РОЖДЕСТВО 2017 (укарїнською мовою)

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

iosif-i-mariya-oslikЗдається, що цю історію знають всі люди, але ж є певна властивість Біблії, — Божу книгу можно та, власно, треба постійно читати перечитувати і відкривати щось нове. Мені на це завжди відповідають, що це властиво всім книжкам, фільмам. Кожного разу переглядаєш, перечитуєш і щось нове. Воно то так і не так. Якщо я скажімо перечитав роман «Война и мир» Толстого а потім знов його перечитаю з кожним разом буду відкривати для себе все менше і менше. Навряд чи мені захочеться читати його за один рік тричі чи чотири рази. Але зважте, що Біблію ми читаємо щоденно і складається таке враження, що залишається так багато над чим треба думати, деякі речі відкриваються и продовжують далі відкриватися по новому. Ця властивість Слова Божого дуже просто пояснюється, — автором цієї книги є сам Бог. В цій книзі є дивовижна історія про народження Христа. Зазвичай цю історію читають на Різдво. «Народження ж Ісуса Христа сталося так. Коли Його матір Марію заручено з Йосипом, то перш, ніж зійшлися вони, виявилося, що вона має в утробі від Духа Святого. А Йосип, муж її, бувши праведний, і не бажавши ославити її, хотів тайкома відпустити її. Коли ж він те подумав, ось з’явивсь йому Ангол Господній у сні, промовляючи: Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого.» (Матв.1:18-20). Що ж, почнемо розмірковувати речення за реченням, думка за думкою, над цією таку відомою і водночас такою загадковою історією, яка містить дуже багато великих істин.

РОЗДІЛ 1. ВІГІТНА ВІД ДУХА СВЯТОГО. НА СЦЕНІ МАРІЯ ТА ЙОСИП.

«Народження ж Ісуса Христа сталося так. Коли Його матір Марію заручено з Йосипом, то перш, ніж зійшлися вони, виявилося, що вона має в утробі від Духа Святого» (Матв.1:18). Перше питання яке у нас виникає, — чому Христос повинен народитися від жінки, а не, скажімо, з неба спуститися? Спустився б з хмари  напевно би людей побачивши таке чудо більше увірувало? Ще з стародавніх часів християни знають, що Христос то далеко не просто людина, і навіть не просто Син Божий, як то стверджують Свідки Ієгови. Ні. Христос є на 100% Бог та на 100% людина. Але, головна мета приходу Христа на землю полягала в тім, щоби порятувати людей. А як можна порятувати якщо ти не зайдеш до самих людей і не переконаєш їх. Іноді собі думаєш, чому Бог за шкірку (за комір) не бере всіх людей та не зробить їх віруючими? А з іншого боку Бог же нас створив вільними і надав нам свободу обирати. Це Його повага до людини і віра в те, що врешті решт люди зможуть обирати на підставі свободи Бога, любов до Нього. Велика істина говорить, що там де любов там свобода, бо любити це завжди вибір. Кожній жінці приємно усвідомлювати, що чоловік із тисячі жінок, які його оточували, обрав на підставі свободи тільки саме її єдину та неповторну.

   Христос, маючи Божу природу, приходить на землю, щоби стати одним з нас, щоби нас порятувати. Нещодавно була велика дискусія з приводу однієї жіночки громадянки Росії яку звуть Єлизавета Глінка. Її так і називали «Доктор Ліза». Вона організували багатьох людей, щоби опікуватися безхатченками у Москві, вона займається допомогою людям на Донбасі. Вона везе дітей хворих, поранених на лікування до Росії. І Путін запросив її вручити нагороду, відзнаку, подяку за діяльність милосердя. Але ця жіночка пішла до Путіна, щоби їй не заважали працювати далі. І от серед росіян є поділ суспільства. Одні говорять, що нічого до Путіна ходити, інші протилежну позицію займають. У програмі журналіст, який налаштований проукраїнські сказав: «Це не та людина яку треба судити, тому що вона іде туди де біль. От вона прокидається і шукає де людям погано, а зазвичай люди уникають іти туди де погано, а з радістю та бажанням великим ідуть на вечірки, на розваги. Ця жінка все конвертує на те, щоби поза політикою допомогти ближнім». Цей приклад може допомогти нам збагнути чого прийшов на цю землю Христос. Він прийшов туди де біль, щоби цей біль угамувати. Отже, народиться сам Бог від діви Марії, щоби бути одним з нас, щоби по справжньому співчувати — це перше. Друге, щоби прийти туди де біль. прийти самому а це, як кажуть дорогого вартує.

   Якщо би Христос народився не від Духа Святого та Марії, а від тата Йосипа та Марії Він би не зміг нас спасти. Чи може той, хто переступив межу закону, допомагати засудженим? Чи може грішна людина спасти іншу грішну? Христос каже, не може сліпий вести сліпих, бо обидва впадуть у яму: «Розповів також приказку їм: Чи ж може водити сліпого сліпий? Хіба не обидва в яму впадуть?» (Лук.6:39). Спаситель, якщо можна так сказати, Собою продемонстрував який люблячий Бог і яким мусить бути людина, яка живе по заповідям Божим. Він водночас став одним з нас, і залишається прикладом, провідною зіркою, яка указує нам дороги, стандарти та якість життя.

РОЗДІЛ 2. АНГЕЛ ТА ЙОСИП. НА СЦЕНІ АНГОЛ.

«А Йосип, муж її, бувши праведний, і не бажавши ославити її, хотів тайкома відпустити її. Коли ж він те подумав, ось з’явивсь йому Ангол Господній у сні, промовляючи: Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого» (Матв.1:19,20). Спробуйте поставити себе на місце Йосипа. Молода дружина вагітна невідома від кого. Суцільний жах! Повна зрада! А яка ж ганьба перед людьми! Колись мені скаржилась одна жіночка, що її флегматичний чолові, який здавався хронічно спокійним, якщо розлютиться, то начувайся! Краще кудись тікати. Яки були варіанти реакції у Йосипа? Можна було побити дружину, можна вбити, можна було з презирством подивитися на неї мовчки та піти назавжди з дому. Але Йосип, дуже добрій, шляхетний чоловік. Він вочевидь довго розмірковував, що ж було робити і як людина духовна вирішив, що якщо Марія вагітна не від нього то її варто просто відпустити. І ще більше дивує, що він не хотів розголосу. Ми ж знаємо, що людей хлібом не годуй, дай потеревенькати хто з ким переспав, хто де згрішив і які всі погані, звісно, окрім мене. Йосип мало того, що обрав 3ю реакцію — духовну. Та ще і не хотів, щоби стався розголос. Він хоче сам перестраждати і на тому поставити крапку. Він ніби бере провину на себе. Бо це він, перепрошую, буде виглядати дурнем. Це нам так нагадує Христа, про Якого сказано, що він гріхи наші взяв на себе: «І ви знаєте, що Він був з’явився, щоб гріхи наші взяти, а гріха в Нім нема» (1Iван.3:5).

   Але ж Йосип ще не знав, що Марія завагітніла від Святого Духа. І це, грандіозне, чудо, ще навіть до народження Спасителя.

   Отак і буває, один невірний рух Йосипа і історія людства могла бути зовсім іншою. Але, Бог бачачи добре серце чоловіка Марії, посилає до нього Ангола. Так собі і уявляю, як Йосип, переживши такий стрес, зморений заснув, можливо десь сидячи за столом, не роздягаючись, не лягаючи у ліжко. І тут до нього у сні з’являється Ангел и просить не лякатися і прийняти Марію бо майбутня дитинка від Духа Святого. Ще раз переконуємося, що сон то духовний світ, що Бог не залишає людину на самоті і посилає підмогу, підказку, таким чином даючи Свою допомогу. «Ангол Господній у сні, промовляючи: Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію» (Матв.1:20). Як відомо, словосполучення «не бійся» у Біблії використовується 365 разів. На кожний день вистачить «не бійся». Коли ти тримаєшся за Бога, то навіть неприємні речі обертаються для Божої слави.

РОЗДІЛ 3. ІМ’Я ІСУС

«І вона вродить Сина, ти ж даси Йому йменна Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів» (Матв.1:21). По єврейські це ім’я лунає як Ієшуа. Це слово містить у собі два кореня «Ієгова» — це сам Бог та «спасає». Як відомо ім’я у Біблії відкриває сутність людини. В наші часи ім’я не варте нічого. Батьки переважно слухають як звучить саме ім’я, але у стародавні часи ім’я значило набагато більше. Воно точно відображало сутність, або якісь ознаки людини. Якщо сутність змінювалася то змінювалося і ім’я.

Наприклад, патріарх народу Аврам, перекладалось, як Аврам — отець високий, а вже Авраам — батько дуже багатьох людей. Серед Апостолів був Павло. Перше Його ім’я гебрейське Кіфа, але Христос почав називати його Павлом, що перекладалось як камінь. Він повинен був стати наріжним каменем віри церкви, бо був Апостолом та вчителем.

   Отак і Христос отримав не просто ім’я, а точну характеристику своєї місії.

РОЗДІЛ 4. СПАСИТЕЛЬ

«І вона вродить Сина, ти ж даси Йому йменна Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів» (Матв.1:21). Лікар рятує життя тіла, політики рятують країну від хаосу (іноді міркуєш, ліпше би вони зовсім не займалися політикою було би легше жити), викладачі рятують людей від невігластва та невихованості, поліцейські рятують від грабіжників та порушників закону. А від чого прийшов рятувати Христос? Ангел промовляє, що Месія буде рятувати людей від гріхів. Найжахливіша сила руйнуюча в цьому світі те зовсім не атомна зброя, є щось гірше — це сила гріха. Це гріх панує в серці людини і через нього громадянські та світові війни. Наприклад, перша світова війна. Загинуло 10 мільйонів військових та 11 мільйонів мирного населення. Друга світова війна 70 мільйонів. Причина — то гріх. «Звідки війни та свари між вами? Чи не звідси, від ваших пожадливостей, які в ваших членах воюють?» (Як.4:1). Розлучення, аборти, наркомани, алкоголіки, ненавість людей, образи, вбивства і таке інше. Гріхом огорнуте все людське життя. І ці сумно смішні байки, що я, мовляв, виконую 10 заповідей, можуть промовляти тільки ті люди які зроду ніколи не читали про ті заповіді. Якщо починати зміни у цьому суспільстві то лише з серця. До прикладу візьмемо  корупцію, ще одна гидота яка вбиває. Саме так, вбиває. Скільки не додали ліків? Скільки через це померло людей? А тепер подивимось як Христос рятує конкретно одну людину, а значить і усе людство. Корупціонер має змогу стягнути з когось чергового хабара. І тільки вже домовлятися, та згадав, що Христос воскрес, що він тут, що це великий гріх («Безбожний таємно бере хабара, щоб зігнути путі правосуддя» (Пр.17:23). Доречи, Іуда зрадив Христа саме за хабар у 30 срібників. Також, той, хто майже вже дав хабар, згадав, що за це буде покарання на землі та на небі. Христос сказав, немає користі, якщо навіть увесь світ здобудеш, а душ своєї нашкодиш. Христос не зовні змінює людину Він вириває коріння гріха, бо якщо бур’ян не повисмикувати з коріння він буде зростати набагато сильніше. Гріх сидить у самому серці людини, а Біблія каже, що через віру змінюється серце і у людини вже інші думки, духовні, у нього сила благодаті, щоби долати гріх.

РОЗДІЛ 5. ВЛАСТИВІСТЬ СЛОВА БОЖОГО.

НА СЦЕНІ БОЖА КНИГА — БІБЛІЯ

«А все оце сталось, щоб збулося сказане пророком від Господа, який провіщає: Ось діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвуть Йому Ймення Еммануїл, що в перекладі є: З нами Бог» (Матв.1:22,23). А зараз трохи цифр для особливих скептиків. Та і християнам це буде цікаво почути. У Біблії десь біля 800 пророцтв. 300 вже здійснилося. 500 очікують свій час на здійснення. Але, щоби і сумніву не мали, у Бога здійснюється усе. Наприклад, лише з приводу приходу першого, народження Христа, існує 48 пророцтв. Отак, щоби здійснилися 48 пророцтв, які можна перевірити на одній людині і це все збігається, — це дійсно велике чудо. Мова іде про властивість Біблії, що Бог промовляє те здійснюється.

   Ключова фраза «…оце сталось, щоб збулося сказане…». Біло передбачено, що Христос народиться саме від діви, а не від жінки. Бог це підкреслює надаючи нам зрозумілу формулу, — якщо у минулому все здійснювалося, то це значить, що і теперішньому часі все буде виконуватися так само як і у майбутньому. Люди можуть де що передбачити. Пам’ятаю як лікарі моїй мамі дали 2 тижня на перехід в інший світ. Так воно і трапилося. Магі, шаптухи бабці, окультисти можуть передвіщати, але вони де що у чомусь помиляються і це ознака того, що вони не від Бога. Люди нерідко запитують, чому ці бабки, маги говорять такі речі які здійснюються? Сьогодні Росія веде з нами найпідступнішу війну. Часи коли ворог на ворога, армія на армію, схоже закінчилися Зараз іде війна інформаційна і вона найважливіша. Назва такої війни гібридна, це коли брехня перекручена з правдою. Так діє диявол. Але Боже слово здійснюється на 100 відсотків. У Бога немає гібридної правди.

РОЗДІЛ 6. З НАМИ БОГ

«Ось діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвуть Йому Ймення Еммануїл, що в перекладі є: З нами Бог» (Матв.1:23). Перше ім’я про яке ми говорили — Ісус. У Христа є ще одне ім’я — Еммануїл, що перекладається, як «З нами Бог». Але коли лунає «з нами» це дуже приємно, хотілося б, щоби більше індивідуально. Я запитав у дружини, кого ти любиш. вона подивившись на всіх, на мене на дітей, відповіла — я Вас всіх люблю. Що це за любов, подумав я. Хочу почути: «я люблю саме тебе». Любов повинна бути спрямованої в першу чергу на одну людину, на мене. Принаймні, так би дуже хотілося б.

   Ця велика фраза «З нами Бог» говорить багато про що. Уявіть, що ви живете у Швейцарії. І вам на довгі роки треба повертатися до України? Я спостерігаю, як люди переїжджають у біль розвинуті країни. Але, щоби з доброго до поганого? Відчуйте контраст, це не просто з доброї країни. Христом мав всю славу небес. Він Сам є творцем усього. І тут прийти, як раб, як той, хто буде переживати страждання, тортури, приниження і це все заради любові. Важко збагнути та осягнути розумом. Але і це ще не все. Не просто переїхати з доброї країни, а залишити славу небес, щоби прийти і служити людям. Бог є найбільшим оптимістом якого тільки знало людство. Як можна, знаючи всю жалюгідність людської природи, знаючи, що навіть в добрих думках міститься гріховне, знаючи, як люди віддячать Христу за Його жертву, прийти на землю, народитися? Можна, коли рухаєшся любов’ю. Бог оптиміст, тому що Він не полишає думки, що ми врешті решт будемо змінюватися, що за кожну людину треба вести боротьбу до кінця. Люди вчиняють протилежним чином, якщо хтось неприємний його треба уникати. Христос, натомість, якщо людина жахлива іде до неї, щоби рятувати. Це вражає!

   І ще одна думка з цього приводу, точніше приклад. Хлопчинка років 10ти вередував і вимагав самостійно їхати до бабусі. На умовляння батьків не піддавався. І тоді тато дозволив йому таки самому їхати, але дав невеличку записку і сказав, коли тобі стане зовсім лячно, відкриєш та почитаєш. У вагон заходило багато різноманітних людей і на підпитку і нахаб, там хто гиготав гучно, хтось підозріло позирав на хлопчика. Та він так злякався, що відкрив ту записку в якій було написано: «Синку, я в сусідньому вагоні».

РОЗДІЛ 7. СПРАВЖНЯ ВІРА, СПРАВЖНЕ ХРИСТИЯНСТВО

«Як прокинувся ж Йосип зо сну, то зробив, як звелів йому Ангол Господній, і прийняв він дружину свою. І не знав він її, аж Сина свого первородженого вона породила, а він дав Йому ймення Ісус» (Матв.1:24,25).

«Зробив, як звелів йому Ангол Господній». Оці три слова «Зробив як звелів» — в цьому і є сама сутність християнства. Але ж, якщо бути щирим, я не хочу по багатьом пунктам виконувати те, що велить мені Бог. Я не хочу вибачати, я не хочу не брехати, я не хочу любити тих, хто мені заподіяв біль. І от саме для того Христос народився в цьому світі, щоби змінити нас, щоби дати нам силу бути слухняними Йому, щоби збагнути, як мусить поводити себе людина, хто є вищий стандарт і хто, власно такий Бог. Ми, у Христі, все це побачили. Христос народився! Славімо Його!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *