ЯК ПОМИРАТИ ДЛЯ ГРІХА? РОЗДУМИ НАД 6м РОЗДІЛОМ ПОСЛАННЯ ДО РИМЛЯН

Поделитесь статьёй или подпишитесь на обновления:

У наш час навряд чи хтось буде ставити таке питання. Але, по суті, в цьому питанні є серцевина, яка турбує і сучасних християн, — це питання, чи повинні ми, як послідовно-ки Христа, продовжувати грішити чи ні? Візьмемо першу частину питання, яка і по сей день актуальна: «Чи залишатися нам в гріху?». А далі Апостол дає дуже дивне твердження: «Ми вмерли для гріха, як ще будемо жити в нім?» (Рим.6: 2). Давайте чесно, можна декларувати, стверджувати, проголошувати все, що завгодно, але в дійсності то цього немає. Продовжуючи щиру розмову скажімо, що ми не тільки не померли в гріхах, але і продовжуємо в них «плавати». Цих гріхів стільки, що каятись не перекаятись. Ось, скажімо, згадати, минулий тиждень. Скільки ви грішили разів?
РОЗДІЛ 2. ОБРАЗИ НАШОЇ СМЕРТІ
Бог, використовуючи Ап. Павла, дає нам 2 головни образи духовної смерті:
1) Водне хрещення. Занурення в воду, як смерть для минулого гріховного життя. «Невже ви не знаєте, що всі ми, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися? Отже, ми поховані з Ним хрещенням у смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, так і нам ходити в оновленому житті. Бо коли ми з’єдналися подобою смерти Його, то повинні бути з’єднані і подобою воскресіння» (Рим.6: 3-5).
2) Розп’яття Христа і наше з Ним розп’яття. «Знаючи те, що наш давній чоловік розп’ятий з Ним, щоб скасовано було тіло гріховне, щоб не бути нам більше раба-ми гріха» (Рим.6: 6). Ап. Павло дає нам приклад самосвідомості, приклад християнського погляду на себе, приклад налаштування своїх думок. «А я не бажаю хвалитися, хіба тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп’ятий, і я для світу» (Гал.6: 14). Він бачив себе розп’ятим для світу. Слід нагадати, що світ — це гріховність. Саме про це говорить Яків: «Не любіть миру ні того, що в тому мирі».
До речі, про стару (ветху) людину. Три рази Ап. Павло використовує цей образ, кажучи, що в нас живе стара людина. В посланні д Римлян, в посланні до Ефесян 4.22 і Колос. 3.9. Наприклад: «Не кажіть неправди один на одного, якщо скинули з себе людину стару з її вчинками» (Кол.3: 9). Цікаво, що слово «скинути» перекладається з мови оригіналу не просто, як зняти, а здирати. Скільки таких історій, — у дитини опік і з неї здирають одяг. А коли ми забруднилися тоді треба ту грязюку, той бруд
«відгризати».

ГЛАВА 3. ВМИРАННЯ
Слово Боже постійно використовуючи, знову-таки різні образи, постійно нагадує нам про помирання для гріха. Я б сказав, вмирання, як спосіб життя. Наприклад, Ап. Павло говорить про вмирання, як про постійне переживання, постійну прак-тику християнського життя: «Я щодень умираю. Так свідчу, браття, вашою хвалою, що маю її в Христі Ісусі, Господі нашім» (1Кор.15:31). Христос, коли закликає слідувати за ним, дає цікаве попередження всім, хто хоче стати Його учнем: «Тоді Ісус сказав до своїх учнів: якщо хто хоче йти за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме свого хреста свій і йде за Мною, бо хто хоче спасти свою душу, той погубить її, а хто погубить душу свою заради Мене, той знайде її »(Матф.16: 24,25). Вершина відкидання себе — це хрест. А що таке хрест, — це вмирання заради спасіння ближніх. «… Я розп’ятий з Христом» (Гал.2: 19).
   Одна з фундаментальних істин християнства говорить — Христос був розіп’ятий за гріхи наші. А чому ж ми повинні бути співрозп’яті разом з Христом? На хресті Христос вбив гріх і там же на хресті був розп’ятий наш старий чоловік. Біблія так і каже, що Спаситель прибив нашу гріховну природу до хреста: «знаючи те, що наш давній чоловік розп’ятий із Ним, щоб знищилось тіло гріховне, щоб не бути нам більше рабами гріха» (Рим.6:6). Слово «давній» перекладається, як старий, застарілий. Цей вірш говорить, що стара людина — це гріховне тіло. Це сила гріха в нас. Наш старий чоловік, який жив в гріхах і отримував насолоду від цих гріхів, розп’ятий. Я ще пам’ятаю, як мені подобалось пити, палити. Один брат з нашої церкви розповіда про свою дружину, що до каяття: «Таке враження було, що вона йшла на ринок не стільки за покупками, скільки, щоб скандалити і від цього отримувати адреналінове насолоду». Піти на ринок і не поскандалити, а навіщо тоді туди ходити? І тут ця жінка зустрічає Христа і на ринок ходить, як це не дивно, просто, щоб купити якусь річ. Дуже лагідна людина умертвила в собі стару, давню (ветхую – руск.) людину.
   А що ж відбувається в реальному християнстві? Пам’ятаєте, був колись такий радянської фільм досить відомий, про боротьбу повсталих проти більшовицької влади литовців під назвою: «Ніхто не хотів помирати»? Іноді мені здається, що на прапорі багатьох християн написано не вважайте себе померлими для гріха, а швидше, — «ніхто не хотів вмирати».
ГЛАВА 4. ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ВМИРАННЯ. ПРОЦЕС
Ті, хто займається душеопікуванням, християнським поглибленим консультування людей з проблемами, знають, що обов’язково розробляється стратегія битви з гріхом. А ми зараз з вами подивимося стратегію християнського вмирання.
1. Згадаймо про спосіб водного хрещення. «Того образ, хрищення не тілесної нечистости позбуття, але обітниця Богові доброго сумління, спасає тепер і нас воскресенням Ісуса Христа» (1Петр.3:21). Я розумію, що для слов’янських народів, в зв’язку з радянською спадщиною, дати слово і його не виконати — це абсолютно звичайне явище. Навіть німці кажуть, що мешканці колишньої соціалістичної Німеччини, дуже відрізняються від німців західної Німеччини яка не була під тиском комуністичної ідеології. Ось, як сильно впливає соціально-політичне середовище на менталітет людини. Отже, в хрещенні ми давали Богу обіцянку служити добрим сумлінням. У хрещенні ми вмерли з Христом для гріховного життя. І що ж, повинні ми тримати в пам’яті, не забувати і повторювати данні Богу обіцянки? А для чого взагалі даються обіцянки? А чи знаєте ви, обіцянки для того і даються, щоб про них не забувати. Ось під час вінчання все так красиво, наречений і наречена дають один одного обіцянки. Жінки плачуть, мами плачуть, татусі ледве стримують сльози від милування такої зворушливих картини, коли молодята дають один одному обіцянки. А потім пару років, іноді в кращому випадку, і бай бай, до побачення. Знайду собі когось покраще. А як же обіцянки? А ви що це серйозно сприймали? А як же обіцянки бізнесменів? Обіцянки лікарів (клятва Гіппократа) і обіцянки військових, та і політиків? Це все порожній дзвін? Давайте запитаємо у дружин, хотіли б вони, щоб їх чоловіки, коли вони будуть вражені красою який не будь нової співробітниці або нової сусідки, та ще й розлученою, згадали свої обіцянки і сказали самі собі так: «Я обіцяв дружині бути з нею завжди, поки нас не розлучить смерть»?

2. Вмирання — це сказати «ні» гріху. Давайте подивимося, як вмирали для гріха Біблійні герої.
1) Вмирання Йосипа. Вельми відомий епізод, коли дружина заступника фараона, почала приставати до молодого і вродливого хлопця. Як він їй відповів: «І сталося по тих пригодах, і звела свої очі на Йосипа жінка пана його. І сказала вона: Ляж зо мною! А він відмовився, і сказав до жінки пана свого: Тож пан мій не знає при мені нічого у домі, а все, що його, він дав у мою руку. Нема більшого в цім домі від мене, і він не стримав від мене нічого, хібащо тебе, бо ти жінка його. Як же я вчиню це велике зло, і згрішу перед Богом?» (Бут.39:7-9). Прямо на наших очах відбувається вмирання молодого, красивого, розумного і з лідерськими якостями, Йосипа, вмирання до гріха.
2) Вмирання Даниїла. Пам’ятайте, як цього молодого хлопця, єврейської національності, який потрапив в полон, сам цар змушував їсти нечисту їжу, яку євреям було заборонено їсти? Давид і троє його друзів відмовилися. Згадайте, як вийшов указ від царя, якщо хто буде звертатися до іншого Бога, крім царя протягом 30 днів, той буде кинутий у рів з левами. Ми можемо уявити жах бути пошматованим, в молоді роки, левами. Це ж страшно розлучитися з життям, це ж страшно померти такою мученицькою смертю. Яка ж була реакція цього молодого хлопця? «А Даниїл, коли довідався, що було написане те писання, пішов до свого дому, а вікна його в його горниці були відчинені навпроти Єрусалиму, і в три усталені порі на день він падав на свої коліна, і молився та славив свого Бога, бо робив так і перед тим» (Дан.6:11). Данило помер для зради Бога, помер для гріха.
3) Вмирання Христа. Згадаймо, коли диявол спокушав Спасителя. Наприклад, серед трьох спокус: «Знов диявол бере Його на досить високу гору і поки-показують Йому всі царства світу і славу їх, і каже Йому: все це дам Тобі, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!. Тоді каже до нього Ісус: Відійди, сатано! Бо написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному» (Матф.4: 8-10). Христос показав приклад вмирання.
3. Вмирання, — це коли ми себе вважаємо померлими для гріха.
А) Помираємо разом! Зараз дуже багато говорять про позитивний настрій. Деякі сестри три роки тому їздили на конференцію «Ти дочка царя». І всім жінкам, цілий день вселяли, нагадували, піднімали самооцінку, вчили, що потрібно себе сприймати, як доньок царя. З яким же натхненням поверталися дочки царя і з якою надією чоловіки сиділи вдома і чекали, як повернутися їхньої дочки царя і як вони тепер, тому що вони ж дочки Царя, перестануть їх «пиляти», тому що дочка Царя не переставала «пиляти» свого чоловіка. А що сталося далі? Дочка Царя вранці вийшла в домашньому халаті, заспана і так накричала на чоловіка, що він забув за собою прибрати хліб і сало, яке він їв на ніч. Вона так кричала, що він просто втік від дочки царя. Чоловік пам’ятав тільки одну фразу, яку дочка Царя все повторювала: «І не треба мені тут тарганів розводити!» Отже, відштовхуючись від того, що ми діти царя, будемо вмирати. І цей процес вмирання пов’язаний з вельми позитивними емоціями перемоги. Адже перемагати це прекрасно!
Ми можемо зробити висновок, що вмирання, відбувається тоді, коли ми не реагуємо на спокуси, не беремо їх, коли ми говоримо гріху ні.

Б) Вважайте себе померлими для гріха. «Так само ж і ви вважайте себе за мертвих для гріха й за живих для Бога в Христі Ісусі, Господі нашім» (Рим.6:11). Слово «вважайте» (руск. — «почитайте») перекладається, як — вважати, думати, мислити, міркувати, роздумувати і всі ці слова по відношенню до себе. Так думайте про себе. Виходить, що Бог нас вчить, перед тим, як ми будемо на щось реагувати, думати про себе, вважати себе, думати, міркувати про те, що ми померли для гріха. Мій          добрий знайомий, вже, порівняно, в немолодому віці, сів за кермо автівки. Він розповідав, як це трапилося. Вже і машину купив, а ніяк не міг переступити психологічний паркан страху перед вождінням. Якийсь просто тваринний страх сісти за кермо. А потім згадав свого знайомого, який дуже простий, навіть трохи тупуватий чолов’яга. І подумав сам собі, та невже ж я тупіший за нього? Я ж ніби розумна та смілива людина. Сів за кермо і поїхав. Моєму знайомому допомогло те, як він про себе подумав. Вести боротьбу з гріхом — це зусилля нашої волі, наших роздумів. Як тільки гріх до нас підбирається, як хижий та підступний леопард, підповзає тихо і непомітно, ми відразу ж, самі собі: «Я вважаю себе мертвим для гріха/померлим для спокус. Я не реагую на гріх!» А потім, цю святу навичку ви закріплюєте, зміцняєте, пускаєте коріння.
   Є таке явище в світі тварин і комах під назвою танатозом. Танатозом (від грец. Thanatos — смерть), захисна реакція тварин і комах, що виявляється в здатності при-творятися мертвим, завмирати. Танатозом — уявна смерть, захисна реакція у деяких комах (типовий приклад — жуки-піґулочник). Тварина або комаха завмирає, часто приймаючи неприродну для себе позу, щоб залишитися непоміченою або відлякати активного хижака, який уникає падалі, мертвечини. Цим танатоз відрізняється від каталепсії, при якій тварина просто на час завмирає. Іноді Бог нас вчить через поведінку комах. Пам’ятайте, як Бог вчить ледаря наслідувати мурашки? А тепер уявіть, що ми, як та Божа корівка, завмираємо, коли нас намагається зачепити диявол, злі, підступні, гріховні, спокусливі думки приходять.
4) Не забувайте, що найактивнішим чином нам допомагає наш постійний партнер в духовності — Дух Святий. Ап. Павло говорить про це в цьому ж посла-ванні до Римлян. «бо закон духа життя в Христі Ісусі визволив мене від закону гріха й смерти» (Рим.8:2). Дух життя, Дух справжньої Божественної життя — це Дух Святий у мені.
ГЛАВА 5. НАСЛІДКИ ВМИРАННЯ. ПРО КРАСУ ДУХОВНОЇ СМЕРТІ
Смерть виглядає завжди некрасиво. Правда недавно, у себе на сторінці Фейсбуку, я помістив світлину молодої християнки, яка вмирала одночасно від раку легенів і раку горла. Фотографія точно відобразила молоду ученицю Христа просто з сяючою посмішкою. Але це велике виключення. Насправді смерть жахлива, спотворна. Але є смерть, яка виглядає найкрасивішим чином. І більшої краси в людях я не зустрічав, як мертвість для гріха. Я все думав, чому ж такі прекрасні люди, які вмирають для гріха? Відповідь очевидна, — в них є копіями краси Самого Христа, Його свята краса, тому що чим більше в нас Христа, тим менше гріха і навпаки. Ось Ап. Павло, який говорив про себе, що він розіп’ятий з Христом, говорив і про наслідки такого спів розп’яття. «Бо Законом я вмер для Закону, щоб жити для Бога. Я розп’ятий з Христом» (Гал.2:19).
   А тепер давайте подивимося наслідки краси вмирання. Ми не зможемо охопити всі сфери, щоб показати, як вибудовувати баланс між смертю духовною і життям. Хоча б торкнемося найважливіших аспектів.

1) Відносини з Богом. Прокидаємося вранці. Як не хочеться молитися, і не стільки молитися, скільки хочеться сильно спати. А молитва потребує певного духовного зусилля. Сюди ж відноситься духовне зростання. То ж, я прокидаюся і наразі вмираю, натомість щоби спати і не встигати побути на початку дня з Богом і духовно налаштуватися.

2) Сім’я. Дружина тільки зібралася було критикувати чоловіка, а потім згадує, я ж мертва для гріха. І замість того, щоб кричати, нападати, нагадувати, смиренний-но, але з твердістю, розмовляє з чоловіком, просячи його зробити кілька важливих справ по дому. А чоловіки, які не хочуть вмирати для футболу, для лежання на дівані, для нескінченного сидіння перед монітором комп’ютера.

3) Церква. Пастор, адміністратор звертаються з проханням, — прийміть людей у ​​себе, брати, потрібна ваша допомога. Сьогодні домашня група, потрібно йти, а помирати то не хочеться. І на все такі прохання відповідь одна: «немає» і ще раз «ні». Попроси, а де вмирання? А хто себе шанує мертвим в християнському плані?
ЯКІ ОЗНАКИ ПОМЕРЛОГО ДЛЯ ГРІХА? 1) Радість свободи від влади гріха. Ми всі знаємо, як важко, коли грішиш і цей гріх лягає великою та брудною вагою на душу. Совість гризе. Від Бога віддаляємося. Ось звідки джерело радості, від Бога; 2) Радість від служіння Богу; 3) Служіння чоловікові / дружині; 4) Служіння діти батькам і навпаки; 5) Радість подолання себе. Шлях від гріха до святості. І в кінці, домашнє завдання. Запитайте у своєї другої половини, у друзів і / або батьків, — ви вмираєте для гріха?

ПИТАННЯ: 1) Чому так важливо померти для гріха? 2) Які інші місця говорять про те що християнин повинен бути в процесі вмирання? 2) Наведіть Біблійні приклади вмирання для гріха з життя героїв Старого Завіту, Нового Завіту та самого Христа? 3) Як цей процес вмирання відбувається? 5) Як цей процес відбувається у саме вас? І в яких сферах ви не вмираєте? 6) Наведіть конкретні приклади вашого вмирання, сорпаспятія (сім’я, особисті відносини з Богом, служіння та інші сфери)? 6) Які наслідки вмирання і що прекрасного в цьому вмирання?

Страницы: 1 2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *