ТОКСИЧНІ ЛЮДИ АБО ЯК НЕ СТАТИ ФАРАОНОМ?

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

Одна дівчина нещодавно розповідала, як потрапила до компанії друзів хлопця з яким почала зустрічатися. Такі сучасні, стильні, приємні молоді люди. Пили чай, бутерброди. Атмосфера обіцяла бути чудовою. Спочатку почали трошки знущатися один над одним (підкалувати), потім, коли хтось виходив, починали знущатися саме над тією людиною, критикувати і розповідати про недоліки і гучно сміятися. Дівчина розповідала, що після тієї зустрічі і неї залишилося таке відчуття, що треба було довго відмиватися, ніби багато бруду наліпилося на твою душу. Пізніше вона зрозуміла, яке це явище має назву — то була токсична компанія з токсичними людьми.

Токсичні люди – ми з ними постійно стикаємося, а, найбільш сумно, що іноді ми і самі стаємо токсичними. Наразі, ми будемо говорити про те, як не стати токсичним, а натомість бути тим, якими нас хоче бачити Бог. А якими хоче бачити Бог?

— Божим світлом для людей. «Ви світло для світу. Не може сховатися місто, що стоїть на верховині гори» (Матв.5:14).

— Радісними. «Завжди радійте!» (1Сол.5:16).

— Мудрими. Мудрість дає, як відомо, мудрий Бог.

— Вдячними. «Завжди радійте!»

— Врешті решт, святими. Принаймні, людьми, як постійно та успішно ведуть боротьбу з гріхами і поступово перемагають.

— Християнин, це найприємніші люди. Скільки разів мені доводилося чути, як люди приходять до церкви, і вони ще не можуть сприймати ні проповідь, ні всього іншого, що відбувається на Богослужінні, в повному обсязі, але вони відчувають, що тут доволі приємні люди.

— Люблячими. І цитата про любов. Але не просто про любов, але вірш, який сьогодні нам дуже знадобиться і до якого ми будемо ще не раз звертатися: — «Любов не чинить зла ближньому, тож любов виконання Закону» (Рим.13:10).

Біблія розповідає нам історію, як єврейський народ повинен був війти з Єгипетського полону для служіння Господу, і, власно, щоби позбавитися від полону, від іншої релігії, і прийти, до істинного поклоніння Богові. Але, що так відбулося, Богообраний народ повинен був відпустити керманич стародавнього Єгипту – фараон.

РОЗДІЛ 2. ОЗНАКИ ТОКСИЧНОСТІ

Токсичність – це страшенно шкідливий вплив отруйних речовин на людину. Зараз всі тільки і говорять про короновірус і цей вірус є токсичні мікроорганізми, які нападають на людину і можуть її знищити, або завдати страшенної шкоди. Люди стурбовані цією епідемією. Маски, кажуть, у великому дефіциті. Блогери, які перебувають у Китаї, показують нам відео міст, де проживають мільйони людей з пустинними вулицями. А як же бути з тим, що поруч з нами інша епідемія, токсичних людей, які здібні знищити, або, принаймні зашкодити тому, що є для нас надто важливим – нашій вір?

Невдовзі, як я став віруючим, ще нічого не знав і слабо орієнтувався, але швидко знайшлися «добрі» люди, які мене запросили до себе в гості і розповіли, який поганий пастор і як все погано в церкві. Пам’ятаю я вийшов просто розчавленим, прийнявши за чисту монету все, що мені розповіли. У мене було одне лише питання, — що ж робити далі, якщо християнський світ такий підступний? Я ще не знав, що стикнувся з токсичними людьми.

Токсичні люди сіють токсичність, сумніви, руйнують віру і багато іншого негативу, який ми і розглянемо більш докладно.

Що роблять токсичні люди?

  1. Вони сіють страх. Згадаємо розвідників, яких Мойсей вислав в землю Божої обітниці, щоби вони подивилися і розповіли, які там благословіння і надихнули ввесь народ іти до тієї землі? Але вони прийшли, щоби сіяти страх і все перебільшували.

Фараон постійно сіяв страх і з деякими людьми йому вдавалося досягти мети. Але не з Мойсеєм. Мужність цього лідера пов’язана з його непохитною вірою в Бога. Доречи, люди, які мають сильну віру в Бога вони не будуть токсичними, або будуть каятися і працювати над тим, щоби припинити токсично впливати на інших.

  1. Вони займаються постійним критиканством. Їм все не так, все погано. Знаєте в чому різниця між критикою та критиканством? Критик, він дуже вболіває за те, що критикує і завжди готовий допомогти. Критик не просто критикує, але ще щось і робить. Критикан просто має насолоду з того, що критикує. Запитайте у критикана, а що ти зробив, щоби змінити на краще те, що ти критикуєш? Навіть коли критикуєш президента країни, що ти зробив? А я сумлінно працюю. Я молюся регулярно за країну. Я дуже не байдужий і люблю цю країну. А є такі, що нічого не роблять і у них всі погані і будь яка влада буде погана, тому що їх сутність – це лише критика.
  2. Сіють сумніви у вірі, розбивають віру. Були у нас такі люди, які перейшли до іншої церкви і почали «відловлювати» людей з нашої церкви, щоби їм розповідати, як тут все невірно і помилково. Наскільки це порядно судить самі.
  3. Принижують. Фараон принижує Бога. Принижує ізраїльський народ.
  4. Контролюють. Фараон не відпускає, тому що йому треба все контролювати.
  5. Сприймають інших, як своїх рабів. Ми знаємо як воно, коли ти приходиш до лікаря, а він з тобою розмовляє без тіні поваги. Ти для нього ще один вірус, черв’як, який не гідний уваги та поваги.
  6. Ці люди бачать лише погане. Вони ніколи не за що не дякують.
  7. Вони перебільшують поразки інших
  8. Маніпулятори. Якщо ти так не зробиш тоді від мене отримаєш ось це… Якщо не так, як я хочу тоді ти будеш страждати. Я тобі влаштую… Такі люди не шукають волі Божої. Такі люди не шукають блага ближнього.
  9. Контролюють. Дружини чоловіків, а іноді і навпаки. Ми з дружиною домовилися на самому початку, що вона мене не контролює, а я її.

ПРИКЛАДИ ТОКСИЧНИХ ЛЮДЕЙ В БІБЛІЇ

  1. Перша токсична істота це, навіть, не людина. Диявол. Заздрість до усемогутності Божої. І що він робить? Він уводить за собою частину ангелів. Токсичним треба, щоби за ними йшли. Вони ніколи не задоволені. Їм завжди, без винятків, треба кудись виливати свою токсичність. Це так само, як з вірусами, які постійно мутують. Мета вірусів – знищувати інші організми, щоби їм було добре.
  2. Єва, яка дозволила дияволу себе звабити і ще і звабила Адама на відпад від Бога.
  3. Саул. Його токсичність в постійному переслідуванні Давида. Він ненавидить свого конкурента і шукає його знищення.
  4. Дружина Йова, яка порадила йому проклясти Бога. «І сказала йому його жінка: Ти ще міцно тримаєшся в невинності своїй? Прокляни Бога і помреш!…» (Йов.2:9).
  5. Фарисеї. Ще ті лицеміри від релігії. Достатньо згадати, як вони налаштовували натовп, щоби ті вимагали розп’яття Христа.

ЯК ЖЕ НАМ ЖИТИ І ПОВОДИТИСЯ З ТОКСИЧНИМИ ЛЮДЬМИ?

Психологи нам радять, переважно тікати від таких людей. Добра порада, але ж, далеко не завжди ми маємо змогу позбавитися від таких людей. Наприклад, токсичними людьми можуть бути наші батьки, наша друга половина, колеги по роботі. Звісно ж, коли ми зустрічалися він, або вона, такою не була, але ж з часом виявилося, що моя рідна людина токсична, і, переважно, мене мачає. І що ж робити? Як можна уникати тих, з ким ми приречені бути разом? А, скажімо, якщо ми на роботі, яка нам подобається і яку не так просто знайти? Пропонуємо декілька порад.

1) Твердість. Фараон, як втілення токсичної людини, отримав від Мойсея надзвичайну твердість та рішучість у прагненні виконувати волю Божу. Мойсей не дозволив токсичній людині перекреслити виконання Божої волі, хоча фараон мав чимало влади.

2) Щиро говоріть, що ви не згодні. Повторюйте з чим ви не згодні. «Вибач любий, але я буду продовжувати служити Богу та відвідувати церкву». Мойсей постійно повторював волю Божу. Наприклад, чоловік проти того, щоби дружина ходила до церкви, або служила Господеві. Дружина постійно своїй другій половині говорить про те, що вона не відречеться від Бога та від служіння Творцеві, але варто додавати, що при всьому тому, я хочу бути доброю дружиною і буду тобі добре допомагати. Чоловік далі буде вдаватися до маніпуляцій говорячи: «От, якщо би ти не ходила до церкви тоді би ти була доброю дружиною» Але це вже маніпуляції, на які християнка не повинна вестися. Добрим прикладом є моя молодша донька, яка зараз живе в Дрездені. Я часто згадую її життєву позицію, як зразок моделі поведінки християнина. Музичне училище. Всі починають збирати якісь кошти на подарунок вчительці, що більше виглядає, як хабар. Донька рішуче відмовляється і всі з нею згодні. На пропуску автобусів з України на Польщу починають збирати кошти на хабар, щоби швидше пропустили. І знов Мар’яна каже всім «ні» і всіх перетягує на свій бік.

3) З любов’ю. Не забувайте ставитися до токсичних людей з любов’ю. А як інакше, якщо ми, навіть, ворогів повинні любити? Але не плутайте любов з м’якістю. У Христа був вищий ґатунок любові і при тому ця любов була дуже тверда.

А ЯК НАМ НЕ БУТИ НЕ ТОКСИЧНИМИ?

  1. Будьте всім задоволені. «Великий же зиск то благочестя із задоволенням» (1Тим.6:6). Це не означає, що ми сліпі і не бачимо недоліки. Звісно ж і критикувати будемо, але ж задоволені.
  2. Перевірте себе на ТЕСТ по токсичності:

— Ви частіше говорите критично чи позитивно?

— Ви часто людей налаштовуєте на Бога чи від Бога своєю критикою всього і вся.

— В розмовах сієте порожнечу чи духовність?

— Ви часто зупиняєте зло, гріх, коли вам несправедливо починають говорити про когось негативне і, при чому, несправедливо?

— Ви часто зміцнюєте віру людей і налаштовуєте їх на силу Божу, бути сильним і відважним, оптимістично налаштовуєте, що з Христом ми зможемо все подолати.

ПИТАННЯ: 1) Опишіть токсичну людину? 2) Які Біблійні персонажі були токсичними людьми? 3) Можете розповісти про те, як ви стикалися з токсичними людьми і чому це так неприємно? 4) Чому Бог не хоче, щоби ми були токсичними людьми? 5) Як самому не стати токсичною людиною? 6) Як поводитися з токсичними людьми? 7) що важливого ви винесли з цієї проповіді?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *