ПЕРШЕ ЧУДО В КАНІ ГАЛІЛЕЙСЬКІЙ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

Вважається, що всього Христос здійснив 35 чуд. Перше з них — це чудо перетворення води на вино на шлюбі в Кані Галілейській. «Такий початок чудам зробив Ісус у Кані Галілейській, і виявив славу Свою. І ввірували в Нього учні Його» (Iван.2:11). Це зараз нам легко спиратися на історії християн, які пережили чудо переображення. Алкоголіки та наркомани, звичайні, виховані безбожники та добрі люди, які не хотіли жити згідно заповідей Божих, стають Божими дітьми. А як було зрозуміти тим чоловікам, які тільки стали учнями (три дні пройшло), що з ними Усемогутній Бог? А от саме через надзвичайні чуда, які спроможний був робити тільки Творець.

Також на початку відмітимо, що є багато апокрифічних Євангелій. Наприклад, в так званому Євангелії від Фоми, яке так і називають Євангелія дитинства Христа, описано, як маленький хлопчик Ісус створив глиняних птахів які потім ожили. Але ж, зверніть увагу, Біблія підкреслює, що саме з чуда у Кані Галілейській починається перелік чудес Христа, що дає нам підставу відкинути всі апокрифічні Євангелія як помилкові, фальшиві та брехливі.

РОЗДІЛ 1. ХРИСТОС ТАМ ДЕ ЛЮДИ

«А третього дня весілля справляли в Кані Галілейській, і була там Ісусова мати. На весілля запрошений був теж Ісус та учні Його» (Iван.2:1,2). На третій день після обрання майбутніх Апостолів, зокрема, Пилипа та Варфоломія.

Чому прийшов Христос на це весілля? Хіба місце Святого Бога на таких вечірках та святих? Нам легко уявити собі Христа в церкві, там, де відбувається молитва, але Христос скрізь він і там де люди прагнуть до Бога і там де люди відкидають Бога. Колись фарисеї дорікали Христу, що він, перепрошую, вештається там де не треба бути віруючої людині, але отримали таку відповідь: «Як побачили ж те фарисеї, то сказали до учнів Його: Чому то Вчитель ваш їсть із митниками та із грішниками? А Він це почув та й сказав: Лікаря не потребують здорові, а слабі!» (Матв.9:11,12). Він все одно стоїть та стукає в двері серця будь якої людини. Так і християни повинні іти до людей, які ще не пізнали Христа, з однією метою — нести Євангеліє. Саме тому, велике доручення Христа розпочинається такими надважливими словами: «Ідіть, навчить всі народи».

Закінчилося вино. «Як забракло ж вина, то мати Ісусова каже до Нього…» (Iван.2:3).

Весільне свято тривало, приблизно, тиждень. Але, навіть, у такому випадку вважалося, що для господарів, зокрема, для батьків нареченого це велика ганьба, якщо вино закінчувалося. Це все одне, що ви прийшли на весілля, а там скінчилася їжа. Можете відчути яка це була ганьба для батьків для молодят? То ж, до весілля готувалися заздалегідь, продумуючи меню та можливості, щоби не осоромитись. Доречи, деякі коментатори Біблії говорять, що вина забракло через те, що Христос привів 12 чоловіків хоча 12 були запрошені разом з Ісусом.

Декілька слів про вино. Одне з перших питань, чому Христос займається вином, це ж гріховна річ? Та і Біблія каже, що від вина можуть загострюватися гріховні бажання. Нам треба коротенько згадати, чим було вино для ізраїльтян. 1) Ефективно вгамовувало жагу, набагато ефективніше ніж вода. 2) Використовувалося, як антисептик. 3) Вода не фільтрувалася, тому вино унеможливлювало воді бути шкідливою. Не варто забувати, що в чистому вигляді вино, практично, не вживали, розводячи його з водою. 4) Віно та смирна діяло, як знеболююче. 4) Алкоголізму не було, він засуджувався. Євреї вміли вживати вино помірковано, на відміну, скажімо, від слов’янських та інших народів. Ап. Павло казав: «Добре не їсти м’яса, ані пити вина, ані робити такого, від чого брат твій гіршиться, або спокушується, або слабне» (Рим.14:21). Запевняю вас, що вино в Ізраїлі нікого не спокушувало, на відміну від нашої культури. Доречи, все запитують, а як же те, що в кінці історії понапивалися? «та й каже йому: Кожна людина подає перше добре вино, а як понапиваються, тоді гірше; а ти добре вино аж на досі зберіг…» (Iван.2:10). Ніде не говориться, що саме на цьому весіллі люди понапивалися. Просто існувала така традиція. А хто сказав, що «понапивалися» це тільки в плані алкоголю. А чи не можна понапиватися компотом, соком, чаєм, врешті решт?

Реакція Марії. «Як забракло ж вина, то мати Ісусова каже до Нього: Не мають вина! Ісус же відказує їй: Що тобі, жоно, до Мене? Не прийшла ще година Моя! А мати Його до слуг каже: Зробіть усе те, що Він вам скаже!» (Iван.2:3-5). Коли Марія побачила, що закінчилося вино, вона, ще не бачачи ніяких чудес від Христа свято вірила, і навіть сумніву не мала, що її син та водночас Син Божий може допомогти. Вона ще не знала як, але вірила, тому що мала добру духовну пам’ять. Чи добре працює ваша духовна пам’ять? «А Марія оці всі слова зберігала, розважаючи, у серці своїм» (Лук.2:19). Це ж стосується всіх, як віруючих з великим досвідом так і людей, які перший раз чують за Бога. Бо немає людини, я запевняю, якої б нічого було згадати про дії Бога в її житті. Подих смерті, якісь надприродні явища, з якими ми, без винятку, стикаємося.

— Марія дає нам великий приклад до кого звертатися треба в першу чергу.

— Марія покладає надію на Христа. Тобто вовна не забуває про першоджерело. Хоча вона би могла звертатися до батьків наречених, до весільного старости, до знайомих, до родичів, до заможних людей. Але ні. Марія звертається саме до Христа. Скажіть, щиро, чи звертаємося ми в першу чергу до Христа, коли болить тіло та душа, коли немає грошей або ще чогось не вистачає? Коли є великі проблеми?

РОЗДІЛ 2. КОЛИ ПРИХОДИТЬ МОЯ ГОДИНА

«Як забракло ж вина, то мати Ісусова каже до Нього: Не мають вина! Ісус же відказує їй: Що тобі, жоно, до Мене? Не прийшла ще година Моя!» (Iван.2:3,4). Христос звертається до матері «жоно». На перший погляд здається, що Спаситель трохи грубувато та холодно відповідає своїй матері. По-перше, слово «жено» використовується як підкреслено офіційне та сповнене поваги до матері звернення. Це все одне, що звертатися до батька, не «тато», а саме «батько». Доречи, саме так Христос звертався до Марії, коли висів на хресті і в хвилини великої муки роздумував за подальшу долю своєї мами. «Як побачив Ісус матір та учня, що стояв тут, якого любив, то каже до матері: Оце, жоно, твій син!» (Iван.19:26).

«Що тобі, жоно, до Мене? Не прийшла ще година Моя!» (Iван.2:4). Оце перша надважлива думка цього уривку. Кожного разу перед нами стоїть вибір між тим, щоби вчиняти строго по волі Бога, або вчиняти за волею людей. Я просто захоплююсь водночас любов’ю та строгістю Спасителя, Який нічого не робить, коли не розуміє від Батька. А другий аспект, Христос знав, що робити, але робив точно та своєчасно.

Біблія дає нам вищий рівень мудрості говорячи: «Для всього свій час, і година своя кожній справі під небом» (Екл.3:1). Люди помирають, тому що вчасно не звертаються до лікарів. Вони втрачають, тому що робили не в свій час, або рано або пізно. «І сказали до Нього брати Його: Піди звідси, і йди до Юдеї, щоб і учні Твої побачили вчинки Твої, що Ти робиш» (Iван.7:3). Христос знов відповідає своїм родичам: «А Ісус промовляє до них: Не настав ще Мій час, але завжди готовий час ваш. Ідіть на це свято, Я ж іще не піду на це свято, бо не виповнився ще Мій час» (Iван.7:6,8).

МІЙ ПРИКЛАД. Я так засмутився, в такому горі був, коли пастор мені сказав, що мені доведеться чекати водного хрещення саме рік. Це значило, що я не міг присвітити своє життя Богові. Це значило, що я не можу приймати хлібаламання. Це значило, врешті решт, що я не можу побратися з дівчиною з я кою я зустрічався. Але у Бога був інший план. Мені треба було навчатися терпінню, довірі керівникам, пасторам церкви, мені треба було ще поспілкуватися з майбутньою дружиною. Тобто ще не прийшов час. Люди в такому гніві іноді реагують, коли їх плани порушуються, особливо це проблема чоловіків. Але ж всьому свій час. Я багато про які речі мрію в церкві, але точно можу сказати, ще не прийшов час. І знаєте коли час? «Ісус же їм відповідає, говорячи: Надійшла година, щоб Син Людський прославивсь» (Iван.12:23). Бог знає час, коли найкращим чином Він прославиться. «Тоді сестри послали до Нього, говорячи: Ось нездужає, Господи, той, що кохаєш його!… Як почув же Ісус, то промовив: Не на смерть ця недуга, а на Божу славу, щоб Син Божий прославився нею. А Ісус любив Марту, і сестру її, і Лазаря. А коли Він почув, що нездужає той, то зостався два дні на тім місці, де був» (Iван.11:3-6). Христос дочекався, коли Лазар помер, щоби його воскресити. А для чого такі випробування? «І вийшов померлий, по руках і ногах обв’язаний пасами, а обличчя у нього було перев’язане хусткою… Ісус каже до них: Розв’яжіть його та й пустіть, щоб ходив… І багато з юдеїв, що посходилися до Марії, та бачили те, що Він учинив, у Нього ввірували» (Iван.11:44,45). Тобто, Христос затягує час, щоби відбулося дві речі: прославилося Його ім’я та збільшилась, посилилась віра. Озираючись, я скажу, що і в моєму житті було саме так. Я за все терпіння та очікування славлю Бога.

РОЗДІЛ 3. РОБИ ВСЕ, ЩО ВІН СКАЖЕ

«А мати Його до слуг каже: Зробіть усе те, що Він вам скаже!» (Iван.2:5). Нам би так хотілося не всього дотримуватися з заповідей Божих. Іноді так хотілося б дурневі сказати, що він дурень, ворогу сказати таке слово, або щось йому завдати, щоби він зрозумів таки, що він справжній ворог. Нам так важливо де інде прибрехати, ну як без брехні. Але ж все перелічене заборонене в Біблії як гріх. Та і хабаря дати і людей позлословити. Кожне слово має свій акцент. Наприклад слово «все». Велике доручення Христа перед Його вознесінням, там також згадується «все». «Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів…» (Матв.28:19,20). А голос Батька Небесного з неба, який промовив, «Це Син мій улюблений, Його слухайте!» Оце ж і формула віри — слухатися Бога у всьому та робити все, що він говорить в своїх заповідях. А чому так? Відповідь дуже проста. Припустимо, що ви лікар і ви прописуєте лікування. Ви хотіли, щоби ваш пацієнт не все робив і чи він би тоді вилікувався? Припустимо, ви тренер чи буде успіх в команді, коли один далеко не все робить, що вимагає тренер? Як через одну пробоїну може затонути весь корабель, так і через одну гріховну пробоїну може загинути людина. Згадаймо Іуду. Всі пам’ятають, що у нього були проблеми з сріблолюбством. Але ж у нього не було інших проблем. Він, ніби, виконував всі заповіді. Він не був, як Петро, імпульсивним, щоби мечем вухо комусь рубати. Але не дослухавшись одного він загинув. Так Саул, перший цар Ізраїлю, загубив свою душу, тому що у нього була лише одна проблема — влада. Тому, робити все що скаже Христос це не фанатизм, це здорова віра, це мудрість Божа, яка буде в нашому житті реалізуватися.

РОЗДІЛ 4. Я НЕ РОЗУМІЮ, АЛЕ РОБЛЮ, ТОМУ ЩО СЛУХАЮСЯ

«Було тут шість камінних посудин на воду, що стояли для очищення юдейського, що відер по дві чи по три вміщали. Ісус каже до слуг: Наповніть водою посудини. І їх поналивали вщерть. І Він каже до них: Тепер зачерпніть, і занесіть до весільного старости. І занесли» (Iван.2:6-8).

  • Камені посудини для води стояли перед приміщенням. Вони були розраховані винятково на омиття рук, на очищення. Такі посудини, величезні глеки вміщали в себе по 10 відер. Тобто 60 відер води і не дивно, тому що святкували і гуляли тиждень.
  • Слуги приходять, тому що їм сказала Марія. Вони приходять до Христа, а Син Божий, в Свою чергу, очікує, шо ці слуги також будуть набувати віру споглядаючи чуда які Він творив. Дав би нам Бог, щоби ми були схожими на тих слуг, які так точно, без зайвих питань, виконують Божу волю.
  • Кам’яні посудини символізують Старий Заповіт тому що саме Старий Заповіт давав ритуали для зовнішнього омовіння і це все були образи, які нагадували, що коли прийде Христос Саме Він очистить нас від всіх наших гріховних гидот. А чим Христос очищує нас від гріхів загально відомо – кров’ю Своєю.
  • Коли змінюється одна речовина на іншу ми не знаємо, але це і не так важливо. Хто знає і хто бачить, що і як відбувається на молекулярному рівні, як змінюються клітини, можливо нам це і не потрібно. Важливо що відбувається преображення води у вино. Тільки Бог може змінювати повністю речовину і ми просто вражені. Це ж не може бути, щоби вода стали вином. Але ж давайте подивимося на приклади преображення.
  • Бог, треба сказати, прийшов, щоби все переображувати. Він, в нашому прикладі, преображає матерію.
    1. Вода в вино. Чому ми дивуємося, що Христос перетворив матеріальну речовину, якщо Він робить, щось більше.
    2. Змінює серце людське.
    3. Змінює природу людини.
    4. В майбутньому переобразить весь світ. «І бачив я небо нове й нову землю, перше бо небо та перша земля проминули, і моря вже не було» (Об.21:1).
    5. Преобразить наші смерті тіла. «Який перемінить тіло нашого пониження, щоб стало подібне до славного тіла Його, силою, якою Він може і все підкорити Собі» (Фил.3:21). А Христа тіло ми бачили, коли Він воскреслий проходив скрізь стіни, коли Він, ще на землі, був переображений на горі та сяяв як сліпуче сонце.

РОЗДІЛ 5. «ДОБРЕ ВИНО АЖ ДОСІ ЗБЕРІГ»

«Як весільний же староста скуштував воду, що сталась вином, а він не знав, звідки воно, знали ж слуги, що води наливали, то староста кличе тоді молодого та й каже йому: Кожна людина подає перше добре вино, а як понапиваються, тоді гірше; а ти добре вино аж на досі зберіг… Такий початок чудам зробив Ісус у Кані Галілейській, і виявив славу Свою. І ввірували в Нього учні Його» (Iван.2:9-11). Закінчується історія доволі оптимістично. Зазвичай зберігали добре вино на початку. Але Христос утворив вино не одразу. І для нас це велике натхнення, яке говорить, що в цьому невіруючому світі краще на початку. Закоханий в дівчину хоче подати себе в яскравому світі. Втім, ми всі хочемо здаватися краще ніж є. І в цьому плані, ми на початку добре, а потім люди нами розчаровуються. Але не так з Христом. Він дбає про наше майбутнє і робить так, щоби ми тільки покращувалися, зростали, а Він нам все більше відкривався. Так що з Богом тільки прогрес завжди.

ПИТАННЯ: 1) Чому Христос прийшов на весілля, якщо, здається, що місце Бога винятково серед святих людей? Що це значить для нас? В яких випадках не треба йти на раду нечестивих, а коли треба йти до невіруючих? 2) Марія звернулася одразу до Христа, коли помітила, що закінчилося вино, чому так і чи ви звертаєтеся одразу до Христа, завжди і в першу чергу? Якщо ні, що заважає? 3) Чому в протестантських слов’янських церквах, переважно, сухий закон і ваші роздуми над віршом (Рим.14:21)? 4) Марія просила Христа про допомогу, тому що у неї була добра духовна пам’ять. А як з вашою духовною пам’яттю? За який випадок в вашому житті ви би більше всього подякували? Можете посвідчити. 5) «Не прийшла ще Моя година». На які роздуми наводить вас ця фраза Христа? Ви вмієте чекати від Бога? Що відбувається, коли ви хочете швидко, одразу, а ваші плани руйнуються? 6) Як зрозуміти, коли прийшов Божий час, а коли не Божий? 7) Прочитайте Івана 2.5. На що вас наштовхує ця фраза? Що би ви хотіли змінити в собі, я зв’язку з цією думкою? 8) Христос преобразив вино, а що ще Бог переображує та ще буде переображувати? Перелічте. 9) Найважливіше для себе, що ви взяли з цієї проповіді?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *