ПРИТЧА О НЕПРАВЕДНОМ СУДЬЕ ИЛИ КАК ПОБЕДИТЬ УНЫНИЕ И УПАДОК ДУХА (укр. мовою)

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

ПРИТЧА ПРО НЕСПРАВЕДЛИВОГО СУДДЮ,

АБО ЩОСЬ ПРОТИЛЕЖНЕ ЗАНЕПАДАННЮ ДУХОМ

vdova-i-sudya-2«І Він розповів їм і притчу про те, що треба молитися завжди, і не занепадати духом» (Лук.18:1).

Занепасти духом — такий до болі знайомий стан. В сімї проблема. Дружина скаже, що не відчуває любові від чоловіка. Діти скажуть, що батьки їх гноблять і не розуміють. Закохана молода людина має нерозділене кохання. А фінансові проблеми? А здоров’я? І все це призводить до занепадання духом. Саме слово «занепадання» нагадує безсилу людину. Згадайте як ви хворієте, як немає сил підвестися з ліжка — оце стан духу занепалий, дух, який не може піднятися.

   І що ми можемо протиставити занепаду духа? Давайте зробимо паузу перед тим як відповісти. Власно, цієї темі присвячена ця промова Ісуса Христа. Звісно ви скажете, що відповідь заздалегідь відома, треба молитися. Це знають навіть діти недільної школи. А як ви гадаєте, чи знали про це майбутні апостоли? Чи сказав, щось нового людям, які були пов’язані з іудейською традицією Христос? Коли я летів останній раз до Ізраїлю в літаку було багато представників іудейської релігії. Вони всі, як один, відкрили свої молитвослови і почали ревно та сконцентровано молитися. І хоча я був на пів сонний, тому що всю ніч просидів в Аеропорту, все ж таки, попри свою стому почув Божий голос, який промовив: «Вони вірять в Бога, але їм не відкрився Христос. Ти, маючи повноту істини, яка у Христі, чи ти так молишся, як оці люди?»

Христос водночас нагадував своїм учням, про те, про що треба постійно нагадувати, моліться і ще раз моліться. І коли все складно, коли стикаєтеся з горою яку не можна подолати, моліться. Це так просто і водночас так складно.

   Молитися треба, це ми всі знаємо. Але сказати, що ти молишся, це все одно, що сказати, у мене є діти і я їх виховую. Питання в тім, як ти їх виховуєш?

ЧИ ДАЄ ХРИСТОС ВІДПОВІДЬ ЯК ЖЕ ТРЕБА МОЛИТИСЯ? Знаходимо, що найменше дві поради:

1) «У місті якомусь суддя був один, що Бога не боявся, і людей не соромився. У тому ж місті вдова перебувала, що до нього ходила й казала: Оборони мене від мого супротивника! Але він довгий час не хотів. А згодом сказав сам до себе: Хоч і Бога я не боюся, і людей не соромлюся, але через те, що вдовиця оця докучає мені, то візьму в оборону її, щоб вона без кінця не ходила, і не докучала мені» (Лук.18:2-5). Слово «докучати» перекладається з мови оригіналу, як набридати (рос. надоедать, надоесть). Зазвичай, людина набридає, коли вона повторює ту саму дію. Добре, що з Богом не так. Він, як добрий батько, просить, щоби Його діти Йому докучали. Нещодавно був в гостях у доньки. Але Бог просить, щоби ми Йому набридали. Зверніть увагу на цитату «він довгий час не хотів» — «довгий час». Тобто, ходіння вдови тривало довгий час.

2) Молитися вдень та вночі. Наприкінці цієї історії читаємо: «А чи ж Бог в оборону не візьме обраних Своїх, що голосять до Нього день і ніч, хоч і бариться Він щодо них?» (Лук.18:7).

ОБСТАВИНИ ВДОВИ

Звернемо увагу на два найважливіші моменти в складних обставинах жінки.

  1. Вона беззахисна. У неї немає чоловіка. У неї немає зв’язків. Також, у неї немає фізичної сили. Я знаю випадок, коли один архітектор так допік свого клієнта, постійним відтягуванням термінів виготовлення документів, що той прийшов і бітою порозбивав геть усе в його кабінеті. Суддя буде робити те, що йому заманеться і ніхто його не зупинить. Хіба не відомо, що наша судова система може так обернутися проти людини, що можна навіть дивуватися тієї несправедливості, яка панує? У цієї жінки залишається лише наполегливість. Так і ми, доволі часто беззахисні перед цим несправедливим миром. Я захоплююся нашими героями віри, насамперед сестрами які приходять на майдан ледь не щодня, щоби молитися. У більшості церков, принаймні, в яких був я, молитовне служіння це доля (рос. удел) християнських бабусь. Здається, що Бог очікує всіх. Ми беззахисні в цьому світу, якщо би не Бог. У нас є надпотужній захист, це Божа любов, Його допомога, Його захист.
  2. Вона стикається з твердою скелею проблеми. Цю проблему не можна подолати. Христос умисно надає найскладніший приклад проблеми. Якщо би суддя боявся Бога, але до людей ставився з презирством, як це доволі часто відбувається в злочинному світі. У злочинців іноді своє уявлення про Бога, Якого треба поважати. Але це їм не заважає чинити злочини. Або, навпаки, якщо би Бог не боявся, але не зручно було перед людьми, бо буває і таке. Та ні ж. Бога не боїться, та людей не стидається. Це найгірший варіант. Саме цей варіант нагадує скелю яку не можливо подолати. Але неможливе людині можливо Богу

ПЕРЕМОГА

Беззахисна жінка подолала цього суддю постійністю. «І промовив Господь: Чи чуєте, що говорить суддя цей неправедний? А чи ж Бог в оборону не візьме обраних Своїх, що голосять до Нього день і ніч, хоч і бариться Він щодо них?» (Лук.18:6,7). А Христос нам розповідає цю історію, щоби ми збагнули, що так само зможемо подолати надзвичайно складні обставини, якщо будемо молитися так ревно і з такою заповзятістю, як ходила ця жінка до судді.

В ЧЬОМУ ПРОБЛЕМА?

«Бариться» ось те слово, одне слово яке точно показує проблему. Чи треба ревно шукати відповідей у Бога на питання «чому»? Є певні духовні рівні. Рівень перший, умовно, коли людина вимагає від Бога відповіді, а коли вона цю відповідь не отримує, ображається і відходить від Бога. Другий рівень, коли прагнеш отримати відповідь від Бога. Бог не дає відповіді і людина в покорі, в лагідності приймає та сумує, що відповіді немає. А третій рівень, коли така ступінь довіри, коли навіть питання Богу не ставиш, а з подякою приймаєш. Чому Бог бариться знає лише він, а нам достатньо знати, що Він є любов и Його батьківській любові треба довіряти, на неї треба покладатися.

   Псалмоспівець Давид переживав дуже важкі часи, але покладався на Бога, тому що молився вдень та вночі через що і духом не занепадав. «Хто живе під покровом Всевишнього, хто в тіні Всемогутнього мешкає, той скаже до Господа: Охороно моя та твердине моя, Боже мій, я надіюсь на Нього! З Бо Він тебе вирве з тенет птахолова, з моровиці згубної, Він пером Своїм вкриє тебе, і під крильми Його заховаєшся ти! Щит та лук Його правда» (Пс.90:1-4).

ПИТАННЯ: 1) Що значить занепадати духом і в яких випадках ви занепадаєте? 2) Охарактеризуйте, які проблеми були і жінки в притчі, яку оповів Христос, і чим був страшний суддя? З якими проблемами ви стикаєтеся в житті, які, здається не можна подолати? 3) Як відреагувала вдова і як ми повинні реагувати на великі проблеми? Так, ви скажете, — молитися, але давайте більш конкретно, які два місяця підказують нам, як саме молилася вдова? 4) Є християни двох типів, одні, коли проблеми, занепадають духом, а інші, моляться? До якого типу християн ви належите як саме ви молитися коли все складно, будь ласка конкретно ваші таємниці молитва в часи випробувань? 5) Чому ви навчилися з історії про вдову и що зміниться відтепер в ваших молитвах? Я вірно зрозумів, що після цієї проповіді ви ніколи не будите занепадати духом, більшу 2х хвилин, тому що одразу бідите молитися? 6) Хотіли би ви, спробувати молитися кожну годину за свої проблеми та за проблеми інших? Якщо у вас є такий досвід поділіться, як у вас виходить і що ви відчуваєте при цьому?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *