ЯК НАВЧИТИСЯ ЛЮБИТИ БОГА ВСІМ СЕРЦЕМ?

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

Загально відомо, що найперша заповідь, а це означає, що це найважливіша заповідь – любити Бога. «І спитався один із них, учитель Закону, Його випробовуючи й кажучи: Учителю, котра заповідь найбільша в Законі? Він же промовив йому: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. Це найбільша й найперша заповідь» (Матв.22:35-38). Головна ознака природи Божої — любов. 

Бог все створив винятково через любов. Якщо би не було любові тоді нащо Бог і створив цей Всесвіт? То ж, істина і сенс всього буття – це вічна любов Бога.

Часто доводиться чути: «Я ходжу до церкві», або людина, яка хоче щось змінити, промовляє: «Все. Починаю нове життя, буду регулярно відвідувати церкву». І слава Богу за такі прекрасні наміри, але ж це не перше, що повинно відбутися. Смішно і дивно почути від чоловіка, який покохав жінку, — Все, я полюбив оту жінку, буду періодично ходити до неї в гості. Церква, Богослужіння – потрібні рівно для того, щоби надихнути нас жити з Богом. Церква нагадує нам істини, корегує, коли ми щось робимо невірне, допомагає нам і в молитві і в багатьох інших речах, але церква залишається лише засобом, для того, щоби не втратити любов. Коли довго не бачишся, довго не звертаєшся, любов згасає.

Ми ставимо традиційне питання до християн, — чи ти читаєш, молишся, чи відвідуєш домашню групу, але ж насправді ключове питання повинно бути іншим? Чи ти любиш Бога? Оце питання всіх питань, бо воно пов’язано з найважливішою заповіддю.

Ми благаємо, щоби люди служили в церкві, щоби відвідували регулярно домашні групи для духовного спілкування, але насправді це не причина, це лише наслідок, бо коли я люблю Бога, я буду робити все, що Він мені скаже. А ми все нагадуємо, просимо, клянчимо, умовляємо, а людині не цікаво на домашній групі, а їй нудно служити Господеві і все тому, що немає любові, або вона, в якомусь зачатковому стані.

Але ж Богові мало маленької любові, любові в тому самому зачатковому стані. Бог потребує все наше серце, все наше єство. Розумію, що це виглядає, як крайність, як щось нездорове, якщо би це просто я промовляв. Але ж, це промовляє сам Бог і тут від цієї заповіді не втечеш, по вона головна. Без неї втрачається сенс християнського життя.

«Як вони вже поснідали, то Ісус промовляє до Симона Петра: Симоне, сину Йонин, чи ти любиш мене більше цих? Той каже Йому: Так, Господи, відаєш Ти, що кохаю Тебе! Промовляє йому: Паси ягнята Мої!» (Iван.21:15).

  • Любов передує служінню.
  • Любов – це те питання, яке більше всього цікавить Христа. Спаситель не влаштував ніяких розбірок, скандалів, з’ясовувань обставин зради. Він просто питає, — чи ти мене любиш? І ось ми чуємо, від одного з видатних Апостолів, таку просту і ключову відповідь: «Так, Господи, відаєш Ти, що кохаю Тебе!»

РОЗДІЛ 1. ЧОМУ ТАК ВАЖЛИВО ЛЮБИТИ БОГА

І ЧОМУ ЦЕ НАЙВАЖЛИВІША ЗАПОВІДЬ?

А на чому взагалі будується всі стосунки між людьми?

А) Ділові стосунки. Об’єднує справа разом. Ні, розійшлися.

Б) Сусідські, дружні, колеги. Також не погано, але змінили роботу, змінили місце проживання і все.

В) Родичі. Але це далеко не завжди так надійно, бо ми знаємо, що і серед родичів, особливо за майно, бувають люті сварки та ледь не ненависть.

Г) І що у нас залишається? Любов, вірна любов. Це найкраща, найнадійніша форма стосунків. Бог обирає стосунки через любов. — Тільки любов може утримати нас довго з однією людиною. Так і з Богом. Якщо я до Бога ставлюся корисно, тоді я Його кину, коли прийде розчарування і я тривалий час не отримую те, що прошу. Так і відбувається. Здебільшого люди, які кидають церкву, кидають через розчарування в Бозі. Я так довго прошу, але Він мені так і не дав, хоча міг би.

— Бог говорить, що те, що наповнює наше серце – це й є скарб. Ми робимо тільки те, що любимо, або те, що не любимо заради тих, кого любимо. А наше серце створено для любові.

— Немає більш потужної сили ніж задоволення та любов. А от що цікаво, любов дає найбільше задоволення.

Бог створив нас, породив нас, щоби ми були вічно з Ним. Але ж, щоби бути у вічності нам треба очиститися від гріхів, бо Біблія попереджає: «І не ввійде до нього ніщо нечисте, ані той, хто чинить гидоту й неправду, але тільки ті, хто записаний у книзі життя Агнця» (Об.21:27). Очищення та приготування до вічного життя з Богом, яке ще називається спасінням, відбувається через святість. А святість – є любов до Бога. Слухатися Бога нереально складно, але коли любиш, тоді стає все не так складно.

«Ісус відповів і до нього сказав: Як хто любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо в нього» (Iван.14:23).

РОЗДІЛ 2. ЯК ВИЗНАЧИТИСЯ ЧИ ТИ ЛЮБИШ БОГА ЧИ НІ?

ЯКІ ОЗНАКИ ЛЮБЛЯЧОЇ БОГА ЛЮДИНИ?

Гадає це питання буде не таким і складним, коли ми згадаємо, як були закохані. Сподіваюсь, це прекрасне відчуття переживали всі, без винятку, навіть зовсім молоді люди. 1. Ти думаєш постійно про цю людину і вона у тебе викликає певне хвилювання.

Я пам’ятаю, як закохався в одну дівчинку ще в дитячому садочку. Старша група. Я пам’ятаю, що у нас були якісь ігри, ми всі залізли під кроваті, і та дівчина, на три голови вища від мене, лежала під сусідньою кроваттю. Як на мене вона була дуже вродливою і я їй, не довго думаючи, запропонував поженитися. Вона відповіла рішучим так. А потім я батькам оголосив, що я вже домовився поженитися. Я так тоді і не зрозумів, чого мої батьки так реготали. Але вже тоді був стан якогось піднесення. Потім, закоханість у відмінницю. Не так важливо, як вона виглядала, але важливо, що відмінниця. І кожного разу було подібне відчуття. Звісно ж, найсильніше воно було, коли я зустрів свою майбутню дружину.

  1. Ти хочеш бути завжди поруч з цією людиною. Тобі просто цікаво. Якщо тільки зовнішність вразила, чекай біди. Цікаво все в дівчині, і приємна зовнішність і, головне, сутність, думки, характер, відношення до життя, чим ця людина цікавиться. Так з Богом постійно хочеться бути у тих, хто Його полюбив від всього серця.
  2. Ти будеш говорити з іншими про того, в кого ти закоханий, тому що: «…Бо чим серце наповнене, те говорять уста його!» (Лук.6:45). Так християнин, який любить Бога, говорить про свою віру з усіма людьми. Він не може мовачти, тому що сильно любить Бога.
  3. Ти хочеш робити завжди приємне і абсолютно уникати того, що завдає біль тому, кого ти любиш. Пам’ятаю, як перший раз до новоутвореної сім’ї прийшли друзі і ми сміялися над усіма, в тому числі я говорив про якісь недоліки моєї дружини і ми також всі дружньо сміялися. А після всіх гостей дружина сказала, що їй було дуже боляче і неприємно. Я був вражений і розгублений, тому що в мої плани ніяк не входило робити боляче дружині. Чи схочемо ми завдавати біль Богові, Який попереджає, що коли ми свідомо грішимо, тоді знов розпинаємо Христа і знущаємося над Його жертвою?
  4. Слухаєшся. Цей пункт не завжди пов’язаний з людською любов’ю, але точно з любов’ю Бога. «Ісус відповів і до нього сказав: Як хто любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо в нього» (Iван.14:23).
  5. Залишаєшся вірним. Якщо любив дружину, а потім її кинув. Чому кинув? Просто, тому що розлюбив. Ось так виходить з Богом. Кинув, тому що і не любив, або розлюбив. Коли людина кидає одну людину, це було тимчасове захоплення. А коли почалися випробовування, складнощі кидаєш, тому що не любив. Бо, ми добре знаємо, що за любов треба вести боротьбу.
  6. Завжди обираєш Бога. Бог є пріоритет. Бог є найпершим і найважливішим. Хочу ще раз нагадати, що Бог не просто розраховує на любов, а це любов пріоритетна. «Хто більш, як Мене, любить батька чи матір, той Мене недостойний. І хто більш, як Мене, любить сина чи дочку, той Мене недостойний» (Матв.10:37). Якщо друга половина буде намовляти на гріх, — ми, через любов до Бога, скажемо ні. Якщо будуть просити, щоби ми пожаліли себе, не напружувалися, а ми розуміємо від Бога, що повинні служити, бо це Його воля, ми скажемо нашій другій половині – ні, через любов до Бога. Коли мама надсилає сину до в’язниці цигарки, або гроші на наркотики, коли батьки потакають гріху своїх дітей, вони не люблять Бога, як належить. Поставити Бога на перше місце, це і є любов. Можливо я вже згадував, як приїхали діти до нас із за кордону, а у мене репетиція прославлення, і я попросив, щоби мої діти з розумінням поставилися до мене, бо служу Господу і пішов на репетицію, а вже потім, сиділи, після репетиції прославлення, сиділи і спілкувалися. А знаєте чому так? Тому що Бога люблю. І цікаво, коли ми Бога так любимо і ставим Його на перше місце, він неодмінно благословить і нас і наших дітей. Така ж історія, коли через рік приїхала донька з Німеччини, а у мене була братська, яка відбувається кожної п’ятниці. Я попросив поставитися з розумінням і мав спілкування з братами, де готуються майбутні пастори, диякони, місіонери, служителі, а вже потім пішов додому зустрітися з донькою. Хтось скаже, що я ненормальний фанат. Можливо. Для мене це комплімент бути фанатом Бога. А роблю так, тому що не забуваю, що любов до Бога – це вищий пріоритет життя, вища цінність, що Бога треба любити більше ніж все на світі. А я іноді стикаюсь в церкві з тим, що, наприклад, збираємося на молитву, а деякі, навіть, служителі – та я не міг, або, у мене завал по роботі, у мене іспити та треба готуватися, у мене побутові справи. Друзі, хочу ще раз нагадати, якщо ми любимо Бога більше всього на світі, тоді ми Його, молитву до Нього поставимо на переш місце, залежність від Христа ставимо вищим пріоритетом.

РОЗДІЛ 3. А В ЧОМУ ПРОБЛЕМА З ЛЮБОВЬЮ, В ТОМУ ЧИСЛІ ДО БОГА, КУДИ ВОНА ЗНИКАЄ?

Гострота почуттів втрачається. Звикаєш до Бога. Наприклад, у людини є проблема, хронічно погані стосунки з Богом. Запитує, є бажання, щось змінити? Ні. Більш менш все влаштовує. Уявіть собі, чоловік з дружиною живуть. Розмовляють раз на два, три дні. Розмови формальні. Чи буде зростати кохання? Або, уявіть, в сім’ї жахливі стосунки і тут я, як пастор та душеопікун, пропоную допомогу, причому, практично, з гарантією, якщо будете все робити, як навчає Бог про сім’ю, у вас все налагодиться. І ось наступає час істини. Людина трохи подумала, а потім відповідає, — ні. Я не хочу. Це означає, що людина не має намір боротися за свою сім’ю, а це означає, що вона не любить. А хіба не так з Богом? Оскільки Він є живою істотою?

Августин, здається говорив, що всередині людини простір, який заповнюється лише любов’ю.

Хочу вам запропонувати ТЕСТ НА ЛЮБОВ ДО БОГА:

1) Чи часто ви говорите про Бога з іншими людьми?

2) Часто ви думаєте про Бога?

3) Ви ще зберігаєте тремтіння любові перед Богом? В Біблії це явище має назву – благоговіння.

Любовь — прекраснейшее чувство,
Она — живительный бальзам,
Любовь залечивает душу
И избавляет нас от ран!

Жизнь без нее — существование,
В колодце эха звук пустой,
Любовь нам душу наполняет
Благоговением, чистотой!

Какое счастье быть любимым,
И даровать любовь в ответ,
Любовь — прекраснейшее чувство,
Его сильнее в мире нет!

(Автор Ольга Колесникова)

4) Чи прагнете ви служити Господеві?
РОЗДІЛ 4. ЯК НАВЧИТИСЯ ЛЮБИТИ, АБО ЗБІЛЬШИТИ ЛЮБОВ ДО БОГА?

КРОК ПЕРШИЙ. Згадати все, що Бог зробив для мене. Коли до мене приходять розчаровані в подружніх стосунках, я завжди прошу їх згадати перші побачення, згадати всі прекрасні моменти, все, що для вас зробила доброго ваша друга половина. І якщо з людьми трохи складніше, бо у нас все переплетено, зло і добро, жертовність та егоїзм. Але ж у Бога все не так. Він сам чистий та абсолютно добрий тому Його любити легше ніж людей. То ж, згадаймо, що ж зробив для нас Бог:

В МИНУЛОМУ

  • Створив Всесвіт.
  • Створив землю, всю природу та людей.
  • Надав мені життя.
  • Дав мені все краще, що я маю, а вже моя справа то розвивати. Таланти, особливу зовнішність, темперамент, характер. І треба бути вдячними, якщо нам, навіть, щось не подобається. Людина без рук та ніг, яка випромінює щастя – Нік Вуйчич, показав всім нам, особливо незадоволеним, майстер клас радості.
  • Батько Небесний нас так полюбив, що віддав свого сина Однородженого, щоби зняти з нас прокляття.
  • Христос добровільно прийшов на землю, щоби взяти на себе гидоту, мерзенність наших, перепрошую, смердючих гріхів. Він знай, що Його будуть бити, принижувати, знущатися, катувати і розіпнуть, знав, але ж йшов на це.
  • Дав нам Свої заповіді святі, принципи, керуючись якими ми вчиняємо мудро. Так добре сказано, що праведний не спіткнеться ногою. Ми йдемо твердо по цій землі, бо керуємося небесними принципами.
  • Вражає Божа любов, коли Він нас полюбив ще в стані гріха, Він полюбив нас першим: «Ми любимо Його, бо Він перше нас полюбив» (1Iван.4:19)
  • Христос зробив нас новим творінням, бо вилив в нашу духовне серце Духа Святого. Ми були мертвими, а стали живими, ми були брехливими, мстивими, ненавиділи людей, були сповнені пристрастями та пожадливостями. А тепер, ми вільні від панування гріха. Ми в церкві і це означає, що якщо, навіть, у нас і є серйозні проблеми духовні, нам неодмінно допоможуть, підтримають, простягнуть руку допомоги.

В ТЕПЕРІШНЬОМУ ЧАСІ

  • Христос в небі молиться заступницькою молитвою за нас.
  • Підтримує нас, бо Сам сказав: «…Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь» (Матв.28:20).

В МАЙБУТНЬОМУ

Ми чекаємо Його другого пришестя Ісуса Христа.

Ми чекаємо нових неба та землі. Чекаємо вічних осель Божих, які, доречи, Христос для нас готує.

Ми чекаємо, що всім, хто любить Господа, сам Спаситель дасть вінка і це буде вища нагорода. І ми будемо вічно з ним, так буде досягнута Божа мета, щоби його прекрасне творіння жило з Ним вічно. І це буде місце вічної радості.

КРОК ДРУГИЙ. Усвідомити, що треба каятися, коли ми те перше кохання втратили. Згадати, як ми переживали перше кохання до Бога і повернутися до того життя, коли ми тільки покаялися і палали любов’ю до Бога. «Але маю на тебе, що ти покинув свою першу любов. Отож, пам’ятай, звідки ти впав, і покайся, і вчинки давніші роби…» (Об.2:4,5).

КРОК ТРЕТІЙ. Замість формальної молитви починайте розмовляти з Богом. Я знаю, як це не просто, коли ти духовно засохнув. Я завжди даю таку пораду, ви ж, коли захворіли, приходите до лікаря, або вам пропонують кожну годину приймати ліки. Або у тебе бронхіт, який перейде в запалення легень, або кожної годин ліки і виходиш з хвороби. Коли ви відчуваєте, що відходите від Бога знайдіть програму, яка буде сигналізувати вам кожної години. І кожної години ви два речення промовляєте Богові. Немає можливості знайти програму, яка буде нагадувати вам кожну годину, самі спробуйте кожної години звертатися до Бога. Головне розірвати це порочне коло, коли ми з ранку молимося, а потім тільки на ніч, та ще і перед їжею.

КРОК ЧЕТВЕРТИЙ. Подумайте, як повинно виглядати життя людини, яка любить Бога? 1) Кожне день по декілька молитов. 2) Щоденно харчуйтесь Словом Божим. Не можете багато прочитати читайте потроху. Одна зі стратегій диявола лунає так: «Ти або читай нормально по декілька розділів Біблії, або зовсім не читай». Я зрозумів, що крайнощі, така собі небезпечна річ, яка є складовою стратегії диявола. В нормальному режимі ми читаємо так, щоби за рік перечитати Біблію. Але, якщо якась запарка, форс мажор, візьміть 5 хвилин, лише 5 хвилин для Бог. Я абсолютно не вірю, що ви не можете знайти 5 хвилин на Бога. Нещодавно одна сестра розповідала, як вона зараз супер зайнята і не може знайти час почитати Біблію. Я поставив перед нею зовсім простеньке питання, а де ти знаходиш час, щоби поїсти. Ми всі по доброму посміялися.

«Але маю на тебе, що ти покинув свою першу любов. Отож, пам’ятай, звідки ти впав, і покайся, і вчинки давніші роби…» (Об.2:4,5). Починайте серйозно та жертовно служити Богові. Іноді, від наших дій змінюється наше затверділе серце. Наприклад, чоловік трохи ображений на свою дружину, вона з ним грубо  розмовляла. Але пішов, купив їй квіти, або шоколадку. Відчуваєте, як змінилося серце? Ось так і ми, коли починаємо служити Господеві, наше серце також змінюється. Давайте згадаємо Марію, яка дуже дорогим миром намащувала ноги Христа, коли господар будинку, фарисей, дуже обурювався, що від такої сумнівної жінки Христос приймає такий подарунок: «І, обернувшись до жінки, Він промовив до Симона: Чи ти бачиш цю жінку? Я прибув у твій дім, ти на ноги Мої не подав і води, а вона окропила слізьми Мої ноги й обтерла волоссям своїм. Поцілунку не дав ти Мені, а вона, відколи ввійшов Я, Мої ноги цілує невпинно. Голови ти Моєї оливою не намастив, а вона миром ноги мої намастила… Ось тому говорю Я тобі: Численні гріхи її прощені, бо багато вона полюбила. Кому ж мало прощається, такий мало любить» (Лук.7:44-47). Марія робила дуже багато жертовних речей: окропила ноги сльозами, цілувала ноги Спасителя, голову оливою, надзвичайно дорогою, намастила. І ось тут Христос підкреслює, що вона сильно полюбила, що було видно через її дії.

ПИТАННЯ: 1) Чому любити Господа це найважливіша заповідь? 2) Чому саме всім єством, а не просто трохи дружину, трохи дітей, трохи хобі і трохи Бога? 3) Які ознаки людини, яка любить Бога всім серцем? 4) Чому Бога не так просто любити, що заважає? (І що заважає конкретно вам?). Будь ласка, без загально – порожніх відповідей, тіпа – лінь заважає. 5) Що робити, щоби повернути любов відновити, розвинути? 6) Чому Бога так бажає, щоби не просто повернулися до любові Божої, а до першого кохання? 7) Розкажіть, як ви переживали це перше кохання до Бога? 8) Що повинно змінитися в вашому житті, щоби жити згідно найбільшої заповіді?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *