СВЯТО ТРІЙЦІ 2017. ЗІШЕСТЯ ДУХА СВЯТОГО

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

Свято Трійці або як його ще називають зішестя Духа Святого показує нам природу Божу. Старий Заповіт асоціюється з Богом Батьком Небесним. Новий Заповіт, принаймні, його 4 Євангелії, з Ісусом Христом. А от книга Дії Святих Апостолів, у якій описані події цього свята, розповідає про перші кроки церкви християнської яка щойно з’явилася, акцент більше ставить на Дусі Святому. Які ж ознаки Духа Святого, що він робить на землі і як зрозуміти Його дію? На ці та інші питання відповість нам уривок з книги Дії Апостолів який, як раз і розповідає як Дух Святий зійшов на учнів, чим це супроводжувалося і яке це все відношення має до нас, сучасних людей.

ІСТОРІЯ СВЯТА

«Коли ж почався день П’ятдесятниці, всі вони однодушно знаходилися вкупі» (Дiї.2:1). Зібралися дуже багато людей на свято 50ці ув Ієрусалимі. Що це за люди і чому вони саме в цей день прийшли на поклоніння у храм? Єврейскьій народ у давнину щорічно святкував три великі празники: празник Пасхи, празник П’ятидесятниці і празник Кучок. В книзі Виходу (Старого Завіту) сказано: «Тричі на рік святкуватимете празники на мою честь. Ти пильнуватимеш свята опрісноків… Ти пильнуватимеш також свята жнив, перших плодів праці твоєї, того, що сієш у полі, і свята зборів, під кінець року, коли збиратимеш з поля працю твою» (23, 14-16).

1) Подяка Господеві за благословіння. Свою назву свято отримало від того, що це був 50-тий день після свята Пасхи, а також 50-тий день від початку жнив. Первісно п’ятидесятниця — це було свято жнив і подяки. Того дня за приписом закону приходили до Єрусалиму великі маси євреїв зі всюди, навіть з далеких країв, щоб подякувати Богові за земні плоди та принести з них у храмі свою жертву.

2) Подяка за 10 заповідей, які отримав Мойсей на горі Сінай. В пізніших часах до празника П’ятидесятниці, як свята жнив, долучився ще й історичний мотив: річниця надання Божого Закону на Горі Сінай 50-го дня після виходу з Єгипту. Так відбувалося і на цей раз. Зібралося дуже багато людей у центрі столиці Ізраїля, щоби святкувати цей визначний духовно — історичний день.

Бог завжди обирає найкращий момент для всього, що є в нашому житті, але підкреслюю, від Бога. Якщо не від Бога, якщо проти Бога, ну тоді обираємо ми і це найгірший момент. Бог обрав найкращий день, щоби виявити силу, щоби відкрити найзагадковіше із лиць Божої Трійці — Духа Святого. Отже, ознаки Духа Святого які відкривають події на святі п’ятидесятниці 2.000 років тому будуть розгортатися по мірі того, як ми будемо читати.

1)  ДУХ СВЯТИЙ ДІЄ. «І нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони» (Дiї.2:2). Коли ми бачимо сильній вітер, то насправді ми самого вітра не бачимо. Ми бачимо лише прояви цього вітру. Коли вітер сильно хитає віття дерева хіба це не означає, що ми бачимо лице гілки які сильно хитаються? Так само, як ми не бачимо електрики, але точно знаємо, що буде якщо встромити зарядний пристрій. Через великий шум який знявся з неба ми бачимо дію Духа Святого. Дехто може уявляти собі Духа Святого як якусь внутрішню силу. Але Він може діяти і в середині людини і навіть зовні впливаючи на цей матеріальний світ.

Історичний фон. На свято сходилися євреї яки жили в найвіддаленіших куточках світу. Історики стверджують, що в Єрусалим приходило приблизно 3 мільйони прочан. І зверніть увагу на цікавий факт, прочани йшли, приблизно, два тижні, щоби прославити Бога. А потім йшли додому ще два тижні. Місяці присвячували тому, щоби вклонятися Богові. Місяць! А треба було тричі приходити на рік.

Уявіть собі в місті, де усього мешкало менше мільйона, наприклад місто Суми, приходило три мільйони? Мало того, вони всі збиралися до храму. А в храмі вони не мовчки стояла, а гучно славили Бога. Тільки священників більше тисячі трубили в шафари, щоби звіщати велику славу Божу. Ті ж самі історики кажуть, що гучність від такого поклоніння Богові була така, що чутно було за сотні кілометрів. Тепер ми набагато краще розуміємо, що це був за шум. Мета була не лише виявити силу, але, насамперед привернути увагу від потужного прославлення Бога Старого Заповіту до Нового Заповіту. Таким чином, ця гучність яка перевершує славу, хвалу та поклоніння Старого Заповіту, показує наскільки дужче ми повинні славити Бога, який відкрився нам в Дусі Святому.

2) ДУХ СВЯТИЙ — Є СИЛА. «І нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони» (Дiї.2:2). Це не просто вітерець, а дуже сильний вітерець. Дух Святий — це надпотужна сила і Його сила сильніше набагато силу людей. Фізичний прояв є натяк на те, що Дух Святий є сила не лише фізична, а ще і духовна. Що це значить? Ми всі знаємо вираз сила духа людського. Так це та сила яка обумовлює все в нашому житті. Розповім вам дві історії про справжніх віруючих людей які жили на прикінці 19 сторіччя. Перший, хто проповідував Євангельску Біблійну віру в Російській імперії був лорд Редсток. Але, з часом, йому заборонили в’їзд до Росії. Особисто прокурора св. Синоду К. П. Побєдоносцева, який запропонував царю «заборонити в’їзд в Росію … лорда Редстока», — тоді замість нього в Петербург приїхав в 1877 р Бедекер. Йому було надано місце проживання в аристократичному будинку княгині Н. Ф. Лівен, яка в 80-ті роки мала мужність підкоритися царським наказом припинити євангельські зборів в будинках.
Ось як це прояв героїзму віри пізніше було описано її глибоко віруючою дочкою Софією Лівен: «Незабаром … приїхав до моєї матері генерал-ад’ютант государя з дорученням передати його по-лю, щоб зборів в її будинку припинилися … у відповідь на його доручення сказала:« Запитайте у його їм-ператорского величності, кого мені більше слухатися: Бога чи государя? »(« Духовне пробудження в Росії» С. П. Лівен).

Біблія говорить про те, що Дух Святий творив навіть матеріальний світ: «На початку Бог створив Небо та землю. А земля була пуста та порожня, і темрява була над безоднею, і Дух Божий ширяв над поверхнею води» (Бут.1:1,2).

Зверніть увагу, що ця сила зринула з неба «шум із неба».

3) ДУХ СВЯТИЙ — Є ВОГОНЬ. В книзі Об’явлення, останній книзі Біблії, описано звернення до 7 церков, які показують різні грані церкви. Бог, звертаючись до Єфеської церкви, закликає залишити стан души холодний, тим більше теплий, а бути гарячим для Бога. Це значить, що Бог описує стан душі який Він хоче бачити — гарячий. «Я знаю діла твої, що ти не холодний, ані гарячий. Якби то холодний чи гарячий ти був!

А що ти літеплий, і ні гарячий, ані холодний, то виплюну тебе з Своїх уст… Бо ти кажеш: Я багатий, і збагатів,і не потребую нічого. А не знаєш, що ти нужденний, і мізерний, і вбогий, і сліпий, і голий!» (Об.3:15-17). Гарячий — це людина яка любить Бога всім серцем та душею, яка прагне Йому служити та роздумує про Бога.

В іншому місці Нового Заповіту, а саме в посланні Римлянам звучить такий заклик: «У ревності не лінуйтеся, духом палайте, служіть Господеві» (Рим.12:11). Виходить, що там де Дух Святий там вогонь любові до Бога, там духовна температура християнина підвищена. Якщо хочете аналогію зі звичайного життя. Я би запитав у будь якої жіночки, — А ви мрієте про те, що пройде трохи часу і ваш чоловік вас буде любити по мінімум, бо ви йому за роки подружнього життя вже набридли чи ви хотіли б щоби він вас любив все більше і більше? Питання риторичне і ми всі добре розуміємо яку відповідь чекає будь яка жінка і чому чимало дружин відчувають себе нещасними. А хіба Бога не треба любити ще більше?

4) ДУХ СВЯТИЙ НАДИХАЄ НА ПРОПОВІДЬ. У мене є дуже добрий знайомий бізнесмен який побував в нашій церкві і висловився таким чином, — як же мені сподобалася лекція. В церкві немає лекцій тут лунають проповіді. Будь яка промова в центрі якої є Христос, Бог Отець, це вже не доповідь — це проповідь. «І з’явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнились Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав. Перебували ж в Єрусалимі юдеї, люди побожні, від усякого народу під небом. А коли оцей гомін зчинився, зібралася безліч народу, та й диву далися, бо кожен із них тут почув, що вони розмовляли їхньою власною мовою!…» (Дiї.2:3-6). Почали присутні проповідувати про Христа та ще і іноземними мовами. Диво те, що проповідники самі не знали ті мови. Це все одне, що ви зараз будете проповідувати японською, або іранською мовами. І ті, хто їх слухали все добре розуміли.

Хто не чув про свідків Ієгови? Вони відомі тим, що не вірять в Трійцю та вважають себе єдиним на світі які несуть істину. Але ключова помилка Свідків полягає як раз в тім, що ми, як християни, повинні бути не свідками Ієгови. по це по-перше одне з імен Божих ще в Старому Заповіті, а в Новому сам Христос каже: «Та ви приймете силу, як Дух Святий злине на вас, і Моїми ви свідками будете в Єрусалимі, і в усій Юдеї та в Самарії, та аж до останнього краю землі» (Дiї.1:8). Ми є свідки Ісуса Христа. Дух Святий дає нам силу, щоби ми з людьми говорили про найважливіше — про Бога, про віру, спасіння, про необхідність жити християнськими заповідями.

А коли хто скаже, що так, я прийняв Духа Святого, але не закінчував семінарій, не вмію проповідувати, то давайте згадаємо, що в нашій історії проповідують всі, бо це ж найважливіше відкриття яке ми для себе зробили. То ж чи хочемо ми, щоби всі мали радість Божого життя та спасіння? «А той чоловік, що демони вийшли із нього, став благати Його, щоб бути при Ньому. Та Він відпустив його, кажучи: Вернися до дому свого, і розповіж, які речі великі вчинив тобі Бог! І той пішов, і по цілому місту звістив, які речі великі для нього Ісус учинив!» (Лук.8:38,39). Це робить Дух Божий. Погодьтеся чим людина живе про те вона і розмовляє.

Проповідь мають почути всі люди на всіх мовах. Так буде на прикінці часу, але те, що на початку створення церкви Дух Святий промовляє через людей іноземними мовами це і буде ознака наближення Бога. Доречи, цікаво згадати, що одна з потужних ознак часу, — це проповідь на всіх мовах. «І проповідана буде ця Євангелія Царства по цілому світові, на свідоцтво народам усім. І тоді прийде кінець!» (Матв.24:14). Зараз на світі приблизно 7.000 мов. Як мінімум, 1,5 мільярда людей не мають доступу до повної Біблії на своїй мові. Представники близько 1700 народностей, а це близько 160 мільйонів чоловік, не мають жодного вірша з Біблії на своїй рідній мові. Для них робота з перекладу ще не починалася.

Одеса, 1877 рік, до пристані підходить пароплав з Англії. На берег сходить високий літній чоловік з довгою сивою бородою. Його багаж складається з безлічі величезних важких ящиків.
— Що у вас там? — запитує митник.
— Біблії та Євангелії, — відповідає літній пан.
— Хороша казочка! Що ви збираєтеся робити з ними?
— Роздавати їх в тюрмах і …
— Ви хочете сказати — «продавати їх»? Але в ув’язнених немає грошей!
— Я хочу роздавати їх даром. У в’язнів є душі.
— Ви хочете роздавати своє добро дарма? Дозвольте-но мені відкрити ящик.
— Скільки завгодно!
У кожному ящику було Святе Письмо, і тільки воно одне.
— Хто ви, пане? Ви говорите, що ви з Англії?
— Так.
— І ви приїхали в цю країну дарувати Біблії російською злочинцям?
— Так.
— У вас, мабуть, хороша зарплата за таку роботу!
— Я не отримую жодної.
— Хто ж оплачує вам витрати?
— Я їх плачу з власного гаманця.
— Ви? Що?
— Я плачу з власного гаманця.
— Ви — людина один з мільйона! Ми вам безкоштовно доставимо ці ящики!
Літню людину з бородою звали Фрідріх Вельгельм Бедекер. Він мав вчений ступінь доктора філософії і тому увійшов в історію російського євангельського руху, як доктор Бедекер.

5) ДУХ СВЯТИЙ ПРОМОВЛЯЄ ЧЕРЕЗ ЛЮДЕЙ ПРО ВЕЛИКІ СПРАВИ БОЖІ.

Продовжується довгий список всіх, «юдеї й нововірці, крітяни й араби, усі чуємо ми, що говорять вони про великі діла Божі мовами нашими!» (Дiї.2:11). Якось розмовляв з одним християнином і зауважив йому, що він постійно говорить про духовні речі. Це було дивно. На що він мені відповів, — На жаль живемо в такий час, що навіть християни зрідка на все дивляться під духовним кутом. А з іншого боку, по великому рахунку, а про що ще говорити? Тільки людей засуджувати? Я собі уявляю яке б було щасливе життя коли би ми тільки і розмовляли про великі діла Божі. А що ж це за такі великі діла? Та це ж, насамперед, ми з вами, кожний з нас. Наскільки Бог змінив, зробив іншими людьми. А чому Бог хоче, щоби ми говорили про Його великі справи Божі? По — перше, щоби ті, хто не знає Його милість та любов, наверталися би. А по-друге, коли ми говоримо про велику Божу любов, самі сповнюємося силою Духа Святого. Навіть коли ви сидите на Богослужінні, переважно відчуття таке, що ніби нас сповнює внутрішня сила Божа.

З християн завжди глузували. Цьому невіруючому світу здається, що так як вони оце єдине правильно, а всі інші помиляються. «І всі не виходили з дива, і безрадні були, і говорили один до одного: Що ж то статися має? А інші казали глузуючи: Вони повпивались вином молодим!» (Дiї.2:12,13). Переважно люди ставлять оцінку виходячи з свого досвіду, на жаль, треба додати гріховного досвіду. Якщо вони бачать скромного ти він прикидається. Якщо бачать чесного, то він чесний не просто так, а щось хоче, або не розумний. Якщо бачать людину, яка веде чесну боротьбу за добре життя, — наївний романтик. Якщо людина, яка проповідує людям з радістю про Христа — напився. Так і хочеться запитати, а чи не спробувати нам подивитися на все з точки зору Божої, тобто біблійної? А чому таке враження, що вони п’яні? Та тому що п’яний вживає, щоби штучно переживати щастя. А тут Дух Святий який дає потужній імпульс радості, піднесення, потіхи. Я би більше сказав, як п’яний на рівному місці стає веселим, так і віруючий без зовнішніх ознак, лише підживлюючись від Духа Святого стає радісним. Пам’ятаєте як сказано в іншому місці Святого Письма: «І не впивайтесь вином, в якому розпуста, але краще наповнюйтесь Духом» (Єф.5.18).

6) ДУХ СВЯТИЙ ОЗНАКА ОСТАННЬОГО ЧАСУ,

ОСТАННЬОГО ПЕРІОДА ЛЮДСТА.

Проповідує Ап. Петро. Він звертається до великої кількості прочан, щоби донести їм, пояснити, а власно ці і є сенс проповіді, що відбувається саме зараз. «І буде останніми днями, говорить Господь: Я виллю від Духа Свого на всяке тіло, і будуть пророкувати сини ваші та ваші доньки, юнаки ж ваші бачити будуть видіння, а старим вашим сни будуть снитися» (Дiї.2:17).

Перше, на що звертаєш увагу, читаючи цей текст, що Дух Святий виливається «останніми днями», тобто останні дні вже почалися, останній період людства.

Друге, — Дух Святий зійде н всіх людей, «на всяке тіло».

«І я впав до його ніг, щоб вклонитись йому. І він каже мені: Таж ні! Я співслуга твій та братів твоїх, хто має засвідчення Ісусове, Богові вклонися! Бо засвідчення Ісусове, то дух пророцтва» (Об.19:10).

Дух Святий створив цю землю.

Дух Святий прийшов, щоби дати людям силу для духовного життя.

Дух Святий ніколи не зупиняється на тому, щоби просто показати наш гріх.

МІЙ ПРИКЛАД: Мене викладач по фотретпіано дуже сварила. Вона показувала мені тільки мої недоліки. А от викладач по флейті робив інше, він був надзвичайно мудрим викладачем. Так і Дух Святий

«І Він коли прийде звнуватить світ в гріху, в правді в суді» (Иоан.16:8-12).

Дух Святий провадить нас в вічність. «Ісус відповів: Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже» (Iван.3:5).

Ще раз згадаємо героя віри доктора філософії Бедекера. Вже коли у нього не було сил пересуватися по країні і навіть на вулицю виходити, він проповідував з балкона вечорами. І в глибокій старості, поки він міг ще пересуватися, він мав від Бога відвагу звертатися з балкона до гуляючих вечорами публіці з гарячим закликом оцінити жертву Христову і прийняти Його своїм особистим Спасителем. Недарма його друзі по вірі на надгробній плиті його могили вказали не тільки дати народження і смерті, але між ними — дату його увірування, проти якої написали: «Повірив у Христа і служив Йому як своєму Царю», а проти дати смерті, замість слова «помер», написали: «Пішов, щоб побачити Царя у всій Його красі»

 

 

 

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *