НЕИЗМЕННЫЙ БОГ (укр.мовою)

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

«Бо Я, Господь, не змінююся…» (Мал.3:6).

Все в цьому світі не стале, все змінюється. Змінюється мода і стилі музики, змінюється політика і архітектура, змінюються наукові теорії. Легше, напевно, сказати, що незмінно, а незмінна гріховна сутність людини. Люди А з іншого боку, незміно прагнення людини до Бога. Людині притаманно шукати надійність, бо надійність це стабільність. Кажуть найскладніше – це невизначеність та нестабільність. Як важко бізнесмену, коли немає постійного курсу валют. Як мачається дружина, коли не знаходить в своєму чоловікові незмінності в подружніх стосунках. А уявіть собі, будується будинок і замість стабільного, надійного фундаменту побудовано щось таке, що при першому легенькому струсі буде розвалено. З часом починаєш бачити, що люди, навіть дуже близькі, можуть тебе зрадити. З якою тільки не сталістю, не надійністю стикався Христос?  Він прийшов на землю, щоби служити людям, щоби допомагати людям отримати спасіння, але люди відповідали Йому невдячністю, зрадою, ненавистю, знущанням, ігноруванням, образами, катуваннями.

РОЗДІЛ 1. Є ЩОСЬ В ЦЬОМУ СВІТІ НЕЗМІННЕ?

І ось людина відправляється на пошуки стабільності і ні в чому її не знаходить. Але, є книга Біблія, яка розповідає про великого, святого, люблячого Бога, який вічно незмінний. «Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни» (Як.1:17).

   Бог незмінний — це Його природа. Бог не стає кращим. Бог не удосконалюється. Тим більше Бог не стає гіршим. Він завжди однаково досконалий. Але ж, хтось може заперечити, що Бог часто змінював підходи. У Бога то Старий Заповіт то Новий. Бог то різко то, здається, безжально карає іудеїв, то в Новому Заповіті навіть подумки назвати людину дураком, а ворогів взагалі треба любити. Сам Бог в Старому Заповіті карає, а вже в Новому Сам страждає від рук грішних, жалюгідних людей. Здається, що Бог якийсь непослідовний. Давайте з’ясуємо в чому же незмінний Бог? Важлива думка! Наше відношення до Бога повинно бути незмінним, тому що Бог незмінний.

РОЗДІЛ 2. В ЧОМУ НЕЗМІННИЙ БОГ

  1. БОГ НЕЗМІННИЙ В ЛЮБОВІ.

«Здалека Господь з’явився мені та й промовив: Я вічним коханням тебе покохав, тому милість тобі виявляю!» (Єр.31:3). Любов це Його природа. Любов людська залежить від багатьох факторів. Чи ми не роздратовані, чи обставини не тиснуть на нас, чи не захоплені гріхом. Але любов Божа залишається незмінною. «Бог не чоловік, щоб неправду казати, і Він не син людський, щоб Йому жалкувати. Чи ж Він був сказав і не зробить, чи ж Він говорив та й не виконає?» (Чис.23:19).

  1. БОГ НЕЗМІННИЙ В СЛОВІ СВОЄМУ.

«Трава засихає, а квітка зів’яне, Слово ж нашого Бога повіки стоятиме!» (Iс.40:8). Я пам’ятаю, як ми сиділи з молоддю і до нас зайшли хлопець з дівчиною. Він, попри те, що молодий, викладає в якомусь університеті. Як він почав зухвало з нами спілкуватися. Да ви хоч знаєте отакі факти? Да ви читали Платона і неоплатоніків? Трохи нас всіх засмутив. Де філософські теорії? Почитайте наукові книги тридцятирічної давнини і побачите, що наук – це переважно гіпотези. В Бозі немає змін в бік гріха. Бог не відступає від Свого Слова. «Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни» (Як.1:17).

Диявол, коли підійшов до перших людей Адама та Єви, запропонував засумніватися (руск. усомниться), щоби тільки вибити незмінність Божої любові.

Згадаймо книгу Об’явлення. Все, що Бог говорить в цій книзі все збувається. А взагалі У Святому Письмі багато пророцтв які вже збулися. Знов таки, згадаймо, пророцтва про Христа. Що народиться у Віфлеємі. Спаса нашого зрадять за 30 срібників.

  1. БОГ УСТАНОВИВ ЗАКОНИ. Одна мудра людина помітила таку аксіому, — не можна виграти в гру, в якій правила постійно змінюються. Бог встановив закони і ми покладаючись на ці закони можемо будувати своє життя і в матеріальному плані. Американський астронавт, який збирався летіти до космосу, отримав від журналістів питання, — на що ви можете покладатися, коли потрапите в інший простір, коли відірветься від землі? На те, була відповідь, що Божі закони незмінні.
  2. БОЖИЙ ПЛАН НЕЗМІННИЙ. Цікаво, що Бог може приймати рішення і їх відміняти. «І також Ізраїлева Слава не скаже неправди та не буде каятися, бо Він не людина, щоб каятись» (1Сам.15:29). Мені заперечать, наприклад, Ніневія. Бог пообіцяв, що місто буде зруйноване, але, коли люди почали каятися, починаючи з царя, то місто було помилуване. Перше, Бог незмінний, але люди міняються, і у зв’язку з змінами людей міняються і Божі плані, але ці зміни тактичні. Незмінна мета. «Бо кого Він передбачив, тих і призначив, щоб були подібні до образу Сина Його, щоб Він був перворідним поміж багатьма братами» (Рим.8:29). Щоби ми були спасенними.

Старий Заповіт змінився на Новий Заповіт. Бог і тут залишається незмінним, він лише змінює стиль спілкування з людьми, змінює Божественну педагогіку.

Виникає питання, — Богу легко бути незмінним, тому що Він завжди був такий? Наскільки ж важче бути незмінним в святості, в вірі людині. Що можна на це сказати? Бог втілився. Христос прийшов, як людина. І це так важко прийняти, що в перші віки християнства виникало достатньо єресей, які стверджували, що Христос зовсім не людина. Але ж Біблія говорить, що Христос не просто людина, а що спокушений був у всьому, окрім гріха. «Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха» (Євр.4:15). Ви можете собі уявити, що можна випробувати Бога Отця, або Духа Святого? Бог один, але в трьох особах. Кожна особа має свої функції. Христос в тілі пройшов все і Його людська природа схиляла до гріха, але Він залишився незмінним.

РОЗДІЛ 3. ЗМІННІСТЬ ЛЮДИНИ/НЕЗМІННІСТЬ ЛЮДИНИ

На початку скажімо за людську нестабільність, змінність. Як приємно мати справу з людиною незмінною. Знов таки, ми не говоримо за консерваторів, які нічого не хочуть змінювати на краще, а говоримо за людей, які незмінні в духовності. Незмінні в вірності, порядності, правді. От уявіть собі як можна будувати стосунки з ненадійним бізнесменом партнером?

Чому люди змінні? Тому що на них тиснуть обставини, тиснуть емоції – це тиск ззовні. А зсередини тисне сила гріха. Як казав Ап. Павло: «Не живе в мені нічого доброго». Він мав на увазі саме цю силу гріховну яка схиляє людину до гріха.

Нещодавно були звільнені воїни України, які перебували в полоні ворога. І ось уявіть собі, приходять вони додому, а дружина живе вже з іншим чоловіком.

Тепер стає більше зрозумілим така дивна і строга засторога з Біблії: «Так говорить Господь: Проклятий той муж, що надію кладе на людину, і робить раменом своїм слабу плоть, а від Господа серце його відступає!» (Єр.17:5). А далі пророк Єремія говорить на кого треба покладатися, щоби не залишити людей без надії: «Благословенний той муж, що покладається на Господа, що Господь то надія його!» (Єр.17:7).

  1. Будувати життя на науці небезпечно, тому що наука змінна. Покладатися на людини супер небезпечно, бо люди постійно змінюються. На жаль, люди фізично змінюються, старіють. Люди часто бувають невірними. Як же прийти до незмінності, бо незмінність це і є вірність.
  2. Коли ми молимося, ми акумулюємо силу. І ось Божа сила і дає нам сталість, стабільність. Даниїлу загрожує смерть. Спочатку забороняють молитися. Але Даниїл молиться. Його починають переслідувати. Кидають в яму зі левами. Але нічого не змінюється. «Того часу цар устав за зірниці на світанку, і в поспіху пішов до лев’ячої ями. А як цар наближався до ями, до Даниїла, то кликнув сумним голосом. Цар заговорив та й сказав до Даниїла: Даниїле, рабе Бога Живого, чи твій Бог, Якому ти завжди служиш, міг урятувати тебе від левів? Тоді Даниїл заговорив із царем: Царю, навіки живи!» (Дан.6:20-22). Будувати життя на вірності Богу. У нас немає нашої вірності, але Бог дає силу.
  3. Які б обставини не були, ми можемо бути незмінними в духовності, в святості. Згадаймо Йосипа (руск. Иосифа). Він потрапляє до Єгипту і залишається тим самим. Дружина Потіфара на нього нападає для інтимних стосунків, але він не змінний. Йосип у в’язниці і він незмінний.

А закінчувати ц і роздуми ми будемо на важливій думці – Бог в Своїй незмінності і є надійним захистом нашим. Таким чином, ми не буваємо самотніми, тому що Бог незмінно добрий до нас, незмінно люблячий. Ми не буваємо слабими, бо Він незмінно дає нам силу. Ми не можемо занепадати духом, бо Він незмінно на підтримує.

ПИТАННЯ: 1) Що означає цей вірш «…від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни» (Як.1:17)? 2) В якому плані Бог незмінний? 3) Як пояснити, що Бог змінює Старий Заповіт на Новий, змінює іноді свої рішення? Наприклад, Ніневію сказав, що знищить, але потім змінив свій вирок. 4) Перелічьте саме в чому Бог незмінний? 5) Як ви потішаєтеся тим, що Бог незмінний в слові та в своєму плані по відношенню до вас? 6) Чи важко було Христу залишатися незмінним в святості, коли Він перебував у тілі людському? 7) Чому нам так незручно в сім’ї, в ділових стосунках і скрізь мати стосунки з людьми які постійно змінюються? 8) Чи ви людина яка в духовному плані незмінна і що саме вам заважає бути незмінною людиною подібно нашому незмінному Богові? 9) Як вас надихає і допомагає пам’ять про те, що Бог незмінний? 10) Що ви для себе відкрили і що може допомогти духовно зростати?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *