СІМ РІЗДВЯННИХ ПИТАНЬ. НЕБЕСНІ ХОРИ ПАСТУХАМ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

РОЗДІЛ 1. ПИТАННЯ ПЕРШЕ, — ЧОМУ ВІФЛЕЄМ?
Історія з часів радянського союзу. Віруючі збираються до церкви, приходить співробітник КДБ проконтролювати, що відбувається з тими, кого влада вважала ворогами народу і обурено, після Богослужіння, докоряє віруючих в тому, що вони вірять в книгу далеку від історичних фактів, книгу міфів. Мудрий пастор відповідав: «Якщо ви забули або не знали, то історія про народження Христа починається саме з точних історичних фактів: «І трапилося тими днями, вийшов наказ царя Августа переписати всю землю. Цей перепис перший відбувся тоді, коли владу над Сирією мав Квіріній» (Лук.2:1,2). Це вам не пророцтва Нострадамуса, які туманні і неточні. В Біблії все пророцтва точні і зрозумілі, як зрозуміла історія про народження Христа Спасителя. Сказано точно про час, про місцевість і про теля, який був у той час, так що перевіряйте, досліджуйте і вірте. Але і це ще не все. Історики достеменно знають, що за законом того часу, перепис населення відбувалася кожні 14 років. Всі громадяни, які перебували поза свого округу, повинні були повернутися в землю народження. Ось і пішли Йосип з Марією за 130 километрів з Назарета в маленьке містечко Віфлеєм: «І всі йшли записатися, кожен у місто своє. Пішов теж і Йосип із Галілеї, із міста Назарету, до Юдеї, до міста Давидового, що зветься Віфлеєм, бо походив із дому та з роду Давидового, щоб йому записатись із Марією, із ним зарученою, що була вагітна» (Лук.2:3-5). Про те, що Христос народитися у Віфлеємі було передбачене за 700 років до цієї події пророком Міхея: «А ти, Віфлеєме-Єфрате, хоч малий ти у тисячах Юди, із тебе Мені вийде Той, що буде Владика в Ізраїлі, і віддавна постання Його, від днів віковічних» (Мих.5:1). Тільки вдумайтеся 700 років і яка точність! Так перевіряються Біблійні пророцтва. Як після цього можна ігнорувати Біблію і вважати, що це збірка міфів та казок? Віфлеєм завжди нагадує і буде нагадувати, що тільки Біблійні пророцтва вірні, тому що Бог не помиляється.

ГЛАВА 2. ПИТАННЯ ДРУГЕ, — ЧОМУ БОГУ МІСЦЯ НЕ ЗНАЙШЛОСЯ?
«І сталось, як були вони там, то настав їй день породити. І породила вона свого Первенця Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його, бо в заїзді місця не стало для них…»

(Лук.2:6,7). Пророцтва продовжують виконуватися, саме в цей момент, коли подружжя прийшло в місто Віфлеєм і Марія народжує Христа. Зверніть увагу, на доленосний момент, — Ісусу не знайшлося місця і з цього починається земний шлях Господа. Йому не знайшлося місця навіть в найдешевшому готелі. А сьогодні багато місця для Христа? Згадайте художні фільми, серіали в яких показана віра людей у ​​Христа, в яких мова йде про Бога, про те, як потрібно будувати життя за заповідями? Багато передач в яких мова йде про віруючих людей? Я говорю не про спеціалізовані християнських каналах, а про світський телебаченні. Христу не дають місця, практично ніде ані в культурі, ані в освіті. Ось тому ми, українці, так і живемо. А тепер подивіться на Південну Корею, країну в якій кожен четвертий справжній християнин протестант. Наведу дві цитати зі статті про цю дивну Азіатську державу: «Південна Корея — воістину унікальна країна. Розсікаючий на новому джипі по суперсучасних дорогах Сеула літній пан, на початку свого життя, швидше за все, радів мисці рису, як і абсолютна більшість його однолітків. Жодній іншій країні світу не вдалося за час життя одного покоління перетворитися з найбіднішої держави третього світу в суперсучасну економіку з рівнем життя, яке можна порівнювати, як мінімум, з американським. Країну характеризує потужна економіка та промислова, інноваційна база ». Друга цитата також взята з Вікепедіі, щоб християн не запідозрили в упередженості інформації. «До 1990-х років християни (переважно протестанти) становили чверть населення Південної Кореї або 8 млн. людей і 60 тис. церков». Можу тільки додати, що зараз християн набагато більше. Одна тільки церва Йонг Чо налічує 1 млн осіб. А тепер подивіться на США, країну, яка була практично заснована протестантами. Сьогоднішні тенденції розпаду і ослаблення країни пов’язані з тим, що Христу все менше місця. Тепер ви розумієте, чому так живе Україна? Відсутність Христа це проблема і країни і народу, окремої людини. Чи є місце Христу у вашій родині, там, де ви працюєте, та і врешті решт, в вашому серці?

ГЛАВА 3. ПИТАННЯ ТРЕТЄ, — ЧОМУ ПАСТУХИ?
«А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою. Аж ось Ангол Господній з’явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим…» (Лук.2:8,9). Священики того часу зневажали пастухів за їх простоту, за низьку професію, за гостро-неприємний запах овець, яким були просякнуті люди ланів та отар. Історія не залишила імена пастухів, але саме їм судилося увійти в історію, як тим, кому Ангели сповістили про народження Христа. Вони були по всіх параметрах не дуже; не надто освічені, не надто багаті, не дуже талановиті, не дуже аристократичні і витончені. Вони в усьому не надто й, напевно, в цьому схожі на нас. У Біблії описано портер середньо-статистичного християнина: «Подивіться, браття, хто ви, покликані: не багато з вас мудрих за плоттю, небагато-хто сильні, небагато-хто шляхетні Але Бог вибрав немудре світу, щоб засоромити мудрих, і немічне світу Бог вибрав, щоб засоромити сильне, і простих світу, і принижене і незначних вибрав Бог, щоб значне знівечити, — для того, щоб ніяка плоть не хвалилося перед Богом» (1Кор.1: 26-29). Що означає вираз «ніяка людина не хвалилося»? Люди схильні впадати в самохвальство; я талановитий, я розумний, у мене багато грошей, але ж це все ми отримуємо від Бога. Ось і пояснення, чому Бог вибрав пастухів, цих людей «не дуже», але з відкритим для Бога серцем. Якщо ми хочемо впустити Христа у своє життя, щоб Йому було місце в нашому серці, нам потрібно мати серце Віфлеємського пастуха. Якби я подивився вам в очі і сказав словами з Біблії: «ви не мудрі, не шляхетні, не сильні, немічні»? Ви б обурилися? Ось коли людина не обурюється, тоді він стає мудрим, по-перше, розуміючи, що він дійсно відповідає переліку, а по-друге, що через свою немічність, людина починає потребувати Бога. Ось з цього і починається віра. Я обмежений, я не все знаю, не все розумію, що не все можу. Такий стан я називають станом серця Віфлеємського пастуха. Саме до та-ким людям і звернувся Господь, тому що їх серце було відкрито до цієї Доброї новини.

ГЛАВА 4. ПИТАННЯ ЧЕТВЕРТЕ, — ЧОМУ ВНОЧІ?
«А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою. Аж ось Ангол Господній з’явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим…» (Лук.2:8,9). Мене завжди цікавило питання, чому ж Ангели з’явилися саме поночі? Виявляється, працює дуже простий принцип, чим темніше тим яскравіше видно світло: «слава Господня осяяла їх». Світло краще видно на тлі темряви. Так буває, коли те, що здавалося звичайним, повсякденним стає цінним. Все пізнається в порівнянні. Мої діти, коли були молодші, побували в одній родині, після чого буквально прибігли додому і сказали своїм батькам: «Ми так вдячні, що ви нас виховували». Одна молода жінка говорила, що занурившись в проблеми сімейного життя і побачивши, як чоловік грубо з нею розмовляє, зовсім іншими очима подивилася на свого батька і його ніжне ставлення до дружини, до матері цієї молодої жіночки. Одним словом, в порівнянні істина не тільки пізнається більше, але і цінується більше. Коли потрапляєш в середовище невіруючих людей, де навіть мова не йде про Бога, починаєш цінувати в сотні разів більше те, що дає віра в Бога, підтримувана кожен день. Отже, у темряві сяє яскравіше світло.

ГЛАВА 5. ПИТАННЯ П’ЯТЕ, — ЯК ПОЗБАВИТИСЯ ВІД СТРАХУ?
«Аж ось Ангол Господній з’явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим… Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім» (Лук.2:9,10). Тільки не кажіть, що ви в житті нічого не боїтеся. Звичайно, кожна людина має якісь свої страхи. Я задумався про те, чого ж бояться все люди? Скажіть смерті? Ні, є ті, хто займається екстремальними видами спорту і, схоже, навіть кидають виклик смерті. Так чого ж боятися все люди більше смерті? Непередбачуваності. Не дарма ж кажуть, що найскладніше чекати. Або згадайте, як зазвичай реагують на людину, від якої не знаєш чого очікувати. Якщо мій синок, якому трохи більше року зустрічає мене вигуками радості, які нагадують бойовий клич індіанця, то незнайомий, чужий дядько примушує його ще міцніше триматися за тата чи маму. Він боїться непередбачуваности. Це ми знаємо, що зустріч з Богом завжди радість, а що знали пастухи? Вони точно знали, що Бог є. Вони знали багато, але не знали головного, що Бог це той з кого виходить любов, така необхідна будь-якій людині. Та й справді, що могла відчути людина, яка серед ночі спостерігає велике світло від Ангелів, які, до того ж, спускаються з неба? Напевно, пастухи інстинктивно закрили свої обличчя руками. Хто знає, що на думці у Ангелів? Може бути, вони заподіють біль, пошлють вогонь з неба? Що ж змінилося тепер в стосунках між Богом і людиною? «Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім»(Лук.2: 10). Якщо в Старому Завіті, одне з часто зустрічаються слів — «покарання», то в Новому Завіті, слово «радість» стає ледб не ключовим. Зазвичай в житті не так багато причин для радості. Ангел говорить, що є причина для справжньої, непідробної радості, причому ця радість буде всім людям: «Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лук.2:11). Страху немає, тому що Бог стає передбачуваним, причому єдино передбачуваним. І самі «вірні» чоловіки кидають своїх дружин. Найбільш «надійні» друзі зраджують. Люди обіцяють і не роблять. Посміхаються тобі в очі, а за очі говорять про тебе погано. Всі ці приклади, які, напевно, кожен, відчув на собі, тому що в людях не так багато стабільності. Навіть існує така загальна характеристика проблеми – людський фактор. І тут в житті з’являється найбільша, я б навіть сказав, — вічна стабільність, причому найстабільніший, що є в цьому житті любов Бога, яка доведена тим, що Христос прийшов на землю, немовля Бог народився нам. Отже, Бог стабільний, на відміну від людей, стабільний в любові і святості, в допомозі і підтримці. Це одна з причин, чому народився Христос.

ГЛАВА 6. ПИТАННЯ ШОСТЕ, — ДЛЯ КОГО І ДЛЯ ЧОГО НАРОДИВСЯ ХРИСТОС?
«Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лук.2:11). Скільки ж глибини тільки в одному реченні? Зверніть увагу на фразу — «народився вам». Людина влаштована так, що, перш за все, шукає вигоди, зручності собі і тільки собі, при цьому совісні люди намагаються ще й іншим зробити щось хороше. Що ж стосується Христа, то Він настільки «нам», що у Нього для Себе нічого не залишилося. Хотіли б ви йти за людиною, яка думає толь-ко про інших людей, а для свого комфорту не залишає нічого? Я б так, тому що це і є любов. Наскільки менше собі настільки більше іншим. Ось, що оповідано про Христа: «Так само й Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох!» (Матв.20:28). А що означає народився Спаситель? По-перше, Бог залишив славу небес, упокорив себе, став, як раб: «Бо Він виріс перед Ним, мов галузка, і мов корінь з сухої землі, не мав Він принади й не мав пишноти; і ми Його бачили, та краси не було, щоб Його пожадати! Він погорджений був, Його люди покинули, страдник, знайомий з хоробами, і від Якого обличчя ховали, погорджений, і ми не цінували Його..» (Iс.53:2,3). Я завжди захоплювався європейцям або американцям, які приїжджали в Україну місіонерами. Моє захоплення будувалося на контрасті між їх розкішним життям і нашими скромними умовами. А тепер уявіть, який контраст між тим, що Христос мав на небесах, будучи царем всесвіту і тим, що він отримав на землі? Ця думка ще більше змусить нас любити Христа і розуміти, що означає, — «народився Спаситель». І ще одна важлива думка. Ось, що пише відомий коментатор Євангелія Вільям Барклі: «Один Європейской монарх часто турбував своїх придворних тим, що любив таємно покидати палац і ходити інкогніто серед народу. Коли його просили не робити цього, посилаючись на його особисту безпеку, він відповідав: «Я не можу правити людьми, не знаючи, як вони живуть». Християнська віра підтверджує велику думку, що наш Бог знає наше життя, тому що Він Сам жив цим життям і відмовлявся від особливих переваг перед простими людьми ». Христос народився, щоб пройти з нами один шлях. Він народився, як дитина, а не з’явився з космосу. Він пройшов всі, що може пройти людина, зрада, обман, нерозуміння, а значить, може нам співчувати: «Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але, подібно до нас, випробуваного в усьому , крім гріха »(Євр.4: 15). І нарешті, Христос прийшов, щоб взяти на себе гріх усього світу. Ось, що означає слова Ангела, який розповів Марії про суть народження її сина: «І вона вродить Сина, ти ж даси Йому йменна Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів» (Матв.1:21). Христос візьме гріхи людей на себе, але це ще попереду. Якби Христос не народився, не було б Його чудес, не було б Його мудрих думок, заповідей, не було б Його любові, явленої на землі, не було б розп’яття і воскресіння Христа, не був би подолана прірва між людиною і Богом.

ГЛАВА 7. ПИТАННЯ СЬОМЕ, — ЧОМУ ХОР АНГЕЛОВ?
Чому хор Ангелів? «І ось раптом з’явилася з Ангелом численне воїнство небесного війська, що Бога хвалили й казали: Слава Богу на висоті, і на землі мир, в чоло-століттях благовоління!» (Лук.2: 13,14). Коли в єврейській родині народжувалася хлопчик, наймали музикантів, які славили Бога грою, висловлюючи радість всіх присутніх. Але, на жаль, у батьків Ісуса не було грошей, не було можливості. Бог компенсував те, що так бракувало Йосипу і Марії, саме небо відкрилося, щоб хор Ангелів і світ зрадів про народження Христа. Ми можемо зробити дуже простий висновок, що якщо ми робимо щось угодне Богові, наш Небесний Отець обов’язково допоможе, обов’язково підтримає і додасть все, чого нам так бракує. Небеса відкриються і Ангели допоможуть, прославлять Отця нашого небесного.

А ось і ще одне важливе значення Різдва: «Слава Богу на висоті, і на землі мир, в людях благовоління!». У небі слава від того, що Христос прийшов на землю. Світ на землю, мир між людиною і Богом приніс Христос. До Христа між людиною і Богом світу не було. Люди названі, по своїх гріхів, ворогами Бога. Напередодні Різдва 24 грудня 1914 року армії, які перебували в стані війни один проти одного почали, прямо в окопах, співати різдвяний гімн: «Тиха ніч». І пісня ця звучала звідусіль. Ті, хто тільки що були ворогами до смерті, почали виходити зі своїх укриттів і тиснути один одному руки, вітаючи з Різдвом. Для трьох армій було проведено святкове Богослужіння. Воїни підносили славу неба, поклоняючись народженому в світ Христа. Так справдилися слова сказані Ангелом: «На землі мир». «В людях добра воля» — ця фраза означає, що всередині людини тепер є Божа сила, Дух Святий. Це можливо тільки завдяки народженню Христа. ПИТАННЯ: 1) Яке пророцтво за 700 років передбачило народження Христа у Віфлеємі? 2) Чому Христу досі немає місця? 3) У яких державах знайшлося місця Христу і який наслідок такого ставлення до Спасителя? 4) У яких сферах свого життя ви даєте місця Христу, а в яких ні? 5) Чому саме пастухам з’явилися Ангели? 6) Чому Ангели з’явилися в ночі? 7) Яке відношення те, що Ангели прийшли вночі має до нас, і що значить мати серце Вифлеємського пастуха? 8) Яке значення народження Христа на землі і що було б якби Христос не народилася?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *