемо. Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить вам бути використані Їсть більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, так щоб ви могли перенести ». (1Кор.10.12). Я відчував, як Бог мене ці дні ніс на руках.
  4. Люди часто в біді блокються ввід Бога, а треба навпаки, відкрити свої бажання. «Молитва вбогого, коли він слабне та перед Господнім лицем виливає мову свою» (Пс.101:1).
  5. Дух Святий в нас; Втішає і приносить радість. Там де розрада там радість.
    «Утішитель же, Дух Святий, що Його Отець пошле в Ім’я Моє, Той навчить вас усього, і пригадає вам усе, що Я вам говорив» (Iван.14:26).
    «Чого, душе моя, ти сумуєш, і чого ти в мені непокоїшся? Май надію на Бога, бо я Йому буду ще дякувати за спасіння Його, мого Бога!» (Пс.41:12).

ПИТАННЯ: 1. Звідки береться сум та печаль? 2. Чому зі стародавніх часів християни знали, що це великий гріх?  3. Як пов’язані сум та гординя? 4. Розкажіть в яких випадках вас охоплює сум? 5. Як правильно вести боротьбу? 6. Розкажіть як ви змінюєте думки яки ідуть від тіла, від гріха на Біблійні думки? 7. Чим небезпечний сум та печаль і які наслідки? Що сум робить з людиною? 8. Як ви відчуваєте Духа Святого Який дає розраду? І чи він вам дійсно дає цю розраду? 9. Чим відрізняється печаль по Богу від печалі сатанинської? 6. Чим печаль небезпечна для здоров’я? 10. Як ви боретеся з сумом? Що ви робите, якщо не можете здолати печаль? 11. Розкажіть про ваш досвід перемоги у Христі над сумом, відчаєм? 12. Щоби ви порадили людині яка не може подолати сум?  (ДО КОЖНОГО ПИТАННЯ ПІДГОТУЙТЕ ЦИТАТИ ІЗ БІБЛІЇ, ЩОБИ ЦИТАТИ ЧИТАЛИСЯ НА ГРУПІ ЛЮДЬМИ З ГРУПИ)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *