РЯТІВНА КРОВ ХРИСТА (Спасительная кровь Христа)

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

                    «Кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха» (1Іоан.1: 7)

Здається на перший погляд дещо абстрактна тема — кров Христа, яка не має ніякого відношення до практичного життя. Але, при більш детальному дослідженні ми зможемо побачити всю цінність крові Христової, яка була пролита заради нас. Ми зрозуміємо, що в крові Христа суть порятунку і основа Нового Завіту: «бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів » (Матф.26: 28). Тим більше важливо розібратися з цією темою, тому як щомісячно в церкві відбувається причастя.

РОЗДІЛ 1. ЗНАЧЕННЯ КРОВІ В СТАРОМУ ЗАПОВІТІ

Давайте згадаємо кілька прикладів, які розкривають значення крові в Старому Завіті. І таким чином будемо просуватися в плані розкриття цієї істини в хронологічному порядку. Перше, що потрібно сказати — система жертвоприношень була центром всього духовного життя Старого Завіту. Перший приклад: Діти Адама і Єви. Через що сталася трагедія братовбивства? Два сина перших людей принесли Богу жертву, і як оповідає Біблія: «Через деякий час, Каїн приніс від плодів землі дар Господу, і Авель також приніс від своїх перворідних з отари та від їхнього лою. І зглянувся Господь на Авеля й на жертву його, а на Каїна й на жертву його не зглянувся. І сильно розгнівався Каїн, і обличчя його похилилось ». (Бит.4: 3-5). Проблема в тому, що вже тоді Бог сказав, що зустріч з Ним можлива через жертвоприношення. І Бог же вказав першим людям, що жертвою бажаною для Творця будуть тільки тварини, і ніщо інше. Ми далі відповімо на питання — чому саме тварини? Авель був першим, котрий приніс жертву бажану Богові. І він був першим загиблим за віру. Другий приклад: Авраам приносить свого сина Ісаака в жертву. (Бит.22) Бог велів Аврааму принести в жертву Ісаака на горі Моріа. Таким чином, Бог наочно і прообразно вказував на принесення в жертву власного Сина Бога Отця — Ісуса Христа. Бог в останню хвилину, коли ніж був уже занесений над сином Авраама, зупиняє, кажучи про неприпустимість принесення в жертву людини і вказує на ягнятко яке заплуталося у кущах. Кров ягняти замість крові Ісаака. Третій приклад: Великдень (пасха). Бог бажає звільнити євреїв з єгипетського полону. Після всіх загроз фараону і його впертого не бажання відпустити єврейський народ з рабства, Господь попереджає про десяту кару. Ангел буде йти по вулицях Єгипту, щоб знищувати всіх первістків, тобто дітей народилися першими в сім’ї. Тих, хто вб’є ягня і помаже його кров’ю одвірки (косяки) дверей, Ангел не зачепить, бо вони виконали Божу умову. З тих пір євреї щороку святкують Пасху і це найбільший свято іудаїзму, свято, що символізує порятунок через послух Богу, через кров агнця. Четвертий приклад: Жертвопринесення в храмі. Бог дав певні умови на яких до Нього можна було приходити, як з Авелем і Каїном. Якщо людина грішила, все що їй потрібно було зробити, що б повернутися до Бога, — принести в жертву тварину через священика. Цікаво уявити, як це все відбувалося. Уявіть себе в Ізраїлі кілька тисяч років тому. Ви згрішили. Щоб зняти з себе провину потрібно привести ягня до храму. Ви стаєте перед священиком тримаючи руку на голові тварини, що символізувало передачу ваших гріхів іншому. Священик вбивав цю тварину і ви повинні бачити кров, конвульсії, смерть не винної тварини і все це за ваш гріх. У самому храмі, там де вбивали тварин, калюжі крові, сморід, мухи. Жахлива картина, чи не так? Немає,  напевно людини, яка би не відчувала би огиду (омерзение — руск.). І навіщо потрібно було все це, невже не можна було на інших умовах приходити до Бога? Будьте уважні і ми далі поговоримо з вами про це. Таким чином, кров тварини — це умова, на якій віруючі могли наближатися з гріхами до Бога. П’ятий приклад: Мойсей укладає договір з Богом і при цьому кропить кров’ю жертовник і кропить кров’ю народ. До речі, кроплення відбувалося так, — палець мокався в посудину, а потім, з цього пальця, всіх оббризкували кров’ю. «І взяв Мойсей половину крови, і вилив в чашу, а другу половину тієї крови вилив на жертівника і взяв книгу завіту і прочитав вголос народу, і сказали вони: все, що сказав Господь, зробимо й послухаємо. І взяв Мойсей крови, і покропив народ, кажучи: Оце кров заповіту, що Господь уклав із вами про всі оці речі» (Вих.24: 6-8). До речі, слово «окропив» означає побризкав. Між іншим, євреям було заборонено їсти кров і це для того, щоб вони могли з особливим трепетом ставитися до крові, бачачи в ній прообраз крові пролитої Христом. Всі ці приклади свідчать про один найважливіший принцип  установу Божу: За життя потрібно платити життям! ЖИТТЯ ЗА ЖИТТЯ: «І майже все за Законом кров’ю очищується, а без пролиття крови не має відпущення» (Євр.9:22). Ось так, через кров, Бог підкреслює, що людина не дорівнює тварині. Кров тварин в Старому Завіті не рятує, вона не міняла сутність людей, а лише допомагала пам’ятати і розуміти, що гріх є злочин перед Богом. Жертва вказувала на прихід Месії, Христа, Який мав стати тією жертвою, яка справді простить усі гріхи людини і повністю змінить життя. Саме про це пише Пророк Ісая в 53ому розділі за сотні років до приходу Христа. Ось на яку жертву вказували всі жертви Старого Завіту
РОЗДІЛ 2. ДУХОВНЕ ЗНАЧЕННЯ КРОВІ ХРИСТА У НОВОМУ ЗАПОВІТІ
Як же ми можемо розуміти вираз, який так часто зустрічається в Біблії — «кров Христа»? Або як зрозуміти вираз Іоанна: «… Кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха». (1Іоан.1: 7)? По-перше, дозвольте нагадати вам поняття з філології — метономія/метонімія. Метонімія — це коли одне слово замінюється іншим, або іншим образом, що виражає те саме поняття. Наприклад, слово «вуста» говорить не про губи, а про мову. «Скіпетр» говорить не про особливе дорогоцінний предмет в руках царя, але про владу. Скіпетр виступає лише, як символ. Коли Біблія говорить про кров Христову, то частіше за все мова йде не про речовину, яке вилилася з тіла Христа, але це метонімія, образ Його смерті і жертви. Майже кожного разу, коли ви зустрічаєтеся з виразом «кров Христа» його потрібно розуміти, як жертва заради людей. Тепер поговоримо про реальну дію Христової крові:
1) Кров Христа — це підстава (основание — руск.) Нового Завіту. Зверніть увагу, що договір Старого Завіту був скріплений жертвою тварин і їхньою кров’ю Мойсеєм покропив народ і жертовник. Заповіт (договір між людиною і Богом) полягав на крові тварин. Але Старий Завіт (договір), як ми вже казали, не міг змінити сутність людини, а лише нагадував про те, що людина не може виконати Божу волю. Тому виникла необхідність в укладенні Нового Завіту, нового договору між Богом і людиною, який би змінив сутність людини. Цей новий договір, Новий Завіт був укладений на підставі жертвоприношення на крові Самого Бога, Христа: «бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів» (Матф.26: 28). Між особисто мною, вами і Богом укладений договір, через віру в Христа, в Його жертву за нас.
2) Кров Христа — це плата за наші гріх. Бог поставив такий закон для всіх, —Щоб уникнути такої плати, а Бог не хоче смерті грішника, потрібно було, щоб хтось пролив кров, тому що «… без пролиття крови не має відпущення» (Евр.9: 22). Але, крім того, ця кров повинна була бути безгрішною, святою. Хтось повинен був нас викупити. Це зробив Христос. Він відкупив нас своєю святою кров’ю. Кров Христа — ціна нашого викуплення від гріха і смерті.
3) Кров очищує нас від гріха. Кров не тільки вказує на спокутування в майбутньому. Біблія говорить, що вже сьогодні кров Христа очищує нас від усякого гріха: «Кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха» (1Іоан.1: 7). Цитата з послання до євреїв допоможе нам зрозуміти весь механізм очищення кров’ю Христа грішника. За часів Старого Завіту «Вона образ для часу теперішнього, за якого приносяться дари та жертви, що того не можуть вдосконалити, щодо сумління того, хто служить,

(Євр.9:9). Совість — це показник чистоти нашого життя. Не дарма кажуть про грішників, як про людей з опоганеною, забрудненою совістю: «для нечистих і невірних немає нічого чистого, але осквернені і розум їх і совість». (Тит.1: 15). Таким чином, люди приносячи жертви не могли очистити свою совість від гріха. Але жертва Христа змінила, очистила саму сутність людини, її сумління: «скільки ж більш кров Христа, що Себе непорочного Богу приніс Святим Духом, очистить наше сумління від мертвих учинків, щоб служити нам Богові Живому!» (Євр.9:14). На відміну від Старого Завіту, коли потрібно було за кожен гріх вбивати тварину, ми християни, після того, як згрішили, молимося, каємося перед Богом і Бог згадує про те, що жертва вже принесена — це жертва Його Сина. І на підставі віри в цю жертву і щирого каяття Бог прощає нас, а значить робить наше сумління чистим. Ось таким чином кров Христа очищує нас від усякого гріха. І нам більш не потрібно вбивати тварину за кожен гріх, тому що жертва Христа принесена один раз і назавжди.

4) Доступ до Бога через кров Христа. Тепер, коли ми прощені, кров Христа дає нам право доступу до Бога: «Отож, браття, ми маємо відвагу входити до святині кров’ю Ісусовою» (Євр.10:19). Цікавий факт важливості крові ми знаходимо в сатанізмі. Перший крок для людини, який продає свою душу дияволу розписка саме кров’ю. Кров — це життя. Значить той, хто підписує договір з дияволом, віддаючи краплю крові, висловлює готовність віддати і все своє життя. Диявол укладає договір на підставі крові людини. Бог укладає договір на підставі крові Бога! Ось уривок з одного сайту, де дівчина розповідає, як вона ставала сатаністкою, після того, як її заінтригував один із знайомих, розповідаючи, що з дияволом вона може мати усе, що забажає. Їй пояснили, що потрібно укласти договір з дияволом. «Я, як вельми скептично налаштована щодо релігії, вирішила перевірити чи це правда? Спершу я почала слідувати інструкції користувача, і в тій інструкції був зазначений такий момент: «Текст цілком можна написати на рідній мові, від руки, але обов’язково власною кров’ю». Але ви б знали скільки ж потрібно крові для того що б написати хоча б десять букв … У підсумку я вирішила звернеться до своєї знайомої яка захоплюється сатанізмом і іншими некошерними речами. Вона сказала що писати текст можна звичайної ручкою а кров’ю потрібно лише розписатися». Ця людина, що заблукала, розповіла, — зробивши ритуали вона потрапила під надприродний холодний потік і ось як закінчується ця оповідь, — дівчина каже, що оскільки у неї тепер немає душі, вона може робити будь-які сатанинські ритуали.

— Зауважте, якщо диявол вимагає нашої крові, то Бог в Ісусі Христі її сам проливає за нас. Ось у чому велика різниця між ненавистю і любов’ю. Ненависть і гріх вбивають ближніх, святість і любов віддає себе заради вічного життя тих же ближніх. Христос не дарма названий Пасхою. «Отож, очистьте стару розчину, щоб стати вам новим тістом, бо ви прісні, бо наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений» (1Кор.5:7). Саме кров Христа зберігає сьогодні наше життя від вічного стану смерті. А ось ще кілька граней дії крові Христа:
5) Кров Христа нас освячує, допомагає нам стати святими «скільки ж більшої муки, додумуєтеся? заслуговує той, хто потоптав Сина Божого, і хто кров заповіту, що нею освячений, за звичайну вважав, і хто Духа благодаті зневажив!» (Євр.10:29).
6) Кров здатна спокутувати нас (1 Петр. 1:18, 19).
7) Виправдати (Рим. 5: 9). «Тож тим більше спасемося Ним від гніву тепер, коли кров’ю Його ми виправдані» (Рим.5:9).
8) Кров Христа згладжує нашу провину (изглаживает — руск.) (Мф. 26:27, 28) та очищує від усякого гріха (1 Ін. 1: 7).
9) Кров здібна замирити гріховних людей зі святим Богом (Кол. 1:20). «і щоб Ним поєднати з Собою все, примиривши кров’ю хреста Його, через Нього, чи то земне, чи то небесне» (Кол.1:20).
РОЗДІЛ 3. ПРОВИНА ПРОТИ КРОВІ ХРИСТОВОЇ
Потрібно відразу ж зазначити, що нейтрального положення або ставлення до крові Христа не існує. Євреї не захотіли відпустити Христа замість злочинця Варрави, та  сміливо заявили: «І, відповідаючи, весь народ сказав: кров Його на нас і на дітях наших» (Матф.27: 25). Через деякий час після взяття Єрусалиму, тисячі євреїв висіли розіпнутими на хрестах. Ось що значить мати кров Христа на собі. Але з іншого боку на нас дійсно повинна бути кров Христа, але тільки не задля того, щоби засуджувати за гріхи, а як печатка власності Божої. «Йому, що нас полюбив і обмив нас від гріхів наших кров’ю Своєю …» (Откр.1: 5,6).
Усвідомлений гріх проти крові Христа руйнує наші відносини з Богом і ми можемо загинути: «скільки ж більшої муки гіршої муки заслужить, хто потоптав Сина Божого, і за кров заповіту, що нею освячений, і Духа благодаті зневажив!» (Євр.10: 29). Йдеться про свідомий гріх без каяття. Вираз «зневажати сина Божого» може перекладатися, як «топтати», «втоптувати в бруд». Самі посудіть, що робить гріх — топче Христа і зневажає Його кров. Ми повинні постійно підтримувати, як зараз прийнято говорити, договірні відносини з Богом. І пам’ятати, що кров є підстава цього договору. Розриваючи гріхом договір ми зневажаємо кров Христа і вона вже не може діяти в нашому духовному житті. Прийняття на себе крові Христа — це те, що повинен зробити кожна людина на землі. Прийняти жертву Христа, щоб врятуватися. Тепер згадайте події пасхи. Ті, хто мазали одвірки дверей кров’ю агнця (ягня) зберігали життя. Те ж відбувається і зараз. Ті на кому є кров агнця — Христа і ті, хто її не змивають, залишаться жити вічно. Не дарма Іоанн хреститель говорив: — Ще одне місце, яке говорить про провину проти крові Христа: «Тому, хто їстиме хліб цей чи питиме чашу Господню недостойно, буде винний супроти тіла та крови Господньої» (1Кор.11: 27). Вина в тому, що ми самі себе не засуджуємо і не каємося. Читайте ще одне місце на цю тему, яке завжди читається під час причастя: «Бо хто їсть і п’є негідно, той їсть і п’є осуд собі, не розмірковуючи про Тіло Господнє. Через це поміж вами багато недужих та хворих, і багато-хто заснули. (Ось і наслідки нехтування кров’ю Христа) Бо якби ми судили самі себе, то не були б судимі» (1Кор.11: 29-31).

РОЗДІЛ 4. ПРИЧАСТЯ І КРОВ ХРИСТА
Крім усього іншого ми постійно повинні долучатися до крові Христової. Давайте розберемося з терміном, який зустрічаємо в посланні до Коринтян — «прилучення»: «Чаша благословення, яку благословляємо, чи не спільнота то крови Христової? Хліб, який ломимо, чи не спільнота він тіла Христового?» (1Кор.10:16). Слово «прилучення» означає — «мати щось спільно», «брати участь разом з ким — небудь у чому — або», «мати тісне співдружність». Для порівняння ще місце, що користується таким словом: «Вірний Бог, що ви через Нього покликані до спілкування (прилучення) Сина Його Ісуса Христа, Господа нашого». (1Кор.1.9). Вечеря Господня, таким чином, символізує не тільки смерть Господа в минулому, але і спілкування з Господом в сьогоденні. Під час причастя Христос перебуває з віруючими, тому є реальне переживання найближчих відносин з Господом: «Чаша благословення, яку благословляємо, чи не спільнота то крови Христової? Хліб, що ламаємо, чи не є прилучення Тіла Христового?» (1-е Кор.10: 16). Коли ми думаємо про дорогих нам людей, вони можуть цього не усвідомлювати, але ви наповнюєтеся почуттями та думками, що з’єднують вас з цими людьми. Але коли ви роздумуєте про страждання Христа, Він відгукується на кожну вашу думку, бо знає все думки людини, і ви приходите, за допомогою роздумів про Христа, в єдність, в залучення з Ним.
Зверніть увагу. У Старому Завіті одноразове принесення жертви ще не рятувало віруючого від провини за наступний гріх. Жертву потрібно було приносити кожен раз, як тільки відбувався гріх. У Новому Завіті відбувається те ж саме. Одного разу Христос пролив за нас Свою кров і цього достатньо, щоб примиритися. Але як жити постійно з повторюваним гріхом? Ось що потрібно нам. Ми постійно беремо участь, що вказує на наші правильні відносини з Богом. І ще: «Ісус же сказав їм: Поправді, поправді кажу вам: якщо не будете їсти тіла Сина Людського і пити Крові Його, то не будете мати в собі життя» (Іоан.6: 53). Це говорить про те, що не прийняття вечері Господньої є нехтування і втрата духовного життя.

Почув яскравий приклад у одного з проповідників. Американський солдат у полоні японців. Над ним знущаються, катують. Він тікає і потрапляє на безлюдний острів. Але зустрічає вояків американських, які вимагають з нього пароль. Не знаючи пароля і розуміючи, що йому кінець, починає молитися тією молитвою яку ще пам’ятав за роки свого відпадіння від Бога. «Господи, вибач мене. Нехай Твоя кров очистить мене від всіх прогріхів» І тут один із військових каже, що можна проходити, бо пароль це слово «кров». Тому що, японці не могли це слово промовити англійською мовою.

РОЗДІЛ 5. БЛАГОСЛОВЕННЯ ЧЕРЕЗ КРОВ ХРИСТА
• Кров’ю Христа ми примирилися з Богом. (Рим.5: 10); Кров’ю Христа ми виправдані перед Господом. (Рим.3: 24); Кров’ю Христа ми і зараз можемо очищатися від усякого гріха в покаянні (1Ін.1.7,9)
• Кров Христа звільняє нас від почуття провини і гріха: «Я сказав йому: ти знаєш, пане. І він сказав мені: це ті, які прийшли від великого горя, вони випрали одяг свій і вибілили одежі свої кров’ю Агнця ». (Откр.7: 14)
• Кров Христа допомагає нам увійти в Божу присутність, підійти до його престолу благодаті.
• Кров Христа, подібно крові агнця помазаною на одвірках дверей, допомагає нам мати захист.
• Кров є зброя проти диявола. Він не може нам довести, що ми не Божі, бо на нас кров Христа, яка робить одяг білий, що символізує виправдання і зняття гріха, або більш коротко — святість.
• Кров — ціна за церкву і за життя кожної людини: «Пильнуйте себе та всієї отари, в якій Святий Дух вас поставив єпископами, щоб пасти Церкву Божу, яку Він придбав Кров’ю Своєю» (Деян.20: 28).
• Біблія описує, як виглядає Христос у вічності: «І побачив я небо відкрите, і ось кінь білий, і сидячий на ньому називається Вірний і Правдивий, і Він справедливо судить і воює. Очі Його немов полум’я огняне, а на голові Його багато вінців. Він мав ім’я написане, якого ніхто не знав, як тільки Він сам. Він був зодягнений в одіж, покрашену кров’ю. Ім’я Йому: «Слово Боже»» (Откр.19: 11-13).
ПИТАННЯ: 1) Чому Заповіти, як Старий так і Новий полягали на крові? 2) Чому не достатня була кров тварин і знадобилася кров Христа? 3) Як ви розумієте вираз «кров Христа очищує нас від усякого гріха»? 4) В яких випадках кров Христа не очищує нас від усякого гріха? 5) Як особисто вас кров Христа очищає? 6) Перерахуйте, все що для вас зробила кров Христа? 7) Як ви поясните невіруючому людині важливість крові Христа? 8) Як причастя, вечеря Господня пов’язана з кров’ю Христа? 9) Що відбувається з тими, хто легковажно, без покаяння причащається або взагалі не причащається? 10) Що значить «попирати Христа» і «не почитати за святиню кров завіту»?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *