ЛИСТЯ ЧИ ПЛОДИ? ІСТОРІЯ ПРО СМОКІВНИЦЮ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

Дивна і дуже дивна історія. Як же так, добрий Спаситель Христос, Який є любов, на наших очах проклинає бідну, ні в чому не винну рослину? Питань по цій історії багато. Чому прокляв смоківницю? Для кого цей образ? Що хотів сказати Христос таким жорстким прикладом? А де ж любов, коли гине рослина? Яке це відношення має до нас?

РОЗДІЛ 1. ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ

До страждань Христа залишається, приблизно, тиждень. Спаситель це добре знає. «І покинувши їх, Він вийшов за місто в Віфанію, і там ніч перебув. А вранці, до міста вертаючись, Він зголоднів» (Матв.21:17,18). Христос щоденно проповідує в Єрусалимі, а на вечір іде в передмістя столиці єврейського народу саме до Віфанії, яка знаходилася за 3 кілометри від Єрусалиму. Після ночі повертається до міста іудейського храму на цей час. Зголоднілий Син Божий зупиняється перед смоківницею. «А вранці, до міста вертаючись, Він зголоднів. І побачив Він при дорозі одне фігове дерево, і до нього прийшов, та нічого, крім листя самого, на нім не знайшов. І до нього Він каже: Нехай плоду із тебе не буде ніколи повіки! І фігове дерево зараз усохло» (Матв.21:18,19).

Смоківниця – це той самий інжир. Ця рослина була розповсюджена в Малій Азії та в Середземномор’ї. Дерево може сягати 11 метрів у висоту, це висота 4х поверхового будинку. Якщо земля кам’яниста, тоді дерево виглядає, як кустарник. Це дерево, саме на землі Палестини, мало цікаву властивість. Воно весною одне з перших давало плід, але той плід був зелений при зелений і прикривався той плід листям.

Смоківниця в Біблії символізує мир та благословення. В ті часи біля винограда саджали смокви і виноград починав обвивати дерево і так виростав.

РОЗДІЛ 2. ЧИ ХРИСТУ НЕ ЖАЛКО ТОГО ДЕРЕВА?

Все творіння кероване Богом. Волосся з голови людини не падає – це ми добре знаємо. Але ж Господь і птахів годує і навіть лілії польові, а це значить, що всі рослини, а в тім, що рослини, весь матеріальний Всесвіт у Нього під контролем. Бог не тільки Творець, Він ще підтримує життя всього існуючого. Але ж вінцем творіння залишається людина. Такі істоти, як Ангели. Значно значно потужніші за людину, мають більш тонку духовну природу, а і про них сказано, що «службові духи» мета яких винятково служити спасінню людей. Все підкорено людині, бо тільки людина успадковує вічне життя. Планета та все, що на ній, наприкінці світу, згорить. А згадайте апокаліпсис, там будуть горіти і річки і дерева и катаклізми будуть відбуватися планетарного масштабу. Згадайте нещасних тварин, яких треба було приносити в жертву заради усвідомлення гріховності людської? То ж, ми ще більш гостро розуміємо, як Бог нас любить і як все підкорене спасінню. То ж і смоківниця зараз стане засобом зупинити гріх, гріх бездіяльності, гріх поверхневості та порожності.

РОЗДІЛ 3. ХРИСТОС РОЗМОВЛЯЄ МОВОЮ ПРИТЧ

1) Мова притчі. В стародавні часи в Ізраїлі пророки розмовляли не просто проповідями, але вони говорили притчами. Притчі – це коли через матеріальні предмети пояснюються духовні закони. Наприклад, ми сіль землі. Ну ми ж розуміємо, що християни це не сіль, а люди, але сіль утримає продукти від розкладання так і християни повинні зупиняти гріх де би вони не були. Пророки на собі показували огидну дію гріха. Один пророк взяв собі в дружини повію, другий лежав на лепешках. Христос наочно показує, що буде відбуватися з неплодоносними віруючими?

2) Смоківниця – символ благословень Ізраїльського народу. Смокву садили поруч із виноградом і виноградина повинна була обвити смоківницю. Коли Бог говорить про благословенну землю в яку вводить єврейській народ то да такі символи: «бо Господь, Бог твій, уводить тебе до Краю хорошого, до Краю водних потоків, джерел та безодень, що виходять у долині й на горі, до Краю пшениці, й ячменю, і винограду, і фіґи, і гранату, до Краю оливкового дерева та меду» (Повт.8:7,8). Євреї повинні були прийняти свого Месію, але вони цього не зробили, навіть відкинули, тому що очікували, як відомо, царя над Ізраїлем, а не царя внутрішнього царства, царя душі, царя, який змінить серце та душу, цінності та весь спосіб життя. Євреї не принесли плід, а лише мали зелене листя. Їх плід мав початися з прийняття Христа Спасителя. Але ні – відкинули, зріклися, промовили: «Кров Його на нас та на дітях наших».

3) Смоківниця відкриває подальшу долю єврейського народу. Вони і є символом смокви, але подібно тому дереву листя багато, тобто життя вирує, а от духовного життя бракує. Через 40 років, по 70 році по Різдву Христа, імператор Віспасіан ввійде до Єрусалиму і зруйнує місто, а головне – Храм.

Спаситель вже товсто натякав іншою притчею про безплідну смоківницю, маючи на увазі Ізраїль, який мав все необхідне для прийняття Христа, але відкинув свого Месію. Сина Божого так і не почули: «І Він розповів оцю притчу: Один чоловік у своїм винограднику мав посаджене фігове дерево. І прийшов він шукати на ньому плоду, але не знайшов. І сказав винареві: Оце третій рік, відколи приходжу шукати плоду на цім фіговім дереві, але не знаходжу; зрубай його, нащо й землю марнує воно? А той йому в відповідь каже: Позостав його, пане, і на цей рік, аж поки його обкопаю довкола, і обкладу його гноєм, чи року наступного плоду не вродить воно. Коли ж ні, то зрубаєш його» (Лук.13:6-9). Зверніть увагу на кількість років? Це рівно стільки, скільки Христос проповідував серед Ізраїлю. Як бачимо ці притчі мають подвійний шар (руск.слой) і до ізраїльського народу і до нас, сучасних християн.

РОЗДІЛ 4. ЛИСТЯ

  1. Надія є плодів немає. Густа листва фігового дерева давала надію, що на ньому повинні бути плоди, але їх не було. Що ж символізують листя на дереві?

Варто нагадати контекст події. Перед тим, як проклясти смоківницю Христос в’їжджав до Єрусалиму і йому кричали «Осанна сину Давидову»! Але Спаситель добре знав, що люди відплатять за Його добрість або байдужістю, або стануть на бік тих, хто кричав «Відпусти нам розбійника та злочинця Варавву!».

В Єрусалимі знаходився величний храм де приносилися в жертву Богові тварини з людські гріхи, де лунали молитви, де відзначали великі релігійні свята. Все було пишно, розкішно, з позолотою, але справжньої віри не мали ті люди, а ті обряди були Богові неприємні. «Послухай, ти земле: Ось Я веду на народ цей лихе, плід їхніх думок, бо до слів Моїх не прислухались вони, а Законом Моїм погордили! Навіщо Мені те кадило, що з Шеви приходить, запашний очерет із далекого краю? Цілопалення ваші не любі Мені, ваші ж жертви Мені не приїмні!» (Єр.6:19,20).

  1. Листя виглядають дуже красиво але те, заради чого існує дерево, саме того немає. «Краса то омана, а врода марнота, жінка ж богобоязна вона буде хвалена!» (Пр.31:30).

Що таке листя?

— Це молитві та співи Богові, а всередині духовна порожнеча та гріхи.

— Це храм, церковні Богослужіння, а життя безплідне.

— Це відвідування Богослужіння і на тому християнське життя закінчується. Богослужіння для деяких це служіння, група порядку, команда, яка готує служіння, група прославлення, проповідники, ведучі. Але ж, для більшості це просто Богослужіння, як листя.

Хочу нагадати, що листя важливий компонент. Ви коли небудь замислювалися над питанням, для чого взагалі деревам листя? Виявляється, все дуже просто — листя дерев виробляють сік, який називається живицею або сахарозою. Цей сік живить саме дерево і бере участь в дозріванні плодів. Висновок очевидний, — листя потрібно задля того, щоби мати плід.

— Листя – це показова релігійність та святість. Саме за це лицемірство від релігії викривав Христос фарисеїв.

— Акцент на святах, на храмовому Богослужінні.

— Це зовнішній аспект релігійності.

— Листя це там де не панує Христос.

Листя повинні були приховувати ранні плоди, а на смоківниці вони приховували порожнечу, відсутність тих плодів.

«вони мають вигляд благочестя, але сили його відреклися…» (2Тим.3:5).

А тепер уявіть, що ви прийшли до Бога з листям? Ви гадаєте, що християнин не може таким бути? А от Спаситель говорить, що можна і молитися і чуда творити, а не бути з Богом: «Що звете ви Мене: Господи, Господи, та не робите того, що Я говорю?» (Лук.6:46).

Листя важливий компонент, але листя потрібні тільки тоді, коли вони сприяють принесенню плодів. Самі по собі листя – це нічого, це порожня краса. В чому ж найбільша проблеми релігійного листя? «Оці люди устами шанують Мене, серце ж їхнє далеко від Мене!» (Матв.15:8).

РОЗДІЛ 5. ПЛОДИ

Цікаво, що Христос не прокляв, але сказав, що у майбутньому не буде плодів з цього дерева. У дерева немає майбутнього, тому що немає плодів. Ми цінуємо дерево, переважно, за плоди. У вас на городі чи на дачі зростають яблуня, вишня, абрикос і немає жодного плоду. Перше, про що ви подумаєте, коли пройде три роки і жодного плоду? Та, мабуть спиляти, зрубати те дерево, щоби і місця не займало.

Всі ми знаємо цитату з послання до галатів 5й розділ, який вияви присутності Духа Святого в серці людини. Але це не єдине місце, яке говорить за плід. Плід це результат конкретної справи, яку ми робимо винятково заради Христа.

Дуже важливо, щоби плоди були у всіх напрямках нашого життя. Є одна дуже серйозна, фундаментальна цитата, яка говорить про необхідність мати плоди у всіх сферах життя: «щоб ви поводилися належно щодо Господа в усякому догодженні, в усякому доброму ділі приносячи плід і зростаючи в пізнанні Бога» (Кол.1:10).

Ще одна цікава цитата, яка відкриває мету нашого життя, мету спасіння і мету Христа: «Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас, і вас настановив, щоб ішли ви й приносили плід, і щоб плід ваш зостався, щоб дав вам Отець, чого тільки попросите в Імення Моє» (Iван.15:16).

  • Саме за принесення плодів іде боротьба духовна. Диявол любить християн неплодоносних. Бог нам надав життя, щоби ми йшли і приносили плід.
  • Плід треба приносити не в одній сфері, а в усіх.
  • Особисті стосунки з Богом. Плід хвали. Любов до Бога. От тут як раз плід Святого Духа в усій повноті.
  • Сім’я. Моя друга половина повинна бачити в мені приклад, а там десь підказки, а там десь про Бога згадали, а там десь вияв любові. Тобто в моїй сім’ї діти, друга половина повинні змінюватися в бік Бога. Але і це ще не все. Чоловік священник в дому. Дружина помічниця. А якщо ваша половину друга ще не віруюча – ваш плід привести до віри. Втім, як і дітей привести до віри.
  • Церква. Це, відповідно, служіння. Як би було чудово, коли би кожна людина могла взяти на себе одне служіння, а не одна людина п’ять служінь, а якась жодного? Дух Святий дає нам таланти і поміщає в Церкву, як в тіло Христове, щоби ми служили для забудови церкві.
  • Робота. Гроші. Чи прославляєте ви Бога на роботі і саме чим? Порядком, якісною роботою? Принциповою позицією? Мені сподобалося, як розповідав один віруючий, якого почали на роботі схиляти до гріха. Він принципово відмовився і почув питання, — ти що живеш, як віриш? Люди настільки звикли, що всі брешуть, всі лицемірять, що знайти людина, яка живе так, як вірить, це викликає подив у невіруючих людей. Гроші, також повинні бути спрямовані на славу Божу.
  • Хобі, здоров’я, відпочинок. Навіть відпочинок повинен бути чистим, добре, коли сімейним. Навіть, коли ви здоров’ям займаєтеся, щоби це здоров’я було для слави Божої.
  • Як зрозуміти, що ви приносите Богові плід? Плід, це, по суті, Божий, християнський вплив на людину, через мене, як християнина.

РОЗДІЛ 6. ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ МЕНЕ

Звісно, ця історія, яка записана в Новому Заповіті, має безпосереднє відношення і до кожного з нас, зокрема до мене.

  1. Христос прокляв смоківницю, щоби показати, яка буде доля всіх безплідних людей. «…І до нього Він каже: Нехай плоду із тебе не буде ніколи повіки! І фігове дерево зараз усохло» (Матв.21:19). Пам’ятаєте це відоме місце в Євангелії від Івана де докладно розповідається, що Бог робить з виноградиною, яка плід приносить і яка не приносить? «Усяку галузку в Мене, що плоду не приносить, Він відтинає, але всяку, що плід родить, обчищає її, щоб рясніше родила» (Iван.15:2).
  2. Христос мотивує нас страхом, щоби ми тікали від безплідного життя до плодоносного. Христос не знає тих, хто не приносить плід. Як це Бог може когось не знати? І знов це особливий вираз, який не буквально означає, що Всезнаючий Бог чогось не знає. Знати, на Близькому Сході означало мати максимальну єдність. Чоловік знав дружину, тому що їх душі та тіла були в жадності. Пізнати Бога це означало жити з Ним. Христос не знає безплідних тому що вони не з Ним. Про це Спаситель говорив багаторазово. Але, закликаю, не впадати у відчай. Хтось послухає і скаже, — та це виходить що я не знаю Бога? О, депресія! Та ні. Прямо зараз приймайте рішення, що ви будете робити для Христа? Де ви будете служити нашому Спасителю? Бог дає шанс, дає час для того, щоби нас приготувати. Важко уявити, скільки же син Божий, скільки Дух Святий звертається до людини с закликом давай, служи, не закопуй свій талант!
  3. Бог Духом Святим дає нам таланти, які ми повинні повернути Йому. Все від Нього, Ним і для Нього.
  4. Бог чекає, що ми будемо плодовиті і так прославимо Його ім’я. А чи ви знаєте, що фундаментом нашого прославлення Бога повинно бути плоди?
  5. Коли ми приносимо плід, Бог очищує нас, щоби ми ще більше приносили плід. Бог благословляє, щоби ми більше і більше приносили плід.
  6. Христос прокляв смоківницю не землі, щоби ми не були прокляті у вічності.

— Звісно, не хотілося би на такій сумній ноті закінчувати. Давайте згадаємо, що нам дав Бог, щоби ми були щасливими людьми? Духа Святого. З Духом Святим – таланти, якими ми можемо служити. Бог пообіцяв, що буде вічно з нами. Він дає нам підтримку яка сягає аж до смерті, бо якщо навіть піду долиною смертної тіні не буду боятися зла, бо Бог зі мною. З нами Христос і Він молиться заступницькою молитвою. Наше життя продовжується і ми можемо ходити, дихати, говорити, розмовляти. Цінуйте кожну мить, кожну хвилинку. А всі наші обставини. Так, є і випробування, але Христос залишається поруч, а Дух Святий, Дух Божий в нас. Матеріальне забезпечення. Ми не голодуємо і не помираємо з голоду.

З ЧИМ ВИ ПРИЙДЕТЕ ДО БОГА З ЛИСТЯМ ЧИ З ПЛОДАМИ?

ПИТАННЯ: 1) що ви дізналися про саму рослину і чому саме ця рослина є символом благословіння Ізраїлю? 2) Що символізують листя смоківниці? 3) Перелічте ваші листя, листя вашого життя? 4) Яким чином Божа мета до людини пов’язана з плодами? 5) Чому іде така боротьба за принесення плодів? 6) Розкажіть про те, які плоди ви приносите в кожній сфері? 7) Що важливого ви для себе взяли з проповіді про засохлу смоківницю?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *