ПОСЛАНИЕ К ЦЕРКВИ В СМИРНЕ (укр.мова)

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

ВСТУП. Сучасне місто Ізмір. Другий за величиною місто Туреччини після Стамбула. Населення цього великого міста становило 200 тисяч чоловік. Смірна була найпрекраснішим містом Малої Азії; її називали прикрасою Азії, вінцем Азії й квіткою Азії … Чарівності Смирні сприяло ще й те, що над нею і по її вулицях завжди дув західний вітер, який називали «ніжним зефіром». «Вітер, — говорив Арістід, — дме через все місто, через кожну його частину, і тому в ньому свіжо, як в гаю». Смірна була прекрасно розташована. Велике торгове місто, що стояло в кінці довгої морської затоки, яке закінчувалося невеликою закритою гаванню в самому центрі міста … Давньогрецький географ і історик Страбон говорить про красу її вулиць, відмінних мостових і великих квадратних кварталах. Найвідомішою була Золота вулиця. Місто було шедевром архітектури. І з цього приводу, ті не лише із цього, мешканці відрізнялися неймовірною гордістю. В центрі міста золота вулиця була намистом міста. Тепер ми можемо краще зрозуміти чому саме Христос звертається на початку розмови зі Смірнською церквою: «А до Ангола Церкви в Смірні напиши: Оце каже Перший й Останній, що був мертвий й ожив» (Об.2:8). Це відгомін долі самої Смірни яка була зруйнована, але потім повністю відновлена і заново побудована.
Смірна виділялася не тільки своєю красою, політичною і релігійною далекоглядністю і великою торгівлею; в Смирні також процвітала культура. Так один давньогрецький письменник Аполлоній Тьян переконував смірнцев, що тільки люди можуть зробити місто великим. Він говорив: «Хоча Смірна і найпрекрасніший місто під сонцем, і хоча вона і є володаркою моря і володіє джерелами зефіру; але прекрасніше корони портиків, картин і золота — вінець з чоловіків, яким немає рівних у світі …». У Смірні була маса храмів — Кибелі, Зевсу, Аполлону, Немезіді, Афродіті, Асклепію. Смірна виділялася серед всіх міст «суперництвом усередині гір та й місцевою пихою «. Кожен житель намагався вихваляти і звеличувати Смирну, а сам — піднятися на самий верх соціальних сходів міста. Не безпідставно і не без натяку, отже, називає Себе Воскреслий Христос у посланні до смирнской церкви» Перший і Останній «. перед Його славою все людські відмінності не мають ніякої ваги.
У місті жило особливо багато іудеїв і вони були дуже впливові (2,9). Так, наприклад, вони пожертвували 10 тисяч динарів на прикрасу міста. У Смірні іудеї були особливо вороже налаштовані по відношенню до християнської Церкви бачачи в ній свого конкурента. У Смірні було нелегко бути християнином, а, тим не менш, в посланні смирнскій церкви — тільки хвала.
РОЗДІЛ 1. «ПЕРШИЙ І ОСТАННІЙ»

«І до Ангола Церкви в Смірні напиши: Оце каже Перший й Останній …» (Откр.2: 8).
1. Христос — Перший і Останній. У Старому Завіті цей титул належить Богу. «Я перший, — чує Ісая слова Бога, — і Я останній» (Іс. 44,6; 48,12). Цей титул має два аспекти. Для християнина це приголомшлива обітниця. Що б не трапилося, з першого дня життя до останнього — з нами Воскреслий Христос. Кого ж нам тоді боятися? Але для язичників Смирни це було застереженням. Їм подобалося, що їх місто називали першим в Азії, а кожен з них робив все, щоб бути вище свого сусіда. Воскреслий Христос сказав: «Я Перший і Останній». У цьому карбованому висловлюванні Христа закінчується людська гординя. Поруч зі славою Христа всі людські титули не мають ніякого сенсу, а всі претензії людей — сміховинні. Коли римського імператора Юліану не вдалося знищити християнство і повернути старих богів і ця спроба привела його до смерті, він сказав: «Зіштовхнути Христа з верхнього місця виявилося вище моїх сил».
2. Христос — Той, що був мертвий і ожив. «І до Ангола Церкви в Смірні напиши: Оце каже Перший й Останній, що був мертвий і ожив» (Откр.2: 8). … Той, Який пережив смерть і тепер живий назавжди. І тут треба відзначити два аспекти. а) Воскреслий Христос — це Той, Хто пережив найгірше в житті. Він помер в муках розп’яття. Що б не сталося з християнами в Смирні, Ісус Христос вже пройшов через це. Ісус Христос може допомогти, тому що Він знає, що таке життя в гірших його проявах і випробував навіть смерть. б) Воскреслий Христос переміг найгірше, що може заподіяти життя, але Він здобув перемогу над стражданнями і над смертю, і він пропонує нам через Себе шлях до переможного життя… Так, смерть прийде до всіх, але життя не закінчується на цьому. Життя, потім смерть, і потім знову життя. Тільки якщо земне життя має закінчення, то після смерті настає вже вічне життя. Христос перший і останній, був мертвий і став живим. Таким чином, Христос охоплює все. Ось рада для молитви і для роздумів. Звертайтеся до Бога: «Ти, перший і останній, Ти від смерті перейшов в життя і з Тобою я не боюся нічого і з Тобою я буду жити вічно».
РОЗДІЛ 2. «ЗНАЮ» ПРО БАГАТСТВО ЖЕБРАКІВ
«Я знаю діла твої, і біду, і убозтво, але ти багатий, і зневагу тих, що говорять про себе, ніби юдеї вони, та ними не є, але вони зборище сатани» (Об.2:9). Смірнська церква перебувала в тяжкому становищі, але її чекали ще більші випробування. У посланні відзначаються три найголовніших випробування:
1. Скорбота. Грецьке слово — «фліпсіс». Спочатку фліпсіс означало зламатися під тягарем, тягарем. Це тиск подій на Смирнський церква. Церква переслідували, з одного боку, римляни, з іншого іудеї. Церква перебувала в такій блокаді, коли на людей ніяк не можна було розраховувати. Можна сказати, що ця церква переживала великий релігійний тиск.
2. Злидні. Грец. слово «птохейа». Крім тиску за переконання християнські, церква відчувала тиск економічний. У Новому Завіті злидні тісно пов’язані з християнством. «Блаженні вбогі духом, — сказав Ісус, — бо ваше Царство Боже». (Лук. 6,20). Павло в Посланні до Коринтян характеризує християн як жебраків, які багатьох збагачують (2 Кор. 6,10). Яків говорить про те, що Бог обрав бідних світу багатих вірою (Як. 2,5). У грецькому, як і в російській, бідність передається двома словами. Бідний «пеніа», не багатий, і, як казали греки, повинен задовольняти свої потреби своїми руками. А ось слово «птохейа» — стан людини, у якого взагалі нічого немає. Злидні християн була пов’язана з двома причинами. Християни належали, в своїй більшості, до нижчих верств суспільства. Прірва між вищими і нижчими верствами суспільства була величезною. 2) Ще одна причина бідності християн, — коли знищувалося їхнє майно. Іноді натовп язичників накидалася на християн і ламала їх будинку. Життя для християнина в Смирні, було суцільним випробуванням. 3) Ще одна причина бідності, — вся торгівля відбувалася в спільнотах, в гільдії. Якщо ти не в гільдії то не міг і торгівлею займатися. Потрібно зауважити, що саме Смірна стала першим містом де поклонятися почали імператору неформально. І якщо християн не поклонялися імператорові вони не могли бути в гільдії, а це була обов’язкова умова. Таким чином неможливо було заробити гроші.
3. Темниця. «Десять днів» не треба приймати в буквальному сенсі. Десять днів означало короткий час, період, який скоро скінчиться. Це пророцтво одночасно і застереження і Божа обіцянка. Темниця — це і випробування для сучасних християн і буквально темниця. Іудеї почали гнати церкву, тому що бачили в церкві конкуренцію. Цікаво, що Христос, як перший і останній, знає початок і кінець усього, в тому числі і випробувань. Найстрашніше, кажуть люди, це невизначеність. У Бога немає невизначеності. Він знає початок і кінець наших страждань.
4. Лихослів’я. Християн, як від іудеїв так і від римлян, звинувачувалися в причині стихійних лих, тому що вони викликали гнів богів. Звинувачувалися в розпусті, мовляв розбещуюьб дітей та один одного. І це їх звинувачували ті, для кого гріх огидний абсолютна норма. Звинувачували в принесенні жертв, тому що християни причащалися і згадували про страждання і воскресіння Христа. У бунті проти імператора і проти політичного устрою. Лихослів’я супроводжувало християн і Христос про це попереджав. «Блаженні ви, коли ганьбитимуть вас і гнати і всіляко неправедно злословити за Мене. Радійте і веселіться, бо нагорода ваша велика на небесах! Бо так гнали й пророків, що були перед вами »(Матф.5: 11,12). Христос проходив все те саме.
… Іван називає іудеїв збіговиськом сатанинським, зверніть увагу, не євреїв, а іудеїв. Він бере улюблений вислів іудеїв і звертає його проти них же. Коли юдеї збиралися разом, вони любили називати себе суспільством Господнім (народом Господнім) (Числ. 16,3; 20,4; 31,16). Збіговисько — в грецькому звучить, як «сунагоге» і означає воно збори. Іоанн як би говорить про іудеїв, які переслідували християн: «Ви називаєте себе суспільством Господнім, хоча ви, по суті, не що інше, як збіговісько сатани». Джон Уеслі одного разу сказав людям, які спотворювали образ Бога, сміялися над Богом і над християнами: «Ваш Бог — це мій диявол».

РОЗДІЛ 3. «НЕ БІЙСЯ!». ВІНЕЦЬ ЖИТТЯ ВІД БОГА
«Не бійся того, що маєш страждати! Ось диявол вкидатиме декого з вас до в’язниць, щоб вас випробувати. І будете мати біду десять день. Будь вірний до смерти, і Я тобі дам вінця життя!

(Об.2:10). Цікаво, що заклик не боятися в Біблії повторюється 365 разів. Так само, доречі, і як заклик радіти. Бог дає дияволу нас спокушати дозовано. Чому ж і чого не варто боятися?

Є декілька рівнів віри в Бога.

1й рівень – я довіряю Богу, що Він зробить так, я хочу, тому що Він ж любов. Такі церкви сьогодні надзвичайно популярні.

2й рівень – я довіряю Богу настільки, що віддаю себе в руки Божі повністю. Що ви відчуваєте? Давайте щиро, — так довіряти страшнувато, лячно. А чому? І от тут є відповідь на питання на скільки я знаю Бога, наскільки я Йому довіряю?

Ця думка, як вищий виклик Бога для нас. За великим рахунком, коли християн переслідували, на що їм було сподіватися? Сучасні християни б сподівалися на те, що з ними цього не станеться. А ось перші християни сподівалися на те, щоб отримати вінці в вічності від Бога, вінець переможця. Сподіватися на те, що ми з Богом завжди і без Його волі нічого не трапляється з нами. Сподіватися на те, що ми будемо вічно з Ним. Я собі уявляю стадіон людей, які зібралися, щоби отримати чудо від Бога. І тут виходить проповідник і каже, що насправді найважливіше це бути з Богом, навіть в стражданнях, навіть, коли ви не отримаєте зцілення. І скільки б людей залишилося на тому стадіоні?
У центрі міста Смірна знаходився пагорб, який називався вінцем. Бог ніби обігрує тему вінця і каже про справжнє вінець.
Вінець. Вірність Христу буде винагороджена. У цьому уривку наведені дві нагороди. 1. Вінець життя. У Новому Завіті неодноразово говориться про вінці християнина. Тут і в Як. 1,12 йдеться про вінці життя. Павло говорить про вінці правди (2 Тим. 4,8) і вінці похвали (1 Сол. 2,19), і Петро — про вінці слави (1 Пет. 5,4). Павло протиставляє нетлінний вінець християн тлінному лавровому вінцю, який дається в нагороду переможцям ігор (1 Кор. 9,25), а Петро говорить про нев’янучий вінець слави (1 Пет. 5,4). Чому саме використовується вінець, як стефанос.
1й привід вручення вінця. У грецькому є кілька слів зі значенням корона. Грецьке діадема значить царська корона, а стефанос завжди пов’язан з радістю і перемогою. Християнину пропонується не царська корона, а вінець радості і перемоги. Це той вінець, який вручався переможцям олімпійських ігор. До речі, ігри проводилися в Смирні.
2й привід вручення вінця. Отримували ті, хто гідно виконував обов’язки в своїй виборній посаді міського самоврядування. Хто буде якісно служити Христові, використовуючи дари, дані Богом, для Його слави. Той так само отримає вінці.
3й привід одягнути вінок — присутні на бенкетах будуть обов’язково, в честь свята, прикрашали себе вінками радості. Християни, в вічності матимуть вічний бенкет з Христом. Це буде нагадувати постійну вечерю Господню з Христом і на цій вечері буде ті, хто мають вінці.
4й привід вручення вінця — це сяйво Божої слави. Святих, на іконах, часто зображують в ореолі слави. Це не наша слава, а очищення до такої міри, щоб сяяти Божою славою, як це було з Христом на горі преображення, коли Спаситель засяяв. Так християни будуть сяяти в вічності Божої славою, що символізує вінець.
РОЗДІЛ 4. «ПЕРЕМОЖЕЦЬ НЕ БУДЕ ПОШКОДЖЕНИЙ ВІД ДРУГИЙ СМЕРТІ»

«Хто має вухо чути, нехай слухає, що Дух промовляє Церквам: переможець не буде пошкоджений від другої смерти». (Откр.2: 11). Вірним дано ще одну обітницю: вони не потерплять шкоди від другої смерті. Таємниче вираз друга смерть зустрічається в Новому Завіті тільки в Об. 20,6.14; 21,8. Іван казав про те, що віруючий не буде пошкоджений від другої смерти, і Павло говорив про те, що ні життя, ні смерть, ні час, ні вічність не можуть тих, хто любить Ісуса Христа, відлучити від Нього. Така людина захищена від усього, що може зробити йому життя і смерть (Рим. 8,38.39).
ДРУГА СМЕРТЬ. Над усіма людьми буде проведений Божий суд. На цьому суді є одна істотна відмінність від звичайних, земних судів. Не буде ніяких адвокатів, виправдувальних слів, ніяких пояснень і виправдань. Життя людини немов записана на відео і з цим відео документом вже нічого не можна буде зробити. А ось після Божого суду буде смерть друга для тих, хто не пройшов суд, для тих, хто не знайшовся написаний в книзі життя. «І бачив я престоли та тих, хто сидів на них, і суд їм був даний, і душі стятих за свідчення про Ісуса й за Слово Боже, які не вклонились звірині, ані образові її, і не прийняли знамена на чола свої та на руку свою. І вони ожили, і царювали з Христом тисячу років. А інші померлі не ожили, аж поки не скінчиться тисяча років. Це перше воскресіння. Блаженний і святий, хто має частку в першому воскресінні! Над ними друга смерть не матиме влади, але вони будуть священиками Бога й Христа, і царюватимуть з Ним тисячу років» (Об.20:4-6).
Декілька висновків.
— У Бога немає нічого протиСмірнської церкви. Звичайно ж, ці люди були недосконалі, але ці віруючі зрозуміли, що бути вірним Богу, не боятися, прославляти Свого Спасителя, ось сила, ось мудрість, ось справжня віра, яка проявляється у випробуваннях.
— Смірна — це єдине місто в Малій Азії де зберіглася церква над відміну від решти 6 церков книги «Об’явлення». Якщо віруючи тримаються за Христа вони в фізичних та духовних нащадках будуть жити.
— Вражає, що Христос не обіцяє, що в Смірні християни більше не будуть страждати. Ці християни втратили гроші. Вони втратили свободу. Гоніння будуть, але не довго. Що ж тоді обіцяє Христос? Тільки вінець.
Це означає, що християнин повинен бути орієнтований на вічність. І тут я зрозумів, у чому проблема сучасного християнства, яке розвалюється на очах — це християнство не орієнтоване на вічність. Як визначити орієнтованого на вічність? Дуже просто. Перше, коли вибір між тим, щоби слухатися Бога, та робити якісь матеріальні речі, треба обирати Бога, тобто вічне. По-друге, ці люди прагнуть отримати вінець.

ПИТАННЯ: 1) Чому Христос відкриває себе як Перший та Останній? Який помер та воскрес? Яке це має відношення до вас? 2) Чому смирці були бідними, чому і як на них тисли і як вони в тому були багатими? Яке це має відношення до вас? Ваш досвід, чи ви часто згадуєте, що ви багаті? 3) Бог дозволяє дияволу днів десять згущатися над християнами, що це значить? 4) Бог закликає не боятися. Скажіть, які два рівня віри ви почули в проповіді і до якого рівня ви повинні прийти? 4) Чому страшно повністю, беззастережно віддатися в руки Божі? 5) Чому Бог не обіцяє смирнським християнам, що припинить страждання, а лише говорить за вінець? 6) Чому бідних смирнців називає багатими  саме чим? 7) Чи вас би потішило в стражданнях, що вам у вічності буде вінець? (і все). 8) Ви більше орієнтовані на вічне чи більше чекаєте, що вам Бог благословить на землі? 9) Що важливе ви для себе відкрили та взяли з цієї теми?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *