ВІРНІСТЬ

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

Ледь не все в цьому світі побудовано на вірності. Батьки разом виховують дітей і діти щасливі, тому що батьки залишаються вірними один одному, вірними своїм дітям. Дружина може багато чого вибачити своєму чоловікові, а от невірність може стати останньою краплею, яка зруйнує шлюб.

Життя від нас вимагає, так би мовити, багато вірностей. Вірний своїй родині, вірний своїй церкві. Зазвичай, надзвичайно цінується вірна своїй справі людина, вірна роботі. А щоби бути вірним своїй професії, треба бути вірним в навчанні. Вірність в дружбі. Вірність, в цілому, в будь якій справі. Коротше кажучи, вірність, як на роботі так і в людських стосунках. Легше запитати, — де вірність не потрібна? Виявляється, що немає такої сфери, де не треба була би вірність.

Статистика, річ уперта. І от ця статистика говорить, що на 100 % шлюбів, приблизно 70% розлучень. Це хіба не про вірність, точніше про її відсутність? Нещодавно почув історію, про молоду жінку, яка захворіла на онко, а чоловік її кинув, просто тому що уявляв собі, наскільки це буде складно. Додайте до цього, що у них ще дитина. Така невірність викликає у нас огиду. А от загально відомі історії, коли чоловік доглядав свою дружину 25 років, яка ще в молодому віці отримала травму і залишилась інвалідом на все життя, отакі історії викликають у нас лише захват та відчуття духовної краси.

РОЗДІЛ 1. ВІРНІСТЬ – ЦЕ ТЕ, ЧОГО ШУКАЄ БОГ

Сам Бог є вірним. «Він Скеля, а діло Його досконале, всі бо дороги Його справедливі, Бог вірний, і кривди немає в Ньому…» (Повт.32:4). Бог вірний Своєму Слову, своїм заповідям. Якщо Бог щось говорить Він це виконує. Якщо Бог щось обіцяє, Він цього дотримується. Бог завжди є любов і своїй природі не зраджує. Бог вірний Аврааму, коли пообіцяв, що у нього народиться син. Бог вірний Ною та і всьому людству, коли обіцяв, що більше не наведе потопу на землю, а знамено цього – веселка. І таких прикладів у Старому Заповіті безліч. Головне, що Бог будує стосунки з людиною, яку Він створив і от, як Бог вірний, такої вірності він чекає і від людини, вірності Собі, Своїм заповідям. Як, зазвичай, люди говорять, та Бог є і я в Нього вірю, але не так, як ви фанатично. А от у мене питання, — ви щось чули про те, що Бог вірний і що людина повинна бути вірною Богові?

Божа вірність вражає, бо Бог залишається вірним навіть коли стикається з невірністю людей? «Бо що ж, що не вірували деякі? Чи ж їхнє недовірство знищить вірність Божу?» (Рим.3:3).

Бог шукає вірних людей. «а що ще шукається в доморядниках, щоб кожен був знайдений вірним» (1Кор.4:2).

Нещодавно читав в Старому Заповіті, як Бог наказує, що коли навіть праведний почне грішити, відступати від Бога, тоді його праведність, Його прекрасні стосунки з Творцем, Його святість, все це буде перекресллено. І все з однієї причини, ця людина не утрималася в вірності.

Цікаво, чому так пильно Бог шукає вірних людей?

  • Бог хоче мати справу лише з вірними людьми.
  • Бог виховує вірність в нас і неодмінно буде на вірність перевіряти.
  • Бо вірна людина є людиною надійною.

 

РОЗДІЛ 2. ЩО ПОКАЗУЄ ВІРНІСТЬ?

  1. Вірна людина, це людина, яка віддана Богові.
  2. Вірна людина – це людина сильна, бо вірність вимагає внутрішньої сили.
  3. Вірна людина – це людина, яка може долати, перемагати свою невірність.
  4. Вірна людина, це обов’язково людина духовна.
  5. Вірна людина, це людина, яка сповнена Духом Святим, Сповнена Богом, якщо сказати простіше.

Юнак, Даниїл, відомий тим, що виявляв вражаючу вірність. Все його життя побудоване на вірності. І не лише він, але і три його друга. Всіх нас будуть збивати з віри. Так і цих юнаків. Спочатку пропонують їжу опоганену. Давай, ніби шепоче диявол, тебе ж ніхто не бачить. Але під страхом смерті – єврейські юнаки відмовляються. Потім наказ, під страхом смерті, не молитися. Даниїл молиться та ще і з відкритим вікном. Потім, кидають в рів зі левами. І знов і знов вірність, яка нагороджується великим перемогами та Божою славою. Якщо пильно подивитися на всіх героїв Біблії, це всі, без винятку, люди вірні. Коли вони і падали, підводилися і далі йшли за Богом. Наприклад цар Давид. Так, були падіння, але ж, в цілому, він залишався вірним Богові. І життя закінчив, як вірна людина.

РОЗДІЛ 3. ЯКІ ПРИЧИНИ ВІРНОСТІ?

Вірність, ми це повинні усвідомлювати, — є лише наслідком. Вірність, це як гілки, а нас цікавить саме дерево, його коріння та стовбур. Розповім приклад з свого життя. Треба було пломбувати зуб. Стоматолог чарівна дівчина. Ми почали спілкуватися на різні теми. Жіночка молода, приваблива, розумна. Обмінялися компліментами. Я запропонував якось зустрітися. Але ж, я мав на увазі одне, а вона зовсім інше. Через два дні дзвінок. — Ми з вами домовлялися зустрітися. Давайте. Я готова. І тут  почув липкий, бридкий голос: «Давай. Це твій шанс». І я цій дівчині, яка таким радісним голосом мені запропонувала зустрітися відповідаю: «Добре, давайте зострінимося. Я хочу вас запросити додому і ми з дружиною дуже раді будемо вас зустріти і поспілкуватися» Ще одна німа пауза. Очевидно слово дружина її так розчарувала, що вона більше і не схотіла зустрічатися, бо у неї була інша мета. Так, Бог випробовував мене на вірність.

Давайте подивимося, які причини вірності.

 

Як бачимо, людина рухається по життю маючи рівновагу муж любов’ю до Бога та страхом Божим. Коли прийшла спокуса, я не хотів зрадити Божу любов, а, з іншого боку, не хочу потрапити до пекла, не хочу, щоби віра, яка будувалася роками, була в мить знищена. Додайте вірність меті, яку Бог нам дає та, важливо, любові до ближніх.

Як християнин, я хочу бути вірним і Бог мені для цього дає все необхідне.

РОЗДІЛ 5. ЧОМУ ТАК СКЛАДНО БУТИ ВІРНИМ?

Що нам заважає бути вірним? НАсамперед, це зростаюче напруження. Уявіть собі, що ви висите над прірвою (руск. обрыв). Ви знемагаєте,  вам все важче і важче, а руки, ніби, понабрякали і нестерпно болять і цей біль все зростає і зростає? А коли так відбувається з нашею душею, яка так само, як оті руки, все більше напружується. А від чого ж вона напружується?

  1. Складні обставини.
  2. Люди, які невдячні, несправедливі, критикують, не розуміють, не підтримують.
  3. Сподобалось, щось друге більше, ніж щось перше. Наприклад, зустрів жінку, краще ніж твоя дружина. Або, прийшов до іншої церкви, яка яскравіше і більш приваблива, ніж твоя церква, твоя духовна сім’я.
  4. Треба перемагати слабкість тіла силою духа.

Справжня вірність розпочинається саме тоді, коли ви хочте кинути справу чи людину, віру чи відповідальність. Вірність починається, коли вам тяжко. Вірність розпочинається, коли ви хочете все кинути. Вірність починається, коли ви не хочете зараз, але розумієте, що в майбутньому буде правильно. Христу зараз важко йти на хрест. А коли нам тяжко, завжди будемо чути голос, — кидай усе!

Мій приклад. Як молодий недосвідчений пастор, я стикався з великою кількістю проблем. Дружина мені колись казала: «Не хвилюйся, тебе будуть дуже любити в новій церкві». Були важкі обставини і я виконував всі обов’язки. Мене оточували духовні немовлята. Мене піддавали доволі справедливій критиці. У мене почала спадати емоційна хвиля. Бажання бути пастором геть пропало. Це потім я зрозумів, що люди, які рухаються емоціями, зазвичай виявляють невірність. Кидають справу, не закінчивши.

Привабливість невірності в тому, що зараз, миттєво можеш скинути відповідальність з себе і тобі буде легко. Але, яка мета, до якої ти ідеш і до чого прийдеш?

ЯК ПОВИННО БУТИ, ЯКЩО ХОЧЕШ ДОСЯГТИ МЕТИ

РОЗДІЛ 6. В ЧОМУ І КОМУ ТРЕБА ВИЯВЛЯТИ ВІРНІСТЬ?

  1. Богу, насамперед, тому що Бога треба любити всім серцем.
  2. Сім’ї. Дружині/чоловіку. Дітям. А це час, це слова та дії, за якими стоїть кохання.
  3. Духовній сім’ї. Вірність свої церкві.
  4. Будьте вірним на роботі, доки ви її не зміните. Але поки працюєте, будьте вірним працівником.
  5. Вірним тій маленькій дорученій справі, з якої бути зростати велика вірність.

РОЗДІЛ 7. ЧОМУ ТАК ВАЖЛИВО БУТИ ВІРНИМ?

Бог дав нам все, щоби ми були вірними. Духа Святого. А чи ви пам’ятаєте, що серед 9 пелюсток присутності Духа Святого в нашому серці є вірність. «А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра…» (Гал.5:22). Насправді, з мови оригіналу, з грецької, слово «віра» перекладається не лише, як віра, а – вірність.

Для чого ж потрібна вірність?

1) Вірність потрібна, щоби бути з Богом в завіті. Під час хрещення люди дають обіцянку Богу, служити доброю совістю, бути з Богом завжди. То ж, вірність потрібна, щоби перебувати з Богом в завіті. Бог часто нарікав в Старому Заповіті, що євреї завіт з Богом зламали виявляючи невірність. «Й осквернилась земля під своїми мешканцями, бо переступили закони, постанову порушили, зламали вони заповіта відвічного…» (Iс.24:5). То ж, вірна людина не зрадить Господу.

2) Вірна людина не потрапить до пекла, бо за вірність вона прямує до вічних осель з Богом.

3) Вірна людина, це та, з якою мати приємно справу, бо вона ніколи не підведе. Вірна людина це людина надійна. А з надійною людиною хочеться мати справу, як Богу так і  людям. З вірною людиною і в розвідку підеш.

4) Вірна людина прославляє Бога своєю надійністю та вірністю.

5) Вірна людина зберігає благословення, зберігає стосунки з Богом і добрі стосунки з людьми.

6) Тільки вірна людина  може виконати волю Божу.

РОЗДІЛ 8. ЯК РОЗВИВАТИ ВІРНІСТЬ?

«Хто вірний в найменшому, і в великому вірний; і хто несправедливий в найменшому, і в великому несправедливий» (Лук.16:10).

1) Починай з вірності в маленькому. Важко, а то і не можливо бути вірним в великому, коли ти невірний в маленькому.

2) Будь сильним в спокусах невірності. Християни часто говорять про спокуси. Спокуси сексуальні, спокуса збрехати, спокуса ображатися, а навіть, велика спокуса кинути віру, кинути церкву. Але, здається, християни зрідка коли говорять про спокусу невірністю. Все життя Христа це була  суцільна спокуса. Одна з найбільших спокус, це спокуса невірністю. Диявол надзвичайно зацікавлений, щоби ми були невірними. Він хоче витягнути з нашого фундаменту лише один компонент- вірність. Але, людина, яка втрачає вірність, втрачає все.

Бог, як ми пам’ятаймо, зацікавлений, в протилежному, щоби ми були вірними: «а що ще шукається в доморядниках, щоб кожен був знайдений вірним» (1Кор.4:2).

3) Дивись на вірного Христа. Христос постійно спокушується. Згадаймо в пустелі спокуса від диявола. «Тоді каже до нього Ісус: Відійди, сатано! Бож написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!» (Матв.4:10).

4) З кожним кроком, коли ти залишаєшся вірним, приходить сила Божа. Пройшов спокусу невірністю і став сильніше, зміцнився Богом. Згадаймо приклад Христа в Гефсиманському саду: «А Він Сам, відійшовши від них, як докинути каменем, на коліна припав та й молився, благаючи: Отче, як волієш, пронеси мимо Мене цю чашу! Та проте не Моя, а Твоя нехай станеться воля!… І Ангол із неба з’явився до Нього, і додавав Йому сили» (Лук.22:41-43).

Кожного дня, окрім вихідних, ми з молодшим сином займаємося спортом, зокрема підтягуємося на турніку. Спочатку Богодар жодного разу не міг підтягнутися, але я почав його брати і допомагати це робити. Прогресу не було. І тоді я зрозумів, що повинен відчути, як син з усіх сил починає підтягуватися, а я його легенько підтримую, і коли вже відчуваю, що він на межі сил, трохи підштовхую. Так само і Бог з нами. Христос знаходиться в страшенному випробовуванні. Звісно, велика спокуса кинути все ті страждання, ще в них не вступивши. І ось Спаситель молиться і ми відчуваємо Його рішучість пройти ці випробовування, тому що треба слухняним бути не собі, а Богу Отцю. І саме  після того, як Христос промовляє: «проте, не Моя воля, а Твоя нехай станеться…» приходить Ангол з неба приходить і зміцняє сина Божого. Бог завжди буде нас зміцняти, але трохи напруження, щоби ми зростали, щоби ставали мудріше, сильніше і вірніше.

Ми всі буваємо невірні, але як на нас дивиться Бог? Коли у нас уявлення,  що Бог суворий суддя, який тільки і шукає, як нас засудити, звинуватити, це більше образ злого поліцейського. Але давайте подивимося, який Бог насправді. Петро, як відомо, огидо зраджує Христа, зрікаючись свого вчителя, з яким ходив три з половиною роки. Це той Петро, який пафосно промовляв, якщо всі зречуться, то я ніколи. Зрікся, навіть півень ще не проспівав. І ось після такої кричущої невірності воскреслий Спаситель зустрічається з Петром і все, що хочу почути це: «Чи ти любиш мене?» На відповідь зрадника Петра Ісус лише  промовляє, — паси овець моїх. Закладена велика думка. По-перше, коли ти любиш Бога ти не відречешся від Нього. Але ж, коли ти виявляв невірність, і  потім це усвідомив, Бог тебе  вибачить і буде знов чекати твоєї вірності. Петро, після такого прощення, назавжди залишився вірним.

РОЗДІЛ 9. ВЕЛИКІ БЛАГОСЛОВІННЯ ВІРНОМУ

 

 

— Найсильніша людина в світі програла, тому що була невірною. Що отримав Самсон, найсильніша людина в світі, якому сам Бог дав таку вражаючу силу, та ще і посаду судді єврейського народу? Він загинув, а життя його було безславним. То ж, не покладайся на свою силу, але покладайся на силу Бога і будь у тому вірним.

— Наймудріша людина програла, тому що була невірною. Що отримала наймудріша людина світу, премудрий, його так і називали, Соломон? Він, будучи зваблений численними жінками, відпав від Бога. Це була велика поразка. Висновок очевидний, — не покладайся на свою мудрість, але покладайся на Бога і будь Йому вірним.

Як закінчується життя вірної людини? Бог обіцяє вінець життя. Це вінець переможцю всім спокусам земного життя. «Не бійся того, що маєш страждати! Ось диявол вкидатиме декого з вас до в’язниць, щоб вас випробувати. І будете мати біду десять день. Будь вірний до смерти, і Я тобі дам вінця життя!» (Об.2:10).

ПИТАННЯ: 1) Що таке вірність? 2) Як ви розумієте вірність Бога? 3) Чому Бог шукає вірну людину? 4) Які ознаки вірної людини і в чому християнин повинен бути вірним? 5) Ви відчуваєте, що в вас Дух Святий, Який і дає цю вірність вам? 6) Розкажіть, як ви проходили випробування та залишалися вірним Богові? 7) Як в вірності може допомогти Страх Божий, Любов до Бога, Любов до людини, вірність меті? 8) Чому, щоби поставити людину над великим треба бути вірним в малому? 9) Які благословення тому, хто вірний? 10) Як стати вірною людиною?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *