ПЕРСОНАЛЬНЫЙ САЙТ ЛЫСЕНКО ВАДИМА » ЦИКЛ. ДИВОВИЖНА ОСОБА БОГА — ДУХ СВЯТИЙ ЧАСТИНА 11. ДУХ СВЯТИЙ ТА ОСВЯЧЕННЯПЕРСОНАЛЬНЫЙ САЙТ ЛЫСЕНКО ВАДИМА

ЦИКЛ. ДИВОВИЖНА ОСОБА БОГА — ДУХ СВЯТИЙ ЧАСТИНА 11. ДУХ СВЯТИЙ ТА ОСВЯЧЕННЯ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

РОЗДІЛ 1. ВІД ЧОГО БОГУ БОЛЯЧЕ?

  1. Бог святий. Почнемо з того, що наш Бог, єдиний Бог, є святим. Бога Отця побачити неможливо на землі, але були поодинокі випадки, коли все ж таки Бог в Старому Заповіті є історія, коли пророк Ісая побачив святість Божу і був вражений: «Року смерти царя Озії бачив я Господа, що сидів на високому та піднесеному престолі, а кінці одежі Його переповнювали храм. Серафими стояли зверху Його, по шість крил у кожного: двома закривав обличчя своє, і двома закривав ноги свої, а двома літав. І кликав один до одного й говорив: Свят, свят, свят Господь Саваот, уся земля повна слави Його! І захиталися чопи порогів від голосу того, хто кликав, а храм переповнився димом! Тоді я сказав: Горе мені, бо я занапащений! Бо я чоловік нечистоустий, і сиджу посеред народу нечистоустого, а очі мої бачили Царя, Господа Саваота!» (Iс.6:1-5). Бог Сам святий і Він не може дивитися на гріх. Гріх викликає у Святого Творця огиду (руск. омерзение). Є речі на які людина не може дивитися без здригання. Великий письменник Астафьев, розповідав, що він, пройшовши другу світову війну все не міг забути, як радянським танкам треба було швидко проїхати і вони почали давити своїх же людей, щоби виконати мету. А мета, для СРСР була важливіше людей. Він про це розповідав зі здриганням.
  2. Чому Богу боляче від гріхів, а, скажімо, не байдуже? Небесний Батько створив людей для слави Своєї. Передбачалося, що люди будуть слухатися Бога, коритися Його святій волі визнаючи, що Творець розумніше, Усемогутній, Усюдесутній та справедливий суддя. Але люди перестали коритися через привабливість гріха. Коли люди, які створені Богом для вічного життя, пішли від Свого Творця, що міг відчувати Отець Небесний? Те саме, що і земний батько. Ми ж всі розуміємо, що притча про блудного сина, також і про те, що може відчути батько, коли його рідний син, все кидає і іде в розпусту витрачаючи всі гроші. Ладно б лише гроші, а то занапащає свою долю, ідучи до банкрутства. «Хто ховає провини свої, тому не ведеться, а хто признається та кидає їх, той буде помилуваний» (Пр.28:13). Чому ж Богу так боляче? Він так турбується за своє творіння. Перелічимо головні причини, які примушують Боша страждати.

1) Людина зраджує Богові. Творіння нехтує і зневажає свого Творця. Пам’ятаєте уривок, коли зустрілися поглядами зранений, змучений Христос та Петро, який щойно Його зрадив. То що повинен був відчувати Спаситель?

2) Людина зрікає себе на нещасне життя. Її доля приречена. А вічне життя буде пов’язано з пеклом, а не з вічністю чистою і прекрасною в Божих оселях. «І не ввійде до нього ніщо нечисте, ані той, хто чинить гидоту й неправду, але тільки ті, хто записаний у книзі життя Агнця» (Об.21:27).

3) Людина  вже на землі входить до царства темряви. Там де біснуваті, там де панує диявол, там де омана, нещастя, там де ніколи немає спокою та миру. Ось чому, ще в Старому Заповіті, лунає заклик від Самого Бога: «І ви будете освячуватися, і будьте святі, бо Я Господь, Бог ваш!» (Лев.20:7).

РОЗДІЛ 2. ЩО ТАКЕ ОСВЯЧЕННЯ?

Спочатку визначення, що таке святість. Святіть — це відокремленість від гріха. Святий, це той, хто немає нічого спільного з гріхом. Ось, що говориться про Христа: «Отакий бо потрібний нам Первосвященик: святий, незлобивий, невинний, відлучений від грішників, що вищий над небеса» (Євр.7:26). Якщо святість це вже певний стан, то освячення – це процес. Подивимося, як це відбувалося в Старому и Новому Заповітах і в чому відмінність.

  1. Освячування в Старому Заповіті. Освячували матеріальні предмети в храмі, і після такого ритуалу освячення, такі предмети вважилися святими. Також освячувалися і священники, щоби служити святому Богові: «І помажеш жертівника цілопалення та всі речі його, і освятиш жертівника, і стане жертівник Найсвятішим. І помажеш умивальницю та підставу її, і освятиш її. І приведеш Аарона та синів його до входу скинії заповіту, та й обмиєш їх водою. І зодягнеш Аарона в священні шати, і помажеш його, і освятиш його, і він буде священнослужити Мені» (Вих.40:10-13). Але найбільша проблему в тому, що такі дії носили лише символічний характер і не змінювали сутність людини.
  2. Освячування в Новому Заповіті. І ось, після Старого, який не спроможній принципово змінити в самій людині, з’являється, з приходом Христа, Новий Заповіт між Богом і людиною, на інших умовах. Тепер ще раз подивимося, різницю між процесом освячення в різних заповітах. «Бо коли кров козлів та телят та попіл із ялівок, як покропить нечистих, освячує їх на очищення тіла, скільки ж більш кров Христа, що Себе непорочного Богу приніс Святим Духом, очистить наше сумління від мертвих учинків, щоб служити нам Богові Живому!» (Євр.9:13,14). Покроплення кров’ю Христа це вже духовна дія, яка змиває вірою з людей гріхи. В Новому Заповіті ми освячуємося кров’ю Христа. «скільки ж більшої муки, додумуєтеся заслуговує той, хто потоптав Сина Божого, і хто кров заповіту, що нею освячений, за звичайну вважав, і хто Духа благодаті зневажив!» (Євр.10:29). Кров Христа, як жертви за нас, була принесена одного разу і вона діє. Бог не забуває, що була принесена одна досконала жертва. Але ми продовжуємо жити, нажаль, ми грішимо і забруднюємося гріхами. Навіть термін такий був ще в Старому Заповіті, який переходить і в новий – опоганювання (руск. осквернение). «Усе зле це виходить зсередини, і людину опоганює!» (Мар.7:23). І ось тут приходить дух Святий, який займається нашим очищенням, освяченням.

РОЗДІЛ 3. ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ОСВЯЕННЯ ДУХОМ СВЯТИМ

Без Духа Святого освячення, очищення від гріха просто не можливе. В принципі, людина може бути віруючою в не біблійному розумінні, може робити багато справ для Бога. Є бізнесмени, які активно займаються доброчинністю і ми таких знаємо і Бога це тішить. Але ж, розуміємо, що це не допоможе увійти в Царство Боже ані гроші, ані добрі справи, без справжньої віри Христової, без великого послуху Богові.

Найважливіше в житті християнина і на що більше всього звертає увагу Бог, — це освячення. «щоб був я слугою Христа Ісуса між поганами, і виконував святу службу Євангелії Божої, щоб приношення поган стало приємне й освячене Духом Святим» (Рим.15:16).

Скажімо, якщо в старому заповіті людина приносила жертву Богові, але на своїх умовах, така жертва не приймалася. Давайте згадаємо всім відому історію про двох синів Адама та Єви, Каїна та Авеля. Зверніть увагу, Каїн Богові жертву приніс, але він заздрив і розлютився на свого брата, що того жертва була прийнята, а його ні. І Бог почав його зупиняти, налаштовувати на боротьбу з гріхом. «Отож, коли ти добре робитимеш, то підіймеш обличчя своє, а коли недобре, то в дверях гріх підстерігає. І до тебе його пожадання, а ти мусиш над ним панувати» (Бут.4:7).

  1. Ще, навіть, коли людина не стала віруючою, вона відчуває дотик Духа Святого. Плачуть на фільмах про Христа, чують про Бога і це або торкається людину, або не торкається. Навіть, невіруючий чоловік, може відчувати вплив святості, а через нього і вплив Духа Святого на собі: «Чоловік бо невіруючий освячується в дружині, а дружина невіруюча освячується в чоловікові. А інакше нечисті були б ваші діти, тепер же святі» (1Кор.7:14). Але, коли ми людині проповідуємо, саме в цей час працює Дух Божий, навіть, якщо людина відкидає Євангеліє. Ще в стародавні часи Бог казав. «І промовив Господь: Не буде Мій Дух перемагатися в людині навіки, бо блудить вона. Вона тіло, і дні її будуть сто і двадцять літ» (Бут.6:3).
  2. В момент каяття в людину входить Дух Святий і Він починає процес очищення. Я так собі уявляю, що Христос з нами, але передає активність праці над людиною Духу Святому. На Дусі Святому ставиться акцент. Наведу дуже приблизну аналогію. Я стою поруч з моїм молодшим сином і спілкуюся з ним. Але ж зараз йому треба займатися англійсько мовою. То ж я, продовжуючи перебувати в одній кімнаті з молодшим, прошу старшого сина, який за фахом викладач англійської мови, займатися з Богодаром. Акцент зараз не на мені, але я поруч, як батько.
  3. Дух Святий дає нам бажання прагнути до святості. Дух Святий робить все можливе, щоби нам хотілось бути святими. Саме Дух Святий дає відчуття огидності від гріха. Іноді, навіть, боляче грішити. А ось тяжіння до святості дає саме Дух Святий, про що, власне, і Його назва говорить.
  4. Дух Святий дає нам силу на освячення. Взагалі, сила Духа Святого, настільки потужна, що навіть цією силою воскрес Христос і ми воскреснем. Це сила яка сильніше смерті. «Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму» (2Тим.1:7).
  5. Дух Святий підказує, промовляє. Колись моя молодша донька прийшла зі школи і промовила декілька слів брудної лайки. Ми з дружиною остовпіли. А дочка подивилася чистими очима і здивовано перепитала, що не так? Нам було дуже неприємно і ми почали їй пояснювати в чому ж проблема. Так і Дух Святий. Він і відкриває і підтримує і пояснює чому такий гидотний та жахливий гріх. Та ще і силу дає позбавлятися від гидоти гріховної. А використовує Дух Божий і внутрішній голос, голос сумління, і інших людей.
  6. Саме Дух Святий дає тугу за чистим життям. Ось, як діяв Дух Святий в царі Давиді, як цей цар сумував за чистотою та святістю і як ту святість просив к Бога. «Обмий мене зовсім з мого беззаконня, й очисти мене від мого гріха» (Пс.50:4). І це також ді Духа Святого.

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ОСВЯЧЕННЯ

  • Дух Святий підказує, промовляє, стукає в усі духовні канали, коли людина або збирається грішити, або вже грішить. І тут людина повинна відреагувати. Або послух Христу, або на хвилі Духа Святого, або слухати своє тіло, власну плоть.
  • Дух Святий благає завжди вчиняти свято, тому що: «Чи ви думаєте, що даремно Писання говорить: Жадає аж до заздрості дух, що в нас пробуває?» (Як.4:5). Він буде боротися за нас до кінця, до повної здачи людської волі під волю Божу.

РОЗДІЛ 4. ФІНАЛЬНИЙ.

ЧОМУ ГОЛОВНА МЕТА ДУХА СВЯТОГО – ОСВЯЧЕННЯ

Той, хто освячується, сповнюється Духом Святим.

Той, хто освячується, чує голос Духа Святого.

Той, хто освячується, іде вузькою, але вірною дорогою до спасіння.

Бог хоче, щоби ми освячувалися, тому що без святості ніхто Бога не побачить.

Без Святості ми не зможемо бути мешканцями Нового Єрусалиму.

Без святості, коли ми предстанемо на суд Божий, Христос подивиться на нас і скаже, Я вас не знаю.

Саме освячення Духом Святим допоможе нам предстати перед Богом, не в страху, але, дітьми Божими. Бог надасть нам вінця. Мій старший син, повертаючись з Китаю, побачивши нас промовив: «Я вас такий радий бачити, як ніколи». То ж, легко уявити, коли Бог нас зустріне на небі, Він так само промовить: «Я радий тебе бачити сину, або дочка, як ніколи». Ми побачимо, як Бог посміхається, як Він радіє за кожного, хто пропадав, та знайшовся, хто все життя себе очищував. І це буде вічна, невимовна радість спасіння, радість перебування з Анголами та Трійцею. «І не ввійде до нього ніщо нечисте, ані той, хто чинить гидоту й неправду, але тільки ті, хто записаний у книзі життя Агнця» (Об.21:27).

ПИТАННЯ: 1)  Чому Богу боляче від того, коли люди грішать і як це пов’язано з його святістю? 2) Що таке святість та що таке освячення? 3) Дух Святий відповідає за освячення. Яким чином Дух Святий освячує людину? 4) Поділіться власним досвідом, як у вас відбувається процес освячення і яким чином Дух Святий вам в цьому допомагає? 5) Освячення в Новому Заповіті чим відрізнялося від освячення в Старому? 6) Яка мета праці Духа Святого в людині? 7) Як освячення пов’язане з вічністю? 8) В яких сферах вашого життя найскладніше іде освячення? 9) Що ви взяли для себе з цієї проповіді?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *