ЦИКЛ. ДИВОВИЖНА ОСОБА БОГА — ДУХ СВЯТИЙ. ЧАСТИНА 12. ДАРИ ДУХА СВЯТОГО ДЛЯ ЦЕРКВИ. Частина 1.

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

«Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як доморядники всілякої Божої благодаті» (1Петр.4:10).

РОЗДІЛ 1. ДУХ СВЯТИЙ БІЛЬШЕ ВСЬОГО НА СВІТІ ОПІКУЄТЬСЯ ЦЕРКВОЮ.

  1. Бог – Дух Святий більше всього на землі піклується і працює з церквою. Звісно над сам Бог, Свята Трійця працює над кожною людиною зокрема, та над людством в цілому. Але ж, з Біблії стає зрозумілим, що акцент в опікуванні церкви все є таки покладений на Духа Святого і це, власно, Його місія. Бог завжди ставив акцент саме на церкві, тому що тільки церква навчає, як житися по заповідях, як любити Бога, як уникати гріха. Тільки в церкві навчають практичному християнському життю. Церква зберігає істину Євангелія. Якщо би не церква, віра вже би зникла з землі та і сама би земля зникла. Церква – єдине місце, яке нагадує про вічність і готує людей до вічності з Богом. Саме з цих причин енергія благодатної Божої дії зосереджена на церкві.
  2. Кожна група людей, яку об’єднує одна мета, розподіляють обов’язки між собою, щоби досягти ту мету. Футболісти розподіляють ролі. У них є захисники, нападаючі, воротар, тренер, на півзахисник і так далі. А уявіть, що би було, якщо би кожен футболіст бігав по полю куди хоче і не брав би на себе ніякої ролі в команді? Це поразка. Ще один приклад — симфонічний оркестр. Різні музиканти, але кожен виконує свою партію і так народжується прекрасна музика. Згадаймо будівельників. Кожен виконує свій обов’язок і за рахунок розподілу функцій, розподілу роботи, будинок, достатньо швидко, складається.

А тепер подумаємо про церкву. Доведеться відкинути типову картинку в голові у середньо пересічного громадянина – зайшов у храм, перехрестився, свічку поставив і вийшов. У кращому випадку, ще з батюшкою порозмовляв. Церква далеко не лише недільне Богослужіння. Церква це потужна армія людей, які працюють заради 3х речей:

  • Розширювати знання про Бога і до невіруючих, спасти тих невіруючих приводячи до церкви, як через пряму проповідь так і через різні проекти (наприклад, соціальні), різну допомогу.
  • Допомагати зростати духовно віруючим, щоби, не просто не загубили віру, але і щоби ставали такими зразковими, сильними, зрілими християнами.
  • Допомагати і підтримувати один одного. Недільна школа, наприклад, це допомога і невіруючим, щоби діти пізнавали Бога і віруючим, щоби їх діти, так само, зрозуміли, що Христос – є Спаситель. Служіння душеопікування, іншими словами, християнські психологи, які допомагають людям в проблемах духовних та психологічних.

Достатньо сказати, що в нашій церкві 41 напрямок: від пастора, до братів, які стоять при дверях, від молодіжного служіння до тих, хто рахує гроші.

  Не досягнути мети тим людям, які не створили команду з розподілом функцій. Не досягти мети команді футболістів – не перемогти на змаганнях і не стати чемпіонами. Не побудувати будинок будівничим, коли кожен буде робити, що тільки йому заманеться. Не буде ефективно проповідуватися Євангеліє і християнин не будуть допомагати один одному, коли в церкві не виконує свою функцію кожен з членів церкви. То ж, висновок, — щоби досягти мети, яку Бог поставив перед церквою, неодмінно треба служити дарами Духа Святого.

Для того, щоби церква ефективно працювала треба Духу Святому давати різні таланти всім віруючим. «Є різниця між дарами милости, Дух же той Самий. Є й різниця між служіннями, та Господь той же Самий. Є різниця й між діями, але Бог той же Самий, що в усіх робить усе. І кожному дається виявлення Духа на користь. Одному бо Духом дається слово мудрости, а другому слово знання тим же Духом, а іншому віра тим же Духом, а іншому дари вздоровлення тим же Духом, а іншому роблення чуд, а іншому пророкування, а іншому розпізнавання духів, а тому різні мови, а іншому вияснення мов. А все оце чинить один і той Самий Дух, уділяючи кожному осібно, як Він хоче. Бо як тіло одне, але має членів багато, усі ж члени тіла, хоч їх багато, то тіло одне, так і Христос» (1Кор.12:4-12). Декілька висновків з цього уривку:

Поруч з думкою, що різні дари, а Бог один наступна думка, служіння різні, а Господь той Самий. Чи не здається вам, що між служіннями та дарами ми можемо ставити знак рівності? Служіння повинно бути пов’язаним з дарами!

РОЗДІЛ 2. ЩО Ж ЦЕ ТАКЕ ДАРИ І КОЛИ ХРИСТИЯНИН ЇХ ОТРИМУЄ?

Дари – це грецьке слово і звучить, як «харизма». Дари Духа Святого — це духовні таланти, які спрямовані на духовне збудування церкви, на поширення Царства Божого, на допомогу християнам один одному. Християнин отримав талант від  Духа Святого і цим талантом служить ближньому. На цих талантах, на служінні один одному і невіруючому світу стоїть і існує вся церква. Пастор – це дар. Проповідник – це дар. Ви захворіли, вас провідають, підтримають представники служіння милосердя – це дар. З вашими дітками в недільній школі займаються – це дар. І так по всім напрямкам церковного життя. Без дарів Духа Святого, церкву можна закривати. Ці таланти людина отримує в той момент, коли кається і приймає Духа Святого. Дух Святий входить в людину, коли ми каємося. Хрестить нас Духом Святим.  «Бо всі ми охрещені одним Духом в одне тіло, — чи то юдеї, чи греки, чи раби, чи вільні, — всі одним Духом напоєні. Бо тіло є не одним членом, а багатьма» (1Кор.12:13,14).

Цікаво помітити, що Дух Святий бере перемогу Христову у вигляді дарів і роздає їх віруючим. Христос і воскрес і вознісся і взяв у полон темну силу, щоби з небес дати християнам дари. «Тому й сказано: Піднявшися на висоту, Ти полонених набрав і людям дав дари!» (Еф.4:8). Про Христа сказано, в цьому місті, три аспекти Його великого подвигу. Перше – Воскрес та вознісся в небо. Друге – переміг темну силу Своєю святістю та виконання місії, аж до смерті. Трете – дав дари, духовні таланти. То ж, спочатку Христос дає ці таланти, а далі Дух Святий, як представник Трійці, як Бог, опікується церквою і робить розподіл тих дарів.

РОЗДІЛ 3. ЯК ТРЕБА СТАВИТИСЯ ДО ДАРІВ?

Дари, виходячи з значення самого слова, це подарунки для церкви і це найкращі подарунки, які тільки Бог може дати церкві – дари у вигляді людей, носіїв тих дарів.    Для нас, можливо, найкраще, що міг би дати Дух Святий, це, звісно, гроші))) і ще любов та підтримку, коли нам погано. Ніби все. Але, насправді, найкраще, що дає Бог нам, як церкві, це — це люди з різними духовними Божими талантами.

Біблія навчає, як ставитися до різних дарів. «Але ті члени тіла, що вважаються слабшими, значно більше потрібні» (1Кор.12:22). В цій цитаті мова не стільки про слабких людей скільки про дари. І ось які висновки можна зробити з цієї цитати:

Всі дари цінні, та важливі. Є головні, наприклад, як дар пастора, але важливі всі дари. Це як з тілом. Відріж голову, якусь далі буде не зручно жити тілу. Але навіть руку можна відрізати і тіло буде жити, хоча це вже велика проблема для тіла. Але все ж таки, як Бог створив тіло мудро і все в тілі має необхідність так і з церквою, яка складається з різних дарів. Нам можуть здаватися деякі дари менш важливими, менш помітними, а звідси і менш поважними. Але, насправді, цінний кожен дар, навіть тому, що Бог продумував який дар дати кожному на збудову церкви. Коли ми дивимося на людей в церкві ми розуміємо, що поруч з нами носії великих Божих дарів і це одна з якостей, яка кожного з нас робить унікальним. Наше ж  відношення до кожного брата та сестри повинні бути, як до унікального носія Божого дару.

ЧОМУ І ДЛЯ ЧЬОГО ВСІМ ВІРУЮЧИМ ДАЮТЬСЯ ДАРИ?

  1. Щоби була справедливість. Хтось залишився безталанний? Так не може бути у Бога. Хтось скаже, та деж та справедливість, якщо я хочу бути пастором, або я мрію стати співачкою? «А кожному з нас дана благодать у міру дару Христового» (Еф.4:7). Це момент довіри. Бог є любов і Він знає, кому які дари треба давати. І що цікаво, вірш в Еф.4.7 говорить про те, що благодать, іншими словами, Божа сила, дається у зв’язку з даром Христа. Тобто, коли Бог дає дари Він враховує декілька параметрів:

ЩО ВРАХОВУЄ БОГ, КОЛИ ДАЄ НАМ ДАРИ?

  • Наші здібності.
  • Нашу природу.
  • Наші обставини.
  1. Щоби була рівномірність. «Хай не буде для інших полегша, а тягар для вас, але рівність для всіх» (2Кор.8:13). Продовжуємо аналогію з тілом. Можна вирізати одну нирку, але ж на іншу буде подвійне навантаження.
  2. Щоби була ефективність. Якщо в команді футболістів частина ляже на полі і не буде грати. На лаву штрафників садять важливого гравця і вся команда в небезпеці. Якщо частина бригади будівельників перестане працювати то коли ж вони здадуть об’єкт?
  3. Щоби всі духовно розвивалися та зростали. Служіння дарами допомагає бути завжди в тонусі, в формі. Коли ти служиш вже менше можеш собі розслабитися, бо служіння це відповідальність.
  4. Щоби всі приносили плід і так прославляли Батька Небесного. Що чекає від нас Бог? Звісно – для нього важливі плоди.

А) З одного боку, коли ми приносимо плоди, Бог прославляється. Зверніть увагу, чим більше плодів, тим більше прославляється Бог. «Отець Мій прославиться в тому, якщо рясно зародите й будете учні Мої» (Iван.15:8). Вираз «рясно зародите» можна простіше перекласти, коли принесете багато плодів.

Б) З іншого боку, коли ми не приносимо плід, (я ставлю різке питання) а для чого Богу нас підтримувати та допомагати? Так, розумію, це звучить вельми жорстко, але ж таку осторогу дає Христос. «Усяку галузку в Мене, що плоду не приносить, Він відтинає, але всяку, що плід родить, обчищає її, щоб рясніше родила» (Iван.15:2). Але є і добра новина: «… але всяку, що плід родить, обчищає її, щоб рясніше родила» (Iван.15:2).

  1. Дух Святий не просто дає дари, а дає кожному і не просто кожному, але як сам вважає за потрібне. А ви знаєте, що це щастя служити дарами? І ось чому. Справедливо кажуть, що велике щастя, коли твоя робота співпадає з улюбленою справою, з талантами. Так є у Бога. Він дає нам таланти = дари, а коли людина займається улюбленою справою вона щаслива, враховуючи, що ця  улюблена справа для Бога та водночас для людей.
  2. То ж, ключове питання полягає не просто в тому, щоби всі служили в церкві, а служили згідно дарам.

ПИТАННЯ: 1) Чому Дух Святий більше всього на землі опікується церквою? 2) Кожна група людей має якусь свою мету, яка мета церкви і яке відношення до тієї мети мають дари Духа Святого? 3) Прочитайте 1Кор.12:4-12. Що говорить про дари цей уривок? 4) Як би ви  пояснили, що таке дари Духа Святого невіруючим людям? 5) Як треба ставитися до дарів? 6) Чому і для чого всім віруючим даються дари? 7) Який у вас дар?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *