РІЗДВО. ЧОМУ ПАСТУХАМ? ПЕРЛИНИ РІЗДВЯНОЇ ІСТОРІЇ. 2018

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

«А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою. Аж ось Ангол Господній з’явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим…  Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім» (Лук.2:8-10).

Різдвяна історія починається з того, що Анголи звіщають Марії, що вона народить дитинку. Далі, Йоспиу Аногли говорять, що Марія народить від Духа Святого, щоби сам Йосип не лякався і прийняв Марію. Далі, знов Анголи, приходять до пастухів.

Ми, протягом всіх наших роздумів будемо ставити багато питань, які природньо виникають, і шукати відповіді у Слові Божому.

РОЗДІЛ 1. Чому Анголи повідомляють? В цьому дуже велика і важлива істина. В останній книзі Біблії є такий епізод, коли Анголи летять по небу і щось важливе повідомляють всьому людству: «І побачив я іншого Ангола, що летів серед неба, і мав благовістити вічну Євангелію мешканцям землі, і кожному людові, і племені, і язику, і народові. І він говорив гучним голосом: Побійтеся Бога та славу віддайте Йому, бо настала година суду Його, і вклоніться Тому, Хто створив небо, і землю, і море, і водні джерела!» (Об.14:6,7). Анголи повідомляють, тому що Бог хоче нам передавати істину в абсолютній точності. Люди можуть помилятися, щось говорити не точно, але Анголи повідомляють Божі істини найбільш точно. Друге, чому Анголи? Тому що, в світі доволі часто бувають такі ситуації, що тільки Анголи знають істину, тільки вони можуть передати людству те, що люди не знають. Зважте, що саме Анголи повідомляють про народження Христа. І, що цікаво, саме Ангол повідомляє за воскресіння Христа. «Як минула ж субота, на світанку дня першого в тижні, прийшла Марія Магдалина та інша Марія побачити гріб. І великий ось ставсь землетрус, бо зійшов із неба Ангол Господній, і, приступивши, відвалив від гробу каменя, та й сів на ньому. Його ж постать була, як та блискавка, а шати його були білі, як сніг. І від страху перед ним затряслася сторожа, та й стала, як мертва. А Ангол озвався й промовив жінкам: Не лякайтеся, бо я знаю, що Ісуса розп’ятого це ви шукаєте. Нема Його тут, бо воскрес, як сказав. Підійдіть, подивіться на місце, де знаходився Він» (Матв.28:1-6). Отже, Анголи повідомляють найважливіше для людства, те, що люди не знають, але те що для людей доленосне.

Ангелам довелося звіщати людям Євангелію, тому що так і сказано, що люди не спроможні прийти до таких великих і простих істин, що Бог народився як дитина. Що наймудріші люди не змогли пізнати, осягнути розумом Бога: «Через те ж, що світ мудрістю не зрозумів Бога в мудрості Божій, то Богові вгодно було спасти віруючих через дурість проповіді» (1Кор.1:21). Дурість, російською «юродство». Що ж так важко було зрозуміти. Перше — це те, що любов найголовніше. А це ж так очевидно! Друге, що Бог народиться, як людина. Трете, — що Бог усемогутній буде розп’ятий людьми, оце люди не могли осягнути.

РОЗДІЛ 2. ЧОМУ ПАСТУХАМ?

Чому Бог не відкрився вченим того часу? Навіть волхви зі сходу самі намагалися щось зрозуміти і вирушали в путь, та їх вела Віфлеємська зірка. А тут прості пастухи. То ж, Анголи не прийшли до вчених, до філософів, до релігійних лідерів. Вони прийшли до найпростіших людей, чому?

На той час в Ізраїлі були найпобожніші люди фарисеї. Вони були відомі тим, що намагалися з усіх сил виконувати заповіді Божі. Але мали одну велику проблему. І знаєте яку? Вони не любили людей. Вони любили лише себе. Вони насолоджувалися собою. Вони відчували свою значущість. А це породжувало нелюбов до людей. Люди намагаються ходити в храм на свята, хтось тримає піст, відмовляючись від м’яса та молока. Навіть один ієрарх помітив: «Важливо, щоби під час посту ми не з’їдали один одного». Біблія навчає нас, якщо ми не маємо любові, то вся наша релігія, вся наша віра і дотримування ритуалів воно нам ніяк не допоможе. Я сам себе перевіряю, перевіряю якість віри під єдиним кутом, наскільки любиш людей. І скажу вам, що той, хто намагається любити всіх людей, які нас оточують, лише така людина може побачити свою безсилість. І з вуст та з серця такої людини може пролунати щира молитва: «Боже, я не можу любити тих, хто мені неприємний, з ким у мене немає миру» І ось тут нас може порятувати лише народжений Христос. То ж, велика проблема Фарисеїв, що вони були самовпевнені і вважали себе близькими до Бога, але насправді були далекі від нього, тому Бог і прийшов до пастухів, бо фарисеї були не готові чути вістку про Месію, який народився в яслах. «Хто не любить, той Бога не пізнав, бо Бог є любов!»

(1Iван.4:8).

Також Бог знав, що фарисеї та книжники так трималися за свої традиції, що навіть не хотіли роздумувати, чи то дійсно Бог прийшов на землю. Це подібно тому, як ми, коли говоримо людям правду, чуємо відповідь, — я православний. Добре, але ми не за православ’я говоримо, а за народження Христа. Тут інші питання, — чи живете ви з Христом. На небі від Бога буде лунати лише одне питання, — не якого ти патріархату, не яку конфесію відвідував, але наскільки точно виконував Слово Боже.

Фарисеї ненавиділи пастухів, тому що від них не добре пахло, вони були найнижчим прошарком в народі. До того ж пастухи не завжди виконували приписи. Вони, наприклад, не могли постійно обмивати руки, як те наказували  правила фарисеїв. Але Бог дивиться не на виконання дрібних приписів, а на те, наскільки людина готова відгукнуться на Божий заклик. Доволі часто запитують, чому Бог обрав саме єврейський народ, але, наприклад, не скіфів, не аріїв, не єгиптян, але саме євреїв? Тому що Бог шукав на всій землі одну людину, яка би могла відгукнутися на Його заклик. А яких людей Бог шукає? Завжди критерій один і незмінний, — які будуть Його слухатися, я підкреслюю, в усіх обставинах та до кінця. Так, Аврам послухався Бога і через нього повстав великий народ. То ж євреї це народ, який благословен через Авраама. Так і з Марією. Бог шукав людину, яка би була Йому слухняною. Чому пастухам? А давайте подивимося на кінець цього уривка. «І сталось, коли Анголи відійшли від них в небо, пастухи зачали говорити один одному: Ходім до Віфлеєму й побачмо, що сталося там, про що сповістив нас Господь. І прийшли, поспішаючи, і знайшли там Марію та Йосипа, та Дитинку, що в яслах лежала. А побачивши, розповіли про все те, що про Цю Дитину було їм звіщено» (Лук.2:15-17). Пастухи послухалися. Пастухи не мали сумніву. Пастухи пішли перевірити все, що їм сказали.

До речі, ви можете собі уявити, щоби почалося на землі, якщо би всі люди, захотіли перевірити, чи точно Христос це істина, чи точно треба слухатися Бога, чи точно, що Христос воскрес? Церква би збільшилася на мільйони людей. Але, на відміну від пастухів, не хочуть перевіряти. Пастухи, прості чолов’ягі, з добрим та чистим серцем, пішли перевіряти. Є люди, які одразу, коли стикаються з Богом, намагаються розібратися для себе, чи це все правда. А є люди, які не поспішають шукати, на відміну від пастухів. Нещодавно дивився діалог між віруючим та атеїстом. Атеїстів представляв відомий музичний критик Отар Кушанашвілі. У нього 8 дітей. І Отар таку фразу промовив: «Я зараз не вірю, але розумію, що мені доведеться розібратися з тим, чи дійсно Бог є і Його треба слухатися». Пастухи не чекали. Вони почули і пішли.

Чому пастухам? Та тому що вони не просто пішли, а побігли, щоби з’ясувати, чи дійсно саме Христос народився. Є така категорія людей які ніколи не будуть бігати. Це солідні, горді люди. Навіть, якщо вони сильно запізнюються, вони будуть підходити до маршрутного автобуса, з величністю царя. Ці люди не поспішають, бо вони дуже горді. Як вони будуть виглядати, якщо кудись треба підбігти? Ні, не солідно. Але, ми бачимо, що Бог особливо іде на зустріч тим, хто заради Бога ховає свою солідність в кишеню. Митар, голова податкової інспекції часів Христа, заліз на дерево, бо був маленького зросту і так хотів почути проповідь Спасителя, що навіть не думав, як він виглядає з боку. І Христос прийшов до нього додому. Петро, вже не молода людина, коли почув, що Христос воскрес, так біг з усієї сили, щоби тільки пересвідчитися, чи дійсно воскрес. «Петро ж устав та до гробу побіг, і, нахилившися, бачить лежать самі тільки покривала… І вернувсь він до себе, і дивувався, що сталось…» (Лук.24:12). Пастухи бігли, тому що були позбавлені такої гордині, яка заважає зрозуміти Бога.

   Чому пастухам? А Бог доволі часто починає з простого, навіть завжди з простого, щоби потім те просте підвести на надзвичайну висоту. Давид, перший цар Ізраїлю був пастухом. Я все думав, чому Бог не хоче нічого спільного мати з фарисеями, з гордими людьми? Наприклад, Біблія говорить: «…Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать» (Як.4:6). А відповідь дуже проста — тому що горді люди не хочуть змінюватися. Горда людина не приймає критики, вона вважає правою тільки себе. Тому горда людина ніколи не буде вибачатися. Я пам’ятаю, скільки разів був свідком, коли сім’ї сваряться і один одному дорікають: «Ти ніколи не просиш вибачення».

«Того часу, навчаючи, промовив Ісус: Прославляю Тебе, Отче, Господи неба й землі, що втаїв Ти оце від премудрих і розумних, та його немовлятам відкрив» (Матв.11:25). Мій син, першокласник, нещодавно розповів мені, що йому в школі робили зауваження. То ж давай помолимося, запропонував я. Добре. І він стави молитися: «Господи, допоможи, щоби мені не робили зауваження. А, все одно, зауваження будуть робити. Амінь!» Так, ми довго сміялися, по доброму, з такої молитви. Але, істина в тому, що якщо людина щира, вона, все одно прийде до пізнання Бога. Ось чому Бог так цінує щирих людей, і так звинувачував і викривав фарисеїв.

РОЗДІЛ 3. ПАСТУХИ ТА ХРАМОВІ ЖЕРТВИ

Чому пастухи? Це були не просто пастухи, але храмові пастухи. В храмі приносилися жертви тварин. Бог дав такий принцип, що за кожний гріх треба було приносити жертву, як нагадувала, що за кожний гріх треба віддавати життя, проливати кров. Але ж категорично не людську. Пастухи пасли овець у Віфлеємі як раз неподалік від того місця де народився Христос: «А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою» (Лук.2:8). Це звернення до пастухів ніби нагадує нам, що життя Христа закінчиться тим, що Він принесе Сам Себе в жертву заради наших гріхів. Він, Святий Бог, став жертвою за наші прогріхи та провини. «і поводьтеся в любові, як і Христос полюбив вас, і видав за нас Самого Себе, як дар і жертву Богові на приємні пахощі» (Еф.5:2). І це тому, що Він є любов, що Він любить нас.

Чому вночі? Чим темніше тим краще видно світло. Щоби покаятися мені довелося побачити темряву людської природи саме в армії, де здебільшого друзі зраджували друзів. Де, над хлопцями знущалися 1 різ діди, а потім ті, над ким знущалися, знущалися над іншими ще з більшою силою. І після такої темряви ти вже готовий прийняти те світло. Зараз мій син знаходиться закордоном. Працює викладачем англійської мови. Він стикається постійно з брехнею, з непорядністю людською. І як батьки нам його трохи шкода, а з іншого боку, це йому допоможе побачити великий контраст між Божими заповідями, Божим світлом, між життя віруючих людей і відверто невіруючих, для яких брехня це спосіб існування. «А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою. Аж ось Ангол Господній з’явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим…» (Лук.2:8,9).

РОЗДІЛ 4. СТРАХ ТА ЗНАК

«Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме. І ось раптом з’явилася з Анголом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали» (Лук.2:10-13).

Знак – це та річ, яка нагадує нам про іншу річ чи людину. Наприклад, хрест це не прикраса, а знак Христа, Його страждань заради нас. Знак – народження дитини Христа – це знак християнства, знак радості і надії.

За страх тепер. Ви звернули увагу, щоби страх зник, його треба замінити на щось інше, або на когось іншого. Старший брат з’явився і молодший вже не боїться, бо знає що відтепер буде мати захист. Але Ангол пропонує, щось більше важливе, більш значуще – це Христос народжений.

 

 

 

РОЗДІЛ 5. АНГОЛИ В НЕБІ СПІВАЮТЬ

«І ось раптом з’явилася з Анголом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали: Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля! І сталось, коли Анголи відійшли від них в небо, пастухи зачали говорити один одному: Ходім до Віфлеєму й побачмо, що сталося там, про що сповістив нас Господь. І прийшли, поспішаючи, і знайшли там Марію та Йосипа, та Дитинку, що в яслах лежала. А побачивши, розповіли про все те, що про Цю Дитину було їм звіщено» (Лук.2:13-17).

Коли в єврейській сім’ї народжувалася дитина, по традиції того часу обов’язково приходили музики, щоби грати, співати і таким чином, щоби всі знали про народження нової людини, щоби всі чули про велику радість в родині. Але ж, при народженні Христа люди не надали місця в готелі, ніхто не прийшов, щоби радіти разом з Марією та Йосипом. І тим більше не було музикантів. Але, заспівав найвеличніший хор. Ось саме так буде виглядати вічність, бо в вічності будуть славити вічного і немінного Бога, святими серцями.
 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *