ПРАГНЕННЯ БОГА Ч.2. ПРАКТИКА

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

zakkhejj«А останнього великого дня свята Ісус стояв і кликав, говорячи: Коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п’є!» (Iван.7:37).

РОЗДІЛ 1. ЩЕ РАЗ ПРО СПРАГУ

Продовжуємо говорити про спрагу до Бога, бо немає нічого важливіше цієї теми. І спілкування християн після першої проповіді довело, що треба говорити ще раз, щоби максимально заглибити цю тему. От скажіть, що найважливіше для життя людини? Та звісно ж стосунки з Богом. А ці стосунки будуються на спразі по Богу. Вся Біблія просто просякнута цією темою. Наведемо декілька цитат, а ви вже судіть самі.

  1. Найважливіша заповідь — це любити Бога. Та Біблія ще показує ступінь любові: «…Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою» (Матв.22:37). Отака любов є ніщо інше як спрага по Богу.
  2. Про що Бог опікується, це не просто про любов, але, щоби саме любов була найсильнішою, така як перше кохання. Доречи, християни доволі часто ставлять питання, чи до Бога може відноситися слово «кохаю»? Бо ж, здається, це слово може використовуватися лише до палкого кохання дівчини та хлопця? Саме таким словом, як кохання, відповідає Петро після своєї зради та після того, як побачив Христа воскреслим: «І говорить йому Він удруге: Симоне, сину Йонин, чи ти любиш Мене? Той каже Йому: Так, Господи, відаєш Ти, що кохаю Тебе!…» (Iван.21:16). Це грецьке слово яке звучить, як «філео» та означає — відчувати прихильність (рус. привязанность), живити (рус. питать) почуття. Таким чином, Бог дуже хоче від нас почути не просто, що Він нам потрібен, не просто, що ми Його любимо, але, що ми покохали Бога, цебто любимо Його всім нашим єством. Це ж треба було пройти Петру такий складний шлях, пережити розчарування в собі, ганьбу після зухвалих заяв, що нехай всі зречуться Христа, але не він, і лише тоді прийти до усвідомлення, що він по справжньому кохає Христа.
  3. Згадаймо, як Ап. Павло відкриває своє серце, коли стверджує: «Бо для мене життя то Христос, а смерть то надбання» (Фил.1:21). Що це, як не спрага?
  4. І, врешті решт, повертаємося до нашого епіграфа. Відбувається свято суккот, або свято кущів. На це свято євреї ставили курені, щоби в них жити сім днів на згадку про 40 річну дорого, блукання по пустелі. Тим самим Бог нагадував, що на землі цей народ, як і всі народи приходьки та прибульці. На сьомий день цього свята співався гімн який прославляв пророка Ісаю: «І ви в радості будете черпати воду з спасенних джерел!» (Iс.12:3). І саме в той час, коли почали проголошувати оці слова, Христос гучно звернувся до всього народу, привертаючи увагу саме до Себе, що було вкрай несподівано: «А останнього великого дня свята Ісус стояв і кликав, говорячи: Коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п’є!» (Iван.7:37). Що ж мав на увазі Христос використовуючи такі образи? Та, власно, сама Біблія дає відповідь. Господь говорив про Духа Святого, якого люди приймають та, так би мовити, споживають, коли приходять до Христа: «Хто вірує в Мене, як каже Писання, то ріки живої води потечуть із утроби його. Це ж сказав Він про Духа, що мали прийняти Його, хто ввірував у Нього. Не було бо ще Духа на них, не був бо Ісус ще прославлений» (Iван.7:38,39).

Звернемо увагу на декілька надважливих моментів.

— Приходять до Христа лише спраглі. Якщо людина не спрагла, тоді вона буде, звісно, жити з Богом, але так собі, віра буде ледь жевріти. Хто не спраглий той і води не потребує, хто духовно не спраглий, той і Христа не потребує.

— Хто приходить до Христа, вірує, та живе згідно Його заповідей, той п’є воду, яка є символом Духа Святого, тобто віра підживлюється Духом Святим.

— Оскільки християнину постійно потрібне підсилення, отримання Божої енергії, сили, то і до Христа треба приходити постійно. Коли я практикую християнство тоді у мене сила Духа Святого буде виливатися через край, буде надлишок цього духовного життя.

РОЗДІЛ 2. МАЛЕНЬКИЙ ТЕСТ АБО УРОКИ ЗАКХЕЯ

Мені людина, яка не має спрагу по Богу, нагадує чоловіка якому потрібне лише тіло дружини, або гроші дружини, або дружина, як кухар, як гувернантка.  Цікаво, чи знайдеться дружина хоча б одна, якій би сподобалося те, що її використовують, але її особистістю, думками, почуттями чоловік геть не цікавиться? Навряд чи. А тепер скажіть, хіба не ображає, не обурює Бога, коли ми нехтуємо Його особистістю, спілкуванням з Ним. Одного разу Христос відплив на човні і за ним ринувся натовп. Але, Євангеліст Іван говорить нам, що Спаситель дуже добре розумів мотиви цих людей: «Отож, як побачили люди, що Ісуса та учнів Його там нема, то в човни посідали самі й прибули до Капернауму, і шукали Ісуса… Відповів їм Ісус і сказав: Поправді, поправді кажу вам: Мене не тому ви шукаєте, що бачили чуда, а що їли з хлібів і наситились» (Iван.6: 24; 26). Уявляєте, що таким самим чином Христос бачить і наше серце навіщо ми Його шукаємо.

Є один тест який я хотів би запропонувати, це тест швидко вирішує, чи нам потрібен Бог чи його чуда? Чи прагнемо Бога чи ні?

1е питання. Коли ви молитеся, скільки відсотків займає ваше споглядання Бога, прославлення Бога, а скільки сьогоденні прохання? Часто ви молитеся споглядаючи якості Божі та прославляючи Бога за кожний аспект Його природи? «Славлю Тебе, що и усемогутній, а це означає, що и можеш все. І ти мене підтримуєш і всі обставини складаєш в моєму житті так, щоби я міг зростати духовно». Приблизно у такому стилі і напрямку.

2е питання. Чи готові ми втрачати матеріально заради Христа та віддавати Господеві час, чи ми приходимо лише, щоби дали нам? Марія, як ми пам’ятали, яка миром намащувала ноги Христа, віддавала найдорожче матеріальне, але набула ще більш дороге для свого духу. Те саме трапилося ы з одним митником, який заради Христа, був готовий віддати награбоване майно. А втім, по порядку. Є ще один герой, який нам сьогодні допоможе побачити що таке спрага по Богу — це легендарний збирач податків, податківець, митник Закхей. «І ось чоловік, що звався Закхей, він був старший над митниками, і був багатий, бажав бачити Ісуса, хто Він, але з-за народу не міг, бо малий був на зріст. І, забігши вперед, він виліз на фігове дерево, щоб бачити Його, бо Він мав побіч нього проходити. А коли на це місце Ісус підійшов, то поглянув угору до нього й промовив: Закхею, зійди зараз додолу, бо сьогодні потрібно Мені бути в домі твоїм!» (Лук.19:2-5).

Нам треба зрозуміти велику істину, що коли немає спраги по Богу, а ми шукаємо лише те, що може дати Бог на землі, то це ображає Творця, це Його зневажає. То не є любов, а лише споживання, споживацьке ставлення до Бога. Нещодавно до мене в офіс завітав мій давній приятель, щоби попросити гроші на мобільний телефон дружині. Я відмовив, тому що саме зараз і саме з собою у мене таких грошей не було. На що мій знайомий, подивившись в далину, задумливо відповів: «Я просто тебе дуже хотів побачити» та й пішов. Більше я його не бачив.

Відсутність спраги підкреслює, що у людини дуже погані стосунки з Богом, що на лице певна духовна деградація. Але наша мета сьогодні не скільки ганьбити тих, хто втратив цю спрагу, скільки допомогти відновити її.

Давайте подивимося пильно на дії Закхея і що ж так вразило Христа? Ба більше, спробуємо подивитися, що ж спільного у Закхея та Марії, яка волоссям отерла ноги Спасителя.

1) Закхей був митником, який збирав податки з свого народу для окупантів римлян. Таких людей ненавиділи і вважали їх зрадниками. Вони були багатими, але вигнанцями (изгоями рус.). І попри те, він так хотів побачити Христа, що прийшов туди, де було небезпечно. Він долає перший страх. Так і Марія прийшла до людей, які нею гидували, для яких вона була бридкою.

2) Закхей залазить на дерево. Мені це дерево нагадує молитву. Бо іноді треба продиратися скрізь віття марнотних думок, щоби злізти до гори спілкування з Богом. Так Марія продиралася скрізь скосі та осудливі погляди.

РОЗДІЛ 3. ПОДИВИМОСЬ НА ЗВИЧНЕ ПО НЕЗВИЧНОМУ

Зараз ми спробуємо подивитися на звичайну практику християнську геть незвичним поглядом, під кутом спраги Бога.

  1. Читання Біблії без якого не можна уявити собі справжнього християнського життя. Читати треба так, як Закхей, щоби побачити Христа долаючи всі перешкоди. Читайте, як ніби воду п’єте. Читайте проникливо, читайте і шукайте Христа. Ми доволі часто чуємо, що справжнє, ефективне читання Святого Письма має на увазі питання — що Бог промовляє особисто мені? — і це дуже при дуже добре. Але є ще одне питання, яке дозволить нам читати більш проникливо та вірно, — який тут Бог, як тут, у цьому місті Біблії відкривається Христос? Ми повинні побачити Христа, скажемо ще раз, як Його прагнув побачити Закхей. Наприклад, коли воскреслий Христос зустрів учнів дорогою до Емаусу, Він з ними спілкувався про те, як Біблія показує Христа в пророках: «І Він почав від Мойсея, і від Пророків усіх, і виясняв їм зо всього Писання, що про Нього було» (Лук.24:27). І тоді нам буде не складно полюбити читати Біблію, щоби читання не було нудним обов’язком. Христос неодноразово показував, доводив, що вся Біблія сконцентрована на Ньому, тому що мета Біблії показати, що без Христа шлях спасіння неможливий. Споглядайте через Біблію який Бог, як Він вчиняє, споглядайте Його красу, Його славу, Його силу, Його мудрість. Це повинно привести вас до того, щоби полюбити Слово Боже: «і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасіння» (1Петр.2:2). Цікаво, що у російському перекладі слово «возлюбите» не передає того нюансу, як українською. Український переклад звичайно передає більш точно — «жадайте».

Долайте всі перешкоди, щоби прийти до Христа, як Закхей, як Марія, щоби мати дотик до Спасителя через Його слово, бо Він Сам є втілене Слово.

  1. Молитва.

1) Молитва то є зустріч з Христом. Починайте день з такої зустрічі. Душа буде спустошуватися, якщо ви не зустрінете того, хто надав їй життя, хто очищує та оновлює її. Скільки проблем у християн, але ж добре зрозуміти, що ці проблеми будуть відпадати, коли ви будете спілкуватися з Христом, як мінімум, щоранку.

2) Заглиблюйте свої стосунки з Христом через молитву. Що так вразило Христа, коли він побачив маленького за зростом Закхея на дереві? Бога завжди вражає коли люди Його спрагнуть. Коли приходите до молитви, знайте, що ви приходите до самого Бога. Як Закхей ліз на дерево виключно, щоби побачити, почути, стати ближче до Христа, так і ви, коли починаєте молитися зустріньтесь з Христом.

3) Говоріть Христу, що ви Його любите. Саме задля того, Бог у Біблії залишив нам книгу «Пісня над піснями», щоби ми навчилися спраглої любові. «Ходи ж, мій коханий, та вийдемо в поле, переночуємо в селах!» (Пiсн.7:12). Ви знаєте, що слова дають сигнал мозку та душі. Якщо ви будете повторювати, що ви когось не любите, ненавидите, то це почуття ненависті обов’язково з’явиться і буде збільшуватися. Ви знаєте як то відбувається, що люди накручують один одного? Чоловік порозмовляв з дружиною та почав до друга ставитися з великою злобою. Батьки зустрілися з дочкою та налаштували її проти чоловіка. А що, якщо робити протилежне? Якщо людині говорити, що її любиш? Запевняю, що це допоможе віднайти справжню любов, і ці слова, безперечно, будуть впливати на ваш емоційний стан. Так і з Богом. Промовляйте за день декілька разів, що ви любите Бога. Саме так виглядав діалог Христа і Петра. Це до того, що чоловікам взагалі дуже важко промовляти слова любові. «Утретє Він каже йому: Симоне, сину Йонин, чи кохаєш Мене? Засмутився Петро, що спитав його втретє: Чи кохаєш Мене? І він каже Йому: Ти все відаєш, Господи, відаєш Ти, що кохаю Тебе! Промовляє до нього Ісус: Паси вівці Мої!» (Iван.21:17). Як бачите, Петро говорить доволі прямо про те, що він не просто любить, а кохає Христа. А Христос у нього доволі прямо запитує. Це точно те, що Бог хоче від нас почути.

4) Кайтеся, таким чином прибираючи усе, що заважає спразі по Богу. Людина яка дійсно відчуває спрагу по Богу, навряд чи зможе миритися з гріхами, знаючи, що наші гріхи розпинають Христа, що вони утворюють прірву між мною та Богом. «бо то тільки переступи ваші відділювали вас від вашого Бога, і ваші провини ховали обличчя Його від вас, щоб Він не почув» (Iс.59:2). (Слово «переступ» перекладається на рос. мову, як преступление, проступок, нарушение). Ось подивимося на Закхея. Наскільки він відчув спрагу по Богу і що ця спрага з ним зробила. «Став же Закхей та й промовив до Господа: Господи, половину маєтку свого я віддам ось убогим, а коли кого скривдив був чим, верну вчетверо» (Лук.19:8).

  1. Спілкування. Про що розмовляють Християни? Добре, що і по побуту і за інші різні теми. Але спрагла по Богу людина буде говорити за Бога у буде прагнути духовного спілкування. Наше життя має бути Христоцентричним. «Що тобі сьогодні Бог відкрив
  2. Служіння. Нещодавно у нас було спілкування з групою прославлення і дехто з молодих людей висловився на такий кшталт, що, мовляв, немає сенсу розвиватися як музиканту. А що, група грає доволі просто, куди розвиватися? Ми по доброму спілкувалися і я намагався донести, що ми повинні робити все краще для Бога. «І все, що тільки чините, робіть від душі, немов Господеві, а не людям!» (Кол.3:23). Я проповіді готую по максимуму. Ось уявіть, якщо би я сказав, — та чого мені напружуватися, ми лише у Сумах, це ж не столиця. Та і з проповідями, можна потихеньку собі готуватися. людям і більш прості проповіді подобаються.

Спрага обумовлює максимум для Бога. Нехай кожний запитає себе і на д.г. поразмірковувати, чи виявляється моя спрага до Бога в служінні, чи все роблю я як для Бога? Який я бачу максимальний розвиток мого служіння? А то виходить, що власний комфорт то по максимуму (зайдеш в яку небудь квартиру, а там такий приголомшливий ремонт), а що для Бога?

  1. В цілому життя. З надлишком. «А останнього великого дня свята Ісус стояв і кликав, говорячи: Коли прагне хто з вас нехай прийде до Мене та й п’є! Хто вірує в Мене, як каже Писання, то ріки живої води потечуть із утроби його» (Iван.7:37,38). Якщо у вас спрага по Богу, то це буде відчувати ваша друга половина, ваші діти для яких ви будите добрим прикладом. Це будуть відчувати оточуючі вас люди. Якщо у вас спрага ви будите приходити до Бога, будете пити з Нього, а якщо людина п’є Духа Святого, то він з неї буде виходити у вигляді любові до інших, служіння до Бога і Його прославлення.

РОЗДІЛ 4. НАСЛІДКИ СПРАГИ ПО БОГУ

  1. Бог приходить до нас та наповнює нас Св. Духом. Коли ми відчуваємо спрагу по Богу, тоді Бог виходить нам назустріч і наповнює наше серце, нашу душу. «А коли на це місце Ісус підійшов, то поглянув угору до нього й промовив: Закхею, зійди зараз додолу, бо сьогодні потрібно Мені бути в домі твоїм! І той зараз додолу ізліз, і прийняв Його з радістю» (Лук.19:5,6). Це означає, що саме таким чином ми вже сповнюємося Духом Святим, нас наповнює сам Бог. А яка радість може з цім порівнятися?
  2. Людина стає спасенною. Християнам здається, якщо я тягну лямку з Богом, то напевно я буду спасенний. Але Христос попереджає: «Кажу бо Я вам: коли праведність ваша не буде рясніша (не превзойдет рус.), як книжників та фарисеїв, то не ввійдете в Царство Небесне!» (Матв.5:20). Фарисеям Христос був не потрібен. Їм потрібно, щоби Бог їм допомогав, та підживлював їх пиху, гордість. Фарисеям бракувало найважливішої речі і це була найголовніша їх проблема — вони любили себе більше ніж Бога.

Цікаво, що як Марії, яка намастила ноги Христа миром, так і Закхею Христос говорить одне і те саме. Ось, що сказав Марії: «Ось тому говорю Я тобі: Численні гріхи її прощені, бо багато вона полюбила. Кому ж мало прощається, такий мало любить. А до неї промовив: Прощаються тобі гріхи!» (Лук.7:47,48); «А до жінки сказав Він: Твоя віра спасла тебе, іди з миром собі!» (Лук.7:50). А оці слова спрямовані до Закхея: «Ісус же промовив до нього: Сьогодні на дім цей спасіння прийшло, бо й він син Авраамів» (Лук.19:9).

  1. Любов збільшує любов. Марія, яка прийшла до Христа і почала слугувати Спасителю тільки збільшувала свою любов до Христа. Так і з Закхеєм. Чим більше ми любимо Бога тим більше Він дає нам любові і Його любов в нас збільшується. Так, хто має тому додасться, а хто не має у того і обніметься.

ПИТАННЯ: 1) Що спільного між темою спраги до Бога и першою заповіддю, між спрагою та першим коханням, між спрагою та цитатою з Ап. Павл: «Вже не я живу, але живе в мені Христос»? 2) Чому до Бога по справжньому приходять лише спраглі? 3) Чому Бога ображає, якщо люди користуються Ним, а не мають потреби в самому Бозі? 4) Що ж так вразило Христа в діях Закхея. Що пов’язане зі спрагою? 5) Що ви взяли практично для себе з уроків Закхея? 6) Як повинна виглядати спрага в читанні Бібліі? І як це у вас? 7) Як повинна виглядати спрага в молитві і як це у вас? 8) Як повинна виглядати спрага у служінні і як це у вас? 9) Як спрага пов’язана зі спасінням? 10) Конкретні ваші дії, щоби відновити у себе перше кохання, спрагу по Богу?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *