10 ОЗНАК СИЛЬНОГО ХРИСТИЯНИНА. ЧАСТИНА 6. ПОСТІЙНЕ ДУХОВНЕ ЗРОСТАННЯ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

1) Саме насіння. 2) Земля. 3) Процес зростання, насамперед який від Бога. 4) І, врешті решт, сам плід.

Зі зростанням нам зрозуміло і зрозуміло також, що безпосередньо процес зростання залишається таємницю Божою. Саме тому говориться у Святому Письмі. Бог все зрощує. Саме Бог дає енергію, без якої все живе не могло би зростати. «Я посадив, Аполлос поливав, Бог же зростив» (1Кор.3:6).

   Слово «духовне». Скажемо коротенько. В людині є не лише тіло та душа, а ще і дух, непомітний, не фізичний духовний орган, завдяки якому ми можемо відчувати потребу в Бозі. Нас тягне до чогось вічного, до важливого і значущого, за що ми навряд чи будемо отримувати гроші. Дух людини – це непомітний, але найважливіший орган в людині, бо від того, наскільки він правильно працює, іншими словами, від стану нашого духа залежить вічне життя. Дух дорослої людини, яка не практикує християнство – є мертвим. Мертвий – це образна мова. А якщо висловлюватися точніше – дух такої людини, як правило, спить. Бо, бачите, коли людина духовно мертва, то вона може прийти до Бога та ожити. Тому, більше підходить пояснення таке, — дух спить. Але, коли дух спить, то тоді людина і є мертвою до Бога, бо не реагує на волю Божу. Все, що робить Бог по відношенню до мертвої людини, робить спроби пробудити дух людський. Як же пробудити цей дух? Тільки звістка про Бога, про Христа, тільки справжне каяття та постійна практика християнської віри.

   Людський дух це такий орган, який створений для Божого Духа Святого. Давайте по аналогії. Шлунок створений, щоби в ньому була їжа. Припиняємо їжу давати – смерть. Легені, щоби в них був кисень. Припиняється постачання кисню – смерть. Дух людини створений, щоби в ньому був Дух Святий. Не потрапляє туди Дух Святий – тоді духовна смерть. Ми не просто приймаємо Духа Святого, коли покаялися в гріхах, увірували в те, що Христос Пан нашого життя, бо Він Бог. Але Духом Святим треба сповнюватися.

   Якщо фізичний організм переживає певний період розвитку, зростання, а потім починає вгасати то не так з духом людини. А от дух людини повинен розвиватися до останньої миті життя незалежно від віку людини, постійно зростати, або, як говорить Біблія – сповнюватися Духом Святим. «І не впивайтесь вином, в якому розпуста, але краще наповнюйтесь Духом» (Еф.5:18). (сучасною мовою – не гріхом наповнюйтесь, а святістю). Там де Бог там постійно все оновлюється, освячується, очищується, розвивається, духовно зростає.

Біблія закликає нас духовно зростати. Наведемо декілька цитат:

«і, немов новонароджені немовлята, жадайте щирого духовного молока, щоб ним вирости вам на спасіння» (1Петр.2:2). Ключове слово по нашій темі – вирости.

«… щоб зростали в благодаті й пізнанні Господа нашого й Спасителя Ісуса Христа. Йому слава і тепер, і дня вічного! Амінь» (2Петр.3:18).

«І молюсь я про те, щоб ваша любов примножалась ще більше та більше в пізнанні й усякім дослідженні» (Фил.1:9).

РОЗДІЛ 2. ЩО ТАКЕ ДУХОВНИЙ ЗРІСТ?

В усіх сферах є певні стандарти високого рівня. Наприклад, в музиці – є певний рівень. На музичних конкурсах є кастинг. Тебе послухали, почули, що високий рівень і пропонують прийняти участь в конкурсі більш високого рівня. А як це відбувається? Шляхом порівняння. Цей музикант кращий. В спорті, щоби стати майстром треба досягти рівня, який чітко вимірюється. Наприклад, якщо говорити про легку атлетику, які вимоги, щоби дійти  Таблиця розрядів і нормативів з бігу де чітко вказано за скільки секунд треба пробігти яку дистанцію, щоби переходити з розрядів до кандидата в майстри спорту поки не прийдеш до майстра спорту.

Наведемо декілька визначень християнського духовного зростання.

1) Стати подібними Христу. Бог чекає, що ми все більше і більше будемо схожі на Христа. «Тоді вийшов назовні ізнову Пілат та й говорить до них: Ось Його я виводжу назовні до вас, щоб ви переконались, що провини ніякої в Нім не знаходжу. І вийшов назовні Ісус, у терновім вінку та в багрянім плащі. А Пілат до них каже: Оце Чоловік!» (Iван.19:4,5). Чи розумів сам Пілат, що зараз він промовляє слова, які увійдуть в історію, які будуть згадуватися мільярдами людей, а головне, що саме зараз Пілат показує, якою повинна бути людина. Ось Христос це і є взірець. Ось якими повинні ми бути. Понтій Пілат, прокуратор Іудеї це відчув і зрозумів інтуїтивно. Воїн, який бачив, як Христос помирав також сказав: «Воістину це Син Людський». Мова іде про характер Спасителя. Наприклад, Ап. Павло так прямо і пише про мету своєї нелегкої духовної праці: «Дітки мої, я знову для вас терплю муки породу, поки образ Христа не відіб’ється в вас!» (Гал.4:19). Ось цей стандарт, якому ми повинні відповідати. Дух Святий в нас працює над тим самим, щоби ми були схожими в усіх реакціях на Христа. Бог Отець тільки про це і дбає. Хіба ми, як батьки, не хотіли би, щоби наші діти були схожими на нас в усьому кращому? А у Бога тільки все найкраще.

   А так Біблія нам пояснює мету людини в церкві: «І Він, отож, настановив одних за апостолів, одних за пророків, а тих за благовісників, а тих за пастирів та вчителів, щоб приготувати святих на діло служби для збудування тіла Христового, аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого, у міру зросту Христової повноти» (Еф.4:11-13).

2) Постійна праця над гріхами. Постійна перемога над гріхами. Ось, наприклад, я був на останній домашній групі. І одна сестра говорить, я постійно використовую брудні слова. Все, людина починає працювати над чистою мовою. «Хто крав, нехай більше не краде, а краще нехай працює та чинить руками своїми добро, щоб мати подати нужденному. Нехай жадне слово гниле не виходить із уст ваших, але тільки таке, що добре на потрібне збудування, щоб воно подало благодать тим, хто чує. І не засмучуйте Духа Святого Божого, Яким ви запечатані на день викупу. Усяке подратування, і гнів, і лютість, і крик, і лайка нехай буде взято від вас разом із усякою злобою» (Еф.4:28-31). А ті, хто перемагає гріх, будуть на такому вищому рівні, навіть на престолі Бога Отця перебувати.

«Переможцеві сісти Я дам на Моєму престолі зо Мною, як і Я переміг був, і з Отцем Своїм сів на престолі Його. (Об.3:21)

3) Досягати максимуму в талантах і дарах, які дає Бог. Оцей третій пункт ледь вловимий. Чимало християн давно вже зупинилися на тому, що ми називаємо духовний прожитковий мінімум. Не вживаю спиртного, не палю, не матюкаюсь, ходжу до церкви. Але ж, питання в тому, що не просто не робити примітивного зла, але розвиватися в тому, що дає Бог.

РОЗДІЛ 3. ЯКА МОТИВАЦІЯ НА ДУХОВНЕ ЗРОСТАННЯ?

1) Я так люблю Бога, що до Нього тягнуся, як рослина тягнеться до світла.

2) Я розумію, що це воля Божа – духовне зростання. «Бо це воля Божа, освячення ваше: щоб ви береглись від розпусти» (1Сол.4:3).

3) Перемога над гріхами мені в радість. Коли радіє той, кого я люблю тоді і я радію. Коли ми дітям купуємо іграшку ми радіємо з того, що радіють наші діти. Я нещодавно молодшому сину купив самокат. Я так зрадів, що почав кожної години запитувати, — ти вже покатався? Чого ти не катаєшся? А коли будеш? А потім подумав, чого я до нього пристав? А мені хотілось, щоби він оцінив і мав постійну радість з того подарунка.

4) Як тільки я припиняю зростати духовно, одразу втрачаю. Ми пропускаємо декілька днів з молодшим сином тренування і все, вже стільки підтягнутися на туринку не можемо. Як тільки кидаєш займатися музикою втрачаєш майстерність. Як тільки перестаєш духовно зростати – втрачаєш… повноту Духа Святого. «Хто не зо Мною, той проти Мене; і хто не збирає зо Мною, той розкидає!» (Лук.11:23). А що втрачає? Духа Божого, повноту християнського життя.

4) Досягти спасіння та отримати нагороду. «Хіба ви не знаєте, що ті, хто на перегонах біжить, усі біжать, але нагороду приймає один? Біжіть так, щоб одержали ви!» (1Кор.9:24).

РОЗДІЛ 3. ЯКІ ЄТАПИ ДУХОВНОГО ЗРОСТАННЯ?

А як же в християнстві, чи є певні критерії, що людина зростає?

ЕТАП 1. ДУХОВНЕ НЕМОВЛЯ.

«І я, браття, не міг говорити до вас, як до духовних, але як до тілесних, як до немовлят у Христі. Я вас годував молоком, а не твердою їжею, бо ви не могли її їсти, та й тепер ще не можете, бо ви ще тілесні. Бо коли заздрість та суперечки між вами, то чи ж ви не тілесні, і хіба не полюдському робите?» (1Кор.3:1-3). Як бачимо, духовні немовлята ще називаються тілесними людьми. Які ознаки духовних немовлят?

— Не розуміють глибинні моменти в Слові Божому.

— У них примітивні гріхи: заздрість, суперечки, люди в Коринфській церкві ділились на різні угрупування. Мені заперечать, що ми ж всі маємо подібні гріхи? Відмінність в тому, що коли на духовну зрілу людину нападає заздрість, або не любов до когось, вона миттєво починає з цим боротися. А коли на немовля, він буде в чому стояти, доводити, що це нормально і ображатися на всіх, хто його буде в таких гріхах викривати. Бачити різницю?

— Немовлята не служать в церкві, як правило. Але треба враховувати, що служіння є далеко не єдиним критерієм духовного рівня християнина.

— Виправдовує свої гріхи. Задоволений собою, а іншими, як правило не задоволений.

— Пожиттево ремствує. Майже все погано в церкві.

ЕТАП 2. ДУХОВНИЙ ЮНАК, АБО ДУХОВНА ДІВЧИНКА. Відкрив для себе Бога. Вже встиг полюбити Бога. Але «аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого, у міру зросту Христової повноти, щоб більш не були ми малолітками, що хитаються й захоплюються від усякого вітру науки за людською оманою та за лукавством до хитрого блуду» (Еф.4:13,14). У юнака немає кореню глибокого. Що характерно для юнака або для духовної дівчинки? Емоційна реакція на все.

  • Ой, а в іншій церкві так добре, там так дружать люди. Все кидаю, йду до іншої.
  • Ой, а в цій церкві більш правильно навчають і так там дух діє. Всі піду до іншої, там же все не так. А скільки раз ти туди прийшов, скажи для початку? Та 1 раз і мені Бог відкрив, що я повинен бути там.
  • Адвентисти навчають, що треба виконувати суботу. Пішов до адвентистів. 50ки навчають про інші мови. Пішов до п’ятидесятниці. Православні кажуть, що вони від апостолів, а всі інші самозванці. Все пішов я до православних.

Ми навели декілька цитат, які говорять, щоби ми зростали у вірі та в пізнанні Христа. Я свідомий євангельський християнин. Готовий провести духовний диспут з представником будь якої конфесії, тому що для себе повинен був визначитись не з емоцій, а з дослідження Слова Божого. Духовна зростаюча людина зростає в пізнанні Слова Божого тому таку людину так швидко не зіб’єш. Моя сестра зателефонувала і запитала, чому в Біблії декілька випадків, що Апостоли хрестили, покладали руки і тільки після на тих людей сходив Дух Святий? Я дуже зрадів, тому що людина розбирається духовно – інтелектуально, розбирається в пізнанні духовних істин. А коли людина розібралася, її вже так легко не зібєш.

ЕТАП 3. ВЧИТЕЛЬ/НАСТАВНИК.

«Ви бо за віком повинні б бути вчителями, але ви потребуєте ще, щоб хтось вас навчав перших початків Божого Слова. І ви стали такими, яким потрібне молоко, а не страва тверда» (Євр.5:12). Третій рівень – це християнин, який вже може служити іншому. Такий християнин вже може виконувати роль вчителя. Це той рівень, коли християнин стає вчителем.

«Стережіться, брати, щоб у комусь із вас не було злого серця невірства, що воно відступало б від Бога Живого! Але кожного дня заохочуйте один одного, доки зветься Сьогодні, щоб запеклим не став котрий з вас через підступ гріха» (Євр.3:12,13).

  • Веде боротьбу з гріхом.
  • Служить іншим.

ЕТАП 4. ДУХОВНИЙ БАТЬКО. «Не пишу це для того, щоб вас осоромити, але остерігаю, як своїх любих дітей. Бо хоч би ви мали десять тисяч наставників у Христі, та отців не багато; а я вас породив у Христі Ісусі через Євангелію…» (1Кор.4:14,15). Знаєте чми відрізняється вчитель від батька?

Батько народжує. І тому батько бере відповідальність за іншу людину. Дітей багато бігає по вулиці, але відповідальність я беру лише за своїх дітей.

  • Веде боротьбу з гріхом до смерті.
  • Духовно зростає кожну хвилинку і до кінця.
  • Ніколи себе не виправдовує.
  • Шукає слави тільки Богу.
  • Хоче бути подібний Христу.
  • Хоче прославити не себе, а лише Бога.
  • Хоче принести Богу максимально великий плід.

У вас є шикарна можливість визначитися на якому етапі ви знаходитесь. І от цікаво, що людина може бути дуже розумною у своїх очах. Вона може такі тексти штовхати на духовному спілкуванні в домашніх групах. Але ось Біблійні критерії на якому людина може визначитись на якому вона рівні і куди духовно рухатися. І спробуйте себе знайти в цих чотирьох ступенях духовного зростання.

Тепер питання, — як же нам переходити з одного рівня на другий? Бо ось саме такий перехід є духовним зростанням.

ПИТАННЯ: 1) Розкажіть про дух людини. У невіруючих він мертвий. Як ви це розумієте? Як дух людини прокидається і яке це відношення має до духовного зростання? 2) Що таке духовний зріст? Дайте декілька визначень? 3) Наведіть декілька цитат про необхідність духовного зростання. 4) Яка мотивація для духовного зростання? 5) Які чотири етапи духовного зростання? 6) Зупиніться на кожному етапі і визначьтеся на якому ви етапі? Як будете переходити до наступного етапу?

Бог поставив служителів, щоби зростала вся церква, пізнання Сина Божого, в Христову повноту.

«(нехай вас не зводять єретики, які) не тримачись Голови, від Якої все тіло, суглобами й зв’язями з’єднане й зміцнене, росте зростом Божим» (Кол.2:19).

«

Страницы: 1 2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *