ЛЮБОВ, ПРОЩЕННЯ ТА АЛАБАСТРОВА ПЛЯШЕЧКА Лук.7.36 — 50

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

РОЗДІЛ 1. ДЛЯ ЧОГО ТОБІ ХРИСТОС?

«А один із фарисеїв просив Його, щоб спожив Він із ним. І, прийшовши до дому того фарисея, Він сів при столі» (Лук.7:36).

Фарисей Симон, представник вищої касти правовірних іудеїв, які намагалися виконувати з усією точністю закони Божі. Ось такий фарисей вирішив запросити Христа на вечерю. Для чого був запрошений Христос? Хтось йшов за Спасителем, щоби бути нагодованим після чуда з помноженими хлібами, коли декілька тисяч людей наїлися. Хтось йшов, тому що було цікаво, що ж це за Вчитель такий. Саме з такої причини Христа хотів побачити і просто, заради цікавості поспілкуватися з дивним чудотворцем та вчителем. Були і такі, що лише шукали до чого б причепитися, щоби тільки Христа звинуватити (Лук.6.7). Прийом фарисея холодний та не дружній. В ньому немає виявів поваги, тому що гостей треба було вітати поцілунком, гостей треба було поважати. Не забувайте, що це схід, а там гість це святе.

Важливо помітити, що і Христос іде до фарисея знаючи, що у нього вкрай невірні мотиви. Іде з надією, що серце цієї релігійної людини буде зламане любов’ю і мудрістю Божою.

УРОК 1. То ж це і для нас приклад, щоби ми не про кого не думали, що цій людині не потрібен Бог. Ідіть куди вас запрошують і говоріть про Христа, бо він іде перед вами в будь яку домівку.

РОЗДІЛ 2. ЛЮБОВ ДОЛАЄ СОРОМ

«І ось жінка одна, що була в місті, грішниця, як дізналась, що, Він у фарисеєвім домі засів при столі, алябастрову пляшечку мира принесла» (Лук.7:37).

Місто невеличке і тому всі знали один одного. Особливо в містечках дуже важлива репутація. Люди знають ледь не все один про одного. Кожен має, як це буває в житті, коротеньку характеристику. Про цю жінку казали, що вона грішниця, тому що заробляла гроші продаючи власне тіло. Така професія викликала лише огидне відчуття та неповагу. Скільки ж довелося подолати перешкод цій жіночці, яка у нас викликає не просто симпатію, а захват своєю вірою та мужністю, щоби не запрошеною прийти в дім фарисея?

Легко собі уявити, як люди, коли її побачили, почали шепотітися. Можливо на неї тикали пальцями, з відчуттям огиди відверталися чи хитали головами. Сам фарисей був вочевидь незадоволений таким гостям, але ж було б ще гіршим почати її виводити. Таке враження, що вона всім зіпсувала вечерю.

Коли ця жінка ризикуючи всім, навіть ризикуючи бути приниженою, пішла до будинки фарисея, це говорить лише про те, що вона мучалася від тієї справи, якою займалася. Вона ніби в клітині гріха знаходилася. Їй було вже складно продовжувати так жити. Ані задоволення, ані радості. Так гріх бере в полон і часто люди не знають виходу. При інших людях посміхаються, а всередині глибоко страждають.

Ця жіночка, коли прочула, що в дому фарисея Син Божий, забігла до себе, схопила спохвату (впопыхах – руск.) алябастрову пляшку, дуже коштовну, і побігла на зустріч з Христом. Пляшечка мира коштувала, як середня річна зарплатні. Припустимо зараз людина отримує 6.000. Це означає, що пляшечка коштувала 60.000 гривен. Вона так хотіла щось зробити найкраще для Христа, що, особливо не вагаючись, понесла свій скарб туди, до будинку фарисея. І це говорить про велику добрість душі, про її відданість Христу, про Якого вона тільки чула, та десь здалеку бачила.

Ця жінка біжить і до Христа, але більше, ми розуміємо це, більше, біжить, щоби змити з себе весь бруд минулого життя, який накопичується на душі, як бруд на шкірі. До нас приходив майстер по ремонту котлів. Він попросив якусь ганчірку, щоби повитирати масло. Від ганчірки йшов такий запах, що її можна було лише викинути і вже ні до чого вона не була годна. Так і з нашою душею. Її треба лише викинути настільки вона забруднена. Але Спаситель здібний змити найбрудніші гріхи з нашої душі і він цю занечищену душу точно не викидає.

УРОК 2. Для нас жінка грішниця дає чудовий урок сміливості. Коли ви будете говорити за вашу віру, за ваше християнство, можливо будете почуватися, як та грішниця, яка прийшла в дім фарисеїв, але, як ця жінка долає все заради любові до Христа, так і ми, з тими самими мотивами, ідемо до грішних людей, щоби їм говорити правду Божу, навіть, якщо вони нас сприймають без великої, м’яко кажучи, поваги. Христос міг її розуміти та співчувати, підтримати та виявити Свою любов, тому що до нього ставилися приблизно так саме, як до персони но грата. Згадайте, коли хлопця Христос зцілив, навіть батьки боялися, що до них будуть якісь релігійні санкції: «Таке говорили батьки його, бо боялись юдеїв: юдеї бо вже були змовились, як хто за Христа Його визнає, щоб той був відлучений від синагоги» (Iван.9:22).

РОЗДІЛ 3. ЛЮБОВ ВІДДАЄ НАЙЦІННІЙШЕ, АБО ВЕЛИКІ ЗМІНИ БІЛЯ ХРИСТА

«і, припавши до ніг Його ззаду, плачучи, почала обливати слізьми Йому ноги, і волоссям своїм витирала, ноги Йому цілувала та миром мастила…» (Лук.7:38).

Жінка зараз віддавала найцінніше. Ви подумаєте, що мова іде про алябастрову пляшечку? Воно то так. Але було ще щось більш важливе.

Вона прийшла нарум’янена, як ходили повії того часу, а тепер по її обличчю стікала фарба. Її очі були інструментом привабливості для чоловіків, але тепер вона плаче і їй зараз зовсім не важливо, як на неї дивляться чоловіки. Вона хоче бачити Христа. Її фокус винятково не Ньому. Всі інші фігури розмиті, не в фокусі. Її волосся раніше були важливим елементом сексуальності, а тепер, без всілякої привабливості, вона своїм волоссям витирає ноги Сина Божого.

Жінка дуже сильно відчуває свій гріх, свій бруд на фоні святості та чистоти Христової. Вона, ніби собою показує, що людина все одно буде прагнути до чистоти та святості. Душа людська дуже томиться від гріха.

Вона не наважується намастити Христу голову оливою, а лише з заду підходить. Їй соромно. Це і є скромність. Близькість до Христа робить нас лагідними, смиренними, яким був сам Христос. Він про себе так і казав, — Я лагідний серцем. «Візьміть на себе ярмо Моє, і навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм» (Матв.11:29).

УРОК 3. Коли зустрічаєш, щось надзвичайно цінне те, що раніше було цінним стає другорядним. Таким чином, перше, що ми бачимо – те, що для жінки було супер цінним стає чимось другорядним. Тепер її скарб найбільший – Спаситель.

УРОК 4. Зустріч з Христом примушує віддати Йому найцінніше. Кого любиш тому і не шкода дати щось, що є цінним для тебе. Друге, на що звертаємо особливу увагу, любов до Христа примушує віддавати Йому найцінніше. Взагалі, треба помітити, що любов, якщо це дійсно любов, віддає найкраще, найцінніше та ще і має з того радість. А от коли не любиш то і давати важко, і шкода, і речі не дуже цінні здаються цінними. Ось чому фарисею важко дати Христу цінне, а вже про серце, як найцінніше, і мови немає. Фарисей належить тільки собі.

РОЗДІЛ 4. САМОЗАДОВОЛЕНИЙ ФАРИСЕЙ

«Побачивши це, фарисей, що покликав Його, міркував собі, кажучи: Коли б був Він пророк, Він би знав, хто ото й яка жінка до Нього торкається, бож то грішниця!» (Лук.7:39).

Порівняємо поведінку фарисея та жінки.

ФАРИСЕЙ ЖІНКА
Запрошує Христа заради цікавості Іде до Христа за прощенням
Впевнений в своїй праведності та порядності. Він вважає, що догоджає Богові. Відчуває себе грішницею тому іде до Христа за прощенням.
Нічого не робить для Христа, окрім того, що запрошує до себе. Віддає Христу найважливіше
Нічого н віддає Віддає найцінніше – все своє життя
Ніякої любові не виявляє Виявляє велику любов
Самозадоволений. Гордий Розкаюється. Лагідна, смиренна
Не отримує прощення тому що не потребує його Отримує прощення, тому що заради цього і прийшла до Христа

Фарисей думає зберегти чистоту, коли не торкатися грішних людей. Христос ж прийшов навпаки, іти до грішних і до них промовляти слова Спасіння.

 

РОЗДІЛ 5. РОЗМІР ЛЮБОВІ ВІД РОЗМІРУ ПРОЩЕННЯ

«І озвався Ісус та й говорить до нього: Маю, Симоне, дещо сказати тобі. А той відказав: Кажи, Учителю. І промовив Ісус: Були два боржники в одного вірителя; один був винен п’ятсот динаріїв, а другий п’ятдесят. Як вони ж не могли заплатити, простив він обом. Скажи ж, котрий із них більше полюбить його? Відповів Симон, говорячи: Думаю, той, кому більше простив. І сказав Він йому: Розсудив ти правдиво» (Лук.7:40-43). За день, в середньому, працівник отримував динарій. Відповідно, одному було прощенно зарплатню за 50 днів, іншому за півтора роки. То хто ж з них більше вражений добротою, хто сповнений більшою подякою?

«І, обернувшись до жінки, Він промовив до Симона: Чи ти бачиш цю жінку? Я прибув у твій дім, ти на ноги Мої не подав і води, а вона окропила слізьми Мої ноги й обтерла волоссям своїм. Поцілунку не дав ти Мені, а вона, відколи ввійшов Я, Мої ноги цілує невпинно. Голови ти Моєї оливою не намастив, а вона миром ноги мої намастила… Ось тому говорю Я тобі: Численні гріхи її прощені, бо багато вона полюбила. Кому ж мало прощається, такий мало любить» (Лук.7:44-47). Фарисей, як ми вже говорили, холодно прийняв Христа і жодного вияву любові навіть не видно було, тоді, як жінка, навпаки, своїми поцілунками, волосами, якими витирала ноги і миром, виявляла свою велику любов.

УРОК 5. Розмір любові залежить від розміру прощення. А коли Бог нам так багато вибачив то і любити ми будемо його значно, значно більше, бо добре усвідомлюємо ступінь прощення і не забуваємо власні гріхи.

Як збільшити любов до Бога? Ми знаємо, що Бог чекає не менше ні першої любові. Згадуйте. Не забувайте. Роздумуйте про гріхи і про Боже прощення. Це допоможе вам збільшити любов і подяку Богові.

РОЗДІЛ 6. ТВОЯ ВІРА СПАСЛА ТЕБЕ

«А до неї промовив: Прощаються тобі гріхи! А ті, що сиділи з Ним при столі, почали гомоніти про себе: Хто ж це Такий, що прощає й гріхи? А до жінки сказав Він: Твоя віра спасла тебе, іди з миром собі!» (Лук.7:48-50).

УРОК 6. Ставте невіруючим людям питання, — хто це такий, щоГості фарисея разом з господарем дома ще не знали, що перед ними Бог, Який спроможній прощати всі прогріхи людськи. Той, хто був розп’ятий за все людство спроможній вибачати всіх людей. Він Агнець Божий, Який бере на себе гріх всього світу. Вони почали дивуватися і ще більш підозріло ставитися до Христа. Гості ставлять найважливіше питання, яке тільки може бути на цьому світі? Філософи скажуть, що найважливіше питання, це співвідношення свідомості та матеріального світу. Або щось в такому стилі. Митці скажуть, що найважливіше це зрозуміти як створити геніальний шедевр. Бізнесмен, як заробити мільярди. Лікарі скажуть, що питання всіх питань, — як подолати старіння та позбавити людство від смертельних хвороб? Але є питання від якого залежить наше вічне життя, та, власно, це питання, від якого залежить і якість нашого земного життя: «Хто ж це Такий, що прощає гріхи?»

«Твоя віра». Сила віри буде залежати від нас. Моя віра – це мій скарб. Моя віра – це те, за розвиток чого я відповідальний. Моя віра – це те, зо треба зберегти та примножити. Моя віра з’єдную мене з Богом. Моя віра ґрунтується на любові до Христа.

УРОК 7. Скидай з себе гріхи. Наблизься до Христа і мир сповне твоє серце! Коли гріхи прощені тоді людина іде з миром. Мир там де немає ніяких перешкод між Богом та людиною.

ПИТАННЯ: 1) Які 7 уроків ви здобули з цієї проповіді? 2) Що більше всього вас вразило в образі грішниці? 3) Чи знаходите в собі фарисейство і в чому? 4) В чому саме ви хотіли би походити на цю жінку, яка прийшла до Христа? 5) Що цінного ви принесли до Спасителя?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *