ВІЄФЛЕЄМСЬКА ЗІРКА, ЯКА ВЕДЕ ДО ХРИСТА

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

«Коли ж народився Ісус у Віфлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зо сходу» (Матв.2:1).

  1. Мудреці зі сходу йшли, щоби вклонитися немовляті.

А) Волхви зі сходу були багатими людьми. Які можуть бути сумніви, коли східні мудреці принесли такі супер коштовні подарунки? А пройти такий шлях тривалістю декілька місяців? Треба ж було за щось жити та харчуватися? А забезпечити свої сім’ї, на час тривалої подорожі? Європа сьогодні, через своє багатство, починає відходити від Бога і це та Європа, яка була побудована на християнських цінностях. Людині здається, що коли у неї гроші вона собі може дозволити все, що душа бажає. І ось тут стає зрозуміло, коли людині, яка має багато грошей, не потрібен Бог, тоді вона живе винятково заради грошей. Ну це доволі примітивно. Вищий сенс людського буття, чи ти багатий чи бідний, — це точно не гроші, але Бог. Згадаймо видатного бізнесмена християнина, баптиста Рокфеллера. Джон Де́вісон Рокфе́ллер — американський підприємець, філантроп, перший офіційний доларовий мільярд в історії людства. The New York Times оцінив його статки близько 389 млрд дол. в еквіваленті 2018 року. Цей мільйардер жертвував великі суми на медичні дослідження, освіту, на боротьбу з жовтою лихорадкою. Він також був засновником Чиказького та Рокфеллерівського університетів. Був віруючим баптистом і жертвою надавав частину своїх доходів на підтримку церкві в ході всього життя. Був відомий, як працьовитий, цілеспрямований і побожний християнин, за що партнери називали його «Дияконом». Він завжди вів здоровий спосіб життя і повну відмову від алкоголю та табакокуріння. Мав чотирьох доньок і одного сина, якому і передав Фонд Рокфеллера.

Висновок: Багаті волхви та деякі мудрі багатії знайшли більше багатство саме у Христі.

Б) Волхви були найосвіченішими людьми свого часу. Вони через дослідження прийшли до висновку, що в такий то час повинен народитися Христос, Цар і володар всесвіту. Попри те, що це були науковці, причому, не складно наздогадатися, найвищого рівня, але ж вони залишили всі свої наукові справи діставшись висновку, що оце немовля, яке народилось – це значно важливіше за будь яку науку. І це вірно, бо серед науковців було багато віруючих людей, які вважали свою християнську віру значно більш важливішою ніж вся наука разом взята. Макс Планк. Основоположник квантової фізики, через що став лауреатом Нобелівської премії з фізики 1918 року. У своїй роботі «Релігія і природознавство» вчений написав: «… З Нього (з Бога), Його всемогутньої волі виходить все життя і все явища як тілесного, так і духовного світу. Хоча Він і непізнаваний розумом, але тим не менш безпосередньо проявляє себе за посередництвом релігійних символів, вкладаючи своє святе послання в душі тих, хто, віруючи, довіряється Йому. Вчений шляхом індуктивного сходження намагається по можливості наблизитися до Бога і Його світопорядку як до вищої … мети. Отже, і релігія, і природознавство потребують віри в Бога, при цьому для релігії Бог стоїть на початку будь-якого роздуми, а для природознавства — наприкінці ».

Майкл Фарадей. Протестант з Шотландії. Після одруження служив дияконом і церковним старостою в одному з будинків зборів своєї юності. Дослідники відзначають, що «сильне почуття згоди між Богом і природою просякають всю його життя і роботу». Він робив карколомні відкриття в галузі електромагнетизму і електрохімії. Вважається найкращим експериментатором і одним з найвпливовіших вчених в історії науки. Відкрив бензол. Відкрив принцип електромагнітної індукції. Винахід електромагнітних обертачів послужив основою для електродвигуна. У тому числі завдяки його зусиллям людство стало використовувати електрику.

Нас з дитинства привчали, що наука протирічить вірі християнській та Біблії. Це маячня, яка вигадана атеїстичною пропагандою. Наука відповідає на питання – ЯК ВЛАШТОВАНИЙ СВІТ? А християнство на інше питання – КИМ І ДЛЯ КОГО ВЛАШТОВАНИЙ ЦЕЙ СВІТ, І ЯК ЛЮДИНІ ТРЕБА ЖИТИ ПРАВИЛЬНО ТА ЩАСЛИВО?

Висновок: Наймудріші люди того часу знайшли вищу мудрість у Христі.

Висновок: Наймудріші люди визнавали над мудрість Христа. В порівнянні з Божою мудрістю, наша виглядає дуже обмеженою та жалюгідною. Волхви вклонялися Христу, як наймудрішому.

В) Волхви були відомими людьми і, як волхви того часу, мали достатньо непоганий статус, сучасною мовою кар’єру, але їм цього всього було не достатньо. Здається, насолоджуйся багатством, статусом, знаннями, але ні. Біблія дає коротку і вражаючу своєю глибиною думку: «Тільки від Бога чекай у мовчанні, о душе моя, від Нього спасіння моє!» (Пс.61:2). Український переклад вважається більш точним ніж російський, але не в цьому місці, тому наводимо російськомовний варіант перекладу цього псалма: «Только в Боге успокаивается душа моя: от Него спасение мое» (Пс.61:2).

Є такий аргумент на доказ істинності християнської віри – якщо людина хоче пити, це означає що вона влаштована так, що потребує воду. Якщо хоче їсти, це означає, що є шлунок. Якщо прагне Бога, це означає, що людина влаштована з душею, яка прагне справжньої віри, жити постійно з Богом і керуватися Його заповідями.

Висновок: відомі люди, люди з високим соціальним статусом, відклали свою славу, щоби визнати славу Божу.

  1. Волхвів зі сходу, вела зірка. Зірка, як фізичне явище.

Це було цікаве фізичне явище. «Вони ж царя вислухали й відійшли. І ось зоря, що на сході вони її бачили, ішла перед ними, аж прийшла й стала зверху, де Дитятко було. А бачивши зорю, вони надзвичайно зраділи» (Матв.2:9,10). Бог вислав мудрецям зі сходу зірку. Саме Бог панує над усією природою. І сніг і град, і урожай, і дощ і сонечко все від Нього. Йому підпорядковані всі фізичні сили всесвіту. Вони підпорядковані саме цьому немовляті, який зараз лежить в яслах, там де годували домашню худобу, а не в царських палатах лежить той, хто є царем Всесвіту.

Згадаймо, як Христос забороняв вітру та морю.

Згадаймо, як Він нагодував 5.000 і це без дружин і дітей, а всього тисяч 10.000 мінімум. А нагадував п’ятю хлібами та двома рибками.

Та що там море і примноження 5 шматочків хліба на 10.000 коли Спаситель навіть мертвим наказував і вони воскресали.

А що ж стосовно зірки? Насамперед, Бог може керувати і рухом зірок, тому визнаємо, що це велике чудо. Ось дві ключові версії астрономів. Перша версія, загального відома, належить Кеплеру. Кеплер доводив, що бачена волхвами зірка з’явилася в результаті рідкісного збігу в одній точці найбільш яскравих планет: Юпітера і Сатурна. За астрономічними обчисленнями Кеплера, такий збіг (Юпітера і Сатурна в сузір’ї Риб) мало відбуватися і в 747 році від заснування Риму, а в наступному, 748 році (тобто приблизно в той час, коли народився Ісус Христос), до цих двох планет повинен був приєднатися Марс. З Євангелія зрозуміло, що зірка, яка з’явилася волхвам перестала бути видима, коли вони пішли в Єрусалим, і знову з’явилася, коли з Єрусалима вони вийшли до Віфлеєму. Так що приєднання Марса в 748 році цілком узгоджується з євангельським оповіданням. Це небесне явище відоме в астрономії під назвою «парад планет». Цікаво, що в Лондонській обсерваторії в 60-і роки ХХ століття відвідувачі могли бачити відтворену англійськими астрономами картину зоряного неба в рік народження Ісуса Христа, і яскравої зірки там було приділено особливу увагу.

В наш час американські астрономи припустили, що волхви спостерігали наднову зірку, або народження нової зірки, в сузір’ї Козерога навесні 5 року до Різдва Христового. Ця теорія здається цікавою і цілком імовірною.

  1. А зірка веде волхвів зі сходу. «… І ось зоря, що на сході вони її бачили, ішла перед ними, аж прийшла й стала зверху, де Дитятко було» (Матв.2:9). Цікаво, що слово «ішла» стосовно зірки, з грецької мови, з мови оригіналу, перекладається більш точно, як керувала, вела, як полководець, який йде попереду і веде свою армію. У мене є один знайомий, який все любив повторювати, що нетреба хвилюватися, Бог покерує. Ось Бог керує і веде тих волхвів до Христа. Ви знаєте, що це є головний маршрут, який тільки може бути в житті людини, від своїх якихось уявлень про життя, про правду, про те, що добро, а що зло до Христа Спасителя. Я завжди батькам невіруючим, які не хочуть йти до Бога ставлю питання, — а згідно яких принципів ви будете виховувати своїх дітей? Відповідь, добро, справедливість та інші правильні речі. Ви молодці, але я своїх дітей виховував так, щоби ці принципи були не просто від нас з дружиною. Ну сказав я, синку ніколи не бреши. І що? Мій син виростає і добре розуміє, що, як кажуть в народі, не збрешеш не поїдеш. Солодка брехня приємніше гіркої правди. Покажіть своїм дітям Віфлеємську зірку, щоби вони далі самі прийшли до усвідомлення важливості Христа, щоби, подібно волхвам зі Сходу, вклонилися перед Царем Царів Та Господом всіх панів.
  2. Про зірку, яка буде підніматися зі Сходу і вказувати на Христа, було передбачене ще в пророцтвах: Мудреці зі сходу досліджували всі можливі документи, всі джерела і, в тому числі, Біблію. Вони дуже серйозно поставилися до цієї книги, повірили, що вона містить найправдивішу інформацію, якій можна довіряти. Вони прочитали пророцтво про Бога, Який прийде на землю, і побачивши зірку зрозуміли, — час втілитися Богу в людину прийшов. Ось це пророцтво: «Я бачу його, та не тепер, дивлюся на нього, та він не близький! Сходить зоря он від Якова, і підіймається берло з Ізраїля…» (Чис.24:17). Католицький теолог XIV ст., Іоанн Хільдесхаймський, писав: «знайшлися люди, що погодилися денно і нощно чекати і стерегти зірку, про яку пророкував Валаам. Довго вона не була; і чим довше вони її чекали, тим більше зростала чутка про ту зірку, і ширилася з кожним днем … і тим сильніше горіли вони надією її побачити ..». Берло – це царський жезл, символ Божественної влади Христа. А втім, що дивуватися, за сотні років було передбачене, що Христос народиться від незайманої дівчини, яка, відповідно, ще не пізнала чоловіка. Було передбачене, що Христос народиться саме у Віфлеємі. І все життя Христа було передбачене, включаючи, що Його зрадять за 30 срібників, і зрадить близький учень, що Його будуть розпинати і що Він воскресне. Але це все попереду. Зараз зірка веде волхвів до того, Хто є Усемогутнім Богом.
  3. Волхви ідуть за зіркою і тут може з’явитися традиційне релігійне відчуття. Тільки це відчуття починає обожнювати все, що пов’язане з Богом. Можливо це не так страшно, але ж люди більше шанують релігійні реліквії ніж самого Бога. Шанують, вклоняються і обціловують: плащаницю Христа, зображення Христа, Ангелів, які служили Христу, рушник, яким Спаситель обв’язувався. А волхви не вклоняються зірці, вони вклоняються самому Христу. Поклоніння належить винятково Богові, а не речам, які Його нагадують. Наприклад, ми приходимо до жінки, яка з таким тремтінням цілує піджак чоловіка і говорить, це мені на згадку про нього, а це його капці. От це ложка, з якої він їв ми з дітьми, її навіть не торкаємося. А давно ваш чоловік помер? – запитує з повагою до такої пам’яті гість. А з чого ви взяли, що він помер? – не менш здивовано запитує дружина. Ось він в сусідній кімнаті сидить і книгу читає. Може піти з ним порозмовляти. Кумедна картина, чи не так? Коли Христос живий, а Сам Син Божий на цьому наголошував: «… Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь» (Матв.28:20). Або, ще одну цитату згадати: «Коли будете в Мене просити чого в Моє Ймення, то вчин» (Iван.14:14). Просити щось у Христа можна тільки за умову, що Він є живий. Як можна щось просити у мертвого чи не існуючого?

Для чого так цінувати піджак чоловіка і зберігати пам’ять, коли він живий і ти можеш з ним жити?

  1. У кожного з нас є своя Віфлеємська зірка. Зірка, власно, це знак, який веде до Спасителя. Все, що робить Бог в нашому житті це все заради того, щоби привести нас до Христа. Давайте згадаємо наші Віфлеємські зірки, які ввели нас до Христа.

— Скільки людей мені розповідали, що знаходилися на волосинці від смерті. А для чого вам Бог життя зберіг? Очевидно, щоби ми зустрілися з Христом і вклонилися Йому.

— Скільки людей, в часи страждань, зверталися до Христа, благали про допомогу?

  1. Ми вже зрозуміли, все, що робить Бог, він веде нас до Христа. Чому так? Колись одна людина, яка декілька разів прийшла до церкви не без розчарування помітила, а що у вас все про Христа да про Христа. Одноманітно і не цікаво. І дійсно, на перший погляд, все так звужено. Давайте почитаємо, як Біблія показує нам безмежність і наважливість постаті Христа, а тоді вже будемо визначатися чи ми звужуємо, чи ті, хто шукає розваг, реалізації на роботі, хто насолоджується сім’єю, хто весь в політичній боротьбі, можливо саме вони звужують своє життя, коли викреслюють з нього Бога? «що визволив нас із влади темряви й переставив нас до Царства Свого улюбленого Сина, в Якім маємо відкуплення і прощення гріхів. Він є образ невидимого Бога, роджений перш усякого творива. Бо то Ним створено все на небі й на землі, видиме й невидиме, чи то престоли, чи то господства, чи то влади, чи то начальства, усе через Нього й для Нього створено! А Він є перший від усього, і все Ним стоїть. І Він Голова тіла, Церкви. Він початок, первороджений з мертвих, щоб у всьому Він мав першенство. Бо вгодно було, щоб у Нім перебувала вся повнота, і щоб Ним поєднати з Собою все, примиривши кров’ю хреста Його, через Нього, чи то земне, чи то небесне» (Кол.1:13-20). Окрім того, що саме Христос тримає весь Всесвіт навіть наша особиста доля залежить винятково від того, чи віруємо ми в Нього чи ні. «Я воскресення й життя. Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити» (Iван.11:25).

Тому, комусь здається, що ми звужуємо все, зводячи до Христа, але як можна звужувати, коли ми говоримо про безмежного, великого, вічного святого Бога? Як на мене, звужують все, як раз ті, хто ігнорує Бога і живе, як хоче. Виступив наш президент з передноворічним зверненням напередодні 2020 року з Новорічними привітанням. Яскраво, легко, креативно. А де ж хоча б згадка про Бога?

Висновок: Бог Отець буде нас завжди вести до Свого Сина, тому що до Бога можна прийти через Христа. «Промовляє до нього Ісус: Я дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене» (Iван.14:6).

  1. Волхви йшли до Христа не лише на свята, вона йшли тому що народився Христос. А тепер до тих, хто відвідує церкву на свята винятково. Прийдуть проблеми, а вони неодмінно приходять, і ви скажите Богу в молитві, допоможи мені, дуже Тебе прошу! А Бог вам відповість, — так ще свято не прийшло, я ж допомагаю тільки на свята, як і ти до Мене приходиш. Волхви, не залежно від свят, йшли, вклонитися народженому Христу.
  2. Когось зірка Віфлеємська продовжує ввести до Христа, але мета зірки привести до самого Христа і тоді Спаситель людства сам стає нашою зіркою. Вже не так важлива Віфлеємська зірка, яка важливий Христос, бо відтепер Він буде сяяти яскравіше ніж, навіть, Віфлеемсяка зірка, навіть, яскравіше сонця. Ось, як про Христа говориться в книзі Об’явлення, або, як цю книгу ще називають «Апокаліпсис»: «Я, Ісус, послав Свого Ангола, щоб засвідчити вам це у Церквах. Я корінь і рід Давидів, зоря ясна і досвітня!» (Об.22:16).

ПИТАННЯ: 1) Чому багаті волхви, які могли собі дозволити ледь не все, відправляються у велику подорож, щоби вклонитися немовляті Христу? Чому багатство не здібне принести щастя, але тільки Бог? 2) Чому наймудріші люди, лауреати Нобелівської премії, приймали Христа, як свого Спасителя і чому, наймудріші люди свого часу, волхви зі сході, прийшли щоби вклонитися Христу? 3) Чому люди схильні вклонятися більше реліквіям ніж самому Богу? 4) Чому все, що робить Бог, він веде нас до Христа? 5) Кона людина має свою віфлеємську зірку, яка була ваша Віфлеемська зірка, яка вела вас до Христа? 6) Що особливо вас торкається, що вражає в історії про волхвів, яких вела Віфлеємська зірка і привела їх до немовляти Христа?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *