ПЕРЕОБРАЖЕННЯ 2018

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

ЧОМУ ЦІ ТРОЄ?

«І сталось після оцих слів днів за вісім, узяв Він Петра, і Івана, і Якова, та й пішов помолитись на гору» (Лук.9:28).

ТРОЄ. ЧОМУ І ДЛЯ ЧОГО?

Христос всі 3,5 років готував людей, які би створили церкву. У нього були 500 учнів, потім, більш вузьке коло – 50, потім 12, і врешті решт – 3. Це були самі ті апостоли, які повинні були стати на чолі церкви. Ми добре знаємо, на кому більше відповідальність ті піддаються більшим випробуванням. Таких людей всі критикують, більшість вважає винними в своїх проблемах саме керівників. Учнів чекали великі випробування. Випробування, як керівників церков, бо навіть в церкві люди бувають незадоволені і критикують своїх священників і їм потрібна була підтримка. Їм належало багато страждати і тут потрібна була підтримка. І, врешті решт, треба було максимально зміцнити їх віру – ось для чого Христос взяв саме цих трьох. Доречи, Петро, Яків та Іван були з ним в Гетсиманському саду. Але вони і там мало чим допомогли Христу. Їх віра формувалась поступово і у Христа було достатньо довготерпіння, щоби вести учнів до стану, коли вони стануть дійсно справжніми Апостолами віри.

МОЛИТВА, ЧОМУ ВИСОКА ГОРА?

Перше – це молитва. Ми бачимо, що сам Христос молився постійно. Він шукав будь якої можливості, щоби тільки піти на молитву. Молитва була стрижнем всіх дій Спаса. Зверніть увагу на один дуже цікавий момент – це була не просто гора, але гора висока. «А через шість день забирає Ісус Петра, і Якова, і Івана, брата його, та й веде їх осібно на гору високу» (Матв.17:1). Ми живемо не в гористій місцевості. Де ж нам брати гори і чи потрібно молитися на горі? Ми повинні вміти молитися і на ринку, і на роботі, взагалі в шумних місцях, але обов’язково маємо раз на день молитися саме там де немає марноти. Наш дух потребує тиші і в цій тиші ми починаємо чути голос Божий, починаємо спілкуватися з Богом – ось що означає для нас висока гора.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ПІД ЧАС МОЛИТВИ?

«І сталось після оцих слів днів за вісім, узяв Він Петра, і Івана, і Якова, та й пішов помолитись на гору. І коли Він молився, то вигляд лиця Його переобразився, а одежа Його стала біла й блискуча» (Лук.9:28,29). Християнство – це релігія переображення. Слово «переображення» означає зміни. Наприклад, обличчя батька переобразилося, коли він побачив свою доньку. Або людина, яка не була в своєму рідному місті одразу побачила, як воно переобразилося. Насправді, християн це та людина, яка постійно переображується, змінюється. Причому, зверніть увагу, це слово, носить, переважно характер позитивних змін. Не кажуть, його обличчя переобразилося в гнів. Але, в радість і добрість обличчя може переобразитися.

1) Християнин – це людина, яка постійно змінюється, переображується, тому що постійно над нами працює Бог Духом Святим. Ми знаємо, що в мистецтві, наприклад, грі на музичному інструменті чи, скажімо, в мистецтві хірургічної операції можна досягти вже певного рівня і далі, не розвиватися, практично залишаючись на тому самому рівні. Але не так в християнстві. Християнин, який не розвивається, він втрачає. «…хто не збирає зо Мною, той розкидає!» (Лук.11:23). Християнин – не може досягти майстерності в християнстві так, щоби заспокоїтись, тому що постійно повстає гріховне наше нутро. Навіть пробувши 30 років християнином я можу сказати, що, нажаль, так само, як і 30 років тому до моєї душі підбирається образа, гнів, погані думки про людей, осудження, бажання трохи прибрехати. І я розумію, що не покладаючись на Бога кожну мить, не досягнеш тих змін, того переображення, яке від нас чекає Бог. То ж, переображення повинно відбуватися кожної миті. Поставте собі дуже просте питання, — саме в чому ви змінилися за останній місяць, квартал, ну добре, за рік? В чому ви преобразилися?

2) Христос просяяв. Що відбувається під час молитви? Ми торкаємося Царства Божого. Ми в нього входимо. Річ у тім, що світло це електромагнітне випромінювання або, інакше – це потік фотонів, часток, які заряджені енергією. Приблизно так виглядає потік Божої енергії, який іде від самого Бога. Пам’ятаєте жіночку, яка страждала на кровотечу. Вона торкнулась Христа і вийшла енергія. Так ми отримуємо Божу силу і сяємо.

3) Переображення на прикладі Петра. Майбутній Апостол і зраджував Спасителя, і вухо рубав лузі, який хотів схопити Христа. Він засинав, коли Христос просив підтримати в молитві. І кожного разу він страчував, а Бог терпів, любив, піднімав. І кожна перемога Ап. Петра – це від слави до слави. «Ми ж відкритим обличчям, як у дзеркало, дивимося всі на славу Господню, і зміняємося в той же образ від слави на славу, як від Духа Господнього» (2Кор.3:18). Так ми відображаємо Боже світло, коли долаємо гріхи і дивимося на Христа.

МОЙСЕЙ ТА ІЛЛЯ. ВОНИ Ж ДАВНО ПОМЕРЛИ?

«І ось два мужі з Ним розмовляли, були то Мойсей та Ілля, що з’явилися в славі, і говорили про кінець Його, який в Єрусалимі Він мав докінчити» (Лук.9:30,31).

  1. Співчуття та підтримка. В пустелі, під час випробувань від диявола, Христу служили Анголи. Ангели знають життя, але ж вони не переживають смерть. Немає кращої підтримки, як від того, хто пережив подібно, що переживаємо зараз ми. Я сидів з батьком в лікарні і жадібно розпитував тих, хто вже пережив подібну хворобу. Бо вони мають досвід і тому їх слова потіхи більш вагомі. Ось чому з Христом, перед Його стражданнями, говорили саме Ілля та Мойсей. Мойсей, коли отримував 10 заповідей, сам пережив переображення і так само, як Христос, світився, сяяв, відображаючи Божественне світло. «І сталося, коли сходив Мойсей з гори Сінай, а обидві таблиці свідоцтва в Мойсеєвій руці при сході його з гори, що Мойсей не знав, що лице його стало променіти, бо Бог говорив з ним» (Вих.34:29). Ілля пережив переображення, з тлінного в нетлінне, коли живим був взятий до Бога.
  2. Закон і пророки передають естафету Новому Заповіту, Христу. Мойсей – представник закону. Ілля – один з найвидатніших пророків. В Біблії часто використовується словосполучення «закон і пророки». То ж, і закон і пророки, передають естафету Христу. «Закон і Пророки були до Івана; відтоді Царство Боже благовіститься, і кожен силкується втиснутись в нього» (Лук.16:16). Епоха закону та пророків Старого Заповіту закінчується.
  3. Немає переселення душ. Мойсей та Ілля нагадують нам, що немає ніякого переселення душ. Сотні років минуло після їх смерті, а їх душа не перейшла до метелики,

собаки, чи іншої людини. Біблія говорить, що людині належить один раз померти, а потім суд Божий.

  1. Людина живе вічно. Мойсей та Ілля, які розмовляють з Христом, показують нам, що душа і оновлене тіло є вічними. Зверніть увагу, що їх душа не була якимось енергетичним згустком. Видатний вождь ізраїльтян та не менш видатний пророк Ілля, були ще і в тілах. Доречи, так само воскреслий Христос з’являвся своїм учням в тілі. Я вчора на похованні нашої сестри стояв і все думав про Мойсея та Іллю. Мене це дуже надихало на те, що людина після смерті, і після сотні років, після того, як померли, виявляються живими. Воістину у Бога всі живі!
  2. Ми всі потребуємо підтримки, навіть Христос в земному служінні. Христос знав, що невдовзі Його схоплять, щоби вести на страту. Якщо більш точно, до страждань Сина Божого залишалося 40 днів. І саме зараз Батько Небесний буде, можна сказати, на наших очах, підтримувати Спасителя і що цікаво, Бог знов використовує людей. То ж, коли нам зовсім складно, скрутно, коли, можливо ми відчуваємо себе самотньо Бог нас підтримує. Він знайде для цього людей, тільки добре це побачити. Але, якщо людина починає ховати свої страждання, ну тоді, вона сама хоче залишитись без підтримки. Христос не ховав. Коли Йому було надзвичайно складно Він сказав прямо саме цим трьом учням, — помоліться за Мене, підтримайте мене. «Обгорнена сумом смертельним душа Моя! Залишіться тут і пильнуйте!» (Мар.14:34). Я тут не можу не згадати одну річ, яку я просто ненавиджу, — це коли в сім’ї проблема, у людини проблема, а вона все повторює «Не надо выносить сор из избы».

БАЧИЛИ СЛАВУ

«А Петро та приявні з ним були зморені сном, але, пробудившись, бачили славу Його й обох мужів, що стояли при Ньому. (Лук.9:32).

Христос до приходу на землю сяяв Божественним вічним сяйвом, після свого повернення Він знов засяяв і це сяйво виходило з Його природи. Бог є світло, говорить нам Святе Письмо. І ось так буде виглядати Христос у вічності. До того ж, Біблія говорить, що у вічному царстві не буде потреби у світлі, бо Бог сам буде світлом. «А храму не бачив я в ньому, бо Господь, Бог Вседержитель то йому храм і Агнець. І місто не має потреби ні в сонці, ні в місяці, щоб у ньому світили, слава бо Божа його освітила, а світильник для нього Агнець» (Об.21:22,23).

ЯК ЗУПИНИТИ ПРЕКРАСНУ МИТЬ?

«І сталось, як із Ним розлучались вони, то промовив Петро до Ісуса: Учителю, добре нам бути отут! Поставимо ж отут три шатрі: задля Тебе одне, і Мойсею одне, і одне для Іллі! Він не знав, що говорить…» (Лук.9:33). «Добре» — це ключове слово. Коли з Богом – все добре. Коли Христос сповнює своє серце – добре. Коли долаєш гріх – добре. Одним словом, добре там де Бог, а там де від Нього відмовляються – жахливо.

НАЙВАЖЛИВІШИЙ НАКАЗ БОГА ОТЦЯ

«А як він говорив це, насунула хмара та їх заслонила. І вони полякались, як стали ті входити в хмару. І почувся ось голос із хмари, який промовляв: Це Син Мій Улюблений, Його слухайтеся!» (Лук.9:34,35).

Послух. Що об’єднує всіх героїв віри? Ви скажете віра. Так безперечно, але навіть демони вірять і тремтять. Я би сказав, що всіх Біблійних героїв об’єдную великий послух. Чому Авраам був обраний на землі, щоби через нього повстав цілий народ? Як Йосип пройшов всі випробування, і пройшов в’язницю, і зраду, але був благословенним. Даниїл пройшов важкі, складні випробування і залишився переможцем. За свій послух Богові. Чому Марія була обрана стати матір’ю Спасителя? За свій послух. Так ми бачимо, що близькість до Бога обумовлюється нашим бажанням бути Йому слухняним. Христос Сам показав надзвичайно високий приклад послуху. Можна сказати, що Спаситель довів до максимуму послух Богу Отцю. Все християнство є послухом Богові і в тому його сутність. Зверніть увагу на якому слові ставиться акцент – «слухайтеся»! Оце вам і секрет переображення. Оце сутність християнства.

Найважливіша фраза. Уявіть собі, що ви помираєте. Зібралася вся ваша родина і ви можете сказати лише останню думку, ви зараз маєте останній шанс звернутися до ваших дітей. Що би ви їм сказали? Із історії ми знаємо, що хтось перед смертю проклинає ворогів, хтось кричить від жаху, де-хто буде давати останні накази про поділ майна. Але найважливіше, що могла би сказати людина, звертаючись до своїх ближніх – Христос – це улюблений Син Божий. Його слухайтеся! Солдат, який би слухався свого досвідченого офіцера не загинув би від того, що закурив цигарку і став мішенню для снайпера. Льотчик не загинув би, якщо би пам’ятав накази свого наставника, як поводитися, коли в літаку несправність. Люди би жили прекрасно, держави би розквітали, не було би ніяких воїн, людство би не закінчило Апокаліпсисом, якщо би всі почули те, що промовив з небес Бог – «Це Син Мій Улюблений, Його слухайтеся!» (Лук.9:35). Бог Отець двічі в Новому Заповіті звертається до людства і повторює двічі ту саму думку, ніби підкреслюючи над важливість цієї головної заповіді. І Апостоли були настільки враженні, що Ап. Петро в своєму посланні описав цю подію наступними словами: «Бо ми сповістили вам силу та прихід Господа нашого Ісуса Христа, не йдучи за хитро видуманими байками, але бувши самовидцями Його величі. Бо Він честь та славу прийняв від Бога Отця, як до Нього прийшов від величної слави голос такий: Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав! І цей голос, що з неба зійшов, ми чули, як із Ним були на святій горі» (2Петр.1:16-18).

ВИСНОВКИ. ПІДСУМКИ

  1. Раз на день заходьте на свою високу гору – це ваша молитва в тому місці де ніхто не заважає зосередитись на Бозі.
  2. Коли ви страждаєте згадуйте славу Божу. Коли ви проходите темряву згадуйте Боже світло. Коли вас огортає темрява, заходьте на високу гору і знайте, що через вас ідуть струмені Божого світла.
  3. Коли ви молитеся на вас сходить Божественне світло, вас просякає Божественна енергія.
  4. Коли ви проходите випробування, поруч з вами завжди будуть люди, тільки не варто закриватися.
  5. Найважливіше, Бог промовив звертаючись до всіх присутніх – «Треба слухатися Христа».

ПИТАННЯ: 1) Розкажіть про вашу високу гору? 2) Чому Христос взяв трьох людей? 3) Під час молитви просяяв Христос. Як ви це розумієте і чи ви переживали, коли Бог вас сильно торкався, так, щоби ви просто світилися радістю та Божественною енергією? 4) Христа підтримували Мойсей та Ілля. Який в тому сенс і що ви відкрили для себе в цьому уривку? 5) Петро сказав, що на цій горі було дуже добре. Що саме так вразило і що було добре? Коли відчуваєте, що вам добре в духовному плані? 6) Чому Бог Отець промовив саме цю фразу: «Його слухайтеся»? І чому це найважливіше в житті? 6) Що вас особливим чином торкнулося? Які висновки ви зробили для себе? Щоби хотіли поміняти? Над чим будете працювати? І, найважливіше питання, — ЧИ ВИ ПЕРЕОБРАЖАЄТЕСЯ? Саме в чому ви преобразилися за 3 місяці, за пів року, за рік?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *